• Sonuç bulunamadı

Kurtarma Ortamı'nın birincil amacı bir sistem birimini geri yüklemektir. Kurtarma Ortamı'nın Geri Yükleme Sihirbazı bir sistem veya önyükleme birimi için iki tür geri yükleme destekler:

Restore a Volume in One Operation

Bu yöntem, bir sistem birimini tek bir işlemde seçilen yedekleme görüntü dosyasından geri yükler.

Not: VHD/VHDX biçimli bir görüntü dosyasından geri yükleme yapmak isterseniz Windows için Kurtarma Ortamı'nı kullanın. Kurtarma Ortamı CrossPlatform, VHD veya VHDX biçimli dosyalardan değil, yalnızca .SPF ve .SPI görüntü dosyalarından yapılan geri yüklemeleri destekler.

HSR Birimiyle Çalışma

Kurtarma Ortamı'ndaki HSR Birimiyle Çalışma, birim geri yükleme işlemini birden çok aşamaya ayırır. Bunu yapmak, bazen günlerce sürebilen bir işlem olan büyük bir birimi geri yüklerken yararlıdır.

Not: ImageManager HSR'ye benzemesine rağmen, Kurtarma Ortamı'ndaki HeadStart Geri Yükleme el ile yapılan bir işlemdir.

ImageManager’ın HSR’ı otomatikleştirilmiştir; yedeklenmiş birimde yapılan son değişiklikleri sonlandırmadan önce yakalamak ve uygulamak için Yedekleme ve daha sonra Geri Yükleme Sihirbazları kullanılarak Kurtarma Ortamı sürümünün yeniden başlatılması gerekir. A ncak HSR'ın Kurtarma Ortamı sürümü lisans gerektirmez.

Desteklenen Kesim Boyutları

Güncel sabit sürücüler ve SSD'ler 4096 baytlık fiziksel kesim boyutuyla gelir. Çoğu, 512 baytlık mantıksal kesim boyutunu destekler.

(Bunlar genellikle "512 Baytlık Kesim Boyutu Emülasyonu" anlamında, 512e olarak etiketlenir".) ShadowProtect hem 4096 hem de 512 baytlık kesim boyutlarını destekler.

Bir bölümün/birimin, bir kesim boyutundan diğerine, olağan olmayan şekilde geri yüklenmesi durumunda:

Kesim başına 512 bayt -> Kesim başına 4096 bayt

Kesim başına 4096 bayt -> Kesim başına 512 bayt

ShadowProtect, eşleşmeyen bir kesim boyutuyla karşılaşırsa, geri yükleme sırasında bir hata iletisi verecektir. Bundan sakınmak için, kaynak birimle eşleşen bir mantıksal kesim boyutu elde etmek üzere hedef sürücüyü yeniden biçimlendirin.

Windows 8.x Sistem/Önyükleme Birimlerini UEFI Güvenli Önyükleme ile Geri Yükleme

A rtık çoğu bilgisayar, UEFI’da yer alan bir kötü amaçlı yazılım önleme özelliği olan Güvenli Önyükleme’yi desteklemektedir. Güvenli Önyükleme, bir sistemin yalnızca güvenli bir işletim sisteminden önyüklenmesini sağlar. A ncak güvenli işletim sistemlerinin çoğu Güvenli Önyükleme'yi desteklemez. Şu anda Güvenli Önyükleme'yi destekleyen Windows işletim sistemleri şunlardır:

Windows 8.1

Windows Server 2012 R2 Windows 8

Windows Server 2012

Windows 7, Vista ve Windows XP'nin de aralarında bulunduğu daha önceki işletim sistemleri Güvenli Önyükleme'yi desteklemez (ve bu nedenle Güvenli Önyükleme'nin etkinleştirilmesini gerektirmezler).

A yrıca, Güvenli Önyükleme'yi desteklemeyen pek çok güvenli işletim sistemi ve önyükleme ortamı bulunmaktadır. Buna, ShadowProtect Windows için Kurtarma Ortamı ve Kurtarma Ortamı CrossPlatform dahildir.

© 2014 StorageCraft Technology Corporation StorageCraft Support Center Page 42 of 65

A ncak ShadowProtect Windows için Kurtarma Ortamı yalnızca aşağıdaki durumlarda UEFI özelliğine sahip bir bilgisayarda önyüklenebilir:

UEFI'ın Güvenli Önyükleme'yi desteklememesi veya Güvenli Önyükleme'nin etkinleştirilmemesi.

UEFI'ın BIOS Uyumluluk Modu'na önyüklenmesi. (Bu mod genellikle CMS olarak anılır.)

ShadowProtect CrossPlatform ortamı, BIOS Uyumluluk Modu (CMS) yerine, yerel UEFI modunda önyüklemeyi (Güvenli Önyükleme devre dışı moddayken) destekler. A ncak Güvenli Önyükleme etkinken önyükleme yapmaz.

Her iki Kurtarma Ortamı'nın önyükleme yapmasına izin vermek için, Güvenli Önyükleme özelliğini geçici olarak devre dışı bırakın.

Bunu yapmak için:

1. Sistemi UEFI yönetim ekranına önyükleyin.

2. Güvenli Önyükleme bir seçenek olarak sunulmuş VE etkinse, bu özelliği geçici olarak devre dışı bırakın. (Bazı sistemler bundan UEFI Önyüklemesi olarak bahseder. Sistem belgelerini kontrol ederek seçeneğin sunulup sunulmadığına bakın.)

3. Önyükleme sırasını, CD veya DVD'nin ilk önyükleme öğesi olmasını sağlayacak şekilde değiştirin.

4. ShadowProtect CrossPlatform Kurtarma Ortamı önyükleniyorsa, CrossPlatform ortamını başlatmak için sistemi yeniden başlatın.

5. ShadowProtect Windows için Kurtarma Ortamı önyükleniyorsa, BIOS Uyumluluk Modu'na (bazen CMS olarak anılır) önyükleme seçeneğinin etkin olduğunu doğrulayın.

Not: Bazı UEFI sistemler aynı CD veya DVD'yi iki şekilde listeler; bir “UEFI:” önekli, bir de öneksiz. Bu sistemlerde BIOS Uyumluluk Modu kullanarak önyükleme için, bu öneke sahip OLMA YA N CD veya DVD girişini seçin.

6. Birimi geri yüklemeye geçin.

7. Geri yükleme gerçekleştikten sonra, tekrar UEFI ekranına önyükleme yapın ve Güvenli Önyükleme'yi yeniden etkinleştirin (gerekiyorsa).

8. Geri yüklenen sistemi açarak devam edin.

12.1 Restore a Volume in One Operation

Geri yükleme özelliğini kullanmak için:

1. En az asıl sürücü kadar alana sahip bir disk ekleyin.

2. (İsteğe bağlı) Disk başlamamışsa ve yeni bir MBR bölümü eklemek isterseniz, geri yüklemeye devam etmek için Kurtarma Ortamı'nı yeniden başlatmanız gerekir. Windows, yeni başlatılmış bu sürücünün yeni MBR bölümü bilgisini, yeniden başlatma işleminden sonraya kadar doğru olarak okuyamaz ve yenileyemez.

3. Yeni sürücüde bir bölüm oluşturmak için Disk Eşleme sekmesini tıklatın.

4. Birincil Bölüm Oluştur'u seçin. Varsayılan ayar, yeni bölüm için yeni sürücüdeki kullanılabilir tüm alanı kullanmaktır. Bu alanı Sistem bölümü geri yüklemesinin gerektiği şekilde değiştirin. Tamam'ı tıklatın. Kurtarma Ortamı yeni bir bölüm oluşturur.

5. Kurtarma Ortamı'nda şunlardan birini seçin:

Görevler > Birimi Geri Yükle.

Sol gezinti bölmesindeki Birimi Geri Yükle.

Sihirbazlar sekmesindeki Geri Yükleme Sihirbazı.

Program Geri Yükleme Sihirbazı'nı başlatır. Geri yüklemeyi tamamlamak için sihirbazın talimatlarını izleyin.

6. Geri Yükleme Türü sayfasında, türler listesinden Geri Yükle'yi seçin:

Geri Yükle

Tek bir işlemde sistem birimini geri yükler veya bir HSR işlemi başlatır.

Not: NETGEA R ReadyDA TA sistemleri HSR işlemlerini desteklemez.

İptal edilen geri yüklemeyi sürdür

Daha önce iptal edilmiş bir geri yüklemeyi yeniden başlatır.

Birbirini izleyen artımları geri yükle

Var olan bir HSR sistem birimi yedeklemesine artımlı dosyalar ekler.

Not: Bu, genellikle kaynak sistemin bu artımlı yedekleme dosyalarını oluşturmadan önce ShadowProtect’i çalıştırmasını gerektirir. A ncak Kurtarma Ortamı’nı bir veya daha fazla artım oluşturmak amacıyla, değişiklik yedeği gerçekleştirmek için kullanmak mümkündür.

Bir HSR geri yüklemesini sonlandır

Daha sonra sonlandırmayı seçtiğiniz bir geri yüklemeyi tamamlar. Sistem birimi bundan sonra önyüklemeye hazırdır.

7. Geri yüklenecek yedekleme görüntüsünü seçin. (ShadowProtect dosyalarını veya Microsoft Sanal Sabit Disk Dosyası’nı (VHDX) seçmek için Dosya türü açılan kutusunu kullanın).

Not: NETGEA R ReadyDA TA sistemlerinde bu iletişim kutusu, birimin ayrılmamış alanını genellikle terabayt aralığında

gösterir (63,77 TB gibi). Birim, ölçülü kaynak sağlanan bir sürücüde depolandığından, birimin bu üst sınırı NETGEA R aygıtının, yalnızca yedekleme dosyası için gerekli gerçek alanı tüketirken, tüm boyutlardaki yedeklemeleri depolamasını sağlar.

8. Geri yüklemek için hedefi seçin.

Not: İletişim kutusunda gösterilen harfler, Kurtarma Ortamı'nın atamalarını yansıtır. Windows’un asıl sürücü harfleri olarak atadıklarıyla eşleşebilirler veya eşleşmeyebilirler. Bu iki sürücü eşlemesini görmek ve yedekleme görüntüsünün kaynağı olarak hangisinin kullanılacağını belirlemek için:

a) Önyükleme Yapılandırma Yardımcı Programını çalıştırın.

b) Bir birim seçin

c) Sürücü Harfi'ni tıklatın. Yardımcı program, bölüm için hem Windows hem de Kurtarma Ortamı harf atamalarını listeler.

9. (İsteğe bağlı) Hedef sürücüde bölümler yoksa, asıl ile eşleşen bölümler koymak için Orijinal Bölümleri Yeniden Oluşturma’a veya yeni bir düzen oluşturmak için Destination Partition Options’ye başvurun.

10. Yedekleme Görüntüsü Bağımlılıkları sayfasında şunları seçin:

Seçilen yedekleme görüntü dosyasını saklayın.

Geri yüklenecek başka bir belli nokta seçin.

Not: Sol bölmede önceden seçilmiş görüntü kümesindeki tüm yedekleme görüntü dosyaları gösterilir. Seçilen yedekleme görüntü dosyasının özellikleri sağ bölmede görünür.

11. Sonlandırma Seçenekleri sayfasında, listeden Bu geri yüklemenin sonunda birimi sonlandır'ı seçin:

Bu geri yüklemenin sonunda birimi sonlandır

Geri yüklenen birimin, geri yükleme işlemi tamamlandıktan sonra kullanıma hazır olduğu bir Standart geri yükleme işlemi gerçekleştirmek için bu seçeneği belirtin.

Not: HeadStart Geri Yükleme işlemi gerçekleştirmek isterseniz bu seçeneği belirtmeyin. Daha sonraki bir sonlandırmada kullanmak için bir .HSR dosyası oluşturun Not: Bu seçeneği yalnızca HSR Birimiyle Çalışma için belirtin.

(İsteğe bağlı) Bu seçeneği tercih ettiğinizde, Geri Yükleme Sihirbazı belirttiğiniz konumda HSR Birimiyle Çalışma başlatır.

12. (Koşullara bağlı) Geri Yükleme Seçeneklerini Belirt sayfasında, geri yüklenen birime uygulamak için ihtiyaç duyduğunuz tüm önyükleme parametrelerini ayarlayın:

Not: Kurtarma Ortamı bu sayfayı HSR işlemi ve GPT disk için değil, yalnızca bir MBR önyükleme birimi sonlandırılırken görüntüler.

Bölümü etkin ayarla

Geri yüklenen birimi etkin önyükleme birimi olarak yapılandırır.

MBR'yi Geri Yükle

A na önyükleme kaydını (MBR) birim geri yükleme işinin parçası olarak geri yükler. Seçildiğinde, şu MBR geri yükleme seçeneklerine sahip olursunuz:

MBR'yi görüntü dosyasından yükle: MBR'yi yedekleme görüntü dosyasından geri yükler.

Asıl Windows MBR'sini geri yükle: Geri yüklemekte olduğunuz Windows sürümünün varsayılan MBR’sini geri yükler.

Disk imzasını geri yükle: A sıl sabit sürücü fiziksel disk imzasını geri yükler. Windows Server 2003, Windows 2000 A dvanced Server ve Windows NT Server 4.0 Enterprise Edition (SP3 veya üzeri), sabit sürücüyü kullanmak için disk imzaları gerektirir.

Diskin Gizli İzini Geri Yükle

Bir sürücünün ilk 63 kesimini geri yükler. Bazı önyükleme yükleyici uygulamaları, sistemin önyüklenmesi için bunu gerektirir.

Donanımdan Bağımsız Geri Yükleme'yi kullan

Birim sonlandırılırken Kurtarma Ortamı’na HIR'ı Kullanma başlatmasını bildirir. Bu yardımcı program, geri yüklemeden sonra yeni veya değişmiş donanımla etkileşime girmek için birimin sürücülerini ve özelliklerini yapılandırır.

13. Özet sayfasında geri yükleme işleminin ayrıntılarını gözden geçirin ve ardından Bitti'yi tıklatın.

Geri Yükleme Sihirbazı birim geri yüklemeyi tamamlar. Kurtarma Ortamı CD/DVD'sini veya USB anahtarını çıkartın ve geri yüklemeyi onaylamak için sistemi yeniden başlatın.

Not: Sistem birimi geri yüklendikten sonra Windows'un bazı OEM sürümleri yeniden etkinleştirilmeyebilir. Windows Etkinleştirmesi, Windows'un belirli makinelerdeki bazı OEM kopyalarını özellikle kilitleyebilir. Hatta, asıl makinedekiler hariç, bazı OEM lisansları yeniden etkinleştirilemeyebilir. BöyIe durumlarda, yeniden etkinleştirme seçenekleri ile ilgili olarak Microsoft'a danışın.

© 2014 StorageCraft Technology Corporation StorageCraft Support Center Page 44 of 65

Benzer Belgeler