• Sonuç bulunamadı

Potasyum uygulaması yalancı akasya fidanlarında fidan boyunu, kök boğazı çapını, kök uzunluğunu, yan kök sayısını ve kuru ağırlıkları arttırmıştır.

Karaçam fidanlarında ise potasyum uygulaması fidan boyu, kök boğazı çapı, yan kök sayısı ve yan kök uzunluğunu arttırmış, ancak ana kök uzunluğu ve kuru ağırlıklar üzerinde etkisi olmamıştır.

Potasyum içeriği arttıkça yalancı akasya ve karaçam fidanlarını farklı şekilde etkilemiştir. Örneğin yalancı akasya fidanlarında potasyum alımıyla fidan boyu ve ana kök uzunluğu artarken, karaçamda fidan boyu, kök uzunluğu ve kuru ağırlık potasyum beslenmesinden etkilenmemiştir.

Potasyumun hiç verilmediği 0 ppm K dozu, fidan gelişimi ve beslenmesi bakımından en düşük değerleri vermekle birlikte, bu işleme ait fidanlarda kurumalar, bodur büyüme ve fidan kayıpları meydana gelmiştir.

Fidanların beslenmesinde potasyum uygulaması yalancı akasyada makro elementlerden Ca ve Mg‟un, mikro elementlerden ise Zn, Mn, Cu‟ın alımını azaltmıştır. Karaçam fidanlarında da benzer şekilde Mg, Zn ve Mn alımını azaltmış, demir alımını arttırmıştır. Özellikle potasyumun hiç verilmediği 0 ppm K işleminde en yüksek Mn değerlerine ulaşılmış ve bitkide meydana gelen kuruma ve bodurlaşmaların K noksanlığının yanı sıra Mn konsantrasyonunun yüksek olmasına bağlanmıştır. Yalancı akasyada potasyum uygulamalarından demir, azot ve kükürt, karaçamda ise kükürt, kalsiyum ve bakır içerikleri istatistiki bakımdan etkilenmemiştir.

Yalancı akasya fidanlarında boy uzunluğunun, kök boğazı çap kalınlığının ve yan kök sayısının en fazla olduğu doz 100 ppm K işleminde belirlenmiştir. Kök uzunluğunun en fazla olduğu doz 47 ppm K dozu olsa da fidanlıklarda kök kesim işlemi yapıldığı için kök uzunluğunun fazla olmasından ziyade yan kök sayısının fazla olması daha önemlidir. Yalancı akasyada 1+0 yaşlı fidanlar için potasyum içeriğinin % 1.44- 1.55 arasında olması iyi bir fidan gelişimi için yeterlidir. Ancak potasyum içeriğinin yükselmesi diğer elementlerin alımını azaltacağından fidanların morfolojik özelliklerinde de azalmalar görülebilir.

Karaçam fidanlarında ise boy uzunluğunun, kök boğazı çapının ve ana kök uzunluğunun en fazla olduğu işlem 23 ppm K olarak belirlenmiştir. En yüksek yan kök uzunluğu ve yan kök sayısı 100 ppm K dozunda belirlenmiştir. 1+0 yaşlı karaçam fidanlarında çap ve boy gelişimi bakımından en uygun gövde potasyum içeriği % 0.87 bulunmuş olup, bu oranın % 1.1 seviyelerine çıkartılması yan kök sayısını daha da

arttırabilir. Ancak daha fazla potasyum uygulamasının azot ve Mn beslenmesinde olumsuzluğa yol açabileceği de dikkate alınmalıdır.

Fidanlıklarda fidanların besin elementi içeriklerinin değerlendirilmesinde fidanların yaşı mutlaka dikkate alınmalıdır. Zira fidan yaşına bağlı olarak besin maddesi içeriği değişebilmektedir. Bu çalışmada 1+0 yaşlı fidanlar incelenmiş olup, fidan yaşlarına bağlı olarak besin elementi içeriklerindeki değişimlerin de araştırmalarla ortaya konulması gerekmektedir.

Fidanlıklarda belirli periyotlarla fidan örneklerinin analizleri yaptırılmalı, potasyum seviyesinin karaçam için % 0.87‟nin, yalancı akasya için %1.44‟ün altına düşürülmeyecek şekilde gübreleme yapılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca fidan gövdesinin Mn içeriğinin karaçam için 35-77 ppm arasında tutulması Mn zehirlenmesinin önlenmesi bakımından önemlidir. Mangan içeriğinin 120 ppm‟e çıkması 1+0 yaşlı karaçam fidanlarında kuruma ve bodurlaşmaya yol açabilir. Bu durumda uygulanan potasyum gübresinin arttırılmasıyla fazla Mn alımının önüne geçilebilir.

Çalışmamızda potasyum uygulamalarının yanısıra potasyumun diğer besin elementleri ile arasındaki oranlar da fidan morfolojik özelliklerini etkilemiştir. Karaçam fidanlarında (1+0 yaşlı) fidanlarda P/K ve Mg/K oranlarının 0.2, N/K oranını ise 1.7 civarında olması en iyi çap, boy ve yan kök sayısının elde edilmesi bakımından önemlidir. Yalancı akasya fidanlarında P/K ve Mg/K oranları 0.3, N/K oranı ise 2.5‟in üzerine çıkmayacak şekilde besleme yapılması, kök ve gövde yapısı daha iyi fidanların elde edilmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedele gübreleme programlarında bu oranların bozulmayacak şekilde yapılması sağlanmalıdır. Bu çalışmada potasyum elementinin fidan gelişimindeki etkileri incelenmiştir. Ancak farklı besin elementlerinin aralarındaki oranların, fidan gelişimine etkileri konusunun da yeni araştırmalarla aydınlatılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Kök yapısı iyi gelişmiş fidan elde edilmesi için potasyumun yanı sıra bakır, çinko ve mangan beslenmesinin de izlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Fidanlarda uygun miktarda besin maddesi içeriği elde edebilmek için uygulanması gereken gübre dozları araştırmalarla ortaya konulmalıdır. Ayrıca orjinler arasıda besin maddesi alımı farklılıkları ile kök yapısı yoğunluğunun; fidanlarda tutma başarısı ve kuraklığa dayanıklılık üzerindeki etkilerinin de araştırılması gerekmektedir.

KAYNAKLAR

Akat, H., Yokaş, İ., Özzambak, M. E. ve Kılınç, R., 2005, Kesme Gülde Potasyum Dozlarının Gelişme Üzerine Etkileri, Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi

Çalıştayı, Eskişehir, 48-53.

Akgül, E., 1985, Bazı Fidanlıklarda Karaçamın (Pinus nigra Arnold) Ekimi Sırasında Toprağa Verilen Azotlu ve Fosforlu Gübrelerin Fidan Gelişimine Olan Etkileri,

Ormancilik Arastirma Enstitusu Dergisi, 136, 81.

Akgül, H., 2015, Elma Fidanı Yetiştiriciliğinde Farklı Topraksız Kültür Ortamları ve Besin Çözeltilerinin Kullanılabilirliliğinin Belirlenmesi, Doktora tezi, Selçuk

Üniversitesi, Konya, 160.

Alım, E. ve Kavgacı, A., 2017, Eğirdir Orman Fidanlığı‟nda diken ardıcı (Juniperus oxycedrus L. subsp. oxycedrus) fidan yetiştirme sıklığının fidan morfolojisine etkileri, , Ormancılık Araştırma Dergisi, 4 (1), 1-11.

Alloway, B. J. ve Tills, A. R., 1984, Copper deficiency in World crops, Outlok agric, 13 (32-42).

Alparslan, M. ve Taban, S., 1996, Çeltik (Otyza sativa L)'de Çinko-Demir ilişkisi,

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakultesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2 (1), 45-49.

Alptekin, C. Ü. ve İmal, B., 2010, Kurak ve Yarı Kurak alanlarda Fidan Üretimine Genel Bir Bakış, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi Artvin, 792-803. Anonim, 1988, İğne Yapraklı Ağaç Fidanları. Ankara, Türk Standartları Enstitüsü TS

2265.

Anonim, 2013, Kurak ve Yarıkurak Alanlarda Ağaçlandırma ve Rehabilitasyon Rehberi, Ankara, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü Daire Başkanlığı Yayınları, p. 190.

Anonim, 2017, Orman Genel Müdürlüğü Resmi İstatistikler, https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/Sayfalar/Istatistikler.aspx: [19.01.2019]. Anşin, R. ve Özkan, Z. C., 1993, Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta), Trobzon, K. T. Ü.

Orman Fakültesi, p. 512.

Ashley, M. K., Grant, M. ve Grabov, A., 2005, Plant responses to potassium deficiencies: a role for potassium transport proteins, Journal of Experimental

Botany, 57 (2), 425-436.

Atay, İ., 1985, Akasyanın Önemi ve Silvikültürel Özellikleri, İstanbul Üniversitesi

Orman Fakultesi Dergisi Seri B, 35 (1), 22-31.

Aulakh, M. S. ve Malhi, S. S., 2005, Interactions of nitrogen with other nutrients and water: Effect on crop yield and quality, nutrient use efficiency, carbon sequestration and environmental pollution, In: Advances in Agronomy, Eds: D.L, S., San Diego: Academic Press, p. 341-409.

Aydemir, O., 1992, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Erzurum, Atatürk Üniversitesi Yayınları No 734, p. 247.

Battie‐Laclau, P., Laclau, J. P., Domec, J. C., Christina, M., Bouillet, J. P., Cassia Piccolo, M., Moraes Gonçalves, J. L., Krusche, A. V., Bouvet, J. M. ve Nouvellon, Y., 2014, Effects of potassium and sodium supply on drought‐ adaptive mechanisms in Eucalyptus grandis plantations, New Phytologis, 203 (2), 401-413.

Bergman, W., 1992, Nutritional Disorders of Plants. Development,Visual and Analytical Diagnosis, Stutgart, New York, Gustav Fischer Verlag Jena, p. 741. Bolat, İ. ve Kara, Ö., 2017, Bitki Besin Elementleri: Kaynakları, İşlevleri, Eksik Ve

Boşgelmez, A., Boşgelmez, İ., Savaşçı, S. ve Paslı, N., 2001, Ekoloji – II (Toprak), ,

Ankara, Başkent Klişe Matbaacılık, p. 1054.

Börekçi, M., Sönmez, B. ve Ağar, A., 1990, Tuzluluk yönünde toprak ve su analizlerinde kullanılan yöntemler, In: Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları El Kitabı, Eds: Tüzüner, A., Ankara: Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, p. 195-261.

Burton, K., Morgan, E. ve Roig, A., 1983, The influence of heavy metals upon the growth of sitka-spruce in South Wales forests, Plant and Soil, 73 (3), 327-336. Bussler, W., 1971, Zur Problematik einer optimalen Kombination der Spurennahrstoffe

in der Dungung, Landw. Forsch, 73, 327-336.

Cengiz, Y. ve Şahin, M., 2002, Bazı yapraklı ağaç fidanlarının yetiştirilmesinde ekim sıklığının büyüme üzerine etkileri, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü

Dergisi, 4, 123-135.

Ceylan, Ş., Mordoğan, N. ve Çakıcı, H., 2016, Çinko ve Mikoriza Uygulamalarının Pamukta Besin Elementi İçeriği Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege

Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53 (2), 117-123.

Charles, B. B., 2011, Bitki Yapısı ve Gelişimine Giriş, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık, p. 279-323.

Christin, H., Petty, P., Ouertani, K., Burgado, S., Lawrence, C. ve Kassem, M. A., 2009, Influence of Iron, Potassium, Magnesium, and Nitrogen Deficiencies on the Growth and Development of Sorghum (Sorghum bicolor L.) and Sunflower (Helianthus annuus L.) Seedlings, Journal of Biotechnological Research, 1 (3), 64-71.

Clarkson, D. T. ve Sanderson, J., 1978, Sites of absorption and translocation of iron in barley roots: tracer and microautoradiographic studies, Plant physiology, 61 (5), 731-736.

Çakmak, I., 2005, The role of potassium in alleviating detrimental effects of abiotic stresses in plants, Journal of Plant Nutrition Soil Science, 168 (4), 521-530. Çepel, N., 1995, Orman Ekolojisi, İstanbul Üniversitesi Yayın No: 3886, p.

Çetinkaya, D. ve Deligöz, A., 2011, Anadolu karaçamı (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe)'nda yerinde kök kesimlerinin fidan morfolojisi üzerindeki etkisi, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 14 (1. Special Issue), 49-58. Çimrin, K., Gülser, F. ve Bozkurt, M., 2000b, Elma Ağaçlarına Yapraktan ve Topraktan

Demir Uygulamalarının Yaprak Mineral içeriği ve Bitki Gelişimine Etkisi,

Tarım Bilimleri Dergisi, 6 (3), 68-72.

Çimrin, K. M., Bozkurt, M. A. ve Erdal, İ., 2000a, Kentsel Arıtma Çamurunun Tarımda Fosfor Kaynağı Olarak Kullanılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (1), 85-90.

Çolpan, E., 2011, Potasyum Uygulamalarının Sera Koşullarında Yetiştirilen Sırık Domatesin (Lycopersicon esculentum l. var. Şimşek) Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya, 43.

Daşdemir, İ., Güven, M. ve Güler, S., 1997, Doğu Anadolu Bölgesinde Sera Koşullarında Tüplü Sarıçam (Pinus Sylvestris L.) Fidan Üretim Tekniği Denemesinin Fidanlık Aşaması Sonuçları, Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma

Enstitüsü Müdürlüğü, Erzurum, 39.

Deligöz, A., 2007, Anadolu karaçamı [Pinus nigra Arn. Subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe] fidanlarına ait bazı temel morfolojik ve eko-fizyolojik özelliklerin dikim başarısına etkisi, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, 279.

Deligöz, A., Genç, M. ve Özçelik, H., 2009, Kalite sınıflamasının Anadolu karaçamı (Pinus nigra arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) fidanlarının arazi performansına etkisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A2 (2), 37-50.

Deligöz, A., 2012, Anadolu Karaçamı (Pinus nigra ssp. nigra Arn. var. caramanica (Loudon) Rehder) Fidanlarında Sonbahar Gübrelemesi, Düzce Üniversitesi

Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 8 (1), 1-9.

Dirik, H., 1998, Orman ağaçlarında köklerin büyümesi ve yenilenmesi, İstanbul

Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 48 (1-2-3-4), 41-58.

Draycott, P. ve Allison, M. J. P.-F. S., 1998, Magnesium Fertilizer in Soil ind Plants: Comparison and Usage, The International Fertilizer Society, London, 412. Erdoğan, H., 2003, Elazığ Orman Fidanlığı'nda ticari gübrelerin karaçam fidanlarının

(tohumdan yetiştirilen) gelişmeleri üzerine olan etkileri, Yüksek Lisans Tezi,

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 79.

Fageria, V., 2001, Nutrient interactions in crop plants, Journal of Plant Nutrition, 24 (8), 1269-1290.

Fangmeier, A., Grüters, U., Högy, P., Vermehren, B. ve Jäger, H. J., 1997, Effects of eievated O2, nitrogen supply and tropospheric ozone on spring wheat - II.Nutrients (N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn), Environmental Pollution, 96 (1), 43-59.

Fukaki, H., Okushima, Y. ve Tasaka, M., 2007, Auxin-Mediated Lateral Root Formation in Higher Plants, International Review of Cytology, 256, 111-137. Genç, M., Güner, T. ve Şahan, A., 1999, Eskişehir, Eğirdir ve Seydişehir orman

fidanlıklarında 2+ 0 yaşlı karaçam fidanlarında morfolojik incelemeler, Turkish

Journal of Agriculture and Forestry, 23 (2), 517-525.

Gezgin, S. ve Hamurcu, M., 2006, Bitki Beslemede Besin Elementleri Arasındaki Etkileşimin Önemi ve Bor İle Diğer Besin Elementleri Arasındaki Etkileşimler,

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (39), 24-31.

Gollmick, F., 1970, Moglichkeiten und Grenzen der Pflanzenanalyse bei der Ermittlung der Mineralstoffbedarfs landwirtschaftlicher Kulturpflanzen, Fortschr. Ber. Adl

der DDR Bd, 8 (4).

Grosz, G., Sardi, K. ve Berke, J., 2007, Evaluation of a field experiment on the potassium supply of sunflower (Helianthus annuus L.), Acta Agronomica

Ovariensis,, 49 (2-1), 345-352.

Gül, A., 2012, Topraksız Tarım, 1, İstanbul, Hasat Yayıncılık, p. 140.

Gülsoy, S. ve Çınar, T., 2019, Gülsoy, S., Cinar, T., 2019, The relationships between environmental factors and site index of Anatolian black pine (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) stands in Demirci (Manisa) district, Turkey,

Applied Ecology and Environmental Research, 17 (1), 1235-1246.

Güner, Ş., Çömez, A., Karataş, R. ve Genç, M., 2008, Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arnold. ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe)‟nda Yetiştirme Sıklığının Bazı Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri ile Dikim Başarısına Etkisi, Çevre ve

Orman Bakanlığı Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü Çeşitli Yayınlar, 1, 55.

Gürlevik, N. ve Mercan, M. J. T. J. o. F., 2017, Azotlu ve kükürtlü gübrelemenin çıplak köklü Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) fidanlarının gelişimi üzerine etkileri, 18 (1), 21-29.

Gürlevik, N. ve Kurtaran, A., 2018, Çıplak Köklü Toros Sediri Fidanlarının Beslenmesi ve Gelişimi Üzerine Azot ve Mikroelement Gübrelerinin Etkileri, Süleyman

Haase, D. L., 2008, Understanding forest seedling quality: measurements and interpretation, Tree Planters' Notes, 52 (2), 24-30.

Hacskaylo, J., Finn, R. ve Vimmerstadt, J., 1969, Defıcıency Symptoms of Some Forest Trees, Ohio agricultural Research and Development Center, Research Bulletin, 1015, 68.

Hao, X. ve Papadopoulos, A. P., 2004, Effects of Calcium and Magnesium on Plant Growth, Biomass Partitioning, and Fruit Yield of Winter Greenhouse Tomato

Horticultural Science, 39 (3), 512-515.

Haşimoğlu, S. ve Aksoy, A., 1973, Ruminant Hayvanlara Yedirilen Şeker Pancarı ve Oksalik Asit Miktarı, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi, 4 (3), 69-77. Hawkesford, M., Horst, W., Kichey, T., Lambers, H., Schjoerring, J., Skrumsager, I., White, M. ve White, P., 2012, Functions of Macronutrients, In: Mineral Nutrition of Higher Plants, Eds: P, M., USA: Academic Press, p. 135-189.

Hayness, R. J., 1990, Active ion uptake and maintenance of cation–anion balance, a critical examination of their role in regulating rhizosphere pH, Plant Soil, 126, 247-264.

Heean, D. P. ve Campbell, L., 1981, Influence of potassium and manganese on growth and uptake of magnesium by soybeans (Glycine max (L.) Merr. Cv Bragg),

Plant and Soil, 61 (3), 447-456.

Hoying, S., Fargione, M. ve Iungerman, K. J. N. Y. F. Q., 2004, Diagnosing apple tree nutritional status: leaf analysis interpretation and deficiency symptoms, 12 (11), 16-19.

Ingestad, T., 1962, Macro element nutrition of pine, spruce, and birch seedlings in nutrient solutions, 154.

Irmak, A. ve Çepel, N., 1969, Artım ve Beslenme İle Yapraklardaki Besin Maddesi Muhtevası Arasındaki İlişkileri Tesbit Gayesi İle Bazı Karaçam Meşcerelerinde Yapılan Araştırmalar, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 19 (1), 7- 37.

Jakobsen, S. T., 1993, Interaction between Plant Nutrients: IV. Interaction between Calcium and Phosphate, Soil & Plant Science, 43 (1), 6-10.

Kacar, B. ve Katkat, V., 1998, Bitki Besleme, Bursa, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127, p.

Kacar, B., 2005, Potasyumun Bitkilerde İşlevleri ve Kalite Üzerine Etkileri,

Potasyumun Yeri ve Önemi Çalıştayı, Eskişehir, 20-30.

Kacar, B. ve İnal, A., 2010, Bitki Analizleri, Ankara, Nobel Yayınevi Yayın No: 1241, p.

Kacar, B., Katkat, V. ve Öztürk, Ş., 2013, Bitki Fizyolojisi, Ankara, Nobel Yayınevi yayın no 608, p.

Kantarcı, M. D., 1997, Açık Maden Artık Materyallerinin Bitki Yetiştirilebilir Duruma Getirilmesi, Trakya Toprak Ve Gübre Sernpozyumu, Tekirdağ, 48-56.

Karatepe, Y., 2004, Gölcük (Isparta)‟te karaçam (Pinus nigra Arn. supsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) meşcerelerinin topraklarındaki toplam azot ve organik karbon ile ölü örtülerindeki toplam azot ve organik madde miktarlarının araştırılması, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A (2), 1- 16.

Kılınç, S. S., Ertan, E. ve Seferoglu, S., 2007, Effects of different nutrient solution formulations on morphological and biochemical characteristics of nursery fig trees grown in substrate culture, Scientia Horticulturae, 113 (1), 20-27.

Kirkby, E. ve Mengel, K., 1967, Ionic balance in different tissues of the tomato plant in relation to nitrate, urea, or ammonium nutrition, Plant physiology, 42 (1), 6-14.

Kocabaş, I. ve Kaplan, M., 2007, Köklendirme Döneminde Yapraktan Uygulanan Farklı Gübrelerin Karanfil‟in (Dianthus caryophyllus L) Beslenme, Kardeşlenme ve Kuru ağırlığı Üzerine Etkisi,, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi, 20 (2), 301-309.

Kösa, S. ve Karagüzel, O., 2012, Yetiştirme ortamlarının Alnus orientalis fidanlarının büyüme özellikleri ve yaprak besin elementi içeriklerine etkileri, Akdeniz

Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi, 25 (1), 39-46.

Krstic, B., Gebauer, G. ve Saric, M., 1986, Specific response of sugar beet cultivars to different nitrogen forms, Z. Pflanzenernaehr. Bodenk, 149 (5), 561-571.

Kulaç, Ş. ve Yıldız, Ö., 2016, Gübrelemenin Kayacık (Ostrya carpinifolia Scop.) Fidanlarının Morfolojik Gelişimine Etkisi, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji

Dergisi, 4 (10), 813-821.

Landis, T. D., 1985, Mineral nutrition as an index of seedling quality, Evaluating

seedling quality: principles, procedures, and predictive abilities of major tests,

Corvallis.

Lapeyrie, F., 1988, Oxalate synthesis from soil bicarbonate by the mycorrhizal fungusPaxillus involutus, Plant and Soil, 110 (1), 3-8.

Leigh, R. ve WynJones, R., 1984, A hypothesis relating critical potassium concentrations for growth to the distribution and functions of this ion in the plant cell, New Phytologyst, 97 (1), 1-13.

Leyton, L., 1957, The Mineral Nutrient Requirements of Forest Trees, Ohio Journal of

Science, 57 (6), 337-345.

Marschner, H. ve Richter, C., 1974, Calcium-transport in Wurzeln von Mais-und Bohnenkeimpflanzen, Plant and Soil, 40 (1), 193-210.

Marschner, H., 1995, Minarel Nutrition of Higher Plants, San Diego, CA, Academic Press, p. 862.

Marschner, P., 2012, Marschner‟s Mineral Nutrition of Higher Plants, San Diego CA, Academic Press, p.

Menes, P. A. ve Mohammed, G. H., 1995, Identifying the root collar on forest tree seedlings, The Forestry Chronicle, 71 (3), 304-310.

Mexal, J. G. ve Landis, T. D., 1990, Target seedling concepts: height and diameter,

Target Seedling Symposium, Roseburg-Oregon, 13-17.

Moshki, A. ve Lamersdorf, N., 2011, Growth and nutrient status of introduced black locust (Robinia pseudoacacia L.) afforestation in arid and semi arid areas of Iran, Research Journal of Environmental Sciences, 5 (3), 259-268.

Mukhomorov, V. ve Anikina, L., 2014, Evolutionary Dynamics of Intercoupling of the Chemical Elements in Plants and Primary Soil-Forming Processes, Trends

Journal of Sciences Research, 1 (1), 1-11.

Munoz, N., Guerri, J., Legaz, F. ve Primo-Millo, E., 1993, Seasonal Uptake of 15N- nitrate and Distribution of Absorbed Nitrogen in Peach Trees, Plant and Soil, 150 (2), 263-269.

Narlıoğlu, M. H., 2015, Konya Kapalı Havzasında Yapılan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Çalışmalarının Değerlendirme Raporu, Çölleşme ve Erozyonla

Mücadele Genel Müdürlüğü, Ankara, 431.

Neba, G. A., Newbery, D. M. ve Chuyong, G. B., 2016, Limitation of seedling growth by potassium and magnesium supply for two ectomycorrhizal tree species of a Central African rain forest and its implication for their recruitment, Ecology and

Öner, N. ve Eken, Ö., 2014, Yarıkurak Bölgelerde Erozyon Kontrolü Amaçlı Yapılan Ağaçlandırma Çalışmaları: Çankırı-Alakır Ağaçlandırması Örneği, Havza

Yönetimi Sempozyumu, Çankırı, 574-579.

Özbek, H., Kaya, Z., Gök, M. ve Kaptan, H., 1999, Toprak Bilimi, Adana, Çukurova Üniv., Ziraat Fakultesi, Genel Yayın No:73, p. 575.

Özbek, N., 1981, Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi, Ankara, Tarım ve Orman Bakanlığı Yayınları, p.

Peterson, A. B. ve Stevens, R. G., 1994, Tree Fruit Nutrition, Yakima, Washington,

USA, Published by good fruit grower, p. 211.

Proe, M., 1994, Plant Nutrition, In: Forest Nursery Practice., Eds: Aldhous JR, M. W.,

London: Forestry Comission Bulletin p. 37-65.

Raese, J. T. ve Drake, S., 1997, Nitrogen fertilization and elemental composition affects fruit quality of „Fuji‟apples, Journal of Plant Nutrition, 20 (12), 1797-1809. Ritchie, G. A., 1984, Assessing seedling quality, In: Forest Nursery Manual: Production

of Bareroot Seedlings, Eds: M.L., D. ve Landis, T. D., USA: Martinus Nijhoff/Dr. W. Junk Publisher, p. 243-259.

Robson, A. D. ve Reuter, D. J., 1981, Diagnosis of copper deficiency and toxicity, In: İn copper in soils and plants, Eds: Loneragen, J. F., Robson, A. D. ve Graham, R. D., London: Academic Press, p. 287-312.

Rowan, S., 1987, Effects of potassium fertilization in the nursery on survival and growth of pine seedlings in the plantation, Georgia Forest Research Paper,

Georgia Forestry Comission Research Division, 1-8.

Saatçioğlu, F., 1976, Silvikültür I-Silvikültürün Biyolojik Esasları ve Prensipleri,

İstanbul İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2187, p.

Sarıkaya, Y., 2016, Bursa Şartlarında Potasyumun Ayçiçeğinin Verimine ve Bazı Özellikleri Üzerindeki Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 84.

Semerci, A., Ş.T., G., Çömez, A., Çelik, N., Karataş, R., Koray, E. Ş., Genç, M., Tuncer, E. ve Güner, D., 2008, Yetiştirme Sıklığının Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia L.) Fidanlarının Bazı Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri İle Dikim Başarısına Etkileri: Eskişehir Örneği, Ankara, Iç Anadolu Ormancilik Araştirma Enstitüsü Müdürlüğü, p. 29.

Sezgin, M., 2004, Bazı geniş yapraklı ağaç fidanlarında kök kesme zamanı ve derinliğinin fidan kalitesine etkisinin belirlenmesi üzerine araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Ankara, 145.

Sheldon, A. ve Menzies, N., 2005, The effect of copper toxicity on the growth and root morphology of Rhodes grass (Chloris gayana Knuth.) in resin buffered solution culture, Plant and Soil, 278 (1-2), 341-349.

Shiver, B. D., Borders, B. E., Page, H. H. ve Raper, S. M., 1990, Effect of Some Seedling Morphology and Planting Quality Variables On Seediing Survival in the Georgia Pidemont, Southern Journal of Applied Forestry, 14 (3), 109-114. Sosse, B., Genet, P., Dunand-Vinit, F., Toussaint, L., Epron, D. ve Badot, P., 2004,

Effect of copper on growth in cucumber plants (Cucumis sativus) and its relationships with carbonhydrate accumulation and changes in ion contents,

Plant Science, 166 (5), 1213-1218.

South, D. B. ve Mexal, J. G., 1984, Growing the" best" seedling for reforestation success, 12, Auburn, Forest Department Series p.

South, D. B., Zwolinski, J. ve Donald, D. M., 1993, Interactions among seedling diameter grade, weed control, and soil cultivation for Pinus radiata in South Africa, Canadian Journal of Forest Research, 23 (10), 2078-2082.

Souza, A. d. G., Chalfun, N. N. J., Faquin, V. ve Souza, A. A., 2011, Production of peach grafts under hydroponic conditions, Cienc. Agtotec. Larvas, 35 (2), 322- 326.

Sönmez, E., 2006, Artan dozlarda Zn ve Cd uygulamalarının, mikorizalı ve mikorizasız koşullarda, domates bitkisinin fidegelişimi ve N, P, K içeriğine etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, 45.

Sönmez, S., Kaplan, M., Sönmez, N. ve Kaya, H., 2006, Topraktan yapılan bakır uygulamalarının toprak pH‟sı ve bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi,

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakultesi Dergisi, 19 (1), 151-158.

Tetik, M., 1995, Sarıkamış Fidanlığında Ekim Sıklığının Sarıçam (Pinus silvestris L.) Fidanların Kalitesine ve Dikimdeki Başarısına Etkileri, 244, Ankara, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten p. 28.

Thiel, H. ve Finck, A., 1973, Ermittlung von Grenzwerten optimaller Kupfer – Versorgung fur Hafer and Sommergerste Z. Pflanzeneranr. Bodenk, 134 (2), 107-125.

Toprak, S., Yıldız, O., Sargıncı, M. ve Güner, Ş. T., 2016, Kök Boğazı Çapı ve Fidan Boyunun Karaçam (Pinus nigra), Toros Sediri (Cedrus libani) ve Saçlı Meşe (Quercus cerris) Fidanlarının Yarı-Kurak Sahalardaki Tutma Başarısına Etkisi,

Ormancılık Dergisi, 12 (1), 105-111.

Torrey, J. G., 1986, Endogenous and exogenous influences on the regulation of lateral root formation, In: New Root Formation in Plants and Cuttings, Eds: MB, L.,

UK: Martinus Nijhoff Publishers, p. 31-66.

Tuna, A. L. ve Özer, Ö., 2005, Farklı kalsiyum bileşiklerinin karpuz (citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi, Ege

Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (1), 203-212.

Turan, C. ve Yürür, B., 1978, Mısır bitkisi kökünün mikro element kapsamları üzerine artan miktarlardaki azotlu gübrelerin etkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat

Benzer Belgeler