• Sonuç bulunamadı

Siber Uşaklaştırma Sürecine Aracılık Eden Sitelere Erişimin

3.6. SİBER UŞAKLAŞTIRMA SÜRECİNİN ULUSAL MEVZUAT

3.6.5. Siber Uşaklaştırma Sürecine Aracılık Eden Sitelere Erişimin

Siber uşaklaştırma süreci çevrimiçi olarak başlayan ve neticede fiziki olarak cinsel istismar ile biten bir süreçtir. Saldırganlar, mağdurlarına ulaşabilmek için interneti kullanmaktadır. Bu iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Birincisi saldırgan veya saldırganlar tarafından bu amaca yönelik kurulan bir web sitesi aracılığıyla ya da başka bir web sitesinin bu amaç için araç olarak kullanılmasıyla.

Ulusal mevzuatta yer alan 5651 sayılı yasa incelendiğinde 8. maddede sınırlı sayı prensibi uyarınca suçların sayıldığı görülmektedir. Çocukların cinsel istismarı suçu da bunlar arasında sayılmıştır. Ancak henüz internet ortamında bulunan siber uşaklaştırma süreci için bu suça dayanılması mümkün gözükmemektedir.

92

Ancak içeriğe göre müstehcenlik maddesine dayanılarak resen erişimin engellenmesi kararı verilebilecektir. Ne var ki müstehcenlik suçuna vücut vermeyen ancak uşaklaştırma sürecini içeren eylemlerde 8. madde uyarınca resen erişimin engellenmesi kararı verilemeyecektir.

İnternet üzerinde bir web sitesinin veya sosyal medya sayfasının salt çocuklara ulaşmak ve onları siber uşaklaştırma sürecinden geçirerek istismara sürüklemek için oluşturulmuşsa bu durumda sitenin tümüne yönelik erişimin engellenmesi orantılılık ilkesine ters düşmeyecek aksine engellemeden beklenen faydayı tümüyle sağlayacaktır.

Yanı sıra olayın hal ve şartlarına göre 5651 sayılı yasa m.9 ve m.9/A kapsamında da erişimin engellenmesi talebi mümkündür. zira çocuğun özel hayatını ihlal edecek içeriklerin yayınlanmaya başlanması veya çocuğun kişilik haklarına zarar verecek paylaşımlarda bulunulması durumunda bu maddelere ilişkin prosedürler de uygulanabilecektir.

Ancak siber uşaklaştırma süreci sonu istismarla biten ve oldukça kötü sonuçlar doğuran bir süreçtir. Bu nedenle ulusal mevzuatta ayrıca suç olarak düzenlenmesi gereken bu süreç aynı zamanda 5651 sayılı yasa içerisinde de yerini bulmalıdır.

3.7.DÜNYADAKİ DURUM

Siber uşaklaştırma dünyanın her yerinde problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri siber ortamın siyasal sınırlar gibi sınırlarının olmaması ve dünyanın her yerinden kişilerin bu ağa katılarak iletişim kurabilmeleridir.

Bu iletişim kolaylığı failin bir ülkede mağdurun başka bir ülkede bulunmasına da imkan vermektedir.

93

Uluslararası alanda yapılan araştırmalara bakıldığında çocukların ciddi bir risk altında bulunduğu anlaşılmaktadır. Buna göre 10-17 yaş aralığındaki çocukların %13 ila %19’unun cinsel taleplere maruz kaldığı434 belirtilmiştir.

Ülkemizde bu sürece yönelik herhangi bir yasal düzenleme bulunmasa da uluslararası alanda kimi ülkeler yasal düzenlemeler getirmiştir.

3.7.1. Avustralya

Avustralya’da 9-16 yaşlarındaki 400 çocuk ile ailelerinden biri ile yapılan çalışmada çocukların ortalama 8 yaşında interneti kullanmaya başladığı, %76’sının her gün çevrimiçi olduğu, her üç çocuktan birinin son bir yılda çevrimiçi olarak rahatsız edildiği, çocukların %34’ünün yüz yüze görüşmedikleri biriyle internet üzerinden konuştuğu, %5’inin ise bu kişilerle buluştuğu tespit edilmiştir435.

Bunun yanında siber uşaklaştırmaya yönelik düzenleme de yapılmıştır. Avustralya Ceza Kanununa göre 16 yaşından küçük bir kişiyi temin etme niyetiyle iletişim kurmak için "taşıyıcı hizmet "kullanımı ile böyle bir kişiyi siber uşaklaştırma amacıyla uygun olmayan herhangi bir şeye maruz bırakmayı suç olarak düzenlemiştir. Ancak bazı eyaletler 18 yaşından küçük olmayı yeterli görmüştür436.

3.7.2. İsveç

Avrupa Çevrimiçi Çocuk Araştırmasına göre İsveçli çocuklar Avrupa ülkeler arasında en erken yaşta internet kullanmaya başlayanlardır. Buna göre interneti kullanmaya başlama yaşları 7’dir. Aynı zamanda İsveç Avrupa’da en fazla internetin kullanıldığı ülkelerden biridir. Başka bir araştırmaya göre, on beş

434WHITTLE, H., HAMILTON-GIACHRITSIS, C., BEECH, A., & COLLINGS, G., A Review of

Online Grooming: Characteristics and Concerns, Agression and Violent Behavior, 62-70, 2013, s.63

435RUTAI, Z., Online Grooming Of Children. Nicosia, Cyprus, 2013, s.15, 16

94

yaşındaki kızların% 48'i, erkeklerin% 18'i çevrimiçi olarak cinsel taleple karşı karşıya kalmıştır437.

İsveç’te yaşanan en büyük siber uşaklaştırma olayı Alexandra davasıdır. Olayda Alexandra takma ad kullanarak, mağdurlarla güven ilişkisi kurmuş ve bu şekilde mağdurların direncini kırmış, sonrasında ise mağdurların istismar eylemini kimseye söylememelerini sağlamıştır438.

Yaşanan olaydan sonra 1 Temmuz 2009'da İsveç Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılarak cinsel amaçla çocuk ile irtibat kurmak suç olarak düzenlenmiştir.

3.7.3. İngiltere

Avrupa Çevrimiçi Çocuk Araştırmasına göre İngiltere’de çocukların %70’i her gün interneti kullanmakta ve %29’u daha önce yüz yüze görüşmediği kişilerle çevrimiçi olarak görüşmekte, %4’ü ise bu kişilerle gerçek yaşamda buluşmaktadır439.

Birleşik Krallıkta iki polis amirliği tarafından elde edilen verilere göre adli vakaların %2.1’inin siber uşaklaştırma ile bağlantılı olduğu440 belirtilmiştir. Aynı

zamanda Birleşik Krallıkta 1 Nisan 2009 ile 31 Mart 2010 tarihleri arasında yapılan bildirimlerin %66’sının siber uşaklaştırma ile ilgili olduğu tespit edilmiştir441.

İngiltere’de siber uşaklaştırmaya yönelik yapılan yasal düzenlemeye göre bir yetişkin, istismar amacıyla çocukla bir araya gelir ya da iletişime geçerse (bilgisayar tabanlı iletişim) bu durum suç teşkil eder442,443.

437 RUTAI, s.21 438 RUTAI, s.21,22 439 RUTAI, s.23

440WHITTLE vd. A Review of Online Groomings.63 441WHITTLE vd. A Review of Online Groomings.63

442 https://en.wikipedia.org/wiki/Child_grooming#In_the_UK e.t.:27.05.2017 443 GÖNÜLTAŞ, s.302

95 3.7.4. Kanada

Kanada Ceza Kanuna göre bir çocuğun cinsel bir suç işlemesi amacıyla bir bilgisayar sistemi aracılığıyla iletişim kurulması suç teşkil eder444.

3.7.5. Kosta Rika

Bir çocuğun elektronik vasıtalar kullanılarak baştan çıkarılması suç olarak düzenlenmiştir445.

3.7.6. Hollanda

Hollanda Ceza Yasasına göre 16 yaşın altındaki bir çocuğun siber uşaklaştırılması suç olarak kabul edilmiştir446.