• Sonuç bulunamadı

4. İNSAN HESAPLAMA ÇALIŞMALARI

4.2 Sistemin Yapısı

Sistem tasarlanırken soruların üretilmesi işinin insan hesaplama kullanılarak ya- pılacağı ve aynı anda birden fazla operatörün soru hazırlayabilmesi gerekliliği göz önünde bulundurulmuştur. Operatörlerin çalışmaları ortam, zaman, mekan, plat- form açısından kısıtlamamaya çalışılmıştır. Onlara istedikleri zamanlarda ve me- kanlarda çalışabilme özgürlüğünü verebilmek için sistem bir internet sitesi olarak tasarlanmıştır. Bu sayede internet erişimi olan herhangi bir yerde çalışabilmeleri sağlanmıştır. www.smartcha.net adresi üzerinden erişim sağlayabildikleri sitede operatörler sisteme kaydolduktan sonra kendi kullanıcı adları ve parolalarıyla gi- riş yapabilmektedir.

Operatörler web sitesinde kendi kullanıcı adları ve parolaları ile giriş yaparak Şe- kil 4.1’de görülen kendilerine özel giriş sayfasını açarlar. Bu sayfa her bir operatör için özelleşmiş olup operatörün adını ve soyadını, toplamda kaç soru hazırladığını, bu sorulardan kaç tanesinin güvenlik motoru tarafından güvenli olarak işaretlen- diğini, operatörün saat karşılığı ücreti mi yoksa soru karşılığı ücreti mi tercih

Şekil 4.1: Operatör giriş sayfası

ettiğini ve o anda ne kadarlık ücret kazanmayı hak ettiğini görebildiği bir sayfa- dır. Operatörler ana sayfada bulunan “Prepare New Question & Answer” ya da “Prepare Question to Given Answers” düğmelerinden istedikleri birisine tıklaya- rak soru girme sayfasına girebilirler.

Ana sayfada bulunan operatör eğer “Prepare Question to Given Answers” düğ- mesine tıklarsa Şekil 4.2’de gösterilen 1. tip soru girme sayfasına yönlendirilir ve kendisine gösterilecek cevap kümesinin belirlenmesi işlemi başlar. Bu işlem, veritabanında bulunan cevapların kullanılma sayılarına göre azdan çoğa doğru sıralanmaları ve sonrasında daha az kullanılmış olanlara öncelik verecek şekilde rastgele 20 tanesinin seçilerek bir küme oluşturulmasıdır. 1. tip soru girme sayfa- sında operatöre cevaplar kümesinin ilk elemanı gösterilir ve operatörden sadece bu cevabın doğru olduğu bir soru üretmesi istenir. Operatör sadece bu cevabın doğru olduğu bir soruyu yazı alanına yazdıktan sonra “Submit Question For The Given Answer” düğmesine tıklamalı ve güvenlik motorunun sorunun otomatik olarak çözülüp çözülemediği hakkında vereceği kararı beklemelidir. Operatör herhangi bir cevap hakkında bir soru üretmek istemiyorsa “Next Answer” düğmesine tıkla- yarak kümedeki bir sonraki cevaba geçebilir veya “Previous Answer” düğmesine tıklayarak kümedeki bir önceki cevap ile ilgili soru üretebilir. Operatör talep et- tiği anda “Next Answer” veya “Previous Answer” düğmelerine tıklayarak cevap değiştirme hakkına sahip olduğu gibi, “Give Me New Set of Answers” düğmesine tıklayarak 20 soruluk yeni bir cevap kümesi seçim işlemini başlatabilir.

Eğer operatör ana sayfada bulunan “Prepare New Question & Answer” düğme- sine tıklarsa Şekil 4.3’te gösterilen 2. tip soru girme sayfasına yönlendirilir. 2.

Şekil 4.2: Operatörlerin kendisine verilen cevaba soru yazdığı sayfa

Şekil 4.3: Soru ve cevabı operatörlerin belirlediği sayfa

tip soru sayfasında operatörün hem bir soru, hem de bu sorunun tek cevabı olan uygun bir cevap yazması gerekmektedir. Operatörler bu sayfada altta yer alan yazı alanına yazmak istedikleri soruyu ve üstte yer alan yazı alanına ise bu soru- nun cevabını yazdıktan sonra “Submit Question & Answer” düğmesine tıklayarak güvenlik motorunun soru ve cevabın otomatik olarak çözülürlüğü hakkındaki ka- rarını beklemelidir.

Her iki tip soru girme sayfasında da bulunan “Back” düğmesi yardımıyla ope- ratörler giriş sayfasına dönüş yapma ve diğer soru girme sayfasına geçiş yapma hakkına sahiptir.

Operatörlerin soru oluşturma hızları veritabanına saniye olarak kaydedilmiştir. Bunun amacı operatörlerin hangi tipte daha hızlı biçimde soru hazırlayabildik- lerini ölçebilmektir. Operatörlerin soru yazma hızlarını hesaplayabilmek için her iki tip soru hazırlama sayfasında benzer yöntemler uygulanmıştır. Eğer operatör 1. tip soru girme sayfasındaysa, operatör yazı alanını seçtikten sonra “Submit” düğmesine basana kadar geçen süre hesaplanarak kaydedilir. Eğer operatör so- ruyu 2. tip soru girme sayfasında hazırlıyorsa, operatör soru veya cevap alanından herhangi birisini seçtiği andan itibaren “Submit” düğmesine basana kadar geçen süre operatörün soru hazırlama süresi olarak veritabanına kaydedilir.

Bölüm 3.1.1’de çalışma mantığı anlatılmış olan güvenlik motorunun cevabı her iki tip soru hazırlama sayfasında da çok önemlidir. Eğer güvenlik kontrol motoru so- runun güvenli olduğuna karar vermişse hazırlanan soru-cevap ikilisi veritabanına güvenli soru, güvenli olmadığına karar vermişse soru-cevap ikilisi veritabanına gü- venilir olmayan soru olarak eklenir. Her iki durumda da operatöre soru eklemenin başarılı veya başarısız olduğuna dair bilgilendirme yazısı gösterilir. Bilgilendirme yazısından sonra eğer operatör 1. tip soru girme sayfasındaysa operatörün aynı ce- vap için başka bir soru ekleyebilmesi için yazı alanı boşaltılır. Eğer operatör 2. tip soru girme sayfasında bulunuyorsa her iki yazı alanı da boşaltılarak operatörün yeni soru girebilmesi için hazırlanır.

Operatörler istedikleri anda giriş sayfasına dönmekte ya da sistemden çıkış yap- makta özgür bırakılmışlardır. Operatörlerin toplam çalışma zamanlarının hesabı- nın doğru olarak yapılabilmesi için operatörlerin “Log Out” düğmesine basarak çıkış yapmaları gerekmektedir. “Log Out” düğmesine basmamış olmasına rağmen 6 dakika boyunca hiç bir işlem yapmayan operatörler de, çalışma süresi veritaba- nında güncellendikten sonra, sistemden otomatik olarak çıkarılırlar.

Benzer Belgeler