• Sonuç bulunamadı

Sağlık Turizminin Türkiye’de Avantaj ve Dezavantajları

Turizm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişim gösteren bir

sanayi olma özelliğini taşımaktadır. Hızlı gelişme beraberinde alternatif turizm seçeneklerini getirmektedir. Bunların başında sağlık turizmi gelir, Türkiye’nin gelen turizm altyapısının güçlü olması ve sahip olduğu imkanlar ile bu mümkün olmuştur. Fiyat, hizmet kalitesinin de güvenirliği tercih sebeplerinin artmasında büyük rol oynamıştır.

Mevsimsel turizmde var olan zaman kısıtlamasının aksine sağlık turizminin on iki aylık bir zaman dilimine yayılmış oluşu sağlık turizminin önemini arttırmaktadır. Sağlık turizmi ile geç tanışmasına rağmen Türkiye de bu sektör alanında hızlı bir gelişme göstermektedir. Bu gelişmelerin Türkiye’ye sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir.

 Avrupa ülkelerine bakıldığında Türkiye çok uygun fiyatlarda tedavi yapmaktadır. Öyle ki bazı Avrupa ülkelerine göre kalp ameliyatları fiyatları yarı yarıya fark göstermektedir.

 Kalitesi çok yüksek ve başarılı doktorlar yetiştirilmektedir.

 Sağlığa verilen önemi artması ile gelişen hastanelerin yatak kapasiteleri artmaktadır.

 Hastane odaları hemen hemen oteller kadar konforludur.

 Teknolojinin gelişmesi ile gelişen tedavi yöntemlerinde yüksek kalite cihazlar kullanılmaktadır.

 Türkiye’nin Batı ile entegre olma özelliği ile yurt dışından gelen hastaların Türkiye’ye daha fazla güvenerek gelmesini sağlamaktadır.

 Yabancı dil bilen hastane çalışanlarının var olması iletişimi kolay hale getirmektedir.

 Avrasya ülkelerine coğrafi olarak yakınlığı seyahat sürelerinin kısalmasına ve maliyetin azalmasına yardımcı olmaktadır.

 Özel hastanelerdeki tercüman hizmeti, yurt dışından arayan hastalarla kolay bir şekilde iletişimi geçmeyi sağlamaktadır.

 Türkiye iklim nedeni ile dört mevsim ziyaret edilebilmektedir.

 Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yakın olması destinasyon tercihlerinde, tercih edilmesini sağlamaktadır.

 Rehabilitasyon hastaları için gerekli olan olumlu çevre koşullarını barındırmaktadır.

 Yapılan iyileştirilmeler ile özel sağlık kurumlarının büyük bir kısmı batı ile yarışabilecek durumdadır.

 Farklı kültürleri barındırmış bir medeniyet olması sebebi ile tarihi ve kültürel bölgelere sahiptir. Bu neden ile yurt dışından tedavi olmak için ülke arayanlara cazip gelmektedir.

 Türkiye de genç ve eğitilebilir nüfusun çokluğu sağlık turizmi için büyük önem taşımaktadır. Yenilikler kısa sürede benimsenmiş ve Türkiye de bu sektör için kalifiyeli eleman yetiştirilmeye başlanmıştır.

 Türkiye’deki sağlık hizmeti sektörü diğer ülkelere göre daha ucuz ve niteliklidir. Sağlık turisti hijyen, hizmet ve konfordan memnun kalmaktadır.  Sağlık alanında üstün teknoloji ve nitelikli insan gücünün varlığı ile Türkiye

dünyanın önde gelen ülkeleri arasında var olmaktadır.

 Kökeni Türk olup ancak Avrupa’da yaşayan vatandaşların kültürlerinden kopmamak ve aileleri ile birlikte vakit geçirmek istemesi ülkemizde tedavi olmak istemelerini sağlamaktadır.

 Türkiye de sağlık hizmeti talebini avantaja çevirmesini sağlayan etkenlerden birisi de bazı ülkelerde bulunmaya turizm çeşitlerinin olmasıdır. Örnek olarak yayla turizmi, inanç turizmi, ipek yolu turizmi, kaplıca turizmi gösterilmektedir https://www.igeme.com.tr/turkiyenin-saglik-turizminde- avantajlari/ .

Yukarıdaki özellikler incelendiğinde ülkemizdeki devlet ve özel hastanelerin dünya standartlarını yakalamış birer sağlık kuruluşları olduğu kabul edilmektedir. İnşaat ve turizm sektöründeki yetişmiş elemanları sayesinde de diğer ülkelere kıyasla sağlık turizmi sektörüne Türkiye’nin bir adım önde başladığı görülmektedir. Yurt dışında yetişmiş insan gücü etkisi ile tıbbi donanım ve modern cihazlar konusunda yenilikleri takip eden ve uygulayan ülke konumuna ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana pek çok Türk doktor yurt dışında eğitim alıp ülkelerine geri dönmüş tıp fakültelerini dünya standartlarına eriştirmiş ve nice öğrenci yetiştirerek vizyonlarını geliştirmiştir. Aynı zamanda Türkiye’nin sağlık turizmi alanında uyguladığı fiyat politikası Batılı ülkelerin sunduğu fiyatlara göre uygun bulunup tercih edilmesini sağlamaktadır. Coğrafi konumu doğal turizm olanakları Türkiye’nin sağlık turizminde avantajlı hale gelmesini sağlamaktadır. Yıllardır iklimi, doğal güzellikleri, tarihi eserleri ile var olan turist potansiyelini sağlık turizmi alanında da göstermektedir (Buldukoğlu, 2014: 34).

Sağlık turizminin Türkiye’deki dezavantajlarına değinmek gerekir ise;  Türkiye için yeni olan medikal turizm kavramına henüz tam anlamı ile

organize olunamaması.

 Medikal turizm alanında yetişmiş kalifiye eleman sayısının yeterli olmaması.  Medikal turizm kapsamında seyahat ve tedavi hizmeti verecek olan kuruluş

arasında işlemleri gerçekleştirecek aracı kuruluşların olmaması.  Yurt dışında tanıtım ve pazarlama işlemlerinin yetersiz kalması.

 Sağlık turizmi sunan sağlık kurumlarının web sayfasındaki yetersiz tanıtım ve bilgilendirmeler.

 Sağlık kuruluşlarının büyük kentlerde yoğunlaşması nedeni ile medikal turizmle klasik turizm bölgelerinin entegre olamaması (Çetinkaya, 2010:16).

Sağlık turizmi sektöründe Türkiye’nin sahip olduğu avantajlara karşı diğer ülkelere kıyasla eksik olduğu noktalarda bulunmaktadır. Bu eksikliklerin temeli ülkemizin henüz medikal turizm kavramına tam olarak adapte olamayışıdır. Seyahat turizmi ve otelcilik hizmetleri alanında var olan tecrübesini yıllar içerisinde kazandığı gibi sağlık kuruluşlarının standartlarını yükseltmesini de yıllar içerisinde kazanacağı tecrübeler ile aşacaktır. Otelcilik alanında sahip olduğu yeterli kalifiyeli eleman sayısının sağlık turizminde olmaması organizasyonlarda sorunlara neden olmaktadır. Diğer önemli eksikliklerden biri de reklam unsurlarının yetersizliğidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının uluslararası alanda yapacağı tanıtımlar hayata geçirildiği takdirde bu eksikliğin kapatılacağı düşünülmektedir. Ülkemizde yaşanan iç göç hareketleri ve büyük kentlerdeki nüfus artışı sebebi ile sağlık kuruluşları büyük şehirlerimizde yoğunlaşmıştır. Ancak son yıllarda özel sektörün girişimiyle sahil şehirlerinde artış gösteren uluslararası standartlardaki hastane sayısı ile Türkiye bu açığı kapatmaya başlamıştır. Sağlık turizmi pazarındaki payını arttırabilmek için Türkiye mevcut pazarlarına dair araştırmalar yapmalı ve gerekli sağlık turizmi hizmetlerini satın almalıdır (Buldukoğlu, 2014: 35).