• Sonuç bulunamadı

Ulaşılan makale sayısının yönetilebilir olması ve alanın kapsadıklarını özümseyebilmek adına, metinle daha yakın etkileşimde kalabilmek için analizde herhangi bir bilgisayar programı kullanılmamıştır. Makalelerin analizinde Merriam (2009)’ın nitel içerik analiz sürecinden yararlanılarak, okunan her makale sonrası belirlenen hususlara dair bilgiler özetlenerek yayın analiz çizelgesine not edilmiştir.

Makalelerin bir bütün olarak gözden geçirilmesi akabinde ilk aşama kategori oluşturmada, yeni ortaya çıkan bir alanın hangi konular üzerinde yoğunlaştığını ayrıştırabilmek adına her bir makale kapsamıyla ilgili kısa notlar alınarak kodlamalar yapılmıştır. İkinci aşama kategori ve verileri sıralama esnasında, verilerin içeriğini daha iyi ifade edebilmek adına alınan kısa notları kategorileştirmeye yardımcı olacak bir yayın analiz çizelgesi oluşturulmuştur. Makalelerin tekrar tekrar detaylı bir şekilde okunmasıyla, birden fazla kategorinin not edildiği bir çizelge oluşturulmuştur.

Son aşamada, makalelerin tekrar tekrar okunmasına devam edilerek, araştırma sorularına uygun bir şekilde kategorileri genel olarak temsil edecek üç tema oluşturulmuştur. Böylece, verilerin içeriğinden anlamlı bir bütüne ulaşmak amaçlanmıştır.

Aşağıda Tablo 5’te yayın analiz çizelgesinin son hâli kronolojik olarak sunulmuştur. Bu çizelgede, araştırmacılar, makalenin yayımlandığı yıl, konusu ve çalışma özeti yer almaktadır. Makaleler içerisinde az sayıda (5) uygulamalı çalışma bulunduğundan, makaleler yayın analiz çizelgesinde teorik ve uygulamalı çalışmalar başlıklarıyla ayrıştırılmıştır. Yayın analiz çizelgesinin ÖBN alanındaki araştırmaların genel bir çerçevesini oluşturduğu söylenebilir.

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi Teorik Çalışmalar Çalışma Özeti ÖBN alanının ortaya çıkışı ve teorik temelleri ile ilgili yapılan ilk çalışmalardandır. ÖBN alanının ortaya çıkışı ve teorik temelleri ile ilgili yapılan ilk çalışmalardandır. Biliş, dil, ört kültü, beyin, davranış ve evrim üzerine yapılan çalışmaları gözden geçirerek, sosyal robilim, BN ve rasyonel-duygusal davranışlardan örgütsel başarı için çıkarımlar yapılmaktadır. Ödül ve sosyal bilgilerinlenmesinde hormonal ve genetik etkileri ele alan metodolojik bir yaklaşım sunmaktadır. Sosyal bilimler ve robilim arasında ortak bir iletişim dili olarak önerdi ''Neuro-gov'' dilinin tanıtımını yapmaktadır. SWOT analizi ve Porter'ın Beş Güç Modeli'nin strateji oluşturmak ve geliştirmek için yetersiz oldunu savunmaktadır. Stratejik analiz tekniklerinin yaratıcı strateji oluşumlarına uygulanması için beyin aktivitelerinin incelenmesini önermektedir. ÖBN alanının ortaya çıkışı ve teorik temelleri kapsamında, ÖBN'de kullanılabilecek rontüleme tekniklerini konu alan ilk çalışmalardandır.

Konu ÖBN'nin Kavramsallaştırması ÖBN'nin Kavramsallaştırması Bilişsel reçler, Örtlerde İletişim ve İş Birliği Hormonel ve Genetik Etkiler Sosyal Bilimler ve robilim BN Perspektifi ÖBN'nin Kavramsallaştırması

Araştırmacılar Butler ve Senior (2007a) Butler ve Senior (2007b) Bailey (2007) Caldu ve Dreher (2007) Farmer (2007) Klein ve D'esposito (2007) Lee ve Chamberlain (2007)

No 1 2 3 4 5 6 7

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti Kurumsal dostluk kavramının takım etkinliğindeki önemini ele almaktadır. Kurumsal dostluk ve etkili takım davraşlarının nöral aktiviteler ile ilişkili olabileceği yaklaşımıyla yeri stresinin dengelenebileceğini savunmaktadır. SBN yaklaşımıyla, zihinsel doyumun (mental satitation) altında yatan bilişsel, motivasyonel ve ral reçlere odaklanan zihinsel doyum üzerine bir yaklaşım sunmaktadır. Adillik ve birliğinin çalışanları motive ettiğini göstermek için SBN'den kanıtlar değerlendirilmektedir. İnsan davranışının yalnızca maddi faydalarla nlendirilemeyecini savunmaktadır. Bir yönetim danışmanının dikliği sürecini ele alarak, örgütsel değimin incelenmesi için BN yaklaşımıyla günk sosyal davranışların nöral alt sistemlerini anlamaya çalışan bir çalışmadır. Gazzaniga (2005)'nın nöroetik modeli kapsamında, sosyal çalışma hayatı içerisinde sosyal bağlamın tanımlandığı bir çalışmadır. Bireylerin nöroetik davranışları ile toplumsal bağlam arasındaki simbiyozun nasıl incelenecini araştırmaktadır. ÖBN kapsamında, örgütsel adalet konusunu duygular ve biliş düzeyinde ele alan ilk nöro- örtsel adalet modelini tanıtmaktadır. netim alanında robilim yaklaşımının gözden girildi, robilimin örgütsel davranış araştırmalarını nasıl ilerleyebileceğine dair önerilerin getirildi ve ÖBN'nin geleneksel araştırma ntemlerini tamamladığına dair bir yaklaşım sunmaktadır.

Konu BN Perspektifi, Kurumsal Dostluk SBN Perspektifi, Motivasyon Adillik ve İş Birliği, Örtsel Mutluluk Yaratıcılık robilimsel Etik ve Sosyal Çalışma nyası Örtsel Adalet Karar Verme

Araştırmalar Levine (2007) Mojzisch ve Schulz-Hardt (2007) Tabibnia ve Lieberman (2007) Yeats ve Yeats (2007) Senior vd. (2008) Beugré (2009) Becker ve Cropanzano (2010)

No 8 9 10 11 12 13 14

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti SBN alanının liderlik fenomenlerinin incelenmesinde uygulanabilirliğinin ele alınğı, teorik, teknik ve metodolojik konuların önemi ile zorluklarına dair bir yaklaşım sunmaktadır. ÖBN kapsamında, nöroekonomi tekniklerini örgütsel araştırma problemlerine uygulayabilmek için teori geliştirmeyi ve tekniklerin nasıl test edilebileceğini konu alan teorik bir çalışmadır. ÖBN alanının ne ifade ettiği tanımlanarak, ÖBN araştırmalarında kullanılabilecek robilimsel teknikler için genel bakışısının sunuldu bir çalışmadır. Beyindeki nöral mekanizmaların yeri davranışları üzerindeki etkisini açıklığa kavturmak için, ÖBN alanının örgütsel davranış teorilerine katkısını ele almaktadır. Liderliğin karmaşık davranışlarını anlayabilmek için liderlik ve BN'nin simbiyotik uygulaması adına teorik bir yaklaşım sunmaktadır. Çalışmalarına robilimsel bilgiyi dâhil etmek isteyen örgütsel araştırmacılar için robilimsel araştırmaların altında yatan felsefik konuların anlaşılması gerekliliği üzerine metodolojik bir yaklaşım sunmaktadır.

Konu rontüleme Teknikleri, SBN Perspektifi roekonomi rontüleme Teknikleri ÖBN'nin Kavramsallaştırması ÖBN'nin Teorik Temelleri ÖBN'nin Kavramsallaştırması

Araştırmacılar Waldman vd. (2011a) Volk ve hler (2012) Senior vd. (2011) Becker, Cropanzano ve Sanfey (2011) Lee, Senior ve Butler (2012a) Lee, Senior ve Butler (2012b)

No 15 16 17 18 19 20

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti ÖBN uygulamalarının yapılabilmesi için örgütsel teorilerin ve robilim ntemlerinin birleştirilmesi gerektiğini; bu birleşimin gelecekte k katkılar sağlayacını ve bu katkıların da klinik uygulamalar alanında olacağını öngören bir çalışmadır. ÖBN savunucularına karşı meydan okuyucu bir yaklaşımla, indirgemeciliğin zorluklarını ve çömlerini dikkate almayan liderlik çalışmalarının, teorik ve ampirik ıdan ilerlemeyecini savunmaktadır. Çdaş nörobilimsel teknikleri ele alarak, nörobilimin insanların hayatlarını iyileştirmesi varsayımını etikıdan incelemektedir. İnsan kaynakları yönetimi ve örtsel davranış alanlarında kullanılabilecek rontüleme tekniklerini ve biyolojik ölçümleri incelemektedir. Örtsel davranış alanında robilimsel yöntemlerin rolü anlayabilmek adına metodolojik ve teknolojik konuları incelemektedir. ÖBN'nin teori gelişimine katkıda bulunabilecek, disiplinlerası yaklaşımları ele alan bir ''ortak üretim modeli'' önerisi sunmaktadır.

Konu Klinik Çalışmalar ve Terapötik Bluk Etik Kaygılar ÖBN'nin Vaatleri ve Yol Açtığı Etik Kaygılar İnsan Kaynaklarında Biyolojik Ölçümler ÖBN'nin Teorik Temelleri ÖBN'nin Teorik Temelleri

Araştırmacılar Senior ve Lee (2013) Lindebaum ve Zundel (2013) Cropanzano ve Becker (2013) Becker ve Menges (2013) Ashkanasy vd. (2014) Butler (2014)

No 21 22 23 24 25 26

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti Davranışsal ve örtsel analiz zeyinde, pazarlama firması ve ketici davranış modelinin tanımlanması ve ikili olasıkların derlendirilmesi kapsamında yeni bir bakışısı sunmaktadır. ÖBN'ye lehte ve aleyhte bakışılarına karşı, eleştirel gerçekçilik ve sosyal yerleşik biliş (social stiuated cognition) kavramları üzerinden ÖBN'nin olumlu etkilerini savunan bir çalışmadır. ÖBN alanında robilimsel tekniklerin kullanımına, özellikle de fMRI tekniğinin örneklem çüklüğüne karşı çıkan eleştirel bir çalışmadır. Zekânın yerini nasıl etkiledine dair teorik armanlar geliştirmek için Cattell-Horn- Carroll (CHC) Teorisi'nin anlatıldığı bir çalışmadır. Etkili liderliğin nöral dayanaklarını anlama ısından, duygusal bulaşma sürlerini incelemektedir. ÖBN alanını tanımlayarak hem araştırmalarda hem de uygulamalarda fayda sağlayacak potansiyelleri ele alarak, gelecek araştırmalar üzerine öneriler sunmaktadır. ÖBN'nin yönetimsel karar verme anlayışını nasıl derinleştirebileceği üzerine, nörobilim alanında yapılan ampirik çalışmaların sentezlendi bir çalışmadır.

Konu Pazarlama Firması ve Tüketici Davranışında İkili Olasılıklar ÖBN'nin Olumlu Etkileri robilimsel Teknikler ve Örneklem Küçüklüğü İş Yeri Zekâsı ve İnsan Kaynakları Uygulamaları Duygusal reçler ve Liderlik ÖBN'nin Kavramsallaştırması netimsel Karar Verme

Araştırmacılar Foxall (2014) Healey ve Hodgkinson (2014) Lindebaum ve Jordan (2014) Becker, Volk ve Ward (2015) Tee (2015) Ward vd. (2015) Butler vd. (2016)

No 27 28 29 30 31 32 33

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti netim alanında robilim yaklaşımının talep ve arz olmak üzere iki farklı bakış ısıyla incelenmesi ele alınmaktadır. Talepısından robilimsel tekniklerin artan popülerliği ve arz ısından fMRI tekniğinin istatistiksel üzerine yoğunlaşan eleştirel bir çalışmadır. Örtsel davranış alanında rontüleme tekniklerinin kullanılmasını ele alan bir çalışmadır. Bir fMRI uygulamasında örtsel fenomenler hakkında sonuçlar çıkarabilmek için; araştırma tasarımı, veri toplama ve sonuçların yorumlanması olmak üzere üç ana adım göstermektedir. ÖBN alanında kalp atış hızı değkenliği (HRV) analizi incelenerek, yapılacak araştırmalar için metodolojik bir yaklaşım önerisi sunmaktadır. Liderlik çalışmalarında robilimsel yöntemlerin risk olturmadan kullanılabileceği yönündeki görüşlere karşı eleştirel yaklaşım sunmaktadır. Deontik adalete bilişsel empati ve duygusal empati ısından yaklaşan teorik bir model önerisi sunmaktadır. Karşılıklı etkiler teorisi (The Opposing Domains Theory) bağlamında, etik liderliğin analitik düşünme ve sosyo-duygusal muhakeme arasında slıklı bir denge kurması üzerinde durmaktadır.

Konu netim Teorileri, rontüleme Teknikleri rontüleme Teknikleri ÖBN Metodolojisi Etik Liderlik Örtsel Adalet Etik Liderlik, Karşılık Etkiler Teorisi

Araştırmacılar Lindebaum (2016) Niven ve Boorman (2016) Massaro ve Pecchia (2016) Lindebaum ve Raftopoulou (2017) Cropanzano vd. (2017) Rochford vd. (2017)

No 34 35 36 37 38 39

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Çalışma Özeti Lindebaum (2016)'un eleştirel çalışması üzerine yanıt niteliğinde, ÖBN alanının savunmasının yapıldığı bir çalışmadır. ÖBN'nin teori gelişimine katkıda bulunabilecek, disiplinlerarası yaklaşımları ele alan ''ortak üretim modeli''nin geliştirilm versiyonunun tanıtıldığı bir çalışmadır. robilimsel tekniklerin etiğine değer kazandıracı varsayımının ele alındığı, robilimin faydalarının öne çıkarıldığı, gelecekteki araştırmalar için öneriler sunan bir çalışmadır. robilimin yönetim ve organizasyon çalışmalarında ortaya çıkışını ele alan, beynin örtsel davranışla nasıl bir ilişki içerisinde oldunu anlamaya çalışan, nörobilimsel yöntemlerin kullanıldığı, araştırma zorluklarının ve fırsatlarının anlatıldığı bir çalışmadır. Etik liderliğin nörolojik temelini gösteren, beynin örtsel davranışa nelik bir dizi bilişsel, duygusal ve davranışsal değkeni nasıl etkileyebileceğinin incelenmesine dikkat çeken bir çalışmadır. ÖBN alanında, nörogörünleme tekniklerinin nasıl kullanılabileceği, robilim araştırmalarını derlendirme ve tmede tasarım mantığı üzerine ncel bir yaklaşım sunmaktadır. EEG ve ERP'nin ÖBN araştırmalarına nasıl uygulanabileceği ve rontüleme tekniklerinin güçlü yönleri üzerine ncel bir yaklaşım sunmaktadır.

Konu ÖBN Metodolojisi ÖBN'nin Teorik Temelleri İş Etiği ve Etik Davranış ÖBN'nin Teorik Temelleri rolojik ve İdeolojik Perspektiften Etik Liderlik ÖBN Metodolojisi ÖBN Metodolojisi

Araştırmalar Butler vd. (2017) Butler (2017) Robertson vd. (2017) Waldman, Ward ve Becker (2017) Waldman, Hannah ve Balthazard (2017) Jack vd. (2019) Tivadar ve Murray (2019)

No 40 41 42 43 44 45 46

Tablo 5: ÖBN Makalelerinin Yayın Analiz Çizelgesi (Devam) Uygulamalı Çalışmalar Çalışma Özeti İş görüşmesi sürlerinde psikofizyolojik etkileri inceleyen bir uygulamadır. İş şmesi recinde insanların güzelliğe karşı nasıl tepki verdiği EDR aracılığıyla ölçülerek, iş teklifi sunma aşamasında şmeciler arasında cinsiyet farklılıkları ortaya çıkmıştır. Liderliğin örgütsel ortamdaki önemini göz önüne alarak, uyumlu ve uyumsuz liderlerle olan etkileşimleri, takipçi anılarının konlandığı nöral mekanizmaları keşfeden, fMRI teknini kullanan bir uygulamadır. Uyumlu liderler, etkileşimlerde olumlu yönde duygusal ve kişiler arası bir ton kullanırken, uyumsuz liderler olumsuz duygulara sahiptir. Geleneksel değkenlerin sorgulandığı, fMRI tekniğinin kullanıldığı uygulamalı bir çalışmadır. Kişilerin Makyavelist davranışları ölçülerek, empati ve duygusal paylaşım ile Makyavelizm arasında negatif bir korelasyon bulunmtur. robilimsel yöntemlerin ekip sürlerinin çalışmasını nasıl geliştirebilecine ve takımların gelişimini nasıl kolaylaştırabileceğine dair uygulamalı bir çalışmadır. qEEG tekniğinden yararlanılmıştır. şümsel ve sosyal kimlik yaklaşımlarından geliştirilen hipotezlerin test edildi, bu reçlerin altında yatan ral mekanizmaları fMRI tekniği ile inceleyen bir uygulamadır. Grup içi liderlerin mesajları takipçiler tarafından ilham verici olarak algılanırken, grup dışı liderlerin mesajlarının ilham verici algılanmadığı anlaşılmıştır.

Konu Cinsiyet Farklılıkları, SBN Perspektifi Uyumlu ve Uyumsuz Liderlik Makyavelizm Duygusal Bulaşma ve rolojik Yansıtma, Takımreçleri Etkili Liderlik

Araştırmacılar Senior vd. (2007) Boyatzis vd. (2012) Bagozzi vd. (2013) Waldman vd. (2015) Molenberghs vd. (2017)

No 47 48 49 50 51

Ekim 2018 yılında veri toplama sürecinden başlanarak makalelerin kaydedilmesi, gruplandırılması, anahtar kelimelerine göre ayrıştırılması, yıllara göre dağılımının yapılması, yayın analiz çizelgesinin oluşturulması ve makalelerin detaylı olarak tekrar tekrar okunmasıyla kategorilerin temalara ayrılması süreci Şubat 2020 yılında tamamlanmıştır.

Makalelerin nitel içerik analizi sonucunda kategorileri bir bütün olarak temsil edecek üç tema; “kuram ve yöntem”, “örgütsel davranış” ve “liderlik”tir.

Tablo 6: Analiz Sonucunda Ulaşılan Kategorilerin Toplandığı Temalar

Temalar Kategoriler

Kuram ve ntem

 Pazarlama Firması ve Tüketici Davranışındaki Olasılıklar

 İnsan Kaynaklarında Biyolojik Ölçümler

 Klinik Çalışmalar ve Terapötik Boşluk

 BN Perspektifinden Strateji Süreçleri

 Takım Süreçlerinde Duygusal Bulaşma ve Nörolojik Yansıtma

 Adillik ve İş Birliği Açısından Örgütsel Mutluluk

 Örgütsel Davranışta Multidisipliner Araştırmalar

 ÖBN’nin Vaatleri ve Yol Açtığı Etik Kaygılar

 Nörobilimsel Etik ve Sosyal Çalışma Dünyası

 İş Yeri Davranışında Nöral Mekanizmalar

 BN Perspektifinden Kurumsal Dostluk

 Örgütsel Davranışta Çalışma Tasarımı

 SBN Perspektifinden Motivasyon

 Bilişsel Süreçlerle Örgütlerde İletişim ve İş Birliği

 Karşılıklı Etkiler Teorisi Bağlamında Etik Liderlik

 Nörolojik ve İdeolojik Perspektiften Etik Liderlik

 BN Perspektifinden Liderlik Teorileri

“Kuram ve yöntem” teması, “Pazarlama Firması ve Tüketici Davranışındaki Olasılıklar”, “İnsan Kaynaklarında Biyolojik Ölçümler”, “Klinik Çalışmalar ve Terapötik Boşluk”, “BN Perspektifinden Strateji Süreçleri”, “ÖBN’nin Kavramsallaştırması”, “Sosyal Bilimler ve Nörobilim”, “Nörogörüntüleme Teknikleri”,

“Nörobilimsel Metodolojiler”, “ÖBN’nin Teorik Temelleri”, “ÖBN’nin Olumlu Etkileri”, “Yönetimsel Karar Verme”, “İş Etiği ve Etik Davranış”, “ÖBN Metodolojisi”,

“Örgütsel Adalet”, “Nöroekonomi” kategorilerinden oluşmaktadır. Kuram ve Yöntem teması genel itibariyle ÖBN alanını tanımlayarak, alanın teorik çerçevesini çizmeye çalışan çalışmalardan oluşmaktadır.

“Örgütsel davranış” teması, “Takım Süreçlerinde Duygusal Bulaşma ve Nörolojik Yansıtma”, “Adillik ve İş Birliği Açısından Örgütsel Mutluluk”, “Örgütsel Davranışta Multidisipliner Araştırmalar”, “ÖBN’nin Vaatleri ve Yol Açtığı Etik Kaygılar”, “Nörobilimsel Etik ve Sosyal Çalışma Dünyası”, “İş Yeri Davranışında Nöral Mekanizmalar”, “BN Perspektifinden Kurumsal Dostluk”, “Örgütsel Davranışta Çalışma Tasarımı”, “SBN Perspektifinden Motivasyon”, “Hormonel ve Genetik Etkiler”, “Cinsiyet Farklılıkları”, “Yaratıcılık”, “Karar Verme”, “Makyavelizm”, kategorilerinden oluşmaktadır. Örgütsel davranış teması, genel itibariyle bireylerin davranışlarının anlaşılması için nöral süreçlerin incelenmesini konu alan çalışmalardan oluşmaktadır.

“Liderlik” teması, “Bilişsel Süreçlerle Örgütlerde İletişim ve İş Birliği”,

“Karşılıklı Etkiler Teorisi Bağlamında Etik Liderlik”, “Nörolojik ve İdeolojik Perspektiften Etik Liderlik”, “BN Perspektifinden Liderlik Teorileri”, “SBN Perspektifinden Liderlik”, “Uyumlu ve Uyumsuz Liderlik”, “Duygusal Süreçler ve Liderlik”, “Etik Liderlik”, “Etik Kaygılar”, “Etkili Liderlik”, kategorilerinden oluşmaktadır. Liderlik teması, genel itibariyle liderlerin etkililiğini konu alan çalışmalardan oluşmaktadır.

3. BÖLÜM

ÖRGÜTSEL BİLİŞSEL NÖROBİLİM KAPSAMINDA ELE ALINAN TEMALAR

Bu bölümde, analiz edilen makaleler sonrasında oluşan temaların sunumu yapılmaktadır.