• Sonuç bulunamadı

2. RÜZGAR TARLASI KURULUMU

2.7 Türbülans ve Engeller

3.2.2 Sayısal görüntü işleme adımları

Sayısal görüntü işlemede tüm işlemler görüntü üzerindeki en küçük görüntü elemanı olan pikseller üzerinde gerçekleşir. Bu işlemler ilk olarak sayısallaştırılan resim üzerinde gereken gürültü temizleme, kontrast artırma vb. gibi önişlemeler, özellik çıkartımı, tanıma, doğrulama gibi işlem adımlarını içermektedir. Sayısal görüntü işlemede kullanılan temel işlemler olarak geometrik dönüştürme, renk düzeltme, sayısal karıştırma, görüntü düzenleme, görüntü içerisindeki nesneleri tanıma, istatistiksel bilgiler çıkarma, filtreleme, matematiksel ve morfolojik işlemler sıralanabilir. Görüntü işlemede kullanılacak yöntem ve teknikler çalışmaların verimliliği, esnekliği ve yapılabilirliği üzerinde çok etkilidir. Şekil 3.6’da temel olarak görüntü işleme adımları akış diyagramı olarak verilmiştir.

Şekil 3.6 Sayısal görüntü işleme adımları (Gökçe, 2014).

Sayısal görüntü işleme adımlarının ön işleme kısmı, görüntüye uygulanacak algoritmalardan alınan neticeleri büyük oranda etkiler. Bu ön işlemler yani histogram ayarlama, görüntünün parlaklığını ayarlama vb. işlemler filtreleme, bölütleme ve eşikleme gibi işlemlerden önce yapılmalıdır. Parlaklık görüntünün tamamını ilgilendiren aydınlık seviyesi ile ilgili bir bilgi iken kontrast nesne veya bölgeler arsındaki parlaklık farkını belirtmek için kullanılır.

Görüntü filtreleme görüntünün piksel değerleri ile oynanarak yapılır. Bu şekilde nesneleri belirlenmesi, nesne kenarlarının keskinleştirilmesi, gürültü giderme gibi işlemler yapılır(Anonim, 2012). Görüntü filtreleme işlemi ile sanki görüntü üzerinde bir filtre varmış gibi her piksel değerinin tekrar hesaplanmasıdır. Filtreler yardımı ile görüntüye değişik efektler verilerek yeni görüntü elde edilir. Filtreleme adımları ilk olarak filtreyi, çalışılacak piksel merkeze gelecek şekilde konumlandırmak ile başlar. Daha sonra filtrenin tüm elemanları ile ilgili pikselle komşuluk ilişkisi olan piksellerin çarpılması ile devam eder ve en son çarpımların toplanması ile son bulur. Bu işlem adımları görüntüdeki tüm pikseller ile gerçekleşir. Filtrelemenin daha iyi anlaşılabilmesi için korelasyon ve konvolüsyon kavramlarını da açıklamak gerekir.

Korelasyon yukarıda anlatıldığı gibi filtrenin pikseller üzerinden işlem yapmasıdır. Konvolusyon ise filtre matrisinin aşağıdan yukarıya ve sağdan sola 180 derece dönüştürülmüş haliyle aynı işlemleri yapmaktır. Konvolüsyon yumuşatma keskinleştirme ve kenar belirleme gibi görüntü işleme fonksiyonlarını gerçekleştirmede çok sık kullanılır.

Görüntü bölütleme, görüntü içerinde benzer özelliklere sahip nesnelerin ve bölgelerin görüntü içerisinde belirgin hale getirilmesidir. Farklı görüntü bölütleme teknikleri olmasına karşın görüntülerin hepsi için iyi sonuçlar veren bir teknik yoktur. Görüntünün özelliğine en uygun teknik seçilmelidir(Kocatürk, 2007). İnsanlar için çok kolay olan nesneleri temsil eden alt görüntüleri belirlemek işlemi bilgisayarlar için çok zordur. Bölütleme diğer adıyla segmentasyon bir görüntüyü her biri içerisinde farklı özelliklerin tutulduğu anlamlı bölgelere ayırarak nesneleri bilgisayarın görmesine yardımcı olur. Örneğin, görüntü içerisindeki benzer parlaklıklar mevcut olabilir ve bu parlaklıklar sayesinde görüntü içerisindeki farklı bölgelerdeki nesneleri yakalayabiliriz. Bir havadan çekilmiş fotoğrafta yolda hareket eden araçları ve çevredeki ağaçları yoldan ayırmak için segmentasyon uygulayabiliriz.

Gri seviyedeki benzerliklere göre görüntü bölütleme bölge bölütlemesi olarak bilinir ve eşikleme, büyütme ve yarma-kaynaştırma işlemlerine dayalı olarak gerçekleşir.

Eşikleme (thresholding) görüntü bölütleme için kullanılan en önemli yaklaşımlarda biri olup görüntü içerisindeki nesneleri arka plandan ayırmak amacıyla yapılır. Eşikleme için gri seviye dağılımlarını gösteren görüntü histogramlarından yararlanılır. Histogram ile görüntü, nesnelere ait pikseller ve arka plana ait pikseller olmak üzere ikiye ayrılır. Daha sonra bir eşik değeri seçilerek görüntüdeki piksel değerleri karşılaştırılır. Görüntüdeki her bir piksel bu eşik değeri ile karşılaştırılır ve eşik değerinden büyük olan pikseller nesneye ait düşük olan değerler ise arka plana ait olur. Şekil 3.7’de bir parmak izi görüntüsünden T eşik değeri ile ikili görüntüye dönüştürülmesi verilmiştir.

Şekil 3.7 Eşikleme örneği.

Eşikleme uygulamalarının amacı temel olarak görüntüyü anlanlı bölgelere ayırmaktır. Şekil 3.7’ de yapılan tek eşik uygulaması ile parmak izi nesnesi arka plandan net bir şekilde ayrılmıştır. Ancak tanımlanmak istenen nesne bazen bu görüntüdeki gibi arka plandan net bir şekilde ayrılmayabilir. Arka plan görüntüde başka nesnelerin bulunması, istenen nesneye yakın gri seviye kümelerine sahip diğer nesnelerin bulunması eşikleme işlemlerini zorlaştırabilir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için sayısal görüntü işlemede “Çoklu İmge Eşikleme” ve “Kümeleme” yöntemleri geliştirilmiştir. Bu iki yöntem görüntü içerisinde herhengi bir nesnenin aranmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Çoklu imge eşiklemede görüntü üzerinde birden fazla eşik uygulanarak görüntüde birbirine yakın anlamlı piksel kümeleri bir sayı ile etiketlenir. Daha sonra yine görüntü işleme teknikleri ile etiketlenen nesnelerden istenen nesne kolayca çekilip arka plandan ayrılabililir. Bu nesne üzerinde alan hesabı, çevre hesabı, yuvarlaklık hesabı vb. basit nesneye ait özellikler çıkarılabilir. Kümeleme yöntemleri ise temel olarak kullanıcı tarafından verilen küme sayısı kadar merkez atayıp herbir pikselin bu merkeze yakınlık ve uzaklığına göre etiketlenmesine dayanmaktadır.

Bu tez çalışmasında hava fotoğraflarından yüzeydeki ağaçların tespiti ve kapladıkları alanların miktarı çoklu imge eşikleme ve kümeleme yöntemleri ile incelenmiştir. Çoklu imge eşikleme olarak Otsu yöntemi, kümeleme olarak k-means ve fuzzy-c means yöntemleri kullanılmış, fotogrametride sıklıkla kullanılan ERDAS Imagine yazılımı ile algoritmaların performans karşılaştırması yapılmıştır. Hava fotoğrafları gri seviye dönüştürüldükten sonra algoritmalar sayısal görüntülere

uygulanmış, ağaç olarak etiketlenen piksel kümeleri arka plandan çıkarılmıştır. Bu binary görüntü üzerinde ağaçların kapladıkları alanlar piksel sayısı olarak hesaplanmış ve tüm görüntü piksel sayısına bölünerek ilgili resimdeki ağaç kapalılık oranı yüzde olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan kapalılık oranı ERDAS Imagine ile etiketlenen görüntüdeki piksel oranları ile karşılaştırılarak algoritmaların performans oranları bir kalite ölçüm metriği ile tartışılmıştır. Böylece ERDAS Imagine ile yapılan bölütleme ve hesaplamanın kullanıcı bağımlılığı ve süre bakımından uzun zaman almasına karşılık alternatif yöntemler araştırılmıştır.

Benzer Belgeler