• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sektörel Sonuçlar

Yapılan araştırma sonucunda işletmelerin kuruluşunda sermayenin en çok tercih edilen finansman kaynağı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise kişilerin banka veya özel finans kuruluşlarına güvensizlik duyması, girişimciliğin genel olarak sermaye ile olabileceği düşüncesi, kredi almada belli bir gelire sahip olma zorunluluğu olarak sıralanabilir. Finansal yeniliklerin kullanım kolaylığı sağlama, zaman avantajı sağlama gibi olumlu yanlarının bulunduğu gibi bir takım sınırlamalar dahilinde gerçekleşmesine yönelik düşünceler hakimdir.

Finansal boyut kapsamında, finansal yeniliklerin maliyet avantajı, zaman tasarrufu, satış hacmi, yatırımın geri dönüşümü, vergi ve faiz oranları, iş hacmi, rakip analizi gibi unsurlarla finansal yapıya etki edebileceği sonucunda ulaşılmıştır. Yöneticilerin çoğuna göre finansal bir yeniliği kullanmada sermaye önemli bir unsur olabilir. Hatta bir banka yöneticisi kredi kartı gibi bir yenilikten bile yararlanmak için belli bir gelire sahip olmak gerektiğinin altını çizmiştir. Ayrıca işletmelerin büyüklüğü de finansal yeniliklerden yararlanma ölçütüne etki edebilmektedir. Çalışmada finansal yeniliklerin reklâm çalışmalarıyla pazarda liderlik sağladığı da finansal boyutta ulaşılan diğer bir sonuçtur.

İşletmenin türü, sunduğu hizmet her ne olursa olsun bir işletmenin kuruluş amacındaki en önemli etken kârdır. Bir işletme finansal bir yenilik oluştururken kârı ve pazarda rekabet üstünlüğü sağlama vb. amaçları planlamaktadır. Günümüzde ürün veya hizmet satın alınırken tüm kredi kartlarının geçerli olduğu işletmeler tercih sebebi olabilir.

Bununla birlikte tüketici en iyi hizmet sunan bankanın veya en çok avantaj sağlayan (para puan gibi) kredi kartını tercih edebilir. Bu durumda işletmenin satışları üzerinden finansal performansına etki edebilir. İşletmeler yeni finansman tekniklerinden, yeni ürün, hizmet vb. finansal yeniliklerden yararlanmada esas olarak maliyet ve zaman avantajından dolayısıyla finansal performansında doyuma ulaşmayı amaçlayabilmektedir.

Müşteri boyutunda elde edilen sonuçlara göre, finansal yeniliklere işletmede yer vermenin bir nedeni daha kaliteli hizmet anlayışıyla müşteri memnuniyetini sağlamak olabilir. İşletmeler müşteri sadakati için yenilikte sürdürülebilirlik sağlamalıdır. Buna rağmen, yeniliklerin kolay taklit edilmesi, bir işletmenin finansal bir yenilik oluşturması müşteri sadakatini kesin olarak etkilemeyebilir. Elde edilen verilere göre, finansal yenilikler pratiklikleri dolayısıyla günlük hayatın bir parçası haline gelen ve kişileri daha fazla tüketime iten yenilikler olarak da değerlendirilmektedir. Ayrıca kimi zaman bir yenilik başka bir yeniliğin destekleyicisi olabilir kimi zaman da rekabette birçok işletmenin yok olmasına ya da varlığını tehlikede hissetmesine neden olabilir.

Finansal yenilikler de diğer tüm yenilikler gibi işlemleri kolaylaştırmak veya kişilerin herhangi bir ihtiyacını gidermek amacıyla doğmaktadır. Örneğin; kredi kartları kişinin nakit parası olmadan da borçlanarak alış-veriş yapma ihtiyacını gidermektedir. Toplumda önemli derecede bir değişime yol açan kredi kartlarının geçerli olmadığı bir işletme düşünülememektedir. Finansal yeniliklerin müşteriye tasarruf sağlama yönü, işletmelerin sahip olduğu müşteri profilinin genişlemesini sağlayabilir ve dolaylı olarak işletmenin kâr getirisini arttırabilir. Ayrıca günümüzde müşteri çıkarlarına hizmet etmeyen bir ürün/hizmet yeniliğin tutundurulması zor bir hal alabilir.

Elde edilen veriler ışığında finansal yenilikler oluşturulurken çalışanların düşüncelerinin alınması işletmenin yapısına, yönetimine, örgütün kültürüne vb. unsurlara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca araştırmaya katılan yöneticiler genel olarak işletme çevresinin yenilikleri kullanmada etkin bir faktör olduğu düşüncesindedir. Elde edilen veriler doğrultusunda içsel süreç boyutunda elde edilen en önemli sonuçlardan biride yenilikleri çabuk benimseyen ve çabuk hayata geçiren işletmelerin bir adım önde

olabilmesidir.

Finansal yeniliklerin bir amacı da hayatı kolaylaştırmaktır. Performans değerleme kriterlerinden biri olan içsel süreç boyutunda işletmelerin örgütsel yapısı, yapılan iş, maliyet, sürekli gelişim ve benzeri ölçütler bulunmaktadır. İşletmelerin içsel sürecine etki eden en önemli kavramlardan biri de zamandır. Zamandan tasarruf sağlamak işletmenin performansına olumlu katkı sağlayabilmektedir. Finansal yenilik üzerinden içsel sürece bir örnek verilecek olursa, internet bankacılığı işletmelere hem zaman tasarrufu sağlayabilir hem de çalışanların yoğunluğunu azaltabilir.

Elde edilen verilere göre finansal yenilikler yeni eğitim ihtiyaçlarını gerekli kılabilir. Ancak hizmet sektöründe kimi yöneticiler bu ihtiyacın işletme tarafından giderilmesi konusunda hem fikirken kimi de çalışanların kendi kendini geliştirmesi konusunda hemfikirdir. Buna rağmen banka yöneticileri ortaya çıkan finansal yeniliklerin bir seminer boyutunda eğitim ihtiyacından daha çok bilgilendirici maillerin yeterli olduğu kanısındadır. Finansal yeniliklerin üründe, hizmette veya süreçte gerçekleşmesi işletme çalışanlarının yenilikleri öğrenme ve benimseme sürecine etki edebilir. İşletmelerin bu yeniliklerin kullanılması için çalışanlara eğitim vermesi çalışanların gelişimine olumlu yönde katkı sağlayabilir. Finans şirketlerinin oluşturdukları yenilikler diğer işletmeler için esin kaynağı olabilir. Örneğin; bir hizmet veya ürünü kullanmaya, nakit para olmadan satın almaya dayalı kuponlar ve üyelik kartları, kredi kartlarındaki işlevden esinlenerek oluşturulmuş olabilir. Dolayısıyla finansal olsun veya olmasın her yeniliğin bir öğrenme ve gelişme materyali olduğu da ifade edilebilir.

Tüm bunların dışında elde edilen verilere göre, işletmelerin finansal yenilikleri kullanma ya da oluşturma kararlarında çalışan düşüncelerini almaya gerek duyulmaması, yeni eğitim ihtiyacı gerektirmemesi, finansal yeniliklerin teknik bir bilgi gerektirmediği düşüncesi gibi bir takım eksiklikler de belirlenmiştir.

İşletmelerin yeniliğe yönelmelerinin işletme performansıyla oldukça sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır. Çünkü yenilikçi ürünlerin başarısı işletmenin yenilikçilik performansını, üretimsel performansını etkilemektedir. Bununla birlikte yeniliklerin, pazarlama fonksiyonunun başarı ile gerçekleştirilmesiyle pazarlama performansının gelişmesine

neden olabilir. Kısacası işletmede gerçekleştirilecek bütün yenilikler, işletmenin finansal performansını önemli ölçüde etkileyebilir (Yavuz, 2010).

Başarılı bir finansal yenilik, gerçekleştiği işletmeyi rekabetçi bir konuma taşıyarak, işletmeye rekabet avantajı ve üstün performans sağlayabilmektedir. Teknolojik yenilikler ve süreç de gerçekleşen yenilikler işletmelerde verimliliği arttırarak performansı etkilerken, ürün de yenilikler rekabet avantajı sağlayarak işletmenin performansını etkilemektedir (Abir ve Chokri, 2010).

Benzer Belgeler