• Sonuç bulunamadı

III. ARAġTIRMANIN YÖNTEMĠ

3.7. Verilerin Analizi

3.7.2. Sınıf Ġçi Uygulamalar ile ilgili Verilerin Analizi

Sınıf içi gözlemlerle ilgili verilerin analizi aĢamasında, FB öğretmen adaylarının sınıf içi öğretimleri bittikten 1 ay sonra, ders video kayıtları ve gözlem notları bütüncül olarak derinlemesine incelenerek, TPAB seviye tanımlarına göre analiz edilmiĢtir. FB öğretmen adaylarının TPAB seviye tanımlarına göre analizi sırasında TPAB/PAB araĢtırmalarında uzman araĢtırmacılardan yardım alınmıĢtır.

3.7.2.1. TPAB Seviye Tanımları

Öğretmen adaylarının sınıf içerisindeki uygulamaları TPAB seviye tanımları ile analiz edilmiĢtir. TPAB seviye tanımları, öğretmen adaylarının sınıf içerisinde, hangi tür teknolojilerden yararlandığı ve bu teknolojileri derslerine nasıl entegre ettiklerini belirlemek amacıyla litaratüre dayalı araĢtırmacılar tarafından TPAB‟ın doğasına uygun bir Ģekilde geliĢtirilmiĢtir. Niess, Lee ve Sadri tarafından 2007 yılında Everett Rogers‟ ın (1995) yeniliğe karar verme süreci modelinden oluĢan TPAB için geliĢimsel bir model öne sürmüĢtür. Rogers, kiĢinin yeni karĢılaĢtığı yeniliği kabul etme ya da reddetme kararını açıklayan beĢ aĢamalı bir model tanımlamıĢtır. Niess ve diğerleri bu modeli matematik öğretmenlerinin öğretim ve öğrenmede daha önceden entegre edilmemiĢ bir teknolojiyi entegre etmeyi öğrenmeleri bakımından bu süreci yeniden tasarlamıĢtır. 4 yıllık bir zaman aralığında birçok öğretmeni, elektronik çizelge (spreadsheets) hakkındaki bilgileri ve matematik sınıflarında öğrenme aracı olarak bu teknolojiyi nasıl entegre ettiklerini gözlemlemiĢlerdir. Tüm bu gözlemler sonucunda, matematik öğretiminde özel bir teknolojinin entegre edilmesinde öğretmenlerin beĢ aĢamalı bir süreçte ilerlediğini belirlemiĢtir. Bunlar; 1) Fark etme (Bilgi), 2) Kabul etme (Ġkna olma), 3) Uyarlama (Karar verme), 4) KeĢfetme (Uygulama) ve 5) GeliĢme (Onaylama) olmak üzere beĢ aĢamadan oluĢan öğretmenlerin TPAB seviye tanımlarıdır (Niess ve diğ, 2009; Niess, 2013). (Ģekil 29)

71

ġekil 29. Öğretmenlerin TPAB‟a yönelik düĢünce ve anlama düzeylerindeki ilerleme (Niess vd, 2009,

s.10)

Bu çalıĢmada; Dr. Niess ile TPAB seviye tanımlarının yapısı üzerine yapılan görüĢmeler doğrultusunda Türk eğitim sistemi ve fen bilgisi eğitimi alanı dikkate alınarak TPAB seviye tanımları yeniden revize edilmiĢ ve TPAB seviye tanımlarına değerlendirme bilgisi de eklenerek “ (Magnusson vd., (1999) PAB modeli doğrultusunda” TPAB‟ ın doğasına uygun bir Ģekilde oluĢturulmuĢtur (Ek-6). TPAB seviye tanımlarına dair detaylı açıklamalar (Niess, 2007) aĢağıda verilmiĢtir.

Fark etme (Bilgi): Öğretmen, teknolojileri kullanabilir ve alanı ile ilgili olan teknolojilerin

uyumunu bildikleri fakat alanının (fen, sınıf, matematik) öğrenme ve öğretme sürecine teknolojiyi entegre edemedikleri aĢamadır.

 Matematik/fen fikirlerini teknoloji ile göstermeyi bilir.

 Matematik/fen öğrenme ve öğretimi hakkındaki bilgi ve inançları, teknoloji kullanmadan kuralları, algoritmaları ve süreci hafızada tutarak öğrenilecek bir alan olarak matematik/feni tanımlar.

 Öğrencilerin matematik/fen‟i nasıl öğreneceğine dair temel inançlarını devam ettirirler.

 Matematik/feni öğrenmede teknolojiyi entegre etmeyi araĢtırma yapma, deneme ve uygulama için güdüleme/harekete geçirmede, öğrencilerin matematik/feni nasıl öğreneceğine dair sahip oldukları inançlar tarafından engellenir.

 Teknolojiye dair daha ileri araĢtırma yapmaksızın teknolojiyi entere etmek için müfredatta değiĢiklik yapmaya karĢı dirençlidir.

 Matematik/fen öğretimi için öğretimsel stratejiler, fikirlerin/kavramların pekiĢmesi için bireysel olarak öğrenciler tarafından uygulanan ve tekrar edilen öğretmen merkezli derslere dayanmaktadır.

72

Kabul etme (Ġkna olma): Uygun bir teknoloji ile öğrenme ve öğretme sürecine olumlu ya da

olumsuz tutum sergiledikleri aĢamadır.

 Matematik/fen öğretim ve öğrenme için bazı teknolojilerin faydalı olabileceği fikrini kabul eder.

 Ġlgilenirler;

-Öğrencinin dikkatini çekmek ve matematik/fen‟i öğrenme için etkinliklerde teknolojiye odaklanmaya çevirmeyle

- Matematik/feni araĢtırmak için bir araç olarak teknolojiyi kullandığında matematik/fendeki öğrencinin düĢünceleriyle

-Teknolojinin sınıflara eriĢimi ve yönetimiyle

 Mesleki geliĢimde denenmiĢ olan teknolojileri matematik/fen müfredatına dahil etmek için taklit eder.

 Bir öğrenme aracından ziyade bir öğretim aracı olarak teknolojiyi daha fazla kabul eder.

 Teknolojiyi istediğini ifade eder fakat bir araç olarak teknolojiyi kendi programı içerisindeki konuları tanımlamada zorluk gösterir.

Uyarlama (Karar verme): Öğretmenler, uygun bir teknoloji ile öğrenme ve öğretme

sürecine adapte oldukları ya da reddettikleri aĢamadır.

 Matematik/fen müfredatındaki öğretim ve öğrenme için bir araç olarak teknolojinin bazı faydaları kapsadığını kabul eder.

 Matematik/fen‟i öğrenme ve öğretim aracı olarak teknolojileri entegre etmeyi araĢtırma, deneme ve uygulama isteğini tartıĢır

KeĢfetme (Uygulama): Öğretmenler, uygun bir teknoloji ile alanının öğretme ve öğrenme

sürecine teknolojiyi etkin Ģekilde entegre ettikleri aĢamadır.

 Matematik/fen öğrenme ve öğretme aracı olarak teknolojiyi entegre etmeyi; araĢtırmaya, denemeye ve uygulamaya motivedir.

 Matematik/fen programındaki özel konuları öğrenme ve öğretme için araç-gereç olarak teknolojiyi kabul eder.

 Teknoloji ile matematik/fen öğretiminin zorluklarını tanımlar fakat zorlukların etkisini en aza indirmek için strateji ve yeni fikirler araĢtırmaya gönüllüdür.

 Matematik/fen‟e iliĢkin öğrencileri düĢünmeye sevk edecek çeĢitli stratejileri araĢtırır.

 Teknoloji ile matematik/fen öğretimi ve öğrenme için öğrenmeye ve araĢtırmaya devam eder.

73

GeliĢme (onaylama): Öğretmenler, uygun bir teknoloji ile alanının öğretme ve öğrenme

sürecine teknolojiyi entegre etme kararının sonuçlarını değerlendirdiği aĢamadır.

 Teknoloji ile öğretimdeki zorlukları tanımlar ve mevcut kaynakları ve araç-gereçleri en üst düzeyde kullanabilmek için plan ve hazırlık sürecinde zorlukları çözer.

 Teknoloji entegrasyonu, öğrencilerin matematik/fen geliĢimleri için entegre edilir.

 Öğrenciler, öğrenme sürecinde üst düzey düĢünme etkinliklerine teĢvik edilir.

 Çoklu teknolojilerle matematik/fen öğretim ve öğrenme için yeni fikirleri öğrenmeye ve araĢtırmaya devame der.

Benzer Belgeler