• Sonuç bulunamadı

2. MALZEME DAVRANIŞLARI 3

2.1 Yapı Malzemeleri İçin Matematiksel Modeller 4

2.1.3 Sargılı beton davranışı 9

Sargılı beton, donatılar vasıtasıyla beton çekirdeğine yanal basınç uygulanması prensibine dayanmaktadır. Yirminci yüzyılın başlarından itibaren sargılı beton konusunda birçok araştırma ve deneyler yapılmış; hidrolik basınçla başlayan araştırmalar, sprial donatı, dikdörtgen etriye uygulamalarıyla devam etmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu uygulanan yanal basınç betonun dayanım ve sünekliğini attırdığı rapor edilmiştir (İnel ve diğ., 2008).

Sargısız betonun gerilme-şekildeğiştirme bağıntıları tek eksenli yüklemeye göre incelenmekteydi, sargılı betonunki ise üç eksenli yükleme durumuna göre incelenmektedir. Üç eksenli yükleme deneylerindeki temel amaç, yanal basıncın eksenel basınç dayanımı üzerindeki etkisini belirlemektedir. Bu durum; basit olarak, şeklinde ifade edilmektedir.

(2.10) Burada; f , eksenel basınç dayanımını; σ , yanal basınç gerilmesini; K ise yanal basınç katsayısını ifade etmektedir. Yapılan deneyler sonucu K katsayısının 4.50 ile 7.00 arasında değişen bir değer olduğu görülmüştür. Şekil 2.7’de üç eksenli gerilme altında, farklı yanal basınçlar etkisinde bulunan betonun gerilme-şekildeğiştirme ilişkisi verilmiştir. Her iki doğrultuda yanal gerilmelerin birbirine eşit olduğu kabulü yapılmıştır (σ2=σ3), (Richart Deneyleri) (Ersoy, 2007).

Şekil 2.7 : Betonun üç eksenli gerilme altındaki davranışı (Ersoy, 2007).

Uygulamada, genellikle betonun sargılanması enine donatıyla sağlanır. Belirli aralıklarla kesit enine donatıyla sarılır. Daire kesitli betonarme elemanlarda dairesel etriye ya da spiral ile, dikdörtgen kesitli elemanlarda ise etriye ve çirozlarla

sarılmaktadır. Dikdörtgen kesitlerde, kesit geometrisi büyüdükçe donatıların tutulması için ve yanal şekildeğiştirmenin sınırlandırılması için çepeçevre etriyeye ek olarak çiroz, diyagonal etriye veya farklı bir etriye düzeni uygulanmalıdır. Şekil 2.8’de farklı yanal donatı uygulamaları görülmektedir

Şekil 2.8 : Enine donatı uygulamaları.

Dairesel etriye veya sprial ile sarılmış daire kesitli bir elemanda eksenel basınç altında davranış incelenecek olursa, ilk olarak kabuk beton diye adlandırabileceğimiz etriyenin dışında kalan, paspayı işlevi gören beton, sargısız beton dayanımına ulaşacak ve dökülecektir. Sonrasında beton çekirdek alanı dışa doğru genişlemeye çalışacak fakat dairesel enine donatılar bu genişlemeye karşı koyacaktır. Diğer bir anlatımla, dairesel donatı betona yanal basınç uygulayacaktır. Aynı şekilde beton da dairesel donatıya eşit büyüklükte ve ters bir kuvvet uygulayacaktır ve dairesel etriye eksenel çekmeye maruz kalacaktır. Bu eksenel çekme dairesel kesitin her yerinde eşit bir yanal basınç oluşturacaktır. Bu noktada önemli bir husus ise yanal basıncın dairesel etriye şekildeğiştirmesinin bir fonksiyonu olmasıdır.

Benzer bir durum dikdörtgen kesitli elemanlar için geçerlidir, etriyeler betona yanal basınç uygulamakta beton ise etriyelere ters kuvvet uygulamaktadır. Fakat dikdörtgen kesitlerde donatı şekildeğiştirmesinde eksenel çekmeyle birlikte eğilme davranışı da etkin olmaktadır. Bu davranış özellikle boyuna donatılar ile eğilme rijitliği düşük olan enine donatı arasında kendini göstermekte ve yanal şekildeğiştirmeyi arttırmaktadır. Yanal şekildeğiştirmenin artması ise sargı basıncını azaltmakta, dolayısıyla sargı etkisini zayıflatmaktadır. Bu nedenle dikdörtgen kesitli elemanlarda sargı etkisi, dairesel kesitli elemanlara göre daha düşüktür.

Şekil 2.9’da dairesel ve dikdörtgen kesit geometrisi olan elemanda sargı etkisi görülmektedir. Bu şekilde; s, etriyeler arası mesafeyi göstermektedir, taranmış bölge ise sargılamanın etkili olmadığı beton bölgesini ifade etmektedir.

Betonun etkisi ile etriyeler, yanal yerdeğiştirme (şekildeğiştrme) yaparak dışa doğru genişler. Şekilde görüldüğü gibi etriyeler, betonun yanal şekildeğiştirmesini azaltmaktadır. Etriyenin sıklaştırılması (s boyunun azaltılması); sargılamanın etkili olmadığı bölgeyi küçültmekte, betonun daha büyük bir kısmında sargılama etkisinin görülmesini sağlamaktadır. Ayrıca şekilde, dikdörtgen kesitli elemanlarda, köşelerde oluşan basıncın daha etkili olduğu görülmektedir.

Şekil 2.9 : Dairesel ve dikdörtgen kesit geometrisi için sargı etkisi (Celep ve Kumbasar, 2005).

2.1.3.1 Sargılı beton özelliklerini etkileyen faktörler

Sargı özelliklerini etkileyen en önemli faktörler aşağıda sıralanmıştır. Enine Donatı Miktarı

Yönetmelikler ve kitaplarda enine donatı miktarı; boyutsuz bir şekilde, hacimsel enine donatı oranı olarak adlandırılır. Enine donatı miktarı (hacimsel enine donatı oranı) arttıkça betona uygulanan yanal basınç artacak, dolayısıyla betonun dayanımı ve sünekliği de artacaktır.

Enine Donatı Çapı

Özellikle dikdörtgen kesitli elemanlarda enine donatı çapının artması, eğilme rijitliğini arttırmaktadır. Dikdörtgen kesitlerde yanal şekildeğiştirmelerde enine donatının eğilme rijitliğinin de etkili olduğunu daha önce ifade edilmişti. Dolayısıyla

enine donatı çapının artması; eğilme rijitliğini arttırmakta, eğilme rijitliği de yanal şekildeğiştirmeleri azaltmakta ve sargı etkisinin artmasına yardımcı olmaktadır. Enine Donatı Aralığı

Şekil 2.9’da görülebileceği gibi enine donatı aralığı azaldıkça; betonun yanal şekildeğiştirmesi daha fazla sınırlanmaktadır. Bu da sargı etkisini arttırmaktadır. Enine Donatı Dayanımı

Yanal basınç etriyenin dayanımının da bir fonksiyonudur. Enine donatının akma dayanımının yüksek olması sargı etkisinin artmasında olumlu bir rol oynar.

Enine Donatı Düzeni

Şekil 2.10’da enine donatı düzeninin gerilme-şekildeğiştirme ilişkisi verilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi dairesel etriye (bir numaralı eğri) en etkili sargı donatısıdır. İki numaralı eğri, çepeçevre etriye ile birlikte diyagonal etriye ile sarılmış dikdörtgen betonarme elemanı; üç ve iki numaralı eğri, çepeçevre etriye ile sarılmış dikdörtgen betonarme elemanı, bir numaralı eğri ise enine donatısı bulunmayan betonarme elemanı ifade etmektedir.

Üç numaralı eğride; enine donatı aralıkları (s), dört numaralı eğriye göre daha azdır. Bu nedenle üç numaralı eğride, hem gerilmeler hem de şekildeğiştirmeler daha yüksek değerlere ulaşabilmektedir.

Özetle, dikdörtgen elemanlar için sadece çepeçevre etriye düşük sargı etkisi oluşturmaktadır. Çepeçevre etriye ile birlikte çiroz, diyagonal etriyelerin kullanılması; elemanların sünekliğini ve dayanımını arttırmaktadır.

Bununla beraber enine donatı düzeni, büyük ölçüde boyuna donatı düzenine bağlıdır. Örneğin; dört adet boyuna donatıya sahip olan dikdörtgen kesitli betonarme elemanda (Şekil 2.10’da dört numaralı eğriye ait kesit), Şekil 2.10’daki bir numaralı eğriye ait kesitin enine donatı düzeni uygulanamaz.

Boyuna Donatı Düzeni

Boyuna donatı düzeninin sargılama üzerinde etkisi çok büyük olmamakla beraber boyuna donatı düzeninin simetrik olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Beton çekirdeğini sarması ve daha etkili enine donatı düzeni oluşturabilmek açısından büyük çaplı az sayıda boyuna donatı yerine küçük çaplı fazla sayıda boyuna donatı kullanılması tercih edilmelidir.

Şekil 2.10’da tutulu boyuna donatılar arası mesafeler kısaldıkça sargı etkinliğin arttığı görülmektedir.

Beton Dayanımı

Beton dayanımı arttıkça beton gevrekleşmekte ve yanal şekildeğiştirme yeteneği azalmaktadır; bu durum, etkili yanal sargı basıncının düşmesine, sargı etkisinin azalmasına neden olmaktadır.

Eksenel Yük Düzeyi

Araştırmacılar tarafından yapılan deneylerde, eksenel yük düzeyi arttıkça, aynı eğilme sünekliğinin sağlanabilmesi için enine donatı oranının da arttırılması gerektiği görülmektedir (Sheikh, 1984).

Sargı etkisini etkileyen faktörler, karşılaştırmalı olarak Çizelge 2.1’de verilmiştir Çizelge 2.1 : Sargılı beton davranışını etkileyen faktörler.

Faktörler Faktörleri değişim Sargı etkisi değişimi

Enine Donatı Miktarı ↑ ↑

Enine Donatı Aralığı ↓ ↑

Enine Donatı Çapı ↑ ↑

Enine Donatı Dayanımı ↑ ↑

Enine Donatı Düzeni Dairesel Etriye > Sık Etriye > Etriye Boyuna Donatı Düzeni Küçük çaplı, çok sayıda donatı > Büyük çaplı, az sayıda donatı

Beton Dayanımı ↑ ↓

Benzer Belgeler