• Sonuç bulunamadı

Araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Türkiye’de okul öncesi dönemde sosyal becerilerin incelendiği sınırlı sayıda araştırmaya rastlanmıştır. Sosyal beceri ile ilgili araştırmalara bakıldığında hem ev hem de okul ortamında birlikte incelenen araştırmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerilerinin karşılaştırılması amacıyla yapılan bu araştırma ile ortaya çıkacak sonuçlar okul öncesi dönemde verilen eğitimin daha başarılı olması yönünde yol gösterici olacaktır. Araştırmada genel bilgi formunda yer alan çeşitli bilgiler temel alınarak (cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, anne ve babanın birlikte ya da ayrı yaşama durumları, annenin ve babanın yaşı, annenin ve babanın öğrenim durumları, annenin ve babanın mesleği, çocuğun yaşadığı yer, sosyo-ekonomik düzey) çocukların ölçek ve alt ölçeklerden almış oldukları toplam puanlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar t testi, ANOVA, MANOVA ve post hoc istatistiksel yöntemleri kullanılarak LSD ile değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda şu bulgular elde edilmiştir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri ölçeğin Sosyal İşbirliği ve Sosyal İfade alt boyutları açısından anlamlı farklılık göstermektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ortamındaki sosyal becerileri Sosyal İşbirliği ve Sosyal İfade alt boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermektedir. Sosyal İşbirliği alt boyutuna ait puan ortalaması, Sosyal İfade alt boyutu puan ortalamasından daha yüksektir. Yani annelerin görüşleri Sosyal İşbirliği yönünde daha olumludur.

Okul öncesi dönem çocuklarının okul ortamındaki sosyal becerileri Sosyal İşbirliği ve Sosyal İfade alt boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermektedir. Sosyal İşbirliği alt boyutuna ait puan ortalaması, Sosyal İfade alt boyutu puan ortalamasından daha yüksektir. Yani öğretmenlerin görüşleri Sosyal İşbirliği yönünde daha olumludur.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri sahip olunan kardeş sayısı bakımından farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri doğum sırası bakımından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri anne ve babanın birlikte ya da ayrı yaşama durumları bakımından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri annenin yaşı bakımından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri babanın yaşı açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri annenin öğrenim düzeyi açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri babanın öğrenim düzeyi açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri annenin mesleği bakımından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri babanın mesleği bakımından anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri çocuğun yaşadığı yer bakımından anlamlı bir farklılık göstermektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerilerinin çocuğun yaşadığı yere göre ev ortamındaki sosyal beceri puanları anlamlı bir farklılık göstermektedir. Kasabada yaşayan çocukların şehirde ve köyde yaşayan çocuklara göre ev ortamındaki sosyal beceri puanları ortalamasının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Okul öncesi dönem çocuklarının ev ile okul ortamındaki sosyal becerileri sosyo-ekonomik düzey açısından anlamlı bir farklılık göstermektedir.

Okul öncesi dönem çocuklarının okul ortamındaki sosyal becerileri sosyo- ekonomik düzeye göre farklılık göstermektedir. Alt sosyo-ekonomik düzeyde olanların okul ortamındaki sosyal beceri düzeyleri, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyde olanlara göre daha yüksektir.

Araştırmacılara Yönelik Öneriler

Aynı araştırma okul öncesi dönemdeki farklı yaş grupları ve özel okullara giden çocuklarla da yapılabilir.

Araştırmada çocuğun yaşadığı yer değişkenin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Farklı yerlerde yaşayan çocukların sosyal becerilerini zenginleştirecek eğitim çalışmaları yapılabilir.

Çocukların sosyal becerilerini öğretmenlerin ve anne babanın özelliklerinin etkileyip etkilemediği araştırılabilir.

Bu konuda farklı ve yeni ölçekler geliştirilebilir. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirliliklerini artırma çalışmaları yapılabilir.

Eğitime Yönelik Öneriler

Okul öncesi eğitimde sosyal duygusal gelişime yönelik eğitim programlarına biraz daha ağırlık verilmesi sağlanabilir.

Okul öncesi öğretmenlere yönelik sosyal beceri kazandırma konusunda hizmet içi eğitimleri verilebilir.

Öğretmenler planladıkları sosyal beceri eğitim etkinlikleriyle çocukların içinde bulundukları toplumun kültürel değerlerini uygun şekilde öğrenmesine katkıda bulunabilir.

Ailelere Yönelik Öneriler

Ailelere yönelik bu dönem çocuğunun sosyal duygusal gelişimi ve sosyal becerileri konusunda bilgilendirme toplantıları yapılabilir.

Sosyal becerilerin kazanılmasında ailenin önemi konusunda aile eğitimi düzenlenebilir.

Ailelerin çocukları ile doğru iletişim kurmalarını sağlayacak, sosyal becerilerin geliştirilmesi için çocukların yaşlarına ve özelliklerine göre yapabilecekleri etkinliklerle ilgili olarak yazılı, görsel ve işitsel kaynaklara ulaşmaları bu konusunda ailelere rehberlik edilebilir.

Benzer Belgeler