• Sonuç bulunamadı

Güç sistemlerinde, sistemin sağlıklı çalışması için gerilim ve frekans değerlerinin nominal değerlere yakın olması istenir. Aktif ve reaktif

güçteki artışlar, frekans ve gerilimin düşmesine sebep olur. Işte tam da bu noktada, sistem dengesini korumak için şönt reaktörler kullanılır. Bu yazımızda şönt reaktörü inceleyeceğiz.

İLETİM HATLARINDA REAKTİF GÜÇ DENGESİ Alternatif akım iletim hatlarındaki gerilim; kapasitif yüklenme ve hat yükü olmak üzere 2 ana neden-den etkilenir. Kapasitif yüklenme, aynı zamanda reaktif güç üretimi olarak da geçer ve hattın geo-metrisi ile gerilimine bağladır. (Iletim hattı iletken görevi, hava ise yalıtkan görevi gördüğü için bir kapasitif güç meydana gelir.) Hat yükünde; üreti-len ve tüketiüreti-len reaktif güç birbirine eşit olmalıdır.

Üretilen, tüketilenden fazla olduğu takdirde hatta gerilim yükselmesi meydana gelir. Bu da oldukça tehlikeli bir durumdur.

Bu tür reaktif güç dengesini sağlayıp, gerilim dalgalanmalarını önlemek için; senkron generatör, şönt kapasitör, şönt reaktör, statik Var kompansa-törü gibi birçok düzenleme cihazı kullanılır.

Resul ÇEVİK

Elektrik Elektronik Mühendisi Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.

ETMD · BIZDEN HABERLER 45

Teknik Yazı

ŞÖNT REAKTÖR NEDİR?

Şönt reaktörler, elektrik havai hatlarında meyda-na gelen kapasitif gücü kompanze eden endüktif yüklerdir. Havai hatta, doğrudan ya da kesiciler ile bağlanabilirler. Endüktif yük üreterek, hattın oluş-turduğu kapasitif reaktif gücü tüketirler ve denge sağlarlar. Şebekedeki kapasitif yükler şebekeye enerji verirken, şönt reaktör şebekeden enerji çeker;

kapasitif yükler enerji çekerken ise, şönt reaktörler şebekeye enerji verir. Ayrıca, şebekedeki güç duru-muna göre kesici ile devreye alınıp, çıkartılabilirler.

Şebekeye de paralel bağlanırlar.

Şönt reaktörlerde tek bir sargı bulunmaktadır. Bu yüzden birincil sargının magnetomotive kuvveti (MMF) ikaz magnetomotive kuvvetine eşittir. Sargı dirençleri, girdap akımı ve histerezis kayıpları uy-gun tasarım yöntemleri ile minimize edilmeye ça-lışılır. Genel olarak, hava boşluklu demir çekirdek (nüve) kullanılır. Demir çekirdek; ince tabakalı, özel kaplamalı çelik levhaların birleştirilmesi ile oluş-turulmuştur. Sargıları ise tıpkı transformatörlerde olduğu gibi, bakır iletkenlerden oluşmaktadır. Ilet-kenler ise kağıt yalıtımlıdır.

Genellikle 5-bacaklı çekirdek tip olan şönt reak-törler kullanılır. Böylelikle 3 fazın her biri manyetik olarak bağımsız olur. Bunlara mahfazalı tip de den-mektedir (Shell type). 3-bacaklı çekirdek tasarımı da mevcuttur. Bu tip de fazlar arasında manyetik bağlanma meydana gelir (core type).

3-Bacaklı ve 5-Bacaklı Çekirdek Tipi Şönt Reaktör

ETMD · BIZDEN HABERLER 46

Teknik Yazı

Şönt reaktörler genellikle yüksek gerilim hatlarının iki bitiş noktasına yerleştirilir ve nominal hat geriliminin aşılması durumları göz önünde bulundurularak güç seçimi yapılır. Iki bitiş noktasına yerleştirilmelerinin se-bebi ise; hangi uçta enerji olup olmadığı konusunda belirsizlikler yaşanmasıdır.

Pi Model Iletim Hattının Iki Çıkış Trafına Bağlanan Şönt Reaktörler

ŞÖNT REAKTÖRÜN BAZI ÖZELLİKLERİ

• Soğutma: Şönt reaktörlerde soğutma sistemi olarak ONAN (Oil Natural Air Natural) sistemi yeterli olabilmektedir.

• Çeşitleri: Kuru ve yağlı tip olmak üzere 2 tip şönt reaktör bulunmaktadır. Kuru tipte hava çekirdeği kullanılır. Bakımı kolaydır ve daha az kayba sahiptir. Ancak, düşük güçteki reaktör-lerde kullanılırlar (34.5Kv gerilime kadar). Yağlı tipte ise; demir çekirdek yağın içindedir. Kayıp-ları kuru tipe göre fazladır ama yüksek güçteki reaktörlerde kullanılırlar.

• Koruma ve Ölçümleri: Yağ tankının basıncını kontrol etmek için, basınç emniyet valfi kul-lanılır. Buchholz rölesi ile yağ sıcaklığı kont-rol edilir. Silikajel ile reaktörün içindeki nem kontrol edilir ve gözlenir. Ayrıca, sargı sıcaklık-ları ve yağ sıcaklıksıcaklık-ları da sensörler yardımı ile

ölçülebilmektedir. 3 Fazlı Çalışan Reaktörlerin Dış Görünüşü

Tek Fazlı Çalışan Reaktörlerin Dış Görünüşü

ETMD · BIZDEN HABERLER 47

Teknik Yazı

Tek faz veya 3 faz şönt reaktör seçiminde maliyet ve risk analizi yapılır. Aynı sistemde kullanmak üze-re alınacak 3 fazlı şönt üze-reaktör ile 3 adet tek fazlı reaktörü kıyaslarsak; 3 fazlı olanın güç kayıpları di-ğerine daha az olacaktır ve maliyet açısından daha düşük fiyatlara gelecektir. Öte yandan yedek olarak alınacak bir tek fazlı reaktör, yedek olarak alınacak 3 fazlı reaktöre göre ekonomik açıdan daha man-tıklı olacaktır.

ENERJİ SİSTEMLERİNDE KAPASİTİF-REAKTİF ETKİ OLUŞMASININ BAŞLICA NEDENLERİ

1. Şehir merkezleri dışına kurulmuş TV- radyo ve-ricileri ve radyo baz istasyonları gibi çok uzun enerji kabloları ile beslenen sistemlerde, yük kapasitesinin düşük olması nedeniyle besleme kablolarının oluşturduğu kapasitif etki sistemin aşırı kompanze edilmesine neden olmaktadır.

2. Enerji nakil hatlarında ve genel enerji dağıtım sistemlerinde de benzer kapasitif etki oluş-maktadır.

3. UPS ve benzeri gibi kondansatör içeren elekt-ronik cihazların fazla sayıda kullanılması veya tesise aşırı kompanzasyon yapılmış olması sonucunda da sistemde kapasitif-reaktif enerji artışı olmaktadır.

ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN KAPASİTİF-REAKTİF ENERJİNİN NEDEN OLDUĞU BAŞLICA SORUNLAR

1. Reaktif enerji ceza bedeli ödenmesine neden olur,

2. Enerji sisteminin, sisteme bağlı bulunan araç-gereç ve makinelerin verimini ve ömrünü azaltır,

3. Sisteme daha az aktif enerji gücü akışına neden olur,

4. Enerji sisteminde istenmeyen bakım ve onarım masraflarına neden olur.

Bu problemleri ortadan kaldırmak için sisteme pa-ralel olarak şönt reaktör bağlamak gerekmektedir.

Şönt reaktörler endüktif yük oluşturarak istenme-yen kapasitif etkiyi sönümlendirir ve bu sayede yukarıda yazılı olan problemler ortadan kaldırılmış olur.

Şönt reaktörler kompanzasyon sistemlerinin dı-şında, elektrik test sistemleri ve laboratuarlarda endüktif yük olarak da kullanılmaktadır. Standart değerlerde ürettiğimiz şönt reaktörleri, kompan-zasyon yapılacak tesisin ihtiyaçlarına yönelik ola-rak farklı gerilim ve güç değerlerinde de üretmek-teyiz. Harmonik bozunumları yüksek seviyelerde olan endüstriyel tesislere kaliteli bir kompanzasyon sistemi kurabilmek için harmonik analiz raporu ve her bir fazın reaktif yük değerlerinin bildirilmesi ge-reklidir.

3 Fazlı Şönt Reaktör Bağlantısı

Tek Fazlı Şönt Reaktör Bağlantısı Tek Fazlı veya 3 Fazlı Çalışan Reaktörlerin Bağlantı Şemaları

ETMD · BIZDEN HABERLER 48

Teknik Yazı

TRANSFORMATÖR