• Sonuç bulunamadı

3. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İNTERNET SİTESİNİN İÇERİK

4.1. BULGULAR VE YORUM

4.1.1. Selçuk Üniversitesi İnternet Sitesinin İçerik Analizi

Selçuk Üniversitesi internet sitesi iki başlık altında analiz edilmiştir. Birincisi işlev açısından değerlendirme, ikincisi tasarım açısından değerlendirme yapılmıştır.

Trial version of e-PDF Document Converter

4.1.1.1 Selçuk Üniversitesi İnternet Sitesinin İşlev Açısından Değerlendirilmesi

Selçuk Üniversitesi internet sitesini tasarım açısından değerlendirdiğimizde toplam 66 puan üzerinde 52 puan elde etmiştir. 14 puan eksik almıştır. İşlev açısından toplam puanın yarısından fazlasını aldığı için işlev açısından başarılı sayılmaktadır.

İşlev açısından değerlendirmede öncelikle ana sayfada Selçuk Üniversite’sinin logosu mevcut olup, ismi de hemen yanında yazılmıştır. Sitede kurumsal faaliyetler ve ilgili mevzuatlar bulunmaktadır. Sitenin anasayfasındaki duyurular bölümü “Duyurular, Bilimsel Etkinlikler ve Kültür Sanat Spor” şeklinde üç bölüme ayrılarak yayınlanmıştır. Üniversite, her bir öğretim elemanı için kendi web sitesinde bir e-posta vermiştir. Bu e- posta işlemleri için de anasayfada “E POSTA” adında bir bölüm ayırmıştır. Kullanıcılar bu bölümü kullanarak e-posta sayfalarına erişebilmektedirler.

Üniversite internet sayfasından iki tane canlı yayın yapmaktadır. Birisi ÜNTV diğeri ise Radyo Üniversite’dir. Her iki yayın linki de anasayfanın altında kısayol olarak mevcuttur.

Akademik personele ait web sayfaları sitenin anasayfasındaki İNTERAKTİF bölümünde mevcut olup, akademik personele ait e-posta da bu web sayfalarında bulunmaktadır.

Üniversitenin internet sitesinde her fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına ait birer tane web sayfaları mevcut olup, bu web sayfalarında da öğrencilerin aldıkları derslere ait bilgiler mevcuttur. Selçuk Üniversitesinin anasayfası sürekli güncelleme yapmakla birlikte yukarıdaki diğer birimleri de kendi web sayfalarını güncellemektedirler.

Üniversitenin ana sayfasında site sorumlusu, akademik takvim, dilek istek formu, telefon rehberi ve kütüphaneye kısayol mevcuttur.

Yukarıdaki bilgilere bakarak Selçuk Üniversitesi İnternet Sitesi işlev açısından yeterli durumdadır. Bunun yanı sıra olumsuz özellikleri de yok değildir.

Puan alamadığı eksik konular ise şöyledir: Selçuk Üniversitesi internet sitesinin kurumsal bilgileri yetersizdir. Selçuk Üniversitesi internet sitesinin ders bilgileri yetersizdir. Birçok fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunun derslere ilişkin bilgileri yeterli olup bazılarında eksiklik vardır.

Trial version of e-PDF Document Converter

Selçuk Üniversitesi internet sitesinde öğrencilerin kendi bölümleri ile ilgili iş olanaklarına ve barınma ile ilgili bilgilere yer verilmemiştir.

Site başka bir dilde tam olarak kullanılmamaktadır. Sitede bulunan enstitüler, fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarına ait internet sitelerinde yabancı dil yayını mevcut değildir. Bunun haricinde yönetim grubunun internet sayfaları yabancı dil yayını yapmaktadır. Bu da internet sitesinin yabancı dil yayınında yetersiz olduğunu göstermektedir. Üniversite internet sitesinde sıkça sorulan sorular kısmı detaylı bir şekilde yazılıp oluşturulmamıştır. Sadece, anasayfada ‘bilgilendirme’ sayfasında soru cevap şeklinde mevcut olup, bu da tamamen yetersizdir.

4.1.1.2. Selçuk Üniversitesi İnternet Sitesinin Tasarım Açısından Değerlendirilmesi

Selçuk Üniversitesi internet sitesini tasarım açısından değerlendirdiğimizde toplam 34 puandan 27 puan almıştır. İnternet sitesine tasarım açısından bakıldığında üstte “YÖNETİM, TANITIM, AKADEMİK, İNTERAKTİF, HİZMETLER, LİKLER ve E POSTA” ana gruplara ayrılmış olup, LİNKLER ve E POSTA hariç diğerleri açılır menü şeklindedir. Altta ise kısayollar bulunmaktadır. Kısayollar ile menüler arasında da duyurular bölümü mevcuttur. Menülerin üstü ise resim ya da şekil bölümüdür. 26.12.2007 tarihli tasarıma göre dalgalanan Türk Bayrağı resmi mevcuttur.

Anasayfa tek ekran olup, sitenin ismi (www.selcuk.edu.tr) akılda kalıcı özelliktedir. Anasayfa sade, açık ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır. Sitede her pencerenin başlığı vardır. İnternet sitesi dengeli, tutarlı ve okunabilir özellikte bulunmakla birlikte yazı, görüntü ve linklerde bozukluk yoktur.

Sitenin yukarıda verilen olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bu olumsuz yönleri ise şöyledir:

Anasayfada site haritası mevcut değildir. Site görme engelliler açısından erişilebilir değildir, sesli yayın bulunmamaktadır. Site duyma engelliler açısından da kullanılabilir nitelikte değildir. Sesli olarak verilen “üntv ve radyo üniversite” alt yazı, resim vb. görsel açıdan desteklenmemiştir.

Trial version of e-PDF Document Converter

Selçuk Üniversitesi internet sitesine işlev açısından baktığımızda kurum kimliği ile ilgili bilgiler, öğrencilerin derslerine ilişkin bilgiler, akademik takvim, akademik personele ait bilgiler ve derslerin konuları ile kaynaklarına ait bilgiler çoğunlukla bulunmaktadır. Fakat öğrencilerin iş olanaklarına ilişkin bilgiler, barınma bilgiler ve SSS (Sıkça Sorulan Sorular) bilgileri bulunmamaktadır. Ayrıca üniversite internet sitesinin yabancı bir dilde yayını tam olarak mevcut değildir. Sadece “Yönetim” başlığı altındaki sayfaların yabancılda yayını bulunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi internet sitesine tasarım açısından baktığımızda sitenin akılda kalıcı bir ismi var. İlk sayfa tek ekran, açılır menüleri var ve benzer konular aynı başlık altında gruplandırılmıştır. Arka plan iyi seçilmiş, sitedeki yazılar ile resimlerde dengeli olarak verilmiştir. Bunun yanı sıra anasayfada site haritası bulunmamaktadır. Sitenin renk tasarımı gözü yormayacak şekilde verilmiştir. Görme engelliler için sesli yayın, duyma engelliler için alt yazı mevcut değildir.

Bütün bunlar dikkate alınarak Selçuk Üniversitesi internet sitesi işlev açısından değerlendirildiğinde 52 puan ve tasarım açısından değerlendirildiğinde 27 puan olmak üzere toplam 100 üzerinde 79 puan almıştır. Bir çok eksik yönleri olmasına rağmen Selçuk Üniversitesi internet sitesi almış olduğu puandan dolayı başarılı bulunmuştur.

Benzer Belgeler