• Sonuç bulunamadı

7. SINAV BAŞVURU TARİHLERİ VE SINAV BAŞVURUSU

7.1. Sınav Başvurusunun Yapılması

Adaylar, sınav başvurularını bu Kılavuz’da belirtilen sınav başvuru tarihleri arasında SPL’nin Sınav Başvuru Sistemi üzerinden (http://basvuru.spl.com.tr) yapabileceklerdir.

Lisanslama sınavlarına ilk defa katılacak adayların öncelikle “Sınav Başvuru Sistemi”ne üye olması gerekmektedir. Üye kaydı olmayan adaylar sınav başvuru işlemlerini gerçekleştiremeyecektir. Daha önce “Sınav Başvuru Sistemi”ne üyelik işlemini başarıyla gerçekleştirmiş adayların ise tekrar üye olmasına gerek bulunmamaktadır. Üyelik işlemlerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan adaylar sınav başvurularını SPL ile irtibata geçerek SPL tarafından kendilerine verilecek olan numara ile “Sınav Başvuru Sistemi” üzerinden (http://basvuru.spl.com.tr) gerçekleştirebileceklerdir. Bu aşamada yabancı uyruklu adaylardan pasaportlarının yeminli tercümeden geçmiş noter onaylı örneği talep edilecektir.

DİKKAT !!! Sınav süreçlerine ilişkin olarak Aday Elektronik Taahhütnamesi’nde, bu Kılavuz’da, Anadolu Üniversitesi’nin lisanslama sınavları yönergesinde yer alan düzenlemeler, Kuruluşumuz internet sitesinden yapılan duyurular ile sermaye piyasası mevzuatında bulunan hüküm ve kurallar geçerli olup adayları bağlayıcı niteliktedir.

Bunun dışında; telefon, kısa mesaj veya e-posta ile iletilen bilgiler ile SPL’nin www.twitter.com/SPLisanslama ve www.facebook.com/SPLisanslama sayfalarından sınavlara ilişkin paylaşılan hususlar genel bilgilendirme amaçlıdır.

17

tamamlamış olan adaylar, sistemde tanımlı olan T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile “Sınav Başvuru Sistemi”ne giriş yapabilirler.

Üyelik İşleminin Gerçekleştirilmesi

Adayların, “Sınav Başvuru Sistemi”ne üye olmak için SPL’nin http://basvuru.spl.com.tr internet adresinden üyelik için “Sınav Başvuru Sistemine Üye Olmak İçin Tıklayın” butonuna tıkladıktan sonra açılan ekrandaki alanlara bilgilerini (kişisel, iletişim ve eğitim bilgileri) doldurması ve şifresini belirledikten sonra Üyelik Sözleşmesi’ni onaylayarak üye kayıt işlemini tamamlaması gerekmektedir.

Sınav Başvuru Sistemi’ne daha önce üye olan adayların ise Üyelik Sözleşmesi’ni onaylayarak güncellemeleri gerekmektedir.

Aday Elektronik Taahhütname’nin Onaylanması

Sınav türü ve sınav konusu seçim işlemlerine başlamadan önce adaylar tarafından “Aday Elektronik Taahhütname’nin elektronik olarak onaylanması gerekmektedir. “Sınav Başvuru Sistemi”ne girişin ardından “Sınava Başvur” butonuna tıkladıktan sonra “Aday Elektronik Taahhütname” ekrana gelecektir.” “Aday Elektronik Taahhütname” onaylanmadan bir sonraki aşamaya geçilmesi mümkün değildir.

Aday, elektronik ortamda sınav başvurusunu gerçekleştirmeden önce “Aday Elektronik Taahhütname”yi onaylayarak; lisanslama sınavı başvuru koşullarına uygun olduğunu, sınavlara katılma koşulları ile bu Kılavuz’un “Lisans Belgesi Verilmesi Aşamasında Aranacak Belgeler” bölümünü okuduğunu, Kılavuz’un “Sınavda Uyulması Gereken Kurallar”

bölümünde yer alan sınav kurallarını okuduğunu başvuru aşamasında verdiği bilgilerin tümünün doğru ve eksiksiz olduğunu, gerçeği dürüst bir biçimde yansıttığını, beyan ettiği bütün bilgilerden sorumlu olduğunu beyan eder.

Ayrıca, “Aday Elektronik Taahhütname”nin onaylanması ile aday; beyanının gerçek dışı olması, sınava girme ve lisans belgesi alma koşullarını taşımadığının sonradan anlaşılması, sınav tutanağı ile sınavda kopya çekmeye teşebbüs ettiği, kopya çektiği, kopya verdiği veya kopya çekilmesine imkân sağladığının tespit edilmesi, başkasının yerine sınava girmesi veya kendisinin yerine başkasının sınava girmesine imkân tanıması ve Kılavuz’da belirtilen diğer sınav kurallarından herhangi birine uymaması halinde girdiği sınavların geçersiz sayılacağını;

sınav tutanağı ile sınavda kopya çekmeye teşebbüs ettiği, kopya çektiği, kopya verdiği veya kopya çekilmesine imkân sağladığının tespit edilmesi ile başkasının yerine sınava girdiğinin veya kendisinin yerine başkasının sınava girmesine imkân tanındığının tespit edilmesi halinde ilgili sınav tarihinden itibaren 3 yılı geçmemek üzere Sınav Kurulunun kararıyla belirlenecek süre boyunca açılacak hiçbir sınava alınmayacağını, Kurulun ve yetkilendirdiği kurumun talep edeceği tüm bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olduğunu, vermediği takdirde sonuçlarına katlanacağını kabul etmiş sayılır.

18 Sınav ve Sınav Konusu Seçme Adımları

“Aday Elektronik Taahhütname” onaylandıktan sonra açılan ekranda “Sınava Başvur”

butonuna tıkladıktan sonra başvuru işlemlerine başlanabilecektir. Aday, ilk adımda, sınava gireceği ili (sınav merkezini) seçecektir. Sınava girilecek sınav merkezi seçildikten sonra girilecek sınav türü ve sınav konularının seçim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Sınav türü ve sınav konusu seçimi ekranında tüm sınav türleri ve ilgili sınav konusu başlıkları listelenmektedir.

Adaylar, oturumların çakışmaması durumunda istedikleri kadar farklı sınav türüne başvuruda bulunabilirler. İlk sınav başvurusunda ilgili sınav türüne ait sınav konularının tamamının seçilmesi zorunludur. İlgili sınava aday tarafından ilk kez kayıt yapılması durumunda sistem otomatik olarak tüm sınav konularını seçecektir. Sistem tarafından otomatik olarak zorunlu seçilen sınav konularının aday tarafından değiştirilebilmesi mümkün bulunmamaktadır. Diğer taraftan, daha önceki sınav dönemlerinde aynı sınav türüne başvuruda bulunulmuş olması durumunda aday istediği sınav konusunu seçebilmektedir.

Sınav türü ve sınav konusu seçimi ekranında adayın önceki sınav dönemlerinde aynı sınav türüne girmiş olması durumunda, adayın en son girdiği sınavda aldığı notlar ilgili sınav konusunun yanında görüntülenecektir.

Adayların sınav başvurunda bulunurken kendilerine ulaşılabilecek iletişim bilgilerini (adres, e-posta, cep telefonu, diğer telefonlar) en güncel ve doğru bir şekilde sisteme giriş yapmaları ve/veya güncellemeleri gerekmektedir.

Kuruluşumuzun adaylar ile yapacağı resmi yazışmalarda adayın söz konusu adres bilgisi kullanılacağından adresin güncelliği ve doğruluğu önem taşımaktadır.

Adayların adreslerine gönderilecek yazılar PTT aracılığı ile taahhütlü olarak iletilecek olup herhangi bir nedenle teslim edilemeyen veya SPL’ye iade edilen yazılar PTT kayıtlarına göre adrese gidildiği tarihte tebliğ edilmiş olarak kabul edilecektir.

Bununla ilgili tüm mesuliyet adaya ait olup söz konusu yazılar ikinci bir defa gönderilmeyecektir.

Başvuru işlemleri sırasında aday tarafından sınava girilecek il (sınav merkezi) seçilirken başvurduğu tüm sınavlar için aynı sınav merkezinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Başvurular sırasında birden fazla sınav seçiminde; aday tarafından en son tercih edilen sınav merkezi, adayın önceki sınav seçimleri için de geçerli olacaktır.

Bu itibarla adayların sınava girecekleri sınav merkezi tercihinde bulunurken azami dikkat ve özeni göstermeleri gerekmektedir.

19

Sınav konularının listelendiği ekranda sınav konusu seçimi yapılırken, girilmek istenilen sınav türü altında yer alan sınav konusunun/konularının işaretlenmesi gerekmektedir. İşaretlenerek seçimi yapılan sınav konuları satırı farklı renklendirilmekte olup aday hangi sınav konusunu seçtiğini, sınav konusu seçme işlemini doğru yapıp yapmadığını bu tablodan kontrol edebilecektir.

Aday, başvuruda bulunmak istediği sınav türüne ait girmek istediği sınav konusunu/konularını seçtikten sonra “Kaydet ve Devam Et” butonuna tıklayarak sınav türü ve sınav konusu seçim işlemini tamamlayacaktır.

Adaylar, sınavdan başarılı sayılmak için tüm sınav konularının aritmetik ortalamasının en az 60 olmasını sağlayabilmek amacıyla geçerli olan 50 ve 50’nin üzerinde not aldıkları sınav konularını seçerek tekrar sınava girebilirler. Ancak, tekrar girilen sınavlarda en son alınan not dikkate alınacağından adayların sınav konusu seçim işlemlerini dikkatlice yapmaları tavsiye edilmektedir.

DİKKAT !!! Sınav konularının seçimi sırasında notların kolaylıkla ayırt edilebilmesi ve adaylarca yanlış veya eksik seçim yapılmasını önlemek amacıyla notlar renklendirilmiş ve “-” işareti ile belirtilmiştir.

Bu kapsamda;

Kırmızı ile gösterilen notlar, sınavda başarılı olmak için gerekli olan 50’nin altında olduğunu,

Yeşil ile gösterilen notlar, 50 ve 50’nin üzerinde olduğunu,

 “-” işareti ise, ilgili sınav konusunda adayın herhangi bir notunun bulunmadığını,

ifade etmektedir.

Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.

Sınavlarda başarılı sayılmak için yukarıda yer alan hususlara azami dikkat edilerek tüm sınav konularının aritmetik ortalamasının en az 60 olmasını planlayacak şekilde ilgili sınav konularının seçilmesi tavsiye edilmektedir.

DİKKAT !!! Adaylar, oturumların çakışmaması durumunda istediği kadar sınava kayıt yaptırabilirler. Lisanslama sınavlarında, ilk kez kayıt yaptırılan sınav türüne ait tüm sınav konularının seçilmesi zorunludur. İlgili sınava ilk kez kayıt yapılması durumunda sistem otomatik olarak tüm sınav konularını seçecektir.

Birden fazla sınava kayıt yaptırmak isteyen adaylar, http://www.spl.com.tr internet adresinin “Sınavlar” başlıklı bölümünde ve bu Kılavuz’da yer alan oturum tablosunu inceledikten sonra sınav konularının bağlı olduğu oturumların çakışmaması durumunda girmek istedikleri sınavlar için sınav ücretini/ücretlerini yatırarak başvuruda bulunabileceklerdir.

20

Adaylar tarafından birden fazla sınav başvurusu yapılmak istenilmesi durumunda, tüm sınav başvurularının sınav başvurusu tarih ve saatinin bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir.

Aday, bir kez sınav başvurusunu kaydedip ödemeyi yaptıktan sonra yeni bir sınav başvurusunda bulunmak istemesi durumunda sınav başvuru ekranından bir önceki başvurusunda yaptığı gibi katılmak istediği sınav konularını seçerek yeni bir sınav başvurusunda bulunabilir.

Ödeme İşleminin Gerçekleştirilmesi

Sınav ve sınav konusu seçim işlemlerinin tamamlanmasından sonra “Kaydet ve Devam Et”

butonuna tıklandıktan sonra sınav başvuru işlemlerinin tamamlanabilmesi için ödeme adımına geçilecektir.

Adayın, sınav ücretini/ücretlerini ödeme bölümünden 3D Secure uyumlu kredi kartı veya banka kartı ile gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Ödeme işleminde uygulanacak sınav ücreti adayın eğitim durumunun üniversite 4. sınıf öğrencisi olma durumuna göre farklılık göstermektedir.

“Sınav Başvuru Sistemi”nin “Profil Bilgileri” kısmında “Eğitim Bilgileri” başlığı altında yer alan eğitim durumunun aday tarafından “Öğrenci (Üniversite 4. Sınıf)” olarak seçilmesi durumunda ödeme yapılacak sınav ücreti her bir sınav türü için 120 TL (KDV dâhil) üzerinden hesaplanacaktır.

DİKKAT !!! Adaylar, ödeme yaparak sınav başvurusunu tamamladıktan sonra “Sınav Başvuru Sistemi”nden ilgili sınav başvurusunu/başvurularını iptal edemezler ve seçilen sınav konuları üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazlar.

Ödeme işlemi gerçekleştirildikten sonra sehven seçildiği anlaşılan sınav konusu değişiklikleri; sınav başvuru süresi içerisinde aday tarafından SPL’ye dilekçe ve ekinde T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi gönderilmesi durumunda SPL tarafından yapılacaktır.

Sınav türü ve sınav türüne bağlı sınav konusu seçim işlemleri yapılmış ancak ödeme işlemi henüz tamamlanmamış olan başvurularda, yapılacak sınav türü ve sınav konusu değişiklikleri için adayların ilgili başvuruyu iptal ettikten sonra istenilen sınava türü ve sınav konusunu/konularını tekrar seçmesi gerekmektedir.

21

Normal adaylar (Üniversite 4. sınıf öğrencisi olmayan veya 4. sınıfa henüz geçmemiş adaylar) her bir sınav türü için 180 TL (KDV dâhil) sınav ücretini herhangi bir belgeyi sisteme yüklemelerine gerek bulunmadan ödeme adımından gerçekleştirebilirler.

Aday, birden fazla sınav türü için aynı sınav döneminde başvuruda bulunabilir. Sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri Sabah ve Öğle oturumları olmak üzere toplam dört oturumda gerçekleştirilmektedir.

Eğitim durumunu “Öğrenci (Üniversite 4. Sınıf)” olarak seçen adayların ödeme işlemine devam edebilmesi ve başvurusunu tamamlayabilmesi için;

Adayın ilgili üniversitenin 4. sınıf öğrencisi olduğunu ve öğrencilik hakkının devam ettiğini gösterir belgeyi www.turkiye.gov.tr (e-devlet) üzerinden alarak Sınav Başvuru Sistemi’ne önceden yüklenmiş olması,

Aday tarafından e-devlet üzerinden alınan ve Sınav Başvuru Sistemi’ne yüklenen belgenin SPL tarafından doğruluğunun onaylanmış olması,

gerekmektedir.

Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemenin başarılı olarak işleme alınabilmesi için gerçekleştirilen ödeme işleminden sonra ekranda “Ödemeniz başarıyla alınmış, başvuru süreciniz tamamlanmıştır” mesajının görülmesi gerekmektedir. Aksi halde başvurunuz işleme alınmayacaktır.

Bilgisayarın kapanması, internet bağlantısının kopması veya herhangi bir nedenle yukarıda ifade edilen mesajın alınamaması durumunda, başvuru işleminin aday tarafından tekrarlanması gerekmektedir. Tekrar başvuru yapılması durumunda

“Sınav Başvuru Sistemi” adayın daha önceki tercihlerini otomatik hatırlayacaktır.

Söz konusu işlemler ve gerekli kontroller adayın sorumluluğundadır.

Adaylar, “Sınav Başvuru Sistemi”nden ödeme yapıp sınav başvurusunu tamamladıktan sonra kendilerince sınav başvurusuna ilişkin olarak sadece aşağıda yer alan işlemleri gerçekleştirebileceklerdir.

Aday;

 “Sınav Başvuru Sistemi”nden daha önce gerçekleştirdiği sınav başvurusuna ek olarak yeni bir sınav ekleyebilir.

 Başvuru tarihleri süresince sınava girmek istenilen il (sınav merkezi) tercihini değiştirebilir.

Ödeme işlemini gerçekleştiren adaylara her ne sebep ile olursa olsun sınav ücret iadesi veya başka bir sınav için devir yapılmayacaktır.

22

Benzer Belgeler