• Sonuç bulunamadı

Sedimanda Kirleticiler (T8)

Belgede MARMARA DENİZİ ÖZET RAPORU (sayfa 55-61)

3 MARMARA DENİZİ BÜTÜNLEŞİK DENİZ İZLEME VE DEĞERLENDİRME

3.5 Kirleticiler (T8, T9)

3.5.1 Sedimanda Kirleticiler (T8)

Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi (2008/56/EC) kapsamında denizlerin iyi

çevresel duruma ulaşması

değerlendirilirken, tanımlayıcılardan biri (T8) olan kirleticiler için düzeye ve eğilim kriterlerine bağlı olarak suda, sedimanda ve biyotadaki konsantrasyonlarının

“kirlilik etkileri yaratmayacak düzeyde olması” istenir. Genel olarak kirleticilerin etkileri ile ilgili değerlendirmeler düşük ve orta etki (ERL ve ERM) değerleri ile veya AB ÇKS değerleri ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Ayrıca sedimanda Aluminyuma göre normalize edilmiş metal derişimlerinin, referansa göre (şeyl

ortalaması) değerlendirmeleri yapılmaktadır (zenginleşme faktörü: ZF).

Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi kapsamında 2014-2016 yılları arasında 3 yıl boyunca yaz döneminde Marmara Denizi’nde 12 istasyonda yüzey sedimanında yönelim analiz çalışması yapılmıştır. 2016 yılında yönelim analizi yapılan istasyonlara ek olarak 15 ek istasyonda (toplam 27 istasyon) sediman kirliliğinin alansal yayılımı da çalışılmıştır.

İstasyon konumlarının yer aldığı harita Şekil 38 ’de yer almaktadır. Sediman matriksinde çalışılan kirletici grupları Tablo 9’da sunulmuştur.

Değerlendirmelerde kullanılan kirletici göstergeleri:

 Su kolonu, sediman ve biyotada belirli kirleticilerin konsantrasyonları (IMAP/EO9:

CI 17 & DSÇD/T8.1.1) ve seviyelerindeki zamansal değişimler

 Balık ve diğer deniz ürünlerindeki kirleticilerin seviyeleri ve yönetmeliklerdeki maksimum uyum seviyelerin aşılma durumu (IMAP/E9: CI 17,20 & DSÇD/T9.1.1, 9.1.2)

Şekil 38. Marmara Denizi sediman istasyon haritası (2014-2016) Tablo 9. Sediman matriksinde analiz edilen kirletici grupları

Tip Kirletici Grup Spesifik Kirleticiler

Sentetik olmayan kirleticiler

Metaller Kadmiyum, cıva, kurşun, bakır, çinko, alüminyum, arsenik, kobalt, krom, demir, manganez, nikel

Poliaromatik Hidrokarbonlar

Acenaphthene, acenaphthylene, anthracene, benzo[a]anthracene, benzo[a]pyrene, benzo[b]fluoranthene, benzo[g,h,i]perylene, benzo[k]fluoranthene, chrysene, dibenz[a,h]anthracene, fluoranthene, fluorine, indeno[1,2,3-cd]pyrene, naphthalene, phenanthrene, pyrene

Sentetik kirleticiler

Poliklorlu Bifeniller (PCBs) PCB28, PCB31, PCB52, PCB101,PCB118, PCB138, PCB153 ve PCB180

Organoklorlu Pestisitler a-BHC, b-BHC, d-BHC, heptachlor, aldrin, endrin, dieldrin, hexachlorobenzene, 4,4-DDT, 4,4-DDE, 4,4-DDD

Organik Kirleticiler

Marmara Denizi’nde ölçümü yapılan tüm yüzey sedimanlarında poliklorlu bifenillerin (PCB28, PCB52, PCB101,PCB118, PCB138, PCB153 ve PCB180 (£ICES-7) toplamı genel olarak ERL2 değerinin (11,50 ng/g) altında

bulunan İZ-30 (13,90; 19,33; 23,69 ng/g kuru ağırlık) ve İZ-15 nolu istasyonlarda (16,12 ng/g kuru ağırlık) ERL değerinin (11,50 ng/g kuru ağırlık) üstünde toplam PCB değerine ulaşılmıştır (Şekil 39).

Marmara Denizi’nde neredeyse tüm istasyonlarda (MED istasyonu hariç; 0,376 ng/g kuru ağırlık) DDT ve türevleri için

İstanbul Boğazı Marmara Denizi girişinde bulunan M8, İzmit Körfezi’nde İZ30, Gemlik Körfezi’nde bulunan MD22A, MD90 ve Küçükçekmece KC1 nolu istasyonlarda gözlenmiştir (Şekil 39).

Dieldrin değerlerine bakıldığında, Küçükçekmece (KC1), İzmit Körfezi (İZ30 ve İZ15), İstanbul Boğazı Marmara Denizi girişi (M8), Susurluk çayı girişi (SD1) ve Bandırma da (BK1) ekosisteme etki açısından etki sınırının üstünde değerler elde edilmiştir. Diğer organoklorlu bileşikler (HCB, a-BHC, b-BHC, d-BHC lindane, heptachlor, aldrin, endrin) dedeksiyon limitinin altında veya çok düşük değerlerde ölçülmüştür.

16 PAH bileşeninin toplamına bakıldığında İstanbul Boğaz çıkışı (M8), Yalova (MD24), Küçükçekmece (KC1), Bandırma Körfezi (BK1), MDADA2, İZ30 ve İZ15 nolu istasyonların diğer istasyonlara göre

yüksek derişimlerde olduğu tespit edilmiştir. M8 nolu istasyonda (İstanbul Boğaz çıkışı), Acenapthene, Fluorene, Phenantherene, Anthracene, Dibenzo(ah) anthracene; MD24 nolu istasyonun (Yalova) replikelerinin birinde ise, Acenapthene, Fluorene, Phenantherene, Anthracene, bileşenleri ERL üstünde olduğu görülmektedir. Acenapthene, Fluorene, Phenantherene, Anthracene bileşenleri toksik etkiye sahip olup kanserojen özellikte değildir. Ancak M8 istasyonunda ekosisteme etki açısından etki sınırının üstünde ölçülen Dibenzo(ah) anthracene bileşeni kansorojen özelliktedir.

Marmara Denizi’nde sediman örneklemesi yapılan diğer istasyonlarda elde edilen 16 PAH bileşeninin toplamı ise ekosisteme etki sınır değerinin altında olduğu tespit edilmiştir (Şekil 39).

Metal Kirleticiler

Marmara Denizi sediman örneklerinin metal içeriklerinin referansa (ZF) ve ekosisteme etki sınır değerlerine (ERL-ERM değerleri) göre durumunu yansıtan dağılım haritaları Şekil 40, Şekil 41 ve Şekil 42’de yer almaktadır.

ERL üzerindeki metallerin en çok kuzey Marmara’da; Küçük Çekmece (Cıva, Çinko, Nikel, Bakır, Krom, Kadmiyum, Arsenik) ve İstanbul Boğazı-Marmara kesişim bölgesi (Civa, Nikel, Bakır, Krom, Kurşun, Arsenik) ve Silivri’de (Arsenik, Kadminyum, Krom, Bakır, Kurşun, Çinko, Civa), güney Marmara’da ise; Bandırma Körfezi (Cıva, Nikel, Bakır, Krom ve Arsenik), Susurluk Deresi Ağzı (Çinko, Nikel, Bakır, Krom ve Arsenik), Yalova

(Arsenik, Kadminyum, Bakır, Nikel), İzmit İç körfezde (Cıva, Çinko, Nikel, Bakır ve Arsenik) yoğunlaştığı söylenebilir.

Genel olarak, sediman istasyonlarının As değerlerinin ERL değerlerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Bandırma Körfezi (BK1), Karabiga-Adalar-Erdek Körfezi arasında (BD3 ve BD1) zenginleşme olduğu görülmektedir (Küçükçekmece (KC1), Bandırma Körfezi (BK1) ve İzmit iç körfez’de (İZ30) civa (Hg) parametresi ERL’nin üzerinde olup, özellikle İZ30 istasyonunda yüksek Hg zenginleşmesi tespit edilmiştir. Genelde, Pb değerlerinin ERL değerlerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Ancak, BK1, BD3 ve SD1 istasyonlarında zenginleşme olduğu görülmektedir (Şekil 40, Şekil 41 ve Şekil 42).

Şekil 40. Marmara Denizi sediman yönelim istasyonlarında metallerin yıllara göre değişimi (2014-2016).

ERM:9,6 mg/kg

Şekil 41. Marmara Denizi sediman istasyonlarında metal bulgularının ZF değerlendirmesi ile kalite sınıflandırması (2016)

Genel değerlendirme

Şekil 43’de sedimanda ölçülen tüm kirletici parametrelerin, ERL ve ERM sınır değerlerine göre durumu, istasyon sayısına göre (% olarak) sunulmuştur. 2014-2015 yıllarında 12 istasyon, 2016 yılında ise alansal yayılımı görmek için toplam 27 istasyon bu değerlendirmeye alınmıştır.

Buna göre DDT ve türevleri toplamının Marmara Denizi’ndeki sediman istasyonlarının yaklaşık %95’inde ERL üzerinde tespit edildiği görülmektedir.

Nikel’in tamamında, Arsenik ve Bakır’ın ise 2016 yılında % 90 civarında ERL üzerinde olduğu tespit ediliştir. Toplam PCB, 2 istasyonda (% 7,4) ERL üzerinde olup ve bununda İzmit Körfezi’nde bulunan istasyonlarda olduğu belirlenmiştir.

Bunun yanısıra, önemli kirletici metallerden kabul edilen (MED POL, BSIMAP) Pb, Cd, Zn genel olarak ERL seviyesinin altında bulunmuştur. Bu gruba giren Hg ise %50 seviyesinde ERL’nin üzerindedir.

Şekil 43. Marmara Denizi sediman istasyonlarında kirletici içeriklerinin ERL/ERM ‘ye göre % dağılımları (2014-2016)

As Cd Cr Cu Pb Ni Zn Hg Acenaphthene Fluorene Phenanthrene Total PAHs Total PCB p,p'DDT+DDE+DDD

Marmara Denizi Sediman İstasyonları Dağılımları (2014)

As Cd Cr Cu Pb Ni Zn Hg Acenaphthene Fluorene Phenanthrene Total PAHs Total PCB p,p'DDT+DDE+DDD

Marmara Denizi Sediman İstasyonları Dağılımları (2015)

As Cd Cr Cu Pb Ni Zn Hg Acenaphthene Fluorene Phenanthrene Total PAHs Total PCB p,p'DDT+DDE+DDD

Marmara Denizi Sediman İstasyonları Dağılımları (2016)

<ERL ERL-ERM

<ERL:Ekosisteme etki açısından düşük etki seviyesinin altında

ERL-ERM:Ekosisteme etki seviyesi düşük-orta arasında

>ERM: Ekosisteme etki seviyesi ortanın üstünde

Belgede MARMARA DENİZİ ÖZET RAPORU (sayfa 55-61)

Benzer Belgeler