• Sonuç bulunamadı

Taş, geometrik olarak düzenli bir yapısı olan katı bir cisimdir. Taşlar dünya meydana gelirken oluşmuşlardır ve gezegenimiz değiştikçe onlarda dönüşmeye devam etmektedirler. Taşlar dünyanın DNA’ları, evrimin kimyasal mühürleridirler. Onlar yeryüzünün milyonlarca yıllık kayıtlarının tutulduğu minyatür depolarıdır; dünyayı şekillendiren kudretli güçlerin silinmez hafızalarını taşırlar. Bazıları olağanüstü basınçlara maruz kalmış, bazıları yerin derinliklerindeki odacıklarda meydana gelmiş, kimileri katmanlar halinde oluşurken kimileri de damlalardan meydana gelmiştir (Detaylı bilgi için bkz. Hall, 2013). Yeryüzünde milyonlarca taş türü bulunmaktadır. Çalışmamızda ele aldığımız süstaşları da bu türlerden bazılarıdır.

Süstaşları, düzenli yapıları ve sabit kimyasal bileşenleri olan mineraller ile bitki ve hayvanlar tarafından üretilen organikler olarak tanımlanabilir (Eşme, 1994). Bu özellikleri sayesinde diğer taş türlerinden ayrılırlar. Çoğunlukla süs eşyası olarak kullanıldıklarından dolayı süstaşları olarak adlandırılırlar. Eşme (1994) süstaşlarını yerkabuğundan çıkarılıp işlenen ve insanlar tarafından süs ve ziynet eşyası olarak kullanılan değişik renkli mineral, taş ve organik malzemeler olarak adlandırmaktadır. Vieil ve Ark ise (2002) süstaşları doğada yaygın olarak bulunan oksijen, karbon, alüminyum, silisyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elementler tarafından oluştuğunu ifade etmektedir. Türeli de (2001) süstaşlarının fizyolojik gelişim ve oluşum sürecini ele almış, yüksek sıcaklıktaki mağmadan silikatların kristalleşmesiyle, metamorfizma yani yüksek sıcaklık ve basınç koşulları altında kristalleşme veya yeniden kristalleşmeyle, sulu çözeltilerden çökelmeyle ve organik faaliyetlerle veya tüm bu etkenlerin çeşitli şekillerde birleşmesiyle oluşabildiğini söylemektedir. Eşme’nin tanımında süstaşlarının çıkış noktası ve kullanım alanı ile ilgili bilgilere yer verilirken, Vieil ve Ark’ın ifadesinde fizyolojik oluşum özellikleri açıklanmaktadır. Bu bağlamda, süstaşlarının oluşumu ve kullanım alanının önemli bir unsur olduğu ortaya çıkmaktadır.

Süstaşları doğada birçok kayaç ve maden yatakları içerisinde gözlenmelerine rağmen miktar olarak oldukça az bulunurlar. Süstaşları yüzey sularına, hidrotermal çözeltilere, magmatik kayaç oluşumlarına, metaformanizmaya ve organik aktivitelere bağlı olarak çok çeşitli fiziko-kimyasal yollarla oluşabilmektedirler. Ayrıca yüzey sularının da süstaşlarının oluşumunda ve depolanmasında önemli rol oynadıkları bilinmektedir.

Yer küre üzerinde yüzeye çıkan kayaçlar, rüzgâra, yağmura vb. dış etkenlere bağlı olarak aşınıp parçalanmaktadır. Bu kayaçlardan aşınıp ufalanan mineraller en yakın nehir ve akarsu yatağına taşınırlar, akarsular ve nehirler bu minerallerin daha da uzaklara taşınmalarına sebep olurlar. Taşınan mineraller arasında, mekanik ve kimyasal bozulmalara karşı dirençli ağır mineraller de bulunmaktadır. Bu dayanıklı ve ağır mineraller nehirler ve akarsuların hızlarının azalmasıyla belirli alanlarda boyut ve yoğunluklarına göre çökelip depolanarak plaser yataklarını oluşturmaktadır. Özellikle elmas, yakut, safir, topaz, turmalin ve akuamarin gibi süstaşları plaser yataklarında bulunup işletilebilen türlerdir. Ancak plaser yataklarında yer alan binlerce ton kayaç içinden çıkartılan süstaşının miktarı çok az olmaktadır. Günümüzde süstaşları daha çok eski nehir yataklarından çıkartılmaktadır. Akarsular ve nehirler süstaşlarının sahip olduğu çatlak ve zayıf bölgelerin aşınıp yok olmasına sebep olduğundan plaser yataklarında yüksek kaliteli süstaşlarının depolanmasına imkân sağlamaktadırlar. Elmas bu duruma iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Kimberlit bacalarından elde edilen elmasların sadece %10’nun değerli taş kalitesinde olmasına karşın plaser yataklarından elde edilen elmaslarda bu oran % 90 civarındadır (Atakul vd., 2012).

Suyun çözücü özelliği ise süstaşı oluşumunda daha farklı bir rol oynar. Asidik, bazik ve sıcak sular bulundukları ortam içerisinde birçok minerali çözebilme özelliğine sahiptir. Buharlaşma sıcak suların soğuması ve çeşitli kimyasal reaksiyonlar süs taşlarının doğrudan oluşmasına sebep olabilmektedir. Çözünmüş mineralleri bünyesinde taşıyan çözelti halindeki sular, uygun koşullar altında yeni minerallerin depolanmasını sağlar. Örneğin bazı değerli süstaşları, yerin derinliklerinde yer alan ergiyik kayaçların ısıtmış olduğu suların soğuması sırasında meydana gelen kimyasal etkileşimler sonucunda veya buharlaşma gibi özel koşullarla oluşmaktadır. Yağmur suları ise atmosferdeki karbon dioksitle bileştiği zaman karbonik asiti oluşturur. Bu nitelikteki sular yeryüzüne indiğinde sülfit mineralleriyle örneğin pirit ile karşılaşırsa sülfürik asit oluşur. Bu tip sıvılar, içinde bulundukları kayaçları etkileyerek yeni minerallerin oluşmasını sağlar. Asidik ve bakırca yoğun sıvılar, kireçtaşıyla veya dolomitle etkileşime girerek malakiti meydana getirir. Malakit kireçtaşı veya dolomitte bulunan boşluklarda sarkıt ve dikit olarak oluşur. Buna ek olarak, asidik ve bakırca zengin çözeltilerin gaz boşluklu volkanik kayaçların içine sızmasıyla da buna benzer süstaşları oluşabilmektedir (Atakul, vd, 2012).

Mağma tarafından ısıtılmış yer altı suları ve hidrotermal sular yüzeye doğru yükselirken etkileşime girdiği kayaçlardan bazı elementleri çözer ve bünyesine katar.

Bu sular yüzeye yaklaştıkça soğumaya başlar ve içerisindeki elementleri daha fazla bünyesinde tutamaz ve yeni minerallerin depolanmasını sağlar. Soğuyan su tekrar derine gider ve tekrar ısınır, böylece bir döngü oluşur. Akik ve ametist bu yolla oluşan minerallere örnek olarak verilebilir. Eğer çözünen silika miktarı çoksa, kayaç içerisindeki boşlukların duvarlarında akik tabakaları oluşur. Mineralce zengin suyun silika miktarı azalırsa, akik tabakaları üzerinde ametist gibi büyük kuvars kristalleri oluşur (Atakul, vd, 2012).

Süstaşları buharlaşmaya bağlı olarak da oluşabilirler. Örneğin; kurak ve sadece mevsimsel yağmurların olduğu bölgeler buharlaşmaya oluşan opal çökelleri için en uygun yerlerdir. Bu bölgelerde yağmur suları, geçirgen özelliklerde olan volkanik kük ve tüf gibipiroklastik kayaçlar içerisinde dolaşarak silikayı çözer ve bünyesine katar. Yağışlı mevsimlerde bu sular, kayaçlar içerindeki çatlaklar tarafından oluşturulmuş boşlukları doldurur. Kurak mevsimlerde ise suların buharlaşması opallerin oluşmasını sağlar (Atakul, vd., 2012).

Bir malzemenin değerli-yarı değerli taş (süstaşı) sayılabilmesi için bazı temel kriterlere sahip olması gerekir. Bunlar;

Fizyolojik oluşum:

• Dayanıklılık: Bu kavram sertlik, kırılganlık, darbelere ve dış etkenlere dayanım gibi özelliklerle açıklanır.

• Güzellik: Her ne kadar göreceli bir kavram olsa da taşın temiz, şeffaf, çekici renkli ve işlenebilir boyutlarda olması gibi özellikleri içerir (Türeli, 2001).

• Nadir bulunma: Bir objeyi değerli kılan az rastlanabilir olmasıdır. Örneğin binlerce karatlık elmas üretimi içerisinde sadece birkaç yüz karatı pembe elmastır. Dolaysıyla bir pembe elmasın değeri sıradan bir elmasın binlerce katıdır (Türeli, 2001).

Bu özelliklerinin yanı sıra pleokroizma, dispersiyon, irizasyon, asterizm ve opelasansgibi özellikler de taşın güzelliğini ve değerini etkileyen etmenler arasında sayılmaktadır (Bkz. Çalışkan, 1992). Ayrıca taşınabilirlik, kesilebilme ve parlatılabilme, ışık yansıtma, ışık kırma, bünyesinde safsızlıklar içerme gibi bazı özelliklerde taşların değerlerini belirleyen ve artıran diğer unsurlar olarak tanımlanmaktadır (Bkz. Türeli,2001).

Her mineralin yakından ilişkili olduğu bir taş tipi vardır. Bu tiplerin saptanması yarı değerli minerallerin aranmasını kolaylaştırır. Örneğin olivin (Zebercet)

peridotitlerde bulunur. Pegmatitlerde Turmalin, Beril, Topaz, Zümrüt gibi mineraller bulunurken; Yakut ve kuvars kristalleri başkalaşım kayaçları içerisinde gözlenir. Elmas kimberlit bacalarında saçılmış olarak yer alır. Agat (Akik), Kalsedon, Opal gibi minerallerde asit karakterli volkanik taşlarla yakından ilişkili, KrizoprasSerpantinit, Yeşim ise başkalaşım piroksenitler ile yakından ilişkilidirler ( Arzoğulları, 2007).