• Sonuç bulunamadı

Şiddet Suçuna Sürüklenen Ergenlerin İfade Tutanaklarından Bazı Örnekler Dini ve ahlaki açıdan şiddet suçlarına sürüklenen ergenlerin içinde bulunduğu durumun daha

BÖLÜM 2. ARAŞTIRMANIN BULGULARI VE YORUMU

2.3. Şiddet Suçlarına Sürüklenen Ergenlerin Kriminolojik Bulguları

2.3.1. Şiddet Suçuna Sürüklenen Ergenlerin İfade Tutanaklarından Bazı Örnekler Dini ve ahlaki açıdan şiddet suçlarına sürüklenen ergenlerin içinde bulunduğu durumun daha

iyi anlaşılabilmesi için teorik ve istatistiksel bilgiden daha fazlasına ihtiyaç vardır. Onların

Eğitim ve Suç Türü

Suç Türü

Toplam Tehdit Hakaret Basit yaralama Yaralama

Eğitim Okuryazar değil N 0 0 4 0 4 % 0 0 100 0 100 İlköğretim terk N 1 0 6 1 8 % 12,5 0 75 12,5 100 İlköğretim öğrencisi N 6 11 7 5 29 % 20,7 37,9 24,1 17,2 100 İlköğretim mezunu N 1 0 18 8 27 % 3,7 0 66,7 29,6 100 Lise terk N 2 1 9 1 13 % 15,4 7,7 69,2 7,7 100 Lise öğrencisi N 8 3 15 6 32 % 25 9,4 46,9 18,8 100 Toplam N 18 15 59 21 113 % 15,9 13,3 52,2 18,6 100

78

yaşadığı şiddet sorununun, anti sosyalliğin değerlendirilebilmesi için yaşadıkları olayın niteliğinin, o andaki fenomonolojik görünümünün de bilinmesi ve anlaşılması gerekir. Psiko-sosyal düzeyde şiddet bir etkileşimin ürünüdür. Aşağıdaki örneklerle bu daha iyi anlaşılabilecek bir durumdur.

Ergen 1, erkek, 15 yaşında, ilköğretimi yarıda bırakmış.

“Olay tarihinde arkadaşım olan X’in ablasına Y isimli çocuk laf atmış, bu durumu X bana anlattı, ben o sırada dükkanın önünde oturuyordum, bunun üzerine bende Y ile konuşmaya gittim, Y kahvenin önünde idi bana da ters ters bakınca, yüzüne bir kafa attım, burnundan kan aktı, bana küfür ettiği için ben Y’ye vurdum.”

Ergen 2, erkek, 16 yaşında, liseyi yarıda bırakmış.

“Mağdur bizim komşumuz ve benim arkadaşımdır. Dün köyümüzün içinde dolaşırken mağdur ve köyden başka arkadaşlarım ile karşılaştım, şaka yollu birbirimize ters ters baktık, birbirimizin üzerine yürüdük, kafa tokuşturduk, birden mağdur şakayı kavgaya dönüştürdü, benim yüzüme yumrukla vurdu, tekme attı, bende aynı şekilde karşılık verdim, ardından beni yere yatırdı, daha sonra kalktık, arkadaşlarımız bizi ayırdılar, ben gittim oturdum ancak mağdur birden yine üstüme doğru saldırdı, bana vurunca bende bu arada cebimde bulunan çakı bıçağını çıkarttım, rast gele salladım ve onun da sırtına geldi. Orada bulunanlar bizi ayırdılar ve orada bulunanlar mağduru hastaneye götürdüler. Ben bıçağı tarlaya attım, ancak daha sonra aradığımızda bulamadık. Ben olaydan dolayı pişmanım.”

Ergen 3, kız, 14 yaşında, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi.

“X’i aynı okulda okumamızdan dolayı tanırım. Olaydan daha önce Y ile Z isimli kızlar M’nin benim aleyhimde "eteğimi açıp erkeklere göstereceğiz " diye laflar söylediğini bana aktardılar Ben gidip M'ye böyle bir şey konuşup konuşmadığını sordum. M'de "evet böyle bir şey söyledim ama senin eteğini açmayacağım" dedi. Bu sırada X araya girerek "açmasına gerek yok zaten senin altın görünüyor" dedi, daha sonra başka meselelerde gündeme gelince aramızda tartışma çıktı. X bana "senin facebookta açık resimlerini biliyorum" deyince sinirlendim ve suratına bir yumruk vurdum, çevreden gelenler ayırdı. Olanlardan dolayı pişmanım, üzgünüm”

79

Ergen 4, erkek, 16 yaşında, ilköğretimi yarıda bırakmış.

“Yukarıdaki kimlik bilgileri doğrudur bana aittir halen belirttiğim adreste ikamet ederim. Bana bahsetmiş olduğunuz olayı anladım. Daha önceden aramızda husumet vardı, aralarında X’in bulunduğu bir grup önceden bizi dövmüştü fakat biz bu olayı kapatmıştık. En son Cuma günü X ile kasabada karşılaştık kendisi bize ters ters baktı bunun üzerine kendisi ile tartıştık daha sonra hiç bir şey yapmadan yanımızdan ayrıldı. Yanımızdan ayrılırken bize doğru bakarak bize ana avrat küfür etti. Bunun üzerine Y ile birlikte ikimiz X’i dövdük. Z olaya karışmadı. Suçlamaları bu şekilde kabul ediyorum bana küfür ettiği için bende X’ten davacı ve şikâyetçiyim uzlaşmak istemiyorum. Tanığım yoktur. Söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.”

Ergen 5, erkek, 16 yaşında, lise 1. sınıf öğrencisi.

“Olay tarihinde saat 22.20 sıralarında gar meydanında bankta otururken müşteki ile küfürlü konuşma meselesi nedeniyle tartıştık. Zira annem ve babama küfür etmişti. Bu nedenle tartıştık. Ben olay yerinden ayrıldıktan sonra elime bira şişesi alıp yarım saat sonra müştekinin yanına gelip başına vurdum. Atılı suçlamayı bu şekilde kabul ediyorum.”

Ergen 6, erkek, 14 yaşında, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi.

“Dün ikinci derste bulunduğum sırada okul müdürümüz, yanında başka öğretmenlerle yaptığı üst aramasında benim üzerimde sigara, çakmak, cep telefonu ile açık kimliğini bilmediğim X isimli arkadaşımın bana hediye etmiş olduğu sustalı bıçağı buldular. Müdürümüz okul çıkışında gelir alırsın dedi. Ben de tamam dedim. Okul çıkışında gidip istediğim zaman müdürümüz benim eşyalarımı vermedi. Telefonumu istedi onu da vermedi. Ben bir şey demedim. Müdür babamı çağırdı, babam geldiği zaman beni de çağırdılar. Müdürün odasının yanında bulmuş olduğum çekici o an elime almıştım. Çekici odaya girince kenara bıraktım, iddia edildiği gibi yanındakilere ve müdüre atmaya çalışmadım. İddia edildiği şekilde öğretmenlere küfür etmedim. Oradan ayrılıp gittim. Daha sonra gidip müdürden telefonumu istedim. Başkalarının telefonunu verdiği halde benim telefonumu vermedi. 16.30 da odasına gittiğimde müdürün kapısı kilitli idi. Kapısını zorlayarak açtım. Ben daha sonra oradan ayrılıp gittim. Kapının kilidi kırıldı. Ben de açtığım kapıdan içeri girip telefonumu alıp gittim. Daha sonra polisler beni karakola çağırdılar. Olanlardan dolayı üzgünüm.”

Ergen 7, erkek, 16 yaşında, lise 1. sınıf öğrencisi.

80

günü saat akşam 19:00 sularında okuldan arkadaşım olan X ile beraber eğitim gördüğüm okula yazı yazmak amacıyla gittik. Okula, arka tarafındaki açık olan pencereden girdik. Okula girmeden önce okulun yangın merdiveninde bulunan kameranın alarm sistemi duvara doğru çevrili şekildeydi. Bizi görmüyordu. Okulun içine girdiğimizde okulun giriş bölümüne yere siyah sprey boyayla (+ 18) yazdık. Bu sprey boyayı çarşıdaki caminin altında bulunan nalburdan aldık. Daha sonra okulun ikinci katına çıkıp müdürün odasına ve öğretmen odasının girişindeki duvarlara (AQ PV ), ( KAL' IN AQ) ve üçgen şeklinin içinde (!) işareti yaptık. Aynı şekilde alt kata yaptığımız gibi ikinci katın yer kısmına (+18) ve cinsellik içeriğinin sembolünü çizdik. Bu sembolleri geçen seneler müdürle aramızdaki problemlerden dolayı yaptık. Üzerime atılı bulunan suçlamayı kabul ederim. Pişmanım.”

Ergen 8, kız, 13 yaşında, ilköğretim 7. sınıf öğrencisi.

“X ile aynı sınıfta okumaktayız. Ancak herhangi bir samimiyetimiz yoktur. X’in daha önceden benim arkamdan dedikodu yaptığını beni döveceğini duymuştum. Olay günü öğleden sonra mahallemizdeki bakkalın önünde X’i gördüm, yanına gittim. Kendisine niçin benim arkamdan konuştuğunu sordum oda bana diklenince aramızda tartışma çıktı, kavga etmeye başladık, saçlarını tuttum. Oda benim saçımı tuttu, çekti, bir tane tokat attım. İddia edildiği şekilde ben X’e hakaret etmedim.”

Ergen 9, Erkek, 15 yaşında, ilköğretimi yarıda bırakmış.

“Diğer suça sürüklenen çocuk X benim arkadaşım olur. Mağduru tanımam. Geçen cumartesi günü kapalı spor salonuna gitmiştim, daha sonra X’te oraya geldi. Daha sonra mağduru gördük. X kız arkadaşı Y'nin mağdurla daha önce arkadaş olduklarını, mağdurun Y’den ayrıldığını, Y'nin bundan rahatsız olduğunu ve tekrar barışmak istediğini bu konuda kendinden yardım istediğini söyledi. Birlikte mağdurun yanına gittik. X, ilk önce mağdura yumruk atmak istedi, Mağdur geri çekildi, ben araya girdim engelledim. Ardından X mağdura "benim hatırıma Y ile arkadaş ol" dedi. O da korkusundan evet dedi. Daha sonra ayrılıp gittik. X mağdura Y'nin hatırı olmasaydı, seni dövecektik dedi. Sonra ben eve gittim. Daha sonra X bana mesaj attı, kavga var dedi, ben de evde bulunan garaj kapısında kullandığım zinciri aldım, bir süre sonra X yanıma geldi, yanında sopa vardı, bana mağdur için "tırsmış, konuşmak için dershanenin oraya gideceğiz" dedi, birlikte dershanenin oraya gittiğimizde mağdur orada bir arkadaşıyla bekliyordu, mağdur elimizdeki sopa ve zinciri görünce koşmaya başladı, X koşmaya başladı, ben de X'in peşinden koşmaya başladım, Daha sonra mağdurun dayısı bizi yakaladı.”

81 Ergen 10, Erkek, 18 yaşında, lise son sınıf öğrencisi.

“X, benim eski kız arkadaşım Y’nin abisi olur. Dün 16.00 sularında Z ve T ile birlikte kafeye girdiğimizde Y'yi M isimli arkadaşımla otururken gördüm, bundan rahatsız oldum. Daha önceden kız kardeşiyle çıktığımdan dolayı bana küfür eden X’i cep telefonundan arayıp "kız kardeşin bir lavukla oturuyor istersen gel bak" dedim. Bir süre sonra X yanında 4-5 kişi ile geldi. Ancak bu arada Y ve M kafeden kalkıp gitmişlerdi. M tekrar geri gelmişti. Biz dışarı çıkmıştık. Arkadaşlarımda sonradan dışarı geldiler. Ben X ile konuşurken kız kardeşi ile ayrıldığımı, Y’nin M ile çıktığını, niçin bana küfür ettiğini sordum. Hatta bu arada biraz sesim yüksek çıkınca X bana kafa attı. X'in yanındakiler arkadaşlarıma saldırdılar. X’in yanındaki arkadaşları da bana saldırınca şu an bana göstermiş olduğunuz çakı bıçağını çıkararak kafam yere eğik vaziyette rastgele salladım. X’e isabet edip etmediğini görmedim. Bu arada X bana bıçak çekti ve bana saldırdı. Ancak bıçak yeleğime isabet etti. Vücuduma değmedi. Ben olay yerinden kaçtım. Bana X dışındakiler de vurdu ancak kimin vurduğunu görmedim. Daha sonra polisler gelince teslim oldum. Ben kasıtlı olarak X’i yaralamadım. Kaza ile yaraladım.”

Ergen 11, erkek 16 yaşında lise 1. sınıf öğrencisi.

“Diğer suça sürüklenen çocuklar benim arkadaşım olurlar. Mağduru tanımam. Olay günü olan akşamüzeri beşimiz birlikte gezerken X’in kuzeni olan Y isimli kızı mağdurla sarmaş dolaş otururken gördük. Arkadaşlarım bu durumdan rahatsız oldular. Mağduru döveceklerini söylediler. Ben de büyükleri olduğumdan diğer arkadaşlarımı engelledim ve mağdurla konuşmak istedim. Mağduru kenara çektim ve ona hitaben "senin kız kardeşin yok mu, niye sarmaş dolaş oturuyorsun" dedim. Mağdur ilk önce haklısınız dedi. Ben uyarılara devam ederken mağdur bana hitaben "sana ne lan, ..." diyerek bana küfür etti, ben de bunun üzerine dayanamadım ve mağdura yumruk salladım. Yumruk mağdurun burnuna geldi, Yanımdaki arkadaşlarım hiçbir şey yapmadılar. Yaptığımdan pişmanım.”

2.4. Şiddet Suçlarına Sürüklenen Ergenlerde Dini Yaşantının Boyutlarına İlişkin