• Sonuç bulunamadı

SEKİZİNCİ BÖLÜM Kamu Konutu İşlemleri

Belgede Milli Emlak Müdürlüğü (sayfa 63-67)

Kamu konutu edinilmesi ve Bakanlığa tahsisi

Madde 115- (1) İlk defa edinilen ve kamu konutu olarak tahsis edilecek taşınmazlar hakkında aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılır:

a)Kiralanan, Hazinenin mülkiyetine geçen veya mülkiyetinde olan taşınmazların kamu konutu olarak tahsisi için gerekli bilgi ve belgeler Bakanlığa gönderilir.

b) İlk defa kamu konutu olarak tahsisi yapılan taşınmazların görev, unvan gruplarına göre ne miktarda veya hangi oranda ayrım yapılacağı konusunda Bakanlığa yazılır ve alınacak talimata göre işlem yapılır.

c) Bakanlıkça tahsisi ve ayrımı yapılan konutlar MEOP “Kamu Konutları” modülünün “Bina ve Daire Bilgileri” alt modülüne işlenir.

ç) Bakanlık tarafından ayrımları yapılmış olan kamu konutlarının türlerine veya görev ve unvan gruplarına göre ayrımında değişikliğe ihtiyaç duyulması halinde bu işlemler defterdarlıkça yapılır.

d) Kamu konutlarının misafirhane, lokal, kreş vb. sosyal hizmetlere yönelik ayrımından veya kapıcı, kaloriferci dairesi bulunmayan binalarda kapıcı ve kaloriferci için hizmet tahsisli konut ayrımından önce Bakanlıktan izin alınır.

Konut tahsis talepleri

Madde 116- (1) Her yılın sonunda, boş konutların listesi defterdarlık veya malmüdürlüğünün tüm birimlerine İdarece bir yazı yazılarak bildirilir veya ilan edilerek sıra tahsisli konuttan yararlanmak isteyen personelin belirtilen tarihe kadar çalıştığı birime müracaatları istenir.

(2) İdareye gelen “Kamu Konutları Tahsis Talep Beyannamesi” incelenir.

(3) Talepler evrak sistemine kaydedilerek MEOP “Kamu Konutları” modülünün “Tahsis Talep Bilgileri” alt modülüne işlenir.

(4) Kamu konutlarının misafirhane, lokal, kreş vb. sosyal hizmetlere yönelik ayrımı ile kapıcı, kaloriferci dairesi bulunmayan binalarda kapıcı ve kaloriferci için hizmet tahsisli konut ayrımı yapılır.

Sıra tahsisli konut taleplerinin değerlendirilmesi ve tahsis işlemleri

Madde 117- (1) Sıra tahsisli konut tahsis talepleri hakkında İdarece aşağıdaki işlemler yapılır:

a) Konut tahsis talep beyannamesinde belirtilen bilgiler ile 15/11/1990 tarihli ve 20696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirim beyannamesindeki bilgilerle karşılaştırılması için defterdarlık personel müdürlüklerine yazı yazılır.

b) Karşılaştırma işlemi sonuçlandıktan sonra, beyannamedeki bilgilere göre Yönerge eki “Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetveli”ndeki hizmet süresi, talepte bulunduğu ilde veya başka ilde tamamı kendine ait ve oturmaya elverişli konutu bulunup bulunmadığı, daha önce kamu konutlarından yararlanma durumu ve süresi, çocuklarının ve bakmakla mükellef olduğu aile fertlerinin sayısı, aile fertlerinin gelir durumu, konuttan yararlanma için bekleme süresi, eşinin de 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışan personel olması gibi hususlar dikkate alınarak, her yıl Ocak ayı içinde bilgisayar ortamında puanlama yapılır ve toplam puana göre sıra cetveli düzenlenir.

[64]

c) Puanlama cetveline göre oluşturulan puanlar bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak üzere görev yaptığı birime bildirilir veya elektronik ortamda ilan edilebilir.

Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler dosyasında saklanır.

ç) Puan sıralaması yapılanlardan, kendisine konut tahsis edilmeden başka bir il veya ilçeye atananlar, bulundukları son görev itibariyle, yeniden puanlamaya tabi tutulur ve o yılın puan sıra cetvelinde gösterilir.

d) Göreve yeniden veya ilk defa atananların konut tahsis talepleri, ataması Ocak ayı içinde yapılmış ise o yıl, aksi halde boş konut yok ise müteakip yılda değerlendirilir ve puanlaması yapılır.

e) Ocak ayında talipli olmaması ve istisnai durumlarda kamu konutunun boş kalmaması amacıyla bu maddeye göre yapılacak işlem sonucunda puanlama yılda birden fazla yapılır.

f) Hak sahiplerinin puanlarının eşit olması halinde, hizmet süresi fazla olana, hizmet süresi de eşit ise, yetkili komisyonca ad çekme yoluyla, konut tahsis edilir.

g) Yukarıda belirtilen fıkralar sonucunda konut talebi kabul edilen personele komisyonca sıra tahsisli konut tahsis edilir.

ğ) Sıra tahsisli konutlarda beş yıl veya daha fazla oturmuş olan personele konut tahsis edilmez, ancak mevcut talepler karşılandıktan sonra boş kalan konut olursa yukarıdaki esaslara göre tahsis yapılır.

h) Boşaltılan konutun diğer talep sahiplerine, konutun fiilen boşaltıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde tahsisi yapılır.

ı)Beyannameyi kasten noksan veya yanlış doldurduğu anlaşılanlar hakkında kanuni kovuşturma yapılır ve bunlara konut tahsis edilemez.

Görev tahsisli konut taleplerinin değerlendirilmesi ve tahsis işlemleri

Madde 118- (1) Görev tahsisli konutlara talep gelmesi halinde aşağıdaki şekilde işlemler yapılır:

a) 23/9/1984 tarihli ve 18524 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (2) sayılı cetvelin II’nci Grup başlıklı 6/B bendinde belirtilenler ve Bakanlıkça belirlenenlerden talep gelmesi halinde puanlamaya tabi tutulmaksızın komisyonca görev tahsisli konut tahsis edilir.

b) Yeteri kadar görev tahsisli konutun olmaması halinde konut tahsis talebinde bulunanlar hakkında puanlama yapılarak konut tahsis edilir.

c) Görev tahsisli konutta oturmakta iken görev unvanı değişen personelin yeni görevi, bu fıkrasının (a) bendinde belirtilen cetvelde gösterilmiş ise, tekrar tahsis kararı alınmaz.

ç) Görev tahsisli konuta talep olmaması halinde konutun boş kalmaması, aidat ve yakıt bedellerinin devletçe ödenmemesi, kira gelirinden mahrum kalınmaması gibi sebeplerle konutun başvuran olması halinde sıra tahsisli konut bekleyenlere geçici ve şartlı olarak tahsis edilebilir.

Hizmet tahsisli konutlarda yapılacak işlemler

Madde 119- (1) 2946 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin (d) bendinde belirtilen personele yetkili konut tahsis komisyonu tarafından hizmet tahsisli konut tahsis edilir. Yeteri kadar hizmet tahsisli konutun olmaması halinde konut tahsis talebinde bulunanlar hakkında puanlama yapılarak konut tahsis edilir

Kamu konutlarından yararlanamayacaklar

Madde 120- (1) Kendisine konut tahsis edilen biriyle evli bulunanların, bu konutta oturdukları sürece yaptıkları talepler reddedilir.

Konut tahsis komisyonlarının kurulması

Madde 121- (1) Konut tahsis komisyon üyeleri ve yedek üyeleri illerde aşağıda belirtilen şekilde üç asil, iki yedek olmak üzere defterdarlıktan onay alınarak komisyon oluşturulur:

a) İllerde kurulacak konut tahsis komisyonu;

1) İllerde, defterdar, milli emlak müdürü ve milli emlak müdür yardımcısından (bunların

[65]

bulunmadığı yerlerde milli emlak şefi, defterdarlık uzmanı) kurulur.

2) Bu komisyonlarda muhasebe müdürü ile milli emlak şefi veya defterdarlık uzmanı yedek üye olarak belirlenir.

Konut tahsis komisyonlarının toplanması ve çalışma esasları

Madde 122- (1) Konut tahsis komisyonları aşağıda belirtilen şekilde çalışır:

a) Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanır.

b) Konut tahsis kararları, çoğunlukla verilir.

c) Komisyonca, konut tahsisine hak kazananlar için gerekçeli bir karar alınır ve bir örneği konut tahsis dosyasında saklanır.

ç) Konut tahsis komisyonunun yazışma işleri, milli emlak birimlerince yürütülür.

Konut tahsisinin bildirilmesi

Madde 123-İlgili konut tahsis komisyonunun konut tahsis kararı, tahsisin yapıldığı tarihten itibaren en geç on gün içinde, İdare tarafından bir yazı ile konut tahsis edilen personele tebliğ edilir.

Konutların teslimi ve konutlara giriş

Madde 124- (1) Konutlar, konut tahsis edilen personele, “Kamu Konutları Giriş Tutanağı”

düzenlenerek İdarece teslim edilir.

(2) Tutanağa, varsa konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşatın bir listesi eklenir.

(3)Tutanağın aslı konut tahsis dosyasına konulur, bir örneği kira bedelinin maaşından kesilmesi için tahakkukla ilgili birime gönderilir, diğer bir örneği ise personele verilir.

(4) Giriş tarihi MEOP “Kamu Konutları” modülüne kaydedilir ve personelle ilgili bilgiler daire bilgileri modülüne işlenir.

(5) Konut tahsis edilmeden ve tahsis kararı tebliğ edilmeden, konutun anahtarı ile varsa sayaçlara ait kartlar teslim edilmez, ikamet amaçlı konuta girilmesine müsaade edilmez.

(6) Kendisine konut tahsis edilen personel, tahsis kararının tebliğ tarihinden itibaren, meşru mazeret dışında, en geç onbeş gün içinde “Kamu Konutları Giriş Tutanağı”nı imzalayıp konuta girmediği veya İdareye konuttan feragat ettiğine dair dilekçeyi vermediği takdirde, konut tahsis kararı iptal edilir. Bu durumda, konutun boş kaldığı süre için tahakkuk eden kira bedeli kendisinden tahsil edilmesi için ilgili tahakkuk birimine yazı yazılır.

Konutlarda oturma süreleri

Madde 125- (1) Kendisine kamu konutu tahsis yapılan personelin, aşağıda belirtilen süreler kadar oturmasına dikkat edilir:

a) Görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin sona erme tarihi, sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır. Ancak;

1) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesi İdarece değerlendirilir.

2) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konutun boşaltılması için konutta oturan personele yazı yazılır.

3) Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konutun boşalttırılır.

b)Kurumlarından aylıksız veya aylıklı izinli olarak başka kurumlarda görevlendirilen personelin, izinli oldukları kamu kurumu konutundan görev tahsisli veya sıra tahsisli olarak yararlanmaları halinde, görevlendirildikleri kurumlarda görev yaptıkları süre içerisinde puanları dondurulmak ve süre kaydı aranmaksızın bu konutlarda oturmalarına müsaade edilir.

[66]

Konuttan çıkma

Madde 126- (1) Konutta oturulan süreler MEOP kayıtlarından izlenir ve aşağıda belirtilen süreler içerisinde personelin konuttan çıkıp çıkmadığı kontrol edilir:

a) Görev tahsisli veya hizmet tahsisli konutlarda oturanlar; tahsise esas görevin son bulduğu tarihten itibaren iki ay; başka kurumda aynı veya eşdeğer bir göreve nakledilenler en geç altı ay içerisinde, b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma süresinin bitiminden onbeş gün veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise çıkması için İdarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde,

c) Konutlarda oturmakta iken ölenlerin aileleri, ölüm tarihinden itibaren iki ay içinde,

ç) Konutta oturmakta iken bulunduğu il veya ilçe dışındaki bir sıkıyönetim savcılık veya mahkemesine veya adli müşavirliğine veya sıkıyönetim komutanlıkları emrindeki kadrolu askeri ceza ve tutukevi müdürlüklerine atananlar veya bu görevlerden başka bir yerdeki aynı veya değişik bir göreve atananlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten ve sıkıyönetimin kalkması halinde, görevleri nedeniyle konut tahsis edilenler, sıkıyönetimle ilgili görevlerin bittiği tarihten itibaren altı ay içinde, d)Tahsis yapıldıktan sonra konutta oturma şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, kendilerine yapılan tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde,

e) Staj, kurs, tedavi amacıyla görevlerinden geçici olarak ayrılanların aileleri, normal oturma süresini tamamladıkları tarihte,

f) Geçici veya sürekli olarak yurt içi veya yurt dışı göreve atananlardan, ailesini beraberinde götürmesinde siyasi, askeri veya emniyet mülahazası ile sakınca görülenlerin aileleri, görevlinin bu görevi sona erdiği tarihte.

Konutların teslim alınması

Madde 127- (1) Konutları süresi sonunda boşaltan personelden, konut teslim alınırken aşağıdaki işlemler yapılır:

a) Teslim sırasında konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşat listesi İdarece kontrol edilir, varsa eksiklikler tamamlattırılır. Eksikler tamamlanmadan konut teslim alınmaz. Eksiklikleri tamamlamayanlar başka bir yere nakil olsa dahi demirbaş eşya ve mefruşat bedelleri ilgililerinden tahsil edilir.

b) Elektrik, su, gaz gibi aboneliğe bağlı durumlarda sayaçlar kontrol edilerek varsa ilgili kuruluşlara borçları ödettirilir.

c) Konut, “Kamu Konutları Geri Alma Tutanağı” düzenlenir.

ç) Konut boşaltılırken anahtarları ile varsa sayaç kartları İdarece teslim alınır.

d) Çıkış tarihi MEOP “Kamu Konutları” modülüne işlenir.

Konuttan çıkarılma

Madde 128- (1) Konutlar, oturma süreleri sonunda boşaltılmamış ise İdarece ilgili mülki amire bir hafta içerisinde boşaltılması için yazı yazılarak tahliyesi sağlanır.

(2) Konutun tahsisine yetkili makam tarafından kendilerine tahsis yapılmadan konutları işgal edenler veya tahsis yapıldıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar ile konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunanlar ile yönetici veya idare tarafından alınan kararlara uymayanlar ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tespit edilenler hakkında da bu maddenin birinci fıkrasına göre işlem yapılır.

(3) Konut tahsis edilen personelin, aşağıda belirtilen davranışlarda bulunduğunun bildirilmesi veya İdarece tespit edilmesi halinde ilgili personel yazı ile uyarılır.

a) Konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu genel ahlak ve değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunanlar,

[67]

b) Yönetici tarafından tespit edilen, konutların iyi kullanılması, korunması ve tahribatının önlenmesi ile ilgili önlemlere uymayanlar,

c) Konutların tamamını veya bir bölümünü, başkalarına devredenler veya kiraya verenler, ç) Konutların mimari durumunda ve iç tesisatlar da, izin almaksızın değişiklik yapanlar,

d) Konutun bir bölümünde veya bahçede kümes yapanlar ve ahır hayvanları ile köpek besleyenler.

(4)İlgilinin aykırı tutum ve davranışını değiştirmemekte ısrar ettiği tutanakla tespit edilenlerin konut tahsis kararı iptal edilerek konuttan çıkartılır.

(5) Konutta oturma süresini doldurduğu veya konutta oturma hakkı sona erdiği halde konutu tahliye etmeyenlerden, konutu on beş gün içerisinde tahliye ederek boşaltması, aksi takdirde bu sürenin bitiminden itibaren işgaliye bedeli alınacağına ilişkin olarak İdarece yapılacak tebligata rağmen, konutu tahliye ederek boşaltmayanlardan, yeni bir tebligata gerek olmaksızın, konutun tahliye tarihine kadar geçecek süreler için ödenmesi gereken kira bedeli yerine işgaliye bedeli tahsil edilir.

Bu bedel; konutun tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki üç ay için, ödenmesi gereken kira bedelinin (yakıt, elektrik, su vb. hariç) iki katı, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanır.

Ancak, bu şekilde oturulan süreler oturanlar yönünden bir hak teşkil etmez.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Belgede Milli Emlak Müdürlüğü (sayfa 63-67)