• Sonuç bulunamadı

TAR412 Bizans Tarihi (3 0) 3 4 AKTS

Roma’nın kuruluş ve krallık Devri (M.Ö. 753–510); Roma Cumhuriyeti, Cumhuriyet’in sonu; İmparatorluk dönemi, Roma’nın ikiye ayrılışı ve Batı Roma’nın sonu; Roma ve Türk-İslam Hukukunun karşılaştırılması;

Bizans İmparatorluğu tarihi: İstanbul’da Latin hâkimiyeti ve Bizans’ın restorasyonu (1024–1272), Bizans Devleti’nin çöküş dönemi, dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Ders Kitabı:

 Bizans Devleti Tarihi, G. Ostrogorski, TTK Yay, Ankara, 1999.

Yardımcı Ders Kitapları

 Bizans İmparatorluğu Tarihi, A. Bailly, Pegasus Yay., İstanbul, 2006.

TAR422 19. Yüzyıl Osmanlı Toplum Yapısı (3 0) 3 4 AKTS

Osmanlı şehirlerindeki cemaatler, Müslim-Gayrimüslim topluluklar, şehirlerdeki sosyal gruplar ve ilmiye-askeri sınıf mensupları, Osmanlı Ailesi, 19. Yüzyıl Osmanlı Hanedan yapısı dersin içeriğini oluşturacaktır.

Ders Kitabı:

19. Yüzyıl Osmanlı Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı, Musa Çadırcı, TTK Yayınları, Ankara 1997.

Osmanlı Millet Sistemi, M. Macit Kenanoğlu, Klasik Yayınları, İstanbul 2004.

Yardımcı Ders Kitapları:

 18. Yüzyılda Osmanlı Toplumu, Yücel Özkaya, YK. Yayınları, İstanbul 2008.

TAR432 Milli Mücadele'nin Sosyal ve Siyasi Yapısı (3 0) 3 4 AKTS

Zamansal olarak 1919-1923 arasını kapsayan Milli Mücade hareketinin toplumsal alanıın incelenmesi; hareketin Anadolu’da dayandığı sosyal ve ekonomik tabanın irdelenmesi;Müdafaa-i Hukuk teşekküllerinin ve Milli Mücadeleye destek veren bölgesel siyasi kuruluşların toplumsal temelleri, siyasi teşekkül şekilleri ve Milli Mücadele önderleriyle birlikte bilhassa Mustafa Kemal Paşa’nın bütün bu sosyal, ekonomik ve siyasi yapı karşısında hareketi başarıya taşıma yolundaki stratejileri; Müdafaa-i Hukuk teşekküllerinin ve bölgesel direniş cemiyetlerinin Milli Mücadele hareketi içindeki yer ve önemleri gibi konular bu dersin içeriğini oluşturacaktır.

Ders Kitabı:

 Mondros’tan Mudanya’ya Kadar, C.I-IV, Selahattin Tansel, MEB. Yay., İstanbul 1991.

 Milli Mücadele’nin Sosyal Tarihi, Bayram Sakallı, İz Yayıncılık, İstanbul 2004.

Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları, Atatürk Araştırma Merkezi Yay., Ankara 1990.

Yardımcı Ders Kitapları:

 Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar, Fethi Tevetoğlu, TTK Yayınları, Ankara 1991.

 Anadolu İhtilali, C. I-II, Sebahattin Selek, Kastaş Yayınları, İstanbul 2004.

TAR442 Kadın Tarihi Çalışmaları (3 0) 3 4 AKTS

Irk, sınıf, etnik grup gibi diğer tarihsel kategorilerden biri olarak 1980'lerden sonra tarihsel çözümlemede bir tarihsel analiz kategorisi olarak kullanılmaya başlayan toplumsal cinsiyet (gender) kavramının tartışılması dersin ana konusudur. Cinsiyetlendirilmiş bir tarihin teorisinin oluşturulması, toplumsal ilişkilerin kurucu ögesi olarak Toplumsal cinsiyet kavramı üzerinden iktidar ilişkilerini anlaşılması, toplumsal sistemin dinamiklerini anlamak açısından cinsiyet farklılığının toplumsal ve kültürel açıdan yorumlanması, kadın deneyiminin tarihte yakalanması çalışmaları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Ders Kitabı:

 Üniversiteler İçin Türk Dili, Necla Akgöçe, Serpil Çakır, Kadın Araştırmalarında Yöntem Farklı Feminizmler Açısından, Sel Yayıncılık, İstanbul

 Kadınların Tarihi, C:1-5, Derleme, İşbankası Yayınları Yardımcı Ders Kitapları:

 Tarihin Cinsiyeti, Fatmagül Berktay, Metis Yayınları

 Batının Cinsel Kıyısı, Irvin Cemil Schick, YURT YAYINLARI

TAR452 Yerel Tarih Araştırmaları (3 0) 3 4 AKTS

Dersin Amacı: Öğrencilere yaşadıkları çevrenin tarihini alan çalışmaları ile tanıtmak ve alan çalışması tekniğini öğretmek.

İçeriği: Bir bölgenin ve şehrin demografik, siyasi, ekonomik, dini, mimari, sanatsal ve sosyo-kültürel yapısını ortaya çıkarabilmek için gerekli olan birinci el arşiv belgeleri, kanunnameler, seyahatnameler, salnameler, gazeteler ve diğer basılı malzemelerin tanıtılması; bu materyallerin bölge ve şehir tarihi araştırmalarındaki kullanımı; bölge ve şehir tarihi çalışmalarının, genel tarih çalışmalarına olan katkıları.

Ders Kitabı:

 Kent Araştırmaları Bibliyografyası, Bahar Aksel-Filiz Öğretmen, Tarih Vakfı Yay., İstanbul 2001.

 Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Yusuf İhsan Genç, Başbakanlık Osmanlı Devlet Arşivleri Yay., İstanbul 2000.

Yardımcı Ders Kitapları:

 Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir? Kaynaklara Giriş, Suraiya Faroqhi, Tarih Vakfı Yay, İstanbul 2009.

 XVI. Yüzyılda Ankara ve Konya / Osmanlı Klasik Dönemi Kent Tarihçiliğine Katkı, Özer Ergenç, Ankara Enstitüsü Vakfı, Ankara 1995.

TAR462 20. Yüzyıl İslam Dünyası Tarihi (3 0) 3 4 AKTS

Dersin Amacı: Afganistan, Hindistan,İran, Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyalarında ortaya çıkan başlıca Müslüman devletlerin siyasi tarihleri ve bu ülkelerin yaşadıkları tarihi sürecin 20. yüzyıl dünya tarihine etkileri

ile ilgili kavramların öğrencilere kavratılması.

Dersin İçeriği: Afganistan, Pakistan, İran, Irak, Arabistan, Suriye, Mısır ve Cezayir gibi ülkeler ile bu ülke dışında kalan diğer Müslüman devletlerin siyasi tarihleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Ders Kitabı:

 Çağdaş İslam Ülkeleri Tarihi, İ Hakkı Göksoy, Fakülte Kitapevi Yayınları, Isparta 2003.

 Yılmaz Öztuna, Devletler ve Hanedanlar, İslam Devletleri, Cilt I.Kültür bakanlığı Yayınları, Ankara 1996.

Yardımcı Ders Kitapları:

Mehmet Saray, Dünden Bugüne Afganistan, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1981.

 Ervand Abrahamian, Modern İran Tarihi, çev. Dilek Şendil, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.

TAR472 Türk Dış Politikası (3 0) 3 4 AKTS

Dersin Amacı: Bu ders Türkiye dış politikasına ilişkin tarihsel bir analiz sunmayı amaçlamaktadır.Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren izlediği dış politikayı tarihsel dönemler halinde ele alarak, Türk Dış Politikasını etkileyen iç ve dış dinamiklerin ve oluşum ve uygulanması sürecini incelemektir.

Dersin İçeriği Dersin temel içeriği Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Türkiye dış politikasını olgu, kavram ve tartışmalar temelinde ele almaktadır.Türk Dış Politikası dersinde öncelikle Milli mücadele dönemi izlenen Türk dış politikası Lozan Barış Antlaşmasına kadar ele alınarak, Cumhuriyet dönemi Türk dış politikasının kuramsal çerçevesi, temel hedefleri ve dönemleri, iki savaş arası dönemde dış politika, II. Dünya Savaşında Türkiyenin savaş dışı kalma politikası ve savaşan devletlerle ilişkileri, Soğuk Savaş döneminde dış politikada yeni eğilimler, Batılı ülkelerle ittifakı, Demokrat Parti dönemi dış politikası, 1960 Darbesi sonrasında Türk Dış Politikası, ABD ve NATOyla ilişkiler, AETyle ilişkiler, Kıbrıs Sorunu, 1980-1990 dönemi dış politika ABD ve AB ile ilişkiler, Ortadoğu, Balkanlar, Soğuk Savaş Sonrası Dış Politika, yeni fırsatlar ve tehditler, güncel sorunlar ele alınarak bu dönemde izlenen Türk Dış Politikası ve bu politikayı belirleyen ulusal ve uluslar arası parametreler irdelenecektir. Dersin işleniş formatı dersin öğrencilerin de katılımıyla interaktif yöntemle işlenmesi ve konuya ilişkin tartışma şeklindedir.

Ders Kitabı:

 William Hale, Türk Dış Politikası 1774- 2000, Mozaik, 2003 Yardımcı Ders Kitapları:

 Baskın Oran ( ed. ), Türk Dış Politikası: Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar ,Cilt I ( 1919- 1980 ) , İstanbul : İletişim Yayınları, 2001.

TAR482 Modern Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Dersin Amacı ABD tarihinin önemli olayları ve dönüm noktalarını karşılaştırmalı biçimde incelemektir.

Dersin İçeriği Bu derste İngiliz sömürgeciliğine karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin ardından 13 koloninin bir araya gelerek oluşturduğu yeni devletin dış politikası , iktisadi ve toplumsal gelişimi ve yaşanan toplumsal mücadeleler ele alınmaktadır. Ondokuzuncu ve yirminci yüzyıl tarihinin tartışıldığı derste ABD tarihinin önemli dönüm noktaları ayrıntılı biçimde anlatılmaktadır.

28

Benzer Belgeler