• Sonuç bulunamadı

Sermaye Yapısının Önemi

Şirketlerin sermaye yapısı hem şirketler hem de hissedarlar, potansiyel yatı-rımcılar ve borç verenler başta olmak üzere paydaşlar açısından önem taşımaktadır.

Şirketler açısından bakıldığında, sermaye yapısı şirketin borçlanma maliye-ti, özkaynak maliyeti ve ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini belirlemektedir.

Söz konusu maliyetler şirketlerin karar verme süreçlerinde alternatiflerin değer-lendirilmesinde önemli finansal performans göstergelerinin başında gelmekte-dir. Şirketler potansiyel yatırım projelerini değerlendirirken projelerin karlılığı-nın söz konusu maliyetlerden yüksek olup olmadığını titizlikte değerlendirmek-tedir. Böylece karlı projeler hayata geçirilerek şirket hisselerinin piyasa değeri ve dolayısı ile şirket değeri artırılmaya çalışılmaktadır.

Sermaye yapısı şirketlerin kar dağıtım politikaları ve finansal esnekliği açı-sından da önemlidir. Sermaye yapısı içindeki borç/özkaynak dengesi, şirketin likiditesini de etkileyeceği için şirketin kar dağıtım yapabilmesine imkân sağla-yabilmekte ya da yapamamasına neden olabilmektedir. Benzer şekilde sermaye yapısı, şirketin sahip olacağı finansal esnekliği ve finansal hareket alanını da doğrudan etkilemektedir. Optimal sermaye yapısına sahip olan şirketlerin finan-sal hareket alanı daha geniş ve finanfinan-sal esnekliği daha yüksek olmaktadır.

Hissedarlar açısından bakıldığında, sermaye yapısının önemi şirket hissele-rinin değer kazanmasından geçmektedir. Optimal sermaye yapısına sahip şirket-lerin hisse senetşirket-lerinin, diğer şirketlere kıyasla daha yüksek piyasa değerine sahip olacağı ortadadır. Böyle bir durumda ise hissedarların sahip olduğu hisse-lerin toplam değerleri ve dolayısı ile servetleri artış gösterecektir.

Paydaşlar açısından bakıldığında, şirketlerin sermaye yapısı potansiyel yatırımcı-lar için piyasaya verilen sinyaller taşımaktadır. Potansiyel yatırımcıyatırımcı-lar yeterli bilgiye sahip olamadıkları durumlarda şirketlerin sermaye yapılarına bakarak şirketlere yatı-rım yapma veya yapmama kararı alabilmektedir. Borç verenler açısından da potansi-yel yatırımcılara benzer durum söz konusudur. İlave olarak borç verenler, borçların geri ödenmesini temin amacı ile sermaye yapısında değişiklik öngören veya değişik-likleri engelleyen bazı sınırlamaları borç sözleşmelerine koyabilmektedir.

Sermaye yapıları temel olarak şirketlerin varlıklarının ve faaliyetlerinin fi-nansmanını sağlamaktadır. Bununla birlikte sürdürülebilir rekabet, potansiyel yatırımcıların şirketlere çekilmesi ve mevcut yatırımcıların şirkette tutulması açı-larından sermaye yapısı önem taşımaktadır. Ayrıca şirketlerin sermaye yapısı, her ne kadar bu konuda literatürde farklı görüşler ve teoriler yer alsa da, şirketin hisse senetlerinin piyasa değerini ve dolayısı ile şirket değerini etkilemektedir.

Şirketlerin özellikle uluslararası rakipleri ile rekabet edebilmeleri ve rekabet-te finansal dezavantajlardan kurtulabilmeleri için sermaye maliyetine ve sermaye maliyetini belirleyen sermaye yapısına önem vermeleri yerinde olacaktır. Bu nok-tada şirketler borç/özkaynak dengesini gözeterek optimal sermaye yapısına ula-şırken borçların kısa, orta ve uzun olmak vade dağılımına ve özkaynakların ne kadarının adi ve imtiyazlı hisse senetleri bileşimlerinden oluşacağını da stratejik finansal yönetimleri açısından irdelemelerinde fayda bulunmaktadır.

Kaynakça

AKGÜÇ, Öztin, (1998), Finansal Yönetim, 7. Baskı, Avcıol Basım Yayın, İstanbul.

AKSÖYEK, İsmet ve Kürşat YALÇINER, (2009), Finansman Problemleri ve Açıkla-malı Çözümleri, Gazi Kitapevi, Ankara.

ALKHATIB, Khalid, Dea’a AL-SRAHEEN ve Qais MARJI, (2017), “Determinants of Capital Structure Decisions: An Empirical Study from Developing Country”, In-ternational Business Management, 11(1), ss. 14-27.

ALLEN, Franklin ve Douglas GALE, (1992), “Stock-Price Manipulation”, The Review of Financial Studies, 5(3), ss. 503-529.

ATA, H. Ali ve Yusuf AĞ, (2010), “Firma Karakteristiğinin Sermaye Yapısı Üzerinde-ki EtÜzerinde-kisinin Analizi”, Ekonometri ve İstatistik Dergisi, (11), ss. 45-60.

AYDIN, Nurhan, Mehmet BAŞAR, Metin COŞKUN, (2009), Finansal Yönetim, Detay Yayıncılık, Ankara.

BAKER, Malcolm ve Jeffrey WURGLER, (2002), “Market Timing and Capital Struc-ture”, Journal of Finance, 57(1), ss. 1-32.

BERK, Niyazi, (1998), Finansal Yönetim, 3. Baskı, Türkmen Kitapevi, İstanbul.

BERK, Niyazi, (2010), Finansal Yönetim, 10. Baskı, Türkmen Kitapevi, İstanbul.

BREALEY, Richard, Hayne E. LELAND ve David H. PYLE, (1977), “Informational Asymmetries, Financial Structure and Financial Intermediation”, The Journal of Finance, 32(2), ss. 371-387.

BREALEY, Richard A., Stewart C. MYERS & Alan J. MARCUS, (1997), Fundamen-tal of Corporate Finance, McGraw-Hill.

BREALEY, Richard A., Stewart C. MYERS & Alan J. MARCUS, (2001), İşletme Fi-nansının Temelleri, McGraw-Hill, Çevirenler: Ünal Bozkurt, Türkan Arıkan, Hati-ce Doğukanlı, 3. Basım, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

BRIGHAM, Eugene F., (1999), Finansal Yönetimin Temelleri, Çeviren: Özdemir AKMUT ve Halil SARIASLAN, Ankara Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 213, Ankara.

BURCA, Nazif, (2010), “Sermaye Yapısı Ve Hisse Senedi Değeri Arasındaki İlişkinin Değişik Borsalarda Mukayeseli Olarak İncelenmesi”, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bi-limler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi.

CEYLAN, Ali ve Turhan KORKMAZ, (2008), İşletmelerde Finansal Yönetim, 10.

Baskı, Ekin Kitapevi, Bursa.

CHANDRA, Prasanna, (2009), Financial Management Theory and Practice, 7th Edition, Tata McGraw Hill, New Delhi.

ÇAĞIL, Gülcan, (2001), “Sermaye Maliyeti ve Optimal Sermaye Yapısı”, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Bankacılık Anabilim Dalı, Ya-yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

DAMODARAN, Aswath, (2001), Corporate Finance: Theory and Practice, Wiley Series in Finance, 2nd Edition, ABD.

DEMİRHAN, Dilek, (2009), “Sermaye Yapısını Etkileyen Firmaya Özgü Faktörlerin Analizi: İMKB Hizmet Firmaları Üzerine Bir Uygulama”, Ege Akademik Bakış Dergisi, 9(2), ss. 677-697.

DOĞAN, Mirza Onur, (2015), “Sermaye Yoğun İşletmelerde Sermaye Yapısının Belirleyi-cileri ve Risk, Getiri ve Yatırım Kararları Üzerine Etkisi”, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bi-limler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

DURAND, David, (1952), “The Cost of Debt and Equity Funds for Business: Trends and Problems of Measurement”, Conference on Research in Business Finance, Na-tional Bureau of Economic Research, New York, ss. 215-220.

ELİTAŞ, Bilge Leyli ve Mesut DOĞAN, (2013), “Sermaye Yapısını Belirleyen Faktör-ler: İMKB Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 15(2), ss. 41-58.

ERCAN, Metin Kamil ve Ünsal BAN, (2005), Değere Dayalı İşletme Finansı Finansal Yönetim, Gazi Kitapevi, Ankara.

FABOZZI, Frank J. ve Pamela P. PETERSON, (2003), Financial Management and Analysis, John Wiley and Sons, ABD.

FISCHER, Paul E., (1992), “Optimal Contracting and Insider Trading Restrictions”, Journal of Finance, 47(2), ss. 673-694.

FRANK, Murray Z. ve Vidhan K. GOYAL, (2009), “Capital Structure Decisions:

Which Factors Are Reliably Important?”, Financial Management, 38(1), ss. 1-59.

GÜRSOY, Cudi Tuncer, (2007), Finansal Yönetim İlkeleri, 2. Baskı, Doğuş Üniversite-si Yayınları, İstanbul.

GÜRSOY, Cudi Tuncer, (2008), Finansal Yönetim İlkeleri, Doğuş Üniversitesi Yayın-ları, İstanbul.

HARRIS, Milton ve Artur RAVIV, (1990), “Capital Structure and the Informational Role of Debt”, The Journal of Finance, 45(2), ss. 321-349.

HASSAN, Mohamed Ahmet, (2015), “Sermaye Yapısı ve Karlılığa Etkisi: Gıda Firma-ları Üzerine Bir Çalışma”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens-titüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

HUANG, Rongbing ve Jay R. RITTER, (2005), “Testing the Market Timing Theory of Capital Structure”, Journal of Financial and Quantitative Analysis, 1, ss. 1-55.

JENSEN, Michael C. ve William H. MECKLING, (1976), “Theory of the Firm: Mana-gerial Behavior, Agency Costs and Capital Structure”, Journal of Financial Economics, 3(4), ss. 305-360.

JENSEN, Michael C. ve Smith W. CLIFFORD, (1985), “Stockholder, Manager and Creditor Interest: Applications of Agency Theory”, Recent Advances in Corporate Finance, 1(1), ss. 1-45.

KOHN, Meir, (1994), Financial Institutions and Markets, McGraw-Hill, 1th Edition, Singapur.

KORKMAZ, Turhan, Ümit BAŞARAN ve Rasim İlker GÖKBULUT, (2009),

“İMKB’de İşlem Gören Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi İşletmelerinin Sermaye Yapısı Kararlarının Etkileyen Faktörler: Panel Veri Analizi”, İktisat İşletme ve Fi-nans Dergisi, 24(277), ss. 29-60.

KULA, Veysel, (2000), “Küçük ve Orta Ölçekli İmalat İşletmelerinin Sermaye Yapısını Etkileyen Faktörler ve Afyon’daki İşletmeler Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Koca-tepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanma-mış Doktora Tezi.

MEGGINSON, William L., (1997), Corporate Finance Theory, Addison-Wesley.

MODIGLIANI, Franco & Merton MILLER, (1958), “The Cost of Capital, Corporation Finance and The Theory of Investment”, The American Economic Review, 48(3), ss. 261-297.

MYERS, Stewart C., (2003), “The Capital Structure Puzzle”, The Journal of Finance, 39(3), ss. 575-592.

MYERS, Stewart C. ve Nicholas S. MAJLUF, (1984), “Corporate Financing and In-vestment Decisions When Firms Have Information that Invertors Do Not Have”, The Journal of Financial Economics, 13(2), ss. 187-221.

NOE, Thomas H., (1988), “Capital Structure and Signaling Game Equilibria”, Review of Financial Studies, 1(4), ss. 331-355.

OKKA, Osman, (2009), Finansal Yönetim, 3. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Konya.

SAYILGAN, Güven, Hakan KARABACAK ve Güray KÜÇÜKKOCAOĞLU, (2006),

“The Firm-Specific Determinants of Corporate Capital Structure: Evidence From Turk-ish Panel Data”, Investment Management and Financial Innovations, 3(3), ss. 125-139.

SAYMAN, Yahya, (2012), “Sahiplik Yapısının Firma Performansı ve Sermaye Yapısı Üzerine Etkileri: İMKB’de İşlem Gören Üretim Firmalarında Bir Uygulama”, An-kara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanma-mış Doktora Tezi.

SEYHUN, H. Nejat, (1986), “Insiders’ Profits, Cost of Trading and Market Efficiency”, Journal of Financial Economics, 16(2), ss. 189-212.

TÜRKO, R. Metin, (2002), Finansal Yönetim, 2. Baskı, Alfa Yayınları, İstanbul.

ULLAH, G. M. Wali, Mohammad Minhaz UDDIN, Mohammad ABDULLAH ve Md.

Nazmul ISLAM, (2017), “Determinants of Capital Structure and Its Impact on the Debt Maturity of the Textile Industry of Bangladesh”, Journal of Business and Economic Development, 2(1), ss. 31-37.

UYSAL, Bahadır, (2010), “Sermaye Yapısını Belirleyen Faktörler: Sektörel Bir İnce-leme”, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Ya-yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

VAN HORNE, James C. & Jonn M. WACHOWICZ, (2004), Fundamentals of Financial Management, 12th Edition, The Financial Times Prentice Hall, Madrid.

WRUCK, Karen Hopper, (1990), “Financial Distress, Reorganization and Organiza-tional Efficiency”, Journal of Financial Economics, 27, ss. 419-444.

YAKAR, Rafet, (2011), “Sermaye Yapısı Teorileri ve İMKB’de Ampirik Bir Çalışma”, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlan-mamış Yüksek Lisans Tezi.

YENER, Ahmet Levent, (2002), “Türk Firmalarının Sermaye Yapısını Etkileyen Fak-törler: 500 Büyük Firmadan Hisse Senetleri İMKB’de İşlem Görenler İçin Bir Analiz”, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Doktora Tezi.

Benzer Belgeler