• Sonuç bulunamadı

PASAPORT TİPLERİ

SEYAHAT ACENTALARININ

BAġVURU VE KURULUġ ĠġLEMLERĠ

Ülkemizde seyahat acenteliği faaliyeti göstermek isteyen kiĢi ve kuruluĢların bu faaliyetlerini gösterebilmeleri için 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu çerçevesinde gerekli yasal prosedürü tamamlamaları gerekmektedir.

Bu durumda;

BaĢvuru

1- ) Seyahat acentesi iĢletme belgesi almak isteyen tüzel kiĢiler, bir dilekçe ve varsa isim tesciline iliĢkin belge ile seyahat acentesi unvanı almak üzere Bakanlığa baĢvurur. (dilekçede Ģirketi temsil ve ilzama yetkili kiĢinin adı soyadı, imzası, telefon ve faks numarası, açık adresi, baĢvuru tarihi ve tercih sırasına göre birden fazla unvanın yer alması gerekmektedir.)

T.C

KÜLTÜR VE TURĠZM BAKANLIĞI

YATIRIM VE ĠġLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Seyahat Acentaları Daire BaĢkanlığı

Ġsmet Ġnönü Bulvarı No: 5 EMEK /ANKARA

Tel : 0312-212 83 00

2- ) Bakanlık tarafından baĢvuruda belirtilen seyahat acentası unvanının uygun bulunması durumunda bu husus baĢvuru sahibine ve TÜRSAB‟a yazılı olarak bildirilir.

Yeni Seyahat Acentası KuruluĢu BaĢvuru Belgeleri

Seyahat acentası iĢletme belgesi almak isteyen tüzel kiĢiler acenta unvanının uygun görüldüğünün Bakanlıkça bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde aĢağıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti ile TÜRSAB‟a baĢvurur.

a- BaĢvuru dilekçesi,

b- ĠĢyeri açma ve çalıĢma ruhsatı (onaylı),

c- Acenta unvanının kabul edildiğine iliĢkin Bakanlıkça verilen yazı.

d- BaĢvuru sahibi tüzel kiĢinin, iĢtigal konusu olarak turizm veya seyahat acentalığı faaliyetinin de yer aldığı Ģirket ana sözleĢmesinin bulunduğu Ticaret Sicili Gazetesi aslı ya da onaylı sureti.

e- Ġmzaya yetkili kiĢi veya kiĢilerin de belirtildiği Ticaret Sicil Tasdiknamesi aslı veya onaylı sureti.

f- BaĢvuru sahibi anonim Ģirketlerde, yönetim kurulu üyeleri ve Ģirketi temsile yetkili kiĢi veya kiĢilerin, diğer Ģirketlerde ise tüm ortakların ve Ģirketi temsile yetkili kiĢi veya kiĢilerin onaylı nüfus kayıt sureti ve adli sicil belgesi (yabancı uyruklu kiĢiler içinde adli sicil belgeleri T.C. Cumhuriyet BaĢsavcılığından alınması gerekmektedir) aslı ya da onaylı sureti,

g- Tüzel kiĢiliği temsile yetkili kiĢi veya kiĢilerin imza sirküleri aslı ya da onaylı sureti. h- Seyahat acentaları Yönetmeliği‟nin 35.nci maddede belirtilen personeline ait belge, onaylı nüfus kayıt sureti, sosyal güvenlik kurumundan alınacak yeni tarihli çalıĢma belgesi aslı ya da onaylı sureti,

1) Otelcilik ve turizm konusunda, meslek lisesi, önlisans veya lisans eğitimini tamamlamıĢ olmak,

Veya

2) Enformasyon memurluğu yabancı dil baĢarı belgesi sahibi olmak, Veya

3) Bakanlıkça verilmiĢ rehber belgesine sahip olmak, 4) Onaylı nüfus kayıt sureti,

5) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak yeni tarihli çalıĢma belgesinin aslı veya onaylı sureti.

i. 04/01/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu Ġhale Kanununun 34. maddesinde belirtilen değerler üzerinden;

- Teminat, teminat mektubu olarak verilecekse kesin ve süresiz teminat mektubunda; acenta unvanı, ticaret unvanın bulunması

- Teminat mektupları dıĢındaki teminatlar Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine veya il veya ilçeler genel bütçeli dairelere ait muhasebe birimleri vasıtasıyla Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine yatırılır.

- A grubu için : 7.000,00.-TL (yedibin Türk Lirası) - B grubu için : 6.000,00.-TL (altıbin Türk Lirası) - C grubu için : 5.000,00.-TL (beĢbin Türk Lirası) ve her bir Ģube için bu miktarların % 25‟i olması,

j- Ek-1‟de yer alan acenta unvanına iliĢkin taahhütname aslı. (Temsil ve ilzama yetkili kiĢi veya kiĢiler tarafından imzalanması gerekmektedir)

k- Ek-2‟de yer alan sahip ve temsile yetkili kiĢilere iliĢkin taahhütname aslı. (Temsil ve ilzama yetkili kiĢi veya kiĢiler tarafından imzalanması gerekmektedir)

BaĢvurunun ĠĢlemden Kaldırılması

Bakanlık tarafından acenta unvanının uygun görüldüğünün bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde TÜRSAB‟a müracaat edilmemesi veya TÜRSAB‟a yapılan baĢvurudan sonra TÜRSAB tarafından bildirilen eksik belge veya iĢlemlerin bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde tamamlanmaması durumunda baĢvuru iĢlemden kaldırılır. 3- TÜRSAB, kendisine yapılan baĢvuruya iliĢkin belgeler tamamlandıktan sonra, ibraz edilen belgeler üzerinde inceleme ve değerlendirme yapar.

4- TÜRSAB, bildirilen adreste seyahat acentası iĢyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı, personele iliĢkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar.

Üye Kayıt Ücreti

5- TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen Ģartlara sahip olduğu belirlenen seyahat acentası adayı iĢletmeler, üye kayıt ücretinin ödenmesi ile TÜRSAB üyesi olarak kaydedilirler.

(A) grubu 24.012,80 TL (B) grubu 24.012,80 TL (C) grubu 24.012,80 TL

ve her bir Ģube için bu miktarların yüzde % 25‟idir. Yıllık aidat, üye kayıt ücretinin yüzde beĢidir.

Üye kayıt ücreti ve yıllık aidat her takvim yılı baĢından geçerli olmak üzere o yıl için 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu‟nun mükerrer 298‟inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

6- TÜRSAB, baĢvuru sonucuna iliĢkin görüĢünü Bakanlığa ve baĢvuru sahibine yazılı olarak bildirir.

7- Bakanlığın yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda eksik evrak bulunması durumunda eksik evrakın TÜRSAB‟a bildirmesi üzerine, baĢvuru sahibine eksik evrakın tamamlanması TÜRSAB tarafından bildirilir ve baĢvuru sahibi tarafından tamamlanır. Evrakların tamamlanması üzerine, Bakanlık gerekli inceleme ve değerlendirme sonucunda uygun görülenlere seyahat acentası iĢletme belgesi verir.

NOT: BaĢvuru dosyasında fotokopi evrak kabul edilmemektedir.

ACENTA UNVANINA ĠLĠġKĠN TAAHHÜTNAME

Seyahat acente unvanının, halen mevcut bir seyahat acentesinin veya turizm iĢletme belgeli bir tesisin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiĢ unvanıyla aynı adı taĢıdığının veya bu unvanlardan herhangi biri ile iltibasa yol açacak nitelikte olduğunun Bakanlıkça tespiti halinde, hiçbir kayıt ve Ģarta bağlı olmaksızın, seyahat acente unvanını talep ettiğimiz ve Bakanlıkça uygun görülecek baĢka bir adla değiĢtireceğimizi ve bu hususa iliĢkin Bakanlığın duyurusundan itibaren otuz gün içinde gereğini yapmadığımız takdirde, bu mükellefiyeti yerine getirmeyiĢimizin müĢterileri aldatıcı davranıĢlarda bulunmak olduğu hususlarını bildiğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

ANONĠM ġĠRKETLERDE:

TAAHHÜTNAME

5571 Sayılı Kanunla değiĢik 1618 Sayılı Kanun‟un, 27. ve 30. maddeleri kapsamında, Ģirketimiz yönetim kurulu üyeleri ve Ģirketi temsile yetkili kiĢi veya kiĢiler ile bunların eĢleri ve birinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına getirilen, “yeniden belge verilemez veya seyahat acenteciliği yapamaz” kısıtlamalarımızın bulunmadığını, Kanun‟un 8.maddesi kapsamında seyahat acentesi sahibinin niteliklerini sağladığımızı ve bu niteliklerin değiĢmesi durumunda Bakanlığa bilgi vereceğimizi taahhüt ederiz.

KAġE

ĠMZA (Temsile yetkili kiĢi)

DĠĞER ġĠRKETLERDE: TAAHHÜTNAME

5571 Sayılı Kanunla değiĢik 1618 Sayılı Kanun‟un, 27. ve 30. maddeleri kapsamında tüm ortaklar ve Ģirketi temsile yetkili kiĢi veya kiĢiler ile bunların eĢleri ve birinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına getirilen, “yeniden belge verilemez veya seyahat acentacılığı yapamaz” kısıtlamalarımızın bulunmadığını, Kanun‟un 8.maddesi kapsamında seyahat acentası sahibinin niteliklerini sağladığımızı ve bu niteliklerin değiĢmesi durumunda Bakanlığa bilgi vereceğimizi taahhüt ederiz.

KAġE

YENĠ BELGE ĠġLEMLERĠ ĠÇĠN

ACENTANIN SIRASIYLA TAMAMLAMASI