• Sonuç bulunamadı

Sendika Üyeliğine İlişkin Koruma

2. TÜRKİYE’DE SENDİKA ÖZGÜRLÜĞÜ ve HAKKI

2.4. SENDİKA ÖZGÜRLÜĞÜ ve HAKKININ KORUNMASI

2.4.1. Bireysel Sendika Özgürlüğünün Korunması

2.4.1.1. Sendika Üyeliğine İlişkin Koruma

71

………

………..

görüşün248 yanı sıra Sendikalar Kanununun 59/3 maddesi, 31/1 maddesine aykırı davranan işverenin idari para cezasına çarptırılacağına hükmetmiştir.

2.4.1.1.2. Çalıştırılma Esnasında Koruma

Sendikalar Kanununun 31/3 maddesince düzenlendiği üzere; işveren bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımı, işçinin mesleki ilerlemesi, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamayacaktır.

Sendikalar Kanunu m. 31/5 hükmü ile de, çalıştırılma esnasındaki güvenceye paralel olarak; işçilerin sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı diğer işçilerden farklı bir muameleye tabi tutulamayacakları düzenlenmiştir.

İlgili maddelerden de anlaşılacağı gibi, işverenlerin işçileri arasında ayrım yapması, sendikal bazı durumlar için düzenlenmiş olup, bu yasağın sınırsız olmadığı açıktır. İşveren, işletmeye ilişkin belirli nedenlerle, işyerinde çalışan işçileri arasında gruplar oluşturabilir veya kişiliklerine has bazı nedenlerle işçileri arasında ayrım yapabilir. Her iki durumda da dikkate alınması gereken, durumun haksız, hukukun özüne aykırı yani keyfi olup olmadığıdır.249 Zira işveren, bazı objektif ve subjektif değerlendirmelere göre ve sendikal herhangi bir nedenle alakası… olmayan nedenlerle çalışma koşullarında bazı farklılıklar belirleyebilir. Örneğin, eğitim, kıdem, bilgi, beceri gibi niteliksel farklar; ücret, prim gibi çalışma koşullarına da yansıtılabilmektedir ve eşit davranma ilkesine aykırılık teşkil etmediği de açıktır.

Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında TİS hükümleri saklı tutulmuştur (Sen.K.m.31/4).

248 Tuncay, Toplu …, a.g.e., s.86.

249 Tuncay, “İş Hukukunda Eşit Davranma İlkesi”, Doçentlik Tezi, İstanbul, 1982, s.128.

72 İşverenin bu düzenlemeye aykırı davranması ve sendikal nedenle işçilerini farklı işlemlere .tabi tutması .durumunda, .işçinin bir ..yıllık tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilecektir (Sen.K.m.31/6).

2.4.1.1.3. İşçinin İşine Son Verilmesine İlişkin Koruma

İşçilerin sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası varsa iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamayacakları belirtilmiştir ( Sen.K.m.31/5).

Aykırılığın yaptırımını düzenleyen 6. fıkraya bakıldığında, yasal düzenlemeye aykırı davranan ve sendikal nedenlerle haksız yere sözleşmeyi fesheden işveren hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 18-21 maddelerinin uygulanacağı belirtilmiştir ve böylece iş güvencesi hükümleri uygulanacaktır. Dolayısıyla İş Kanununda aranan koşullar varlığını sürdürecektir.

18/1. maddede “otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı ay kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmek isteyen işveren, işçinin yeterliliğinden, davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir nedene dayanmak zorundadır” şeklinde düzenleme yapılmıştır. Madde 18/3-a,b uyarınca sendika üyeliği, çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyete katılmak, işyeri sendika temsilciliği yapmak haklı neden sayılmamıştır.

İş Kanunu 19. maddesi uyarınca yazılı, açık ve kesin olması gereken fesih bildiriminde sebep gösterilmemesi veya geçerli bir sebep gösterilmemesi suretiyle iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia eden işçi, 20. maddeye dayanarak, fesih bildirim tarihinden itibaren... bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilecektir. Durumun işçinin iddiası yönünde olduğunun mahkeme veya özel hakemce tespit edilmesi ve feshin geçersizliğine karar verilmesi durumunda, işveren işçinin bir yıllık ücret tutarından az olmayacak tazminat ödemeye mahkum edilecektir (m.21/1). İşçinin işe başlatılması durumunda ödenecek tazminat miktarı da m.21/2 uyarınca belirlenecektir.

73 .

.

2.4.1.1.4.Sendikal Tazminat

Görüldüğü gibi, işten çıkarılma durumu hariç tutulmuş ve Sendikalar Kanununun 31/3,5 maddelerine aykırılık m.31/6 uyarınca bir yıllık tazminat yaptırımına bağlanmıştır.

Buna sendikal tazminat denmektedir.250 Sendikal tazminata hak kazanılabilmesi için, işçinin iş sözleşmesinin feshedilmiş olması şartı aranmamaktadır.251 İşten çıkarılma durumu ayrı tutulmuştur. Bu durum için öngörülen yaptırım farklıdır. Buna göre, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, sendikaya üyelik, sendikal faaliyet gibi nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, 4857 sayılı İş Kanununun 18-21 maddeleri yani, iş güvencesi hükümleri uygulanacaktır (Sen.K.m.31/6). Bu maddeler çerçevesinde de böyle bir durumla karşı karşıya kalan işçi, işe iade davası açabilecek ve tekrar işe alınmadığı taktirde iş güvencesi tazminatından yararlanabilecektir. Yani, iş güvencesi kapsamında olan bir işçi, feshin geçersizliği ile işe iadesini talep edecek, işe alınmaması durumunda İş Kanununun 21/1 maddesinde dört ile sekiz ay arası olarak belirtilmiş olmasına rağmen Sendikalar Kanununun 31/6 maddesi uyarınca bir yıllık ücreti tutarından az olamayacak iş güvencesi tazminatından yararlanacak ve dolayısıyla sendikacılık tazminatı, kötü niyet tazminatı talep edemeyecektir.252 İş güvencesi kapsamında olan feshin, sendikal nedenle yapıldığının iddia edilmesi ve işe iade ya da tazminat istenmesi halinde ispat yükü işçiye bırakılmıştır.

Sendikalar Kanununun 31/7 maddesinde de, iş güvencesi kapsamı dışında olanların, yani İş Kanununun 18, 19, 20 ve 21. maddelerinden yararlanamayacak işçilerin iş sözleşmelerinin sendika üyeliği veya sendikal faaliyet nedeniyle feshedilmesi durumunda yapılacaklar düzenlenmiştir. Buna göre, açılacak davada ispat yükü işverene aittir ve 5221 sayılı İş ..Mahkemeleri Kanununun genel .hükümleri uygulanır. Sendikalar Kanunu 31/6 maddesine yapılan atıftan da anlaşıldığı üzere işçiye bir yıllık ücreti tutarından az olmamak koşuluyla tazminat ödenir.

İşyerinde sendikal baskılara maruz kalan ve bu nedenle iş sözleşmesini kendi fesheden işçinin ..sendikal ..tazminat.. isteyip …isteyemeyeceği yönünde, yasanın sözel ifadesinin bunu

250 Tuncay, Toplu …, a.g.e., s.90.

251 Akyiğit, a.g.e., s.340.

252 Çelik, İş …, a.g.e., s.415.

74 engelleyici yönde olduğu, ancak maddenin amacına göre yorum yapıldığında mümkün olması gerektiği belirtilmiştir.253

2.4.1.1.5. Sendikal Ayrımcılığın Cezai Yaptırımı

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 118. maddesi uyarınca, sendikaya üye olunması veya olunmaması, sendikal faaliyetlerde bulunulması veya bulunulmaması, sendikadan veya sendikadaki .. görevden .ayrılması yönünde baskı yapmak amacıyla bir kimseye cebir veya tehditte bulunan kişi altı ay ile iki yıl arasında hapis cezasına çarptırılacaktır. Cebir veya şiddet ile ya da hukuka aykırı başka bir davranışta bulunarak sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde de bir yıl ile üç yıl arasında hapis cezası öngörülmüştür ve böylece sendika hak ve özgürlüğünün korunması cezai güvenceye de bağlanmıştır.