• Sonuç bulunamadı

SODES PROGRAMI BAŞVURULARINA İLİŞKİN KURALLAR

Bu bölümde Adana Valiliği SODES Programı çerçevesinde finanse edilecek projelerin sunulması, seçilmesi ve uygulanması ile ilgili kurallar Kalkınma Bakanlığının 28.02.2013 tarih ve 1057 sayılı yazısı ile 641 sayılı Kalkınma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinin k bendi ile 6363 sayılı 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (E) işaretli cetvelin 17. maddesine ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. maddesine dayanılarak hazırlanan 2012 yılı Program Bazlı SODES Uygulama Usul ve Esasları hükümlerine uygun olarak açıklanmaktadır.

Başvuru sahipleri başvuruda bulundukları andan itibaren 2012 yılı Program Bazlı SODES Uygulama Usul ve Esasları ve ilgili mevzuat hükümleri ile bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılırlar.

Adana Valiliği 2013 yılı SODES Programını zorunlu hallerin ortaya çıkması halinde sürecin herhangi bir aşamasında iptal etme hakkını saklı tutar. Bu durumda proje yürütücüleri Adana Valiliğinden herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

Destek için başvurusu yapılan projeler Adana Valiliği tarafından her zaman eğitim amaçlı olarak ve sahibinin ayrıca muvafakatı aranmaksızın kullanılabilir. Böyle bir durumda projede yer

alan gerçek ve tüzel kişilere ait şahsi bilgiler ve mesleki sır niteliğindeki bilgiler ifşa edilmeyecektir.

2.1. Proje Başvurusu Yapabilecek Kurum ve Kuruluşlar

Adana Valiliği 2013 yılı SODES Programına aşağıdaki belirtilen kurum ve kuruluşlar başvuruda bulunabilir.

a) Kamu Kuruluşları, b) İl/İlçe Özel İdareleri, c) Belediyeler,

d) Mahalli İdare Birlikleri, e) Üniversiteler,

f) Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, g) Sivil Toplum Kuruluşları.

Okul, halk eğitim merkezi, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk yuvası, huzurevi gibi kamu kuruluşlarının proje teklifleri bağlı bulundukları İl ve İlçe müdürlükleri tarafından yapılır ve kabul edilmeleri halinde bunlar tarafından yürütülür.

Adana Valiliği 2013 yılı SODES Programı toplam bütçesinin en az yüzde 25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan projelerden oluşur.

Proje konusunun proje sunan kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içerisinde bulunması zorunludur. Bu durum sunulacak destekleyici belgeler ile ispatlanmalıdır. Ayrıca SODES Programına başvuru yapacak kurum ve kuruluşların destek almaya hak kazanabilmek için, aşağıda belirtilen koşulların tümünü sağlaması gereklidir:

 Adana İlinde kayıtlı olması veya merkez ya da yasal şubelerinin Adana İlinde bulunması,

 Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi,

 Sivil Toplum Kuruluşları için son başvuru tarihinden en az bir yıl önce kurulmuş ve tescil edilmiş olması.

Ayrıca, başvuru sahipleri ve ortaklarının destek alabilmek için aşağıdaki hallerden herhangi birinde bulunmaması gerekir:

a) İflas etmişler veya tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum veya vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılar ile anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış veya bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar veya meri mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar,

b) Kesinleşmiş yargı kararı (yani temyizi mümkün olmayan bir karar) ile mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar,

c) Haklarında, görevlerini ağır bir şekilde kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar,

d) Dolandırıcılık, yolsuzluk, bir suç örgütü içinde yer almak suçlarından kesinleşmiş yargı kararı ile mahkûm olanlar,

e) Herhangi bir kamu ihale prosedürüne veya diğer bir destek yardımına ilişkin yükümlülüklere uymayarak, sözleşmeyi ciddi bir şekilde ihlal ettiği tespit edilenler,

Bu programda gerçek kişiler ve kâr amacı güden kurum ve kuruluşlar proje

başvuru sahibi veya ortağı olarak yer alamazlar.

Teklif çağrısının yapıldığı sırada aşağıdaki maddelerde belirtilen durumlarda bulunan başvuru sahipleri de teklif çağrısına katılmaya veya destek almaya hak kazanamazlar:

f) Teklif edilen proje dolayısıyla menfaat ilişkisi içinde olanlar,

g) Teklif çağrısına katılım koşulu olarak Adana Valiliği tarafından talep edilen bilgilerin temin edilmesi sırasında yanlış beyanda bulunanlar veya bu bilgileri temin edemeyenler, h) Teklif çağrılarının değerlendirilmesi sürecinde SODES İl Değerlendirme Kurulu veya SODES Koordinasyon Birimini etki altında bırakmaya veya gizli bilgi elde etmeye teşebbüs edenler.

2.2. Ortaklıklar ve Ortakların Uygunluğu

Başvuru sahipleri tek başlarına ya da ortak kuruluşlarla birlikte başvuruda bulunabilirler.

Başvuru sahibinin ortakları projenin tasarlanmasına ve uygulanmasına katılabilecek ve yaptıkları masraflar proje yürütücüsünün yaptığı masraflarla aynı koşullarda kabul edilebilecektir. Bu nedenle ortaklar, “Adana İlinde kayıtlı olması veya merkez ya da yasal şubelerinin Adana İlinde bulunması”

dışında başvuru sahipleri ile aynı uygunluk kriterlerini karşılamalıdırlar.

Ortak olacak kuruluşlar başvuru sahibi tarafından başvuru formunda belirtilmelidir. Projede ortak ya da iştirakçi kuruluş var ise; bu kuruluşların projeye hangi teknik ve mali katkıyı sağlayacakları açıkça izah edilmelidir.

2.3. Projelerin Süresi, Yeri ve Bütçe Büyüklüğü

Desteklenen projelerin süresi, sözleşme imza tarihinden itibaren en fazla bir yıldır. Projenin çeşitli nedenlerle öngörülen sürede tamamlanamaması durumunda proje yürütücüsü Valilik makamına tamamlanamama nedenlerini yazılı olarak bildirerek en fazla üç aya kadar ek süre talep edebilir. Ek süre Adana Valiliğinin uygun görmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere verilebilir.

Proje temel faaliyetleri Adana İlinde gerçekleştirilmelidir. Ancak gezi, sergi, müsabaka ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri, proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda İl dışında gerçekleştirilebilir.

Siyasi partiler ve bunların alt birimleri, hiçbir şekilde başvuru sahibi ve proje ortağı olarak proje başvurusunda bulunamazlar, proje uygulamalarında yer alamazlar.

SODES Programı kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı projelerin değerlendirme süreci sonrasında belirlenecektir. Adana Valiliği, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

Program kapsamında desteklenecek her bir proje için tahsis edilecek asgari ve azami kaynak miktarı aşağıda belirtilmektedir.

SODES Programı kapsamında başvuru sahibinin eş finansman sağlaması zorunlu olmamakla birlikte eş finansman öngören proje teklifleri eş finansman oranına göre öncelikli olarak değerlendirilecektir.

Proje başvurusunda eş finansman belirtilmesi halinde; eş finansmanın, başvuru sahibi ve/veya proje ortaklarının sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılanabilmesi mümkündür. Ancak her durumda eş finansman yükümlülüğünün yerine getirilmesi tamamen başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Projeye tahsis edilen ödeneğin tamamının süresi içinde harcanamaması halinde harcanamayan kısım Valilik SODES hesabında kalır. Harcanamayan miktar, bir sonraki uygulama döneminde kullanılmak üzere Valilik SODES hesabında kalır.

Proje bütçesinde öngörülen nakdi eş finansman, finansman sözleşmesi imzalandıktan bir hafta sonrasına kadar proje hesabına yatırılır. Proje harcamalarının proje fişinde öngörülen bütçeden daha düşük oranda gerçekleşmesi durumunda aynı oranda eş finansman miktarı proje yürütücüsüne iade edilir.

Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmediğinden dolayı, ayni katkılara bütçede yer verilmemelidir.

Genel bütçe kapsamında yer alan kamu idareleri projelere eş finansman katkısı sağlamazlar.

Asgari tutar: 50.000,00 TL

Azami tutar: 350.000,00 TL

2.4. SODES Projelerinde Desteklenmesi Uygun Maliyetler

Destek için sadece “uygun maliyetler” dikkate alınabilir. Bu nedenle bütçe, hem bir maliyet tahmini hem de “uygun maliyetler” için tavan niteliğindedir. Uygun maliyetler, götürü maliyetlere değil (yolculuk ve gündelik maliyetleri ve dolaylı maliyetler hariç), gerçek maliyetlere dayandırılmalıdır.

Bu programda bir maliyetin uygun maliyet olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki genel koşullar aranmaktadır:

 Talep edilmesi durumunda nihai denetim maliyetleri hariç tutulmak üzere, projenin uygulama süresi içinde gerçekleşmesi,

 Projenin yürütülmesi için gerekli ve gerçekçi mali yönetim prensipleriyle uyumlu olması, maliyet etkinliği sağlaması,

 Proje yürütücüsü veya ortağı tarafından gerçekleştirilmesi,

 Proje yürütücüsünün ya da ortağının hesaplarında ya da vergi belgelerinde kayıtlı, tanımlanabilir ve doğrulanabilir olması; orijinal destekleyici belgelerle desteklenmesi.

Proje uygulamalarında ortaya çıkan bütün maliyetler destek kapsamına girmemektedir. Bu çerçevede, maliyetlerin uygunluğuna ilişkin esaslar aşağıda belirtilmektedir:

 Personel giderleri, mesleki eğitim kursiyerlerine yapılacak ödemeler (Kamu görevlilerine yapılacak ödemeler 6363 sayılı 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ve kamu personelinin tabi olduğu diğer mevzuatın ilgili hükümleri çerçevesinde olacaktır),

 Yolculuk giderleri,

 Gündelik giderleri (Maliye Bakanlığı’nın her yıl için belirlediği “harcırah kanunu uyarınca verilecek gündelik ve tazminat tutarlarını gösterir cetvel” de yer alan memur ve hizmetliler başlığı altında, “aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar” için öngörülen tutarın üç katını aşmayacak şekilde belirlenmelidir. Kamu görevlilerine yapılacak gündelik ödemeleri 6260 sayılı 6363 sayılı 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde olacaktır),

 Ekipman ve hizmet (eğitim, nakliye, kira vb.) satın alma maliyetleri,

 Sarf malzemeleri maliyetleri,

 Taşeron maliyetleri (yayın basım, etkinlik organizasyonu vb.),

 Projenin uygulanması için mutlaka gerekli olan ancak yeni bina inşaatı ve inşaatı devam eden binanın tamamlanması hariç inşaat işleri (çocuk parkı, semt sahası, halı saha, tadilat giderleri vb.),

 Mali hizmet giderleri (özellikle havale, sigorta, banka, ihale ve ilan maliyetleri, işveren SGK payı vb.),

 Elektrik, su, telefon vb. idari giderler,

 Ayni sermaye desteği kapsamında karşılanan ödemeler.

2.5. Uygun Olmayan Maliyetler

Bu programda hiçbir şekilde uygun maliyet olarak kabul edilmeyecek olan maliyet kalemleri aşağıda sıralanmaktadır:

 Proje yürütücüsü kurumun müdür/başkanına herhangi bir başlık altında yapılacak ödemeler,

 Proje yürütücüsünün, proje dışındaki faaliyetlerini yürüttüğü mekanların kira, elektrik, su vb. giderleri,

 Gezici sinema ve gezici kütüphane faaliyetleri dışındaki taşıt alımı,

 Mikro kredi projeleri kapsamında yapılacak ödemeler,

 Toplum yararına çalışma kapsamında yapılacak ödemeler,

 Proje yürütücüsünün ve proje kapsamında görev alan kişilerin kusur ve ihmalleri sebebiyle doğacak olan ceza, zam, faiz ve sair giderler,

 Borçlar; zarar veya borç karşılıkları,

 Faiz borcu,

 Hali hazırda başka bir kapsamda finanse edilen kalemler,

 Arazi veya bina alımları, inşaat yapımı veya büyük çaplı tadilat/onarım,

 İkinci el ekipman alımları,

 Kur farkından doğan zararlar,

 Proje başlangıcından önce yapılan hazırlık çalışmalarının ve diğer faaliyetlerin maliyetleri,

 Proje yürütücüsü ya da ortakları dışındakiler tarafından gerçekleştirilen maliyetler,

 Salt sözleşmeye, teminatlara ve Adana Valiliği ile proje yürütücüsü arasındaki mali ödemelere ilişkin her türlü vergi, resim, harç ve sair giderler.

Başvuruların değerlendirilmesi sonrasında, sözleşmenin imzalanmasından önceki kontrol sürecinde, bütçe tutarında güncel piyasa fiyatları ile başvuruda belirtilen faaliyetler dikkate alınarak azaltma yapılabilecektir. Kontroller, proje yürütücüsünün ilave açıklama yapmasını ve Adana Valiliğinin destek tutarında indirim yapmasını gerektirebilir.

2.6. Başvuru Yapılabilecek Proje Sayısı

Adana Valiliği 2013 yılı SODES Programı toplam bütçesinin en az yüzde 25’i Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşları tarafından hazırlanan projelerden oluşur.

2013 yılı SODES Programı teklif çağrısı kapsamında her başvuru sahibi en fazla 2 (iki) proje başvurusunda bulunabilir ve Sivil Toplum Kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşların her 2 (iki) projesi de desteklenebilir.

Sivil Toplum Kuruluşları arasında rekabet edebilirliği ve fırsat eşitliğini sağlamak üzere, bu kuruluşlar Adana Valiliğine en fazla 2 (iki) proje teklif edebilir ve değerlendirme sonucunda bu projelerden en fazla 1 (bir) proje kabul edilebilir. Ancak, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşları tarafından hazırlanan projelerin toplam bütçesinin program bütçesinin % 25’inin altında kalması halinde başarılı bulunan ikinci projeleri de desteklenebilir.

2.7. Proje Tekliflerinde Aranacak Özel Koşullar

 Proje tekliflerinde mesleki eğitim/beceri kazandırma kursu ve/veya kültür, sanat ve spor kursu düzenlenmesi düşünülüyor ise proje başvuru sahibi birbiri ile uyumlu olacak en fazla 3 kurs seçebilir ve seçeceği her bir kurs için kursiyer sayısı 50’yi geçemez.

 Proje tekliflerinde çevre ve zemin düzenlemesi giderleri öngörülüyor ise bu bütçe kalemine yazılacak olan rakam toplam proje bütçesinin %20’sini geçemez.

 Projenin uygulanması için mutlaka gerekli olan tadilat giderlerinin maliyeti toplam bütçenin %10’unu geçemez (yeni bina inşaatı ve inşaatı devam eden binanın tamamlanması tadilat giderleri kapsamında değerlendirilmeyecektir).

 Proje kapsamında il dışına gerçekleştirilecek olan gezi sayısı 2 (iki)’yi geçemez.

 Ana faaliyetler dışındaki ikram, iaşe, ibate ve gezi programı maliyetleri toplam bütçenin

%25’ini geçemez.

Benzer Belgeler