• Sonuç bulunamadı

ÇalıĢma alanına bakıldığında 56 adet mahallede toplam nüfus 173.838 kiĢidir. Türkiye‟de spor alanı standartlarına bakıldığında kiĢi baĢına düĢen spor alanı 3,00 m2dir.Böylelikle çalıĢma alanında ihtiyaç duyulan spor alanı 521.514,00 m2 olarak ortaya çıkmaktadır.

Toplam 56 adet mahallenin 43 adedi merkez bölgesinde, 7 adedi Konuralp bölgesinde ve 6 adedi Kalıcı Konutlar bölgesinde bulunmaktadır. ÇalıĢma alanında bakıldığında 56 adet mahalle içerisinde spor alanı olmayan mahaller ise 14 adettir. Spor alanları olmayan mahallerin toplan nüfusu ise 16.494 tür. Ġhtiyaç duyulan spor alanı ise 49.482,00 m2dir. Öncelikle spor alanı olmayan mahallere park alanların içerisinde sportif alanlar oluĢturulmalıdır. Ayrıca merkez mahallerin birçoğunda çok ufak ölçekli parklar mevcuttur bu parklarında kamulaĢtırma iĢlemleri yapılarak geniĢletilmesine mahalle ve semt parkları oluĢturulmalıdır.

Merkez bölgede bulunan 43 mahalle içerisinde kiĢi baĢına düĢen spor alanı standartlarına uygun olan sadece 2 mahalle olup bunlar Mergiç ve ġıralık mahallesidir. Düzce merkez mahallesinde nüfus yoğunluğunun en fazla olan mahalle Burhaniye mahallesinde park alanı bulunmamakla birlikte aynı zamanda spor alanı bulunmamaktadır. Burhaniye mahallesine yakın olan ġerifiye, Nusrettin Cedidiye ve Camikebir mahallerinde spor alanı yoğunluğu düĢük seviyede olduğundan bu alanların sportif ihtiyacını karĢılamak için yürüyüĢ yolları ve bisiklet yollarına yer verilmelidir. Aynı zamanda bu parklara ulaĢımı göz önünde bulundurarak Kültür mahallesi sınırları içine giren Anıt ve Avni Akyol parkının ivedilikle planlanıp spor alanları içerisinde bulunduracak bir kent park alanı oluĢturulmalıdır.

Kalıcı konutlarda Spor alanı yoğunluğu en fazla olan mahalle ise Demetevler Mahallesi iken 2. mahalle ise Bahçelievler mahallesidir. Bu iki mahalleye spor alanları yapıldığı takdirde Türkiye standartlarına uygun haline getirilebilir. Kalıcı konutlar bölgesinde

spor alanı olan mahalle Orhangazi mahallesidir. Bölgesel olarak değerlendirdiğimizde spor alanı yoğunluğu en düĢük bölge olduğu tespit edilmiĢtir.

Genel olarak merkez bölgede yapılan inceleme sonucunda mevcut spor alanlarının toplam 47.220,40 m2 olduğu tespit edilmiĢ olup kiĢi baĢına düĢen spor alanı miktarı 0,27 m2‟dir. Standartlara göre değerlendirildiğinde Düzce merkezde kiĢi baĢına düĢen spor alanı miktarının uygun olmadığı ortaya çıkmıĢtır. Ġhtiyacın karĢılanabilmesi için 474.496,10 m2lik spor alanı daha yapılması gerekmektedir. Spor alanı sayısının arttırılması önündeki en büyük engel Ģehir yerleĢim alanının çok geniĢ olmaması ve terk, kamulaĢtırma iĢlemlerinin gerçekleĢtirilememesidir. VatandaĢlarımız kendi kullanım alanlarını değerlendirmediği sürece terk iĢlemlerini yapmaması ve terk iĢlemlerine belediye tarafından zorlanamaması sebebi ile çoğu alan halen programa alınamamıĢtır. Belediyelerin mali güçlerinin de yetersiz olması kamulaĢtırma iĢlemlerini zora sokmaktadır. Spor alanı ve Park gibi ortak kullanım amaçlı yerlerin planlanması alınması aĢamasında devletçe uygulanacak yönetmeliklerde, yapılacak öncelik çalıĢmaları ile kamuya ait alanların yer tespit daha ivedi yapılması gerekmektedir. Ayrıca farklı kamu idareleri arasında (Belediye – Ġl Özel idaresi –Maliye vb.) spor alanı ve park gibi alanlarda kendilerine kayıtlı olan taĢınmazların ortak projelerle değerlendirilmesine önem verilmesi gerekmektedir. GeliĢen Ģehirlerde ki Düzce bunlara örnektir çoğu Maliye hazinesine veya Ġl Özel idareye ait alanlar belediye merkezlerinin içerisinde kalmıĢtır. Söz konusu alanların ivedilikle Belediye ye devri yapılmalı ya da kullanım ve proje çalıĢması yapılması tahsis yolu ile sağlanmalıdır.

Konuralp bölgesinde spor alanı olup ama uygun alana sahip olmayan mahalle ise Orhangazi Mahallesidir. Diğer 6 mahallede spor alanı bulunmamaktadır. Konuralp bölgesinin sit alanı olması sebebi ile bu bölgedeki spor alanı ve park yapılandırmalarında Konuralp Müze Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan projelerin Ġzmit Anıtlar Kurulundan onay alınarak uygulanması gerekmektedir. Bu durumda iĢleri yavaĢlatmakta ve bürokrasiyi uzatmaktadır. Bürokrasi sorununu çözmek amacı ile Belediye bünyesinde KUDEB (Koruma, uygulama ve Denetim Bürosu ) adı altında büronun kurulması ve aktif olarak çalıĢması gerekmektedir. Tarihi bir alanın insan

tarihi öğrenmelerine ve anlamalarına destek sağlayacağı gibi park, spor alanlarını hayatın içine taĢımalarına destek olacaktır. Çünkü Spor ve Park alanları insanların dinlendiği, eğlendiği, hoĢ vakit geçirdiği alanlar olmakla birlikte Ģehir yaĢamından ve kargaĢasından uzaklaĢarak rahatladıkları alanlara dönüĢmelidir. Spor yapmak ve dinlenmek en tabi haklar arasında olmakla birlikte geliĢen yüzyılda bu hak sanki bir ayrıcalıkmıĢ gibi algılanmakta ve her kesime yeterince hizmet edemez hale gelmektedir. Ġmar yasasının korumasında olan bu durum kiĢilerin kendi menfaatleri doğrultusun da minimum seviyelere çekilmektedir. Yeni yaĢam alanı oluĢturmak sadece yapılarla değil spor ve dinlenme alanları ile bir bütünlük arz etmektedir. Son dönem emlak piyasasının satıĢ durumlarına bakıldığında artık insanların yapı alırken en çok spor ve dinlenme alanlarına değer verdikleri, çocuklarının geliĢimi için önem arz eden parkların ve spor alanlarının olduğu alanları tercih ettikleri görülmektedir. Peyzaj mimarlığının geliĢen dünyada hak ettiği değere ulaĢmasının insanların yaĢanabilir alanlara kavuĢması açısından ne kadar önemli olduğu göz ardı edilemez. Unutulmamalıdır ki Ģehre nefes aldıran, stresten arındıran en önemli unsur parklar ve spor alanlarıdır.

ġehir planlaması yapılırken çalıĢma içerisinde peyzaj mimarı bulundurulması gerekmektedir. Peyzaj mimarı ise öncelikle açık ve yeĢil alanların planlanmasına öncelik vermelidir. Bu açık yeĢil alan içerisinde insanların rekreasyon ihtiyacına cevap verecek Ģekilde ele alarak içerisine açık otopark alanları, mahalle parkları, semt parkları, kent parkları, mezarlıklar vb. açık yeĢil alanları planlamasında rol oynamalıdır.

Açık spor alanları yetersiz olduğu durumlarda ise kapalı spor alanlarına ağırlık verilerek bu ihtiyacı azaltılmaya çalıĢılmalıdır.

Açık spor alanların arttırılması için yüzme havuzları futbol sahaları voleybol sahaları, basketbol sahaları, tenis, fitness alanları, hentbol sahaları bisiklet yolu vb. aktiviteler için planlanmalıdır. Spor alanları kent parklarında semt parklarında ve aynı zamanda mahalle parklarında yer verilmelidir.

Spor alanların planlamasını yaparken öncelikle nüfus yoğunluğu fazla olan mahaller ele alınmalıdır. Bu mahallerde yeĢil alanlarını park alanı içerisinde değerlendirilmelidir. Park alanı içerisinde ise spor alanlarına yer verilmelidir. Nüfusu yoğunluğu fazla olan

spor alanlarının oldukça bakımsız olduğu gözlenmiĢtir. Aynı zamanda aydınlatma elamanlarının zarar gördüğü tespit edilmiĢtir. Aydınlatmanın yetersiz olduğu spor alanlarda mevcuttur.

Sonuç olarak, çalıĢma alanında planlanan spor alanlarının dengeli bir biçimde dağılmadığı gözlenmiĢtir. Aynı zamanda kenttin yeĢil dokusuyla beraber geliĢmesine, kentte bulunan insanların yaĢ grupları, eğitim seviyelerine ve beklentilerine önem verilmemiĢtir. ÇalıĢma alanında bulunan spor alanlarının kapasite, büyüklükleri ve faaliyet alanları açısından yetersiz olduğu ortaya çıkmıĢtır.

ÇalıĢma alanında yapılacak spor alanı planlamalarında, kentin yaĢ gruplarına, eğitim seviyelerine, kent insanın isteklerine ve planlama kriterlerine önem vermelidir. Kentte spor alanların mevcut durumu yerinde incelenerek kullanılabilir durumda olmalarına dikkat edilmelidir. Mahalle parkların yakınında yapılacak spor alanları ile bölge halkının sportif etkinliklere kolayca ulaĢabilecekleri alanlar oluĢturulmalıdır. Bu alanların oluĢturulmasında hiç spor alanı olmayan mahalleden baĢlanarak bütün halkın spor ihtiyaçlarına karĢılanabilir bir ortam oluĢturulmalıdır.

Düzenli egzersizin sağlıklı bireylerin yetiĢmesi noktasında olumlu etkisi olduğu birçok araĢtırmacı tarafından ortaya konulmuĢtur. YaĢadığımız çevrede daha sağlıklı bireylerin geliĢmesi kendi aralarında sağlıklı sosyal iliĢkileri olan bir toplum oluĢturulması için çok büyük katkı sağlayan spor alanları hem mahalle halkının kolay ulaĢabileceği yerlerde konumlanmalı hem de bu alanların düzenli bakımları yapılmalıdır.

Alanda yer alan spor alanlarının en önemli amacı aynı değerli, tesirli ve verimli sosyal alanda yarar sağlamaktır. Tesislerdeki amaç sporu geniĢ kitlelere yaymaktır. Aynı zamanda toplumsal hizmet ve sosyal faydalar yaratmaktır. Bu amacı gerçekleĢtirmek için spor alanları kullanıcı gruplar kadar standartlara uygun bir Ģekilde çevrenin sağlığı, konforlu ve güvenliği korunması amacıyla yasal düzenlemelerle birlikte planlanmalıdır. Spor alanları engelliler dahil herkesin kolayca eriĢebileceği ve spor alanı sınırları içerisinde güvende olacağı Ģekilde tasarlanmalıdır. Yeni yapılacak spor alanlarının sürdürülebilir olması, çoğalan nüfusun ihtiyaçlarını karĢılayacak fiziksel büyümeye

derece önemlidir. Spor alanlarının sunduğu etkinlik ve imkânlardan yararlanmak isteyen halkın kolay, süratli ve güvenli biçimde spor alanlarına ulaĢabilmesi spor alanının varlığını sürdürebilmesinde kolaylık sağlar.

Benzer Belgeler