• Sonuç bulunamadı

37

38

açısından önemli olmaktadır. Bunun için ise, taşınmaza ilişkin taşınmaz idari sınırları, özellikleri, alım-satım fiyatları gibi tüm bilgileri içeren veri tabanı ve paydaşların (kamu kurumları, yatırımcılar, değerleme uzmanları, malik gibi) kullanımına açık bilgi sistemi oluşturulmalıdır. Bunun sonucunda değer tabanlı işlemler sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilecek ve taşınmaza ilişkin bütün işlemlerin ortak veri tabanlarında yönetilmesiyle zaman ve maliyet kazancı elde edilebilecektir.

Türkiye’de taşınmaz değerlemesi ve daha genel olarak değerleme uzmanlığı ve hizmetleri alanında mevcut uygulamalarda yaşanan mevzuat dağınıklığı, mevzuatlar arasındaki boşluk ve tekrarların kaldırılması gerekmektedir. Bunun içinde taşınmaz değerlemeye ilişkin bir çerçeve kanun ve alt mevzuatı hazırlanması zorunlu görülmektedir. Münhasır taşınmaz değerleme uzmanlığı ve örgütleri yasası ile taşınmaz, varlık ve şirket değerleme sisteminin altyapısının oluşturulması ve değerleme uygulamalarının standart bir yapı tarafından izlenmesi-değerlendirilmesi ve standartlarının konulması ve güncellenmesi mümkün olabilmelidir. Özetle taşınmaz varlığı ve taşınmaz varlığı üzerindeki sınırlı ayni haklara ilişkin olası kayıplarının önlenmesi için uluslararası düzeyde kabul görmüş değerleme, finansal raporlama (muhasebe), ölçüm ve diğer standartları çerçevesinde değerleme yöntemleri ve uygulamalarının yapılması, kurumsal yapılanmanın iyileştirilmesi ve değerleme hizmetlerine ilişkin münhasır bir düzenleme yapılması ve buna etkin uygulama yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak, taşınmaz ve varlıkların gerçek değerlerinin bilimsel esaslar ve uluslararası değerleme standartlarına uygun, teknik ve yasal yönlerden kabul edilebilir biçimde tespiti, taşınmazlar ile ilgili sağlıklı veriler içeren ortak bir veri tabanının oluşturulması disiplinlerarası bir çalışma ile hazırlanmasını gerekli kılmaktadır. Etkin ve duyarlı işleyen bir değerleme sisteminin oluşturulması ve sürdürülmesi, taşınmaz ve taşınmaza dayalı varlıkların gerçeğe uygun değerlerinin tespitinin uzman kişi ve kurumlar tarafından yapılması; gayrimenkul ve varlık kiralama, adil vergilendirme, kamulaştırma, özelleştirme, gayrimenkul alım-satımı, proje geliştirme ve yatırım kararları gibi farklı uygulamalarda ihtiyaç duyulan değerin sağlıklı tespitine imkan vermesi bakımından gerekli ve yararlı olacaktır. Belirtilen alanlarda çalışmaların yapılabilmesi için ilgili bütün kamu ve özel kurumlarda üniversitelerin gayrimenkul geliştirme ve yönetimi

39

bölümlerinin lisans ve lisansüstü programlarından mezun olan uzmanların istihdamına öncelik verilmesi gerekli olacak ve bu yolla toplumsal memnuniyet ve kamusal menfaatin korunması hedefine de büyük ölçüde ulaşılması mümkün olacaktır. Mevzuat, denetim ve kurumsal yapılanma bütünlüğünün sağlanması halinde, değerleme çalışmalarındaki başarının yükseltilmesinin mümkün olduğu görüldüğünden, bu doğrultuda Türkiye’de mevzuat ve değerleme uygulamalarında birliğin sağlanması için değerleme alanında lider kurum yapılanmasının güçlendirilmesine gereksinim olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

40 KAYNAKLAR

Aliefendioğlu, Y. ve Tanrıvermiş, H. 2015. Kentsel Dönüşüm Sürecinde Taşınmaz ve Proje Değerleme İşlemleri ve Sorunlarının Analizi: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sahabiye ve Fatih Mahalleleri Dönüşüm Projesi Örneği Çerçevesinde Değerlendirme, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(39):736-769.

Aliefendioğlu, Y. ve Çevik, T. 2015. Konut Kredisi Müşterilerinin Kredi Kullanım Tutarları ve Konut Satış Değerlerinin Karşılaştırılması: Çankaya İlçesi Örneği.

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 8(41):1101-1115.

Aliefendioğlu, Y. 2016. Kentsel Kesimde Kamulaştırılan Taşınmazların Değerleme İşlemleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Hasankeyf İlçesi Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(42):1338-1338.

Aliefendioğlu, Y. ve Tanrıvermiş, H. 2017. Türkiye’de Belediye Gelirlerinin Araştırılması Açısından Taşınmaz Değerleme Sisteminin Geliştirilmesi ve Olası Etkileri, Uluslararası Kentsel Politikalar Konferansı (International Conferance on Urban Politics), 18-19 September, 2017, Gazimağusa, KKTC.

Anonim. 2011. Web Sitesi: http://www.erolkokturk.net/?pnum=59&pt=Almanya

%27da+Ta%C5%9F%C4%25, Erişim Tarihi: 06.11.2017.

Anonim. 2014. Web Sitesi: https://www.ekspermedia.com/ulu slararasi-gayrimenkul-degerleme-meslek-kuruluslari-rics-ve-ivsc/, Erişim Tarihi: 08.11.2017.

Anonim. 2015. Web Sitesi: http://uzmanmuratergin.blogspot.com.tr/2015/03/

gayrimenkul-degerlemeye-iliskin.html, Erişim Tarihi: 15.11.2017.

Çete, M. 2008. Türkiye İçin Bir Arazi İdare Sistemi Yaklaşımı. Doktora Tezi (Basılmamış). Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı, 243 s., Trabzon.

Çubukçu, D.Ö., Pınar, A. ve Öz, N.S. 2009. Gayrimenkullerde Vergilendirme. Ankara Üniversitesi Basımevi. Yayını, No: 3, 182 s., Ankara.

Çakır, A. 2017. Web Sitesi: http://adcckr.blogspot.com.tr/2015/02/uluslararas-gayrimenkul-degerleme.html, Erişim Tarihi: 06.11.2017.

De Soto, H. 2005. Sermayenin Sırrı. Liman Yayını, 215 s., Ankara.

Erdem, N. 2016. Türkiye İçin Bir Taşınmaz Değerleme Sistemi Yaklaşımı. Doktora Tezi (Basılmamış). Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, 248 s., Kayseri.

Erdem, N. 2017. Türkiye İçin Bir Taşınmaz Değerleme Sistemi Yaklaşımı. Geomatik Dergisi, 2(1); 18-36.

41

Hepşen, A. 2014. Web Sitesi: http://serpam.org/wp-content/uploads/Gayrimenkul.pdf, Erişim Tarihi: 03.11.2017.

Köktürk, E. ve Köktürk, E. 2016. Taşınmaz Değerlemesi. Seçkin Yayını, 1374 s., Ankara.

Sertkaya, T. 2016. Web Sitesi: http://www.diom.com.tr/2016/05/16/gayrimenkul-degerlemeye-iliskin-kuruluslar/, Erişim Tarihi: 11.11.2017.

Tanrıvermiş, H., 2008. Taşınmaz Değerlemede Gelir Çarpanları Yaklaşımı ve Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Taşınmaz Değerleme Uygulamalarında Kullanım Olanakları, Vergi Sorunları Dergisi, 241:106-148, İstanbul.

Tanrıvermiş, H. 2017. Gayrimenkul Değerleme Esasları, SPL Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu, Lisanslama Sınavları Çalışma Kitapları Ders Kodu: 1014 (Konut Değerleme Sınavı, Gayrimenkul Değerleme Sınavı), Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2017. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Mezunlarının Gayrimenkul Değerleme Sistemindeki Yeri, Değerleme Uzmanlarının Eğitimi ve Akreditasyon Çalışmalarının Etkileri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi Ek Finansman Gayrimenkul Değerleme Çalıştayı, 27 Şubat – 3 Mart, İzmir, (2017).

Tanrıvermiş, H., Akipek Öcal, Ş. ve Demir, E. 2017. Gayrimenkul Mevzuatı. SPL Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu, Lisanslama Sınavları Çalışma Kitapları Ders Kodu: 1019 (Gayrimenkul Değerleme Sınavı), Ankara.

Tanrıvermiş, H., Aliefendioğlu, Y., Özdemir Sönmez, F.N., Çabuk Kaya, N. ve Arslan, M. 2017. Sincan İlçesi Saraycık Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Mevcut Durum Analizi ve Etki Değerlendirme”, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, Yayın No: 30 Ankara.

Tanrıvermiş, H. ve Aliefendioğlu, Y. 2017. Yoncalı Barajı ve İsale Hattı Projesi Kamulaştırma Alanında Kalan Taşınmazların Değerlerinin Araştırılması, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, Yayın No: 31, Ankara.

Tanrıvermiş, H. ve Aliefendioğlu, Y. 2017. Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Kamulaştırma Alanı İçindeki Mahallelerde Kamulaştırılacak Arsa Vasfındaki Taşınmazların Parsel Düzeyinde Değerleme Çalışmaları”, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, Yayın No: 32, Ankara.

Tanrıvermiş, H. 2019. Dünyada Kamu Sektöründe Değerleme Çalışmaları ve Türkiye İçin Uygun Model Arayışları, Tapu ve Kadastro Mülkiyet (E-Dergi), 1(Ocak 2019), 1:31-44, Ankara.

42

Aliefendioğlu, Y. ve Tanrıvermiş, H., 2019. Türkiye’de Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Çalışmalarının Gelişimi ve Kurumsallaşma Eğilimlerinin Değerlendirilmesi. Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi, 2-4 Mayıs 2019, Gaziantep.

Tanrıvermiş, H. ve Aliefendioğlu, Y. 2019. The Impacts of Land Acquisition and Resettlement Activities of Infrastructure Investments on Natural and Cultural Heritages and Social and Economic Life: The case of Turkey (Chapter 7), In:

Handbook of Contemporary Issues in Expropriation, Eds: Pliemmer and McCluskey, Routledge Taylor & Francis Group, 2019, Oxfordshire, UK, pp:118-157.

Tanrıvermiş, H. ve Aliefendioğlu, Y. 2019 Legal and Institutional Fundaments of Expropriation and Compensation Issues in Turkey (Chapter 10), In: Handbook of Contemporary Issues in Expropriation, Eds: Pliemmer and McCluskey, Routledge Taylor & Francis Group, 2019, Oxfordshire, UK, pp: 194-228.

Tektaş, H. 2015. Web Sitesi: http://docplayer.biz.tr/1416393-Gayrimenkul-mevzuati.html, Erişim Tarihi: 03.11.2017.

Yalçıner, K. 2006. İpotek Karşılığı Menkulleştirilmiş Krediler. Gazi Yayını, 166 s., Ankara.

Yomralıoğlu, T., Nişancı, R., Çete, M. ve Candaş, E. 2011. Dünya’da ve Türkiye’de Taşınmaz Değerlemesi. Türkiye’de Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Çalıştayı, 26-27 Mayıs, Okan Üniversitesi, İstanbul.

Benzer Belgeler