• Sonuç bulunamadı

7. SINAV BAŞVURU TARİHLERİ VE SINAV BAŞVURUSU

7.1. Sınav Başvurusunun Yapılması

Adaylar, bu Kılavuz’da belirtilen sınav başvuru tarihleri arasında http://basvuru.spl.com.tr adresinden başvuru ekranına ulaşacaklardır. İlgili sınav başvuru ekranında lisanslama sınavlarına ilk defa katılacak adayların “Sınav Başvuru Sistemi”ne üye olması gerekmektedir.

Üye kaydı olmayan adaylar sınav başvuru işlemini gerçekleştiremeyecektir. Daha önce üyelik işlemini başarıyla gerçekleştirmiş adayların tekrar üye olmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Adaylar, tanımlı olan T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile “Sınav Başvuru Sistemi”ne giriş yapabilirler.

Lisanslama sınavlarına başvuru yapacak adaylar üyelik işlemleri esnasında “Sınav Başvuru Sistemi”nde istenilen alanları T.C. Nüfus Cüzdanı belgesinde yer alan bilgiler doğrultusunda doldurarak en az “6” karakterden oluşan bir şifre oluşturup üye kayıt işlemini tamamlayacaktır.

“Sınav Başvuru Sistemi” içinde “Sınavlar” başlığı altında “Sınava Başvur” linkine tıkladıktan sonra “Aday Elektronik Taahhütname” ekrana gelecektir.” “Aday Elektronik Taahhütname” onaylanmadan bir sonraki aşamaya geçilmesi mümkün değildir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan adaylar sınav başvurularını SPL ile irtibata geçerek “Sınav Başvuru Sistemi”nden (http://basvuru.spl.com.tr) gerçekleştirebileceklerdir. Bu aşamada yabancı uyruklu adaylardan pasaportun yeminli tercümeden geçmiş noter onaylı örneği talep edilecektir.

DİKKAT !!! Sınavlarda Aday Elektronik Taahhütnamesi’nde, bu Kılavuz’da, Anadolu Üniversitesi’nin lisanslama sınavları yönergesindeki düzenlemeler ve sermaye piyasası mevzuatında bulunan hüküm ve kurallar geçerlidir.

17

Aday, elektronik ortamda sınav başvurusunu gerçekleştirmeden önce; “Aday Elektronik Taahhütname”yi onaylayarak; lisanslama sınavı başvuru koşullarına uygun olduğunu, sınavlara katılma koşulları ile bu Kılavuz’un 16’uncu bölümünde belirtilen lisans belgesi verilmesi ile ilgili koşullarını okuduğunu, Kılavuz’un 13’ncı bölümünde yer alan sınav kurallarını okuduğunu başvuru aşamasında verdiği bilgilerin tümünün doğru ve eksiksiz olduğunu, gerçeği dürüst bir biçimde yansıttığını beyan eder.

Ayrıca, “Aday Elektronik Taahhütname”nin onaylanması ile aday; beyanının gerçek dışı olması, sınava girme ve lisans belgesi alma koşullarını taşımadığının sonradan anlaşılması, sınav tutanağı ile sınavda kopya çekmeye teşebbüs ettiği, kopya çektiği, kopya verdiği veya kopya çekilmesine imkan sağladığının tespit edilmesi, başkasının yerine sınava girmesi veya kendisinin yerine başkasının sınava girmesine imkan tanıması ve Kılavuz’da belirtilen diğer sınav kurallarından herhangi birine uymaması halinde girdiği sınavların geçersiz sayılacağını;

sınav tutanağı ile sınavda kopya çekmeye teşebbüs ettiği, kopya çektiği, kopya verdiği veya kopya çekilmesine imkan sağladığının tespit edilmesi ile başkasının yerine sınava girdiğinin veya kendisinin yerine başkasının sınava girmesine imkan tanındığının tespit edilmesi halinde ilgili sınav tarihinden itibaren 3 yılı geçmemek üzere Sınav Kurulunun kararıyla belirlenecek süre boyunca açılacak hiçbir sınava alınmayacağını, Kurulun ve yetkilendirdiği kurumun talep edeceği tüm bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olduğunu, vermediği takdirde sonuçlarına katlanacağını kabul etmiş sayılır.

Sınav ve Sınav Konusu Seçme Adımları;

İlk adımda aday, sınava gireceği ili seçecektir. Sonrasında, “Sınav ve Sınav konusu Seçimi”

alanından sınav adını seçecek ve seçilen sınav türüne ait sınav konusu başlıkları listelenecektir.

Adayın önceki dönemlerde aynı sınav türüne girmiş olması durumunda, adayın önceki dönemlere ait en son geçerli notları sınav konusunun yanında görüntülenecektir. Aday, seçim yaptığı sınav türüne ait olan ve girmek istediği sınav konularını seçerek sınav kaydını tamamlayacaktır.

Adayların sınav başvurunda bulunurken kendilerine ulaşılabilecek iletişim bilgilerini (adres, e-posta, cep telefonu, diğer telefonlar) en güncel ve doğru bir şekilde sisteme giriş yapmaları ve/veya güncellemeleri gerekmektedir.

Kuruluşumuzun adaylar ile yapacağı resmi yazışmalarda adayın söz konusu adres bilgisi kullanılacağından adresin güncelliği ve doğruluğu önem taşımaktadır.

Adayların adreslerine gönderilecek yazılar PTT aracılığı ile iadeli taahhütlü olarak ulaştırılacak olup herhangi bir nedenle teslim edilemeyen yazılar ikinci bir defa gönderilmeyecektir.

18

Sınav konularının listelendiği tabloda seçim yapılırken, girilmek istenen her sınav konusunun başında yer alan kutucuğun işaretlenmesi gerekmektedir. İşaretlenerek seçimi yapılan sınav konuları “Seçilen Sınav konuları” başlıklı alt tabloya aktarılmakta olup aday hangi sınav konusunu seçtiğini, sınav konusu seçme işlemini doğru yapıp yapmadığını bu tablodan kontrol edebilecektir.

Adaylar, sınavdan başarılı sayılmak için tüm sınav konularının aritmetik ortalamasının en az 60 olmasını sağlayabilmek amacıyla geçerli olan 50 ve 50’nin üzerinde not aldıkları sınav konularını seçerek tekrar sınava girebilirler. Ancak, tekrar girilen sınavlarda en son alınan not geçerli olacağından adayların sınav konusu seçim işlemlerini dikkatlice yapmaları tavsiye edilmektedir.

Adayın birden fazla sınav başvurusu yapmak istemesi durumunda, tüm sınav başvurularını sınav başvuru tarih ve saatinin bitimine kadar istediği zaman tamamlayabilir. Aday, bir kez sınav başvurusunu kaydedip ödemeyi yaptıktan sonra yeni bir sınav başvurusunda bulunmak DİKKAT !!! Sınav konularının seçimi sırasında notların kolaylıkla ayırt edilebilmesi ve adaylarca yanlış veya eksik seçim yapılmasını önlemek amacıyla notlar renklendirilmiş ve “-” işareti ile belirtilmiştir.

Bu kapsamda;

Kırmızı ile gösterilen notlar, sınavda başarılı olmak için gerekli olan 50’nin altında olduğunu,

Yeşil ile gösterilen notlar, 50 ve 50’nin üzerinde olduğunu,

 “-” işareti ise, ilgili sınav konusunda adayın herhangi bir notunun bulunmadığını,

ifade etmektedir.

Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.

Sınavlarda başarılı sayılmak için yukarıda yer alan hususlara azami dikkat edilerek tüm sınav konularının aritmetik ortalamasının en az 60 olmasını planlayacak şekilde ilgili sınav konularının seçilmesi tavsiye edilmektedir.

DİKKAT !!! Adaylar, oturumların çakışmaması durumunda istediği kadar sınava kayıt yaptırabilirler. Lisanslama sınavlarında, ilk kez kayıt yaptırılan sınav türüne ait tüm sınav konularının seçilmesi zorunludur. İlgili sınava ilk kez kayıt yapılması durumunda sistem otomatik olarak tüm sınav konularını seçecektir.

Birden fazla sınava kayıt yaptırmak isteyen adaylar, www.spl.com.tr internet adresinin “Sınavlar” başlıklı bölümünde ve bu Kılavuz’da yer alan oturum tablosunu inceledikten sonra sınav konularının bağlı olduğu oturumların çakışmaması durumunda girmek istedikleri sınavlar için sınav ücreti/ücretlerini yatırarak başvuruda bulunabilecekledir.

19

ister ise sınav başvuru ekranından bir önceki başvurusunda yaptığı gibi katılmak istediği sınav konularını seçerek yeni bir sınav başvurusunda bulunabilir

Sınav ve sınav konusu seçim işlemlerinin tamamlanmasından sonra “Başvuruyu Ekle”

butonuna tıklandıktan sonra sınav başvurusu kaydedilecek ve başvuru işlemlerinin tamamlanabilmesi için ödeme adımına geçilecektir.

Adayın, sınav ücretini/ücretlerini ödeme bölümünden kredi kartı veya banka kartı ile gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Aday, birden fazla sınav türü için aynı sınav döneminde başvuruda bulunabilir. Sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri Sabah ve Öğle oturumları olmak üzere toplam dört oturumda gerçekleştirilmektedir.

Adres bilgilerinin alındığı ekranda adayın belirtmiş olduğu adres bilgileri, yazışma adresi olarak kabul edilecek olup adres bilgilerinin değişmiş olması halinde SPL olarak herhangi bir sorumluluk kabul edilmeyecektir. Bu nedenle gerektiğinde adayla yapılan yazışmalarda evrakın kendine ulaşmasını temin etmek adayın kendi sorumluluğundadır. Adaylara gönderilecek olan yazılar PTT aracılığı ile iadeli taahhütlü olarak iletilecek olup yanlış adres bildirme, adreste bulunmama vb. sebeplerden dolayı teslim edilmeyen/iade edilen yazılar PTT kayıtlarına göre DİKKAT !!! Adaylar, ödeme yaparak sınav başvurusunu tamamladıktan sonra “Sınav Başvuru Sistemi”nden ilgili sınav başvurusunu/başvurularını iptal edemez ve seçilen sınav konuları üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazlar.

Ödeme işlemi gerçekleştirildikten sonra sehven seçildiği anlaşılan sınav konusu değişiklikleri; sınav başvuru süresi içerisinde aday tarafından SPL’ye dilekçe ve ekinde nüfus cüzdanı fotokopisi gönderilmesi durumunda SPL tarafından yapılacaktır.

Sınav türü ve sınav türüne bağlı sınav konusu seçim işlemleri yapılmış ancak ödeme işlemi henüz tamamlanmamış olan başvurularda, yapılacak sınav türü ve sınav konusu değişiklikleri için adayların ilgili başvuruyu iptal ettikten sonra istenilen sınava türü ve sınav konusunu/konularını tekrar seçmesi gerekmektedir.

Adaylar, http://basvuru.spl.com.tr adresinden ödeme yapıp bir kez sınav başvurusunu kaydettikten sonra kendilerince sınav başvurusuna ilişkin sadece aşağıda yer alan işlemleri gerçekleştirebilecektir.

“Sınav Başvuru Sistemi”nden daha önce gerçekleştirdiği sınav başvurusuna ek olarak yeni bir sınav ekleyebilir.

Sınav ili tercihini başvuru tarihleri süresince değiştirebilir.

Ödeme işlemini gerçekleştiren adaylara her ne sebep ile olursa olsun sınav ücret iadesi veya başka bir sınav için devir yapılmayacaktır.

20

adrese gidildiği tarihte tebliğ edilmiş olarak kabul edilecektir. Bununla ilgili tüm mesuliyet adaya ait olup söz konusu yazılar ikinci defa gönderilmeyecektir.