• Sonuç bulunamadı

: RUHSAT BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

1) Binanın yapılacağı arsaya ilişkin, madde 9.06 nın 1 ve 2 nci şıkkında istenen bilgileri içeren raporlar 2) Meteorolojik rüzgar ve dış sıcaklık veri raporları, malzeme etüdünü içeren yapısal analiz raporu, itfaiye raporu.

3) Avan proje, Mimar, Şehir Plancısı, İnşaat Mühendisi, Elektrik Mühendisi ve Makina Mühendisi tarafından kendi uzmanlık dallarında hazırlanmış binada yaptıkları işlemleri ve aldıkları önlemleri belirleyici raporlar, yapıya veya yapılara göre imar koşullarını ve kentsel tasarım koşullarını içeren rapor.

4) (51.00) metreyi aşan binalar için Çevre Bakanlığından alınmış ÇED raporu.(ÇED Yönetmeliği ve mevzuatı kapsamında değerlendirilmesi sonucunda ÇED raporu gerekiyor ise.)

5) Mimari, Statik, Mekanik Tesisat, elektrik ve Asansör Projeleri ve eklerine gerekli olan tasdik belgeleri.

a) Mimari Uygulama Projeleri,

 Yangın Tahliye Projesi.

b) Statik Hesap ve betonarme Projeleri, c) Mekanik Tesisat Projeleri,

 Sıhhi Tesisat Projesi (Temiz su, pis su.)

 Yangın Söndürme Projesi,

 Fan – coil veya diğer borulu ısıtma, soğutma sistemi projesi,

 Havalandırma, klima ve diğer duman emme ve basınçlandırma hava kanallı sistem projesi,

 Mutfak, çamaşırhane vbg. Projesi,

 Isıtma – soğutma santralı projesi,

 Otomatik kontrol sistemi projesi,

Gerekli görüldüğünde Arıtma Tesisi Projeleri.

 (21.06.2012 tarih ve 664 sayılı Meclis Kararı) (yürürlük:30.06.2012) d- Elektrik Tesisat Projeleri

 Kuvvetli akım (aydınlatma, motor, kompanzasyon vbg.)

 Zayıf akım (haberleşme, tv, güvenlik, çağrı vbg.)

 Yangın Algılama ve Uyarma projesi

 Topraklama

Yıldırımdan korunma

e- Harita Uygulama Sorumluluğu (HUS) Projesi

6) BUSKİ tarafından onaylanmış pis su ve temiz su tesisatının şehir şebeke suyu ve kanalizasyon ile bağlantısının nasıl kurulacağını belirtir proje veya rapor.

7) Haberleşme sisteminden sorumlu kurum tarafından onaylanmış telefon, kablolu TV tesisat projeleri ve enerji veren kurum tarafından onaylanmış elektrik projesi.

8) Ön olur için yapılacak müracaatlarda, Madde 9.09 un 1,2,3 ve 4 üncü şıklarında istenen belgeler;

inşaat ruhsatı için yapılacak müracaatlarda Madde 9.09 un 5,6 ve 7 nci şıklarında istenen belgeler aranacaktır. (Madde 12.04 .1 deki hükümler saklıdır.)

X. BÖLÜM

MUVAKKAT YAPILAR

MADDE 10.01 MUVAKKAT YAPILAR Umumi hizmetlere ayrılan yerlerde muvakkat yapılar: Tamamı kamu hizmetine tahsis edilmiş alanlara rastlayan yerler veya kalan parçası plan ve yönetmelik hükümlerine göre yapı yapılmasına uygun olmayan arsalar kamulaştırılıncaya kadar sahipleri tarafından olduğu gibi kullanılmaya devam olunur . Bu gibi yerlerden 5 yıllık imar programına dahil olmayanlar da imar yükseklikleri iki kat (6.50) metreyi, toplam inşaat alanı (250.00) m2 yi geçmemek, birden fazla bodrum kat yapılmamak, imkan dahilinde oluşmuş ve oluşacak yol güzergahlarına tesadüf ettirilmemek suretiyle imar planı tatbikatına kadar sahiplerinin isteği üzerine Belediye Encümenince muvakkat yapı yapılmasına izin verilir. Bir parselde birden fazla muvakkat yapıya izin verilmesi halinde, bu yapıların inşaat alanları toplamı (250.00) m2 den ve imar yükseklikleri iki kat (6.50) metreden fazla olamaz.

Bu yapının, imar planına göre bulunduğu bölgenin özellikleri ve Belediye Başkanlığının teklifi de göz önüne alınarak, hangi maksat için yapılıp kullanılabileceği Belediye Encümenince tayin ve tespit olunur. Mülk sahibi bu amacın dışına çıkamaz. Muvakkat ruhsat süresi 10 yıldır. Yapı izni verilmeden önce, Belediye Encümeni kararının gün ve sayısının 10 yıllık müddet için muvakkat inşaat olduğunun ve diğer gerekli ölçü ve şartlarının, tapu kaydına şerh edilmesi gereklidir. Muvakkatlık süresi, tapu kaydına şerh verildiği günden başlar.

Plan uygulanırken, muvakkat inşaat ve tesisler yıktırılır. 10 yıllık muvakkatlık süresi dolduktan sonra veya 10 yıl dolmadan yıktırılması veya kamulaştırılması halinde, muvakkat bina ve tesislerin 2942 ve 4650 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun hükümlerine göre takdir edilecek bedeli sahiplerine ödenir.

XI . BÖLÜM

KAMUYA AİT YAPI VE TESİSLERE RUHSAT VERİLMESİ

MADDE 11.01 KAMUYA AİT YAPI VE TESİSLERE RUHSAT VERİLMESİ Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılara imar planlarında o amaca tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak ve bu yönetmelikte getirilmiş hükümlere uymak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti bu kamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydı ile avan projeye göre ruhsat verilir.

Belediyeler 3.06 maddesine istinaden çevreye uyum ve estetik açıdan kurallar getirebilirler.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan kara yolu, demir yolu, tünel, köprü, menfez, baraj, hidroelektrik santralı, sulama ve su taşıma hatları, enerji nakil hatları, boru hatları (doğal gaz boru hattı ve benzeri) silo, rafineri gibi enerji, sulama, tabi kaynaklar, ulaştırma ve iletişim hizmetleri ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı niteliğinde olan kontrol kulübesi, trafo, eşanjör, elavatör, konveyör gibi yapılar inşaat ruhsatına tabi değildir. Bu tür yapı ve tesislerin inşasına başlanacağının, ilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu tarafından mülkiyete ilişkin bilgi ile birlikte yazılı olarak ilgili belediyesine bildirilmesi gerekir. İlgili belediye çevreye uyum ve estetik açıdan

inceleme gereği duyduğu yapılarda sadece mimari projeyi onaylayarak izin verir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Aykome Yönetmeliği Hükümleri saklıdır.

Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara; Belediyeden alınan imar durumuna göre kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinlği ve yapı inşaat alanına uyularak projelerinin kurumlarınca onaylandığı, mimari, statik ve tesisat sorumluluğunun kurumlarına ait olduğu ilgili Belediyesine yazı ile bildirildiği takdirde 12.04.1 maddesinde sayılan belgeler aranmaksızın yapı ruhsatı verilir. Bu alanlarda imar planında yapılaşmaya ilişkin herhangi bir not olmaması halinde bitişik adalardaki bina yüksekliği aşılamaz.

XII.BÖLÜM

RUHSATLAR

MADDE 12.01 RUHSAT ALINMASI KOŞULU

Kişiler ve kuruluşlarca kendilerine ait tapusu bulunan veya

tapu kayıt örneği yerine geçen belgeler; özel kanunlara göre tahsis yapılmış olmakla beraber henüz tapu siciline malik adına mülkiyet olarak kaydedilmemiş olan gayrimenkuller için özel kanunlarda mülkiyet belgesi yerine geçeceği hükme bağlanmış olmak kaydı ile ilgili kamu kuruluşlarınca verilmiş olan tahsis belgesi, mülkiyete dair kesinleşmiş mahkeme kararı ve bu mahkeme kararına dayalı olarak yetkili makamlarca verilen belge ve kesinleşmiş kamulaştırma kararlarıdır. Tapu kayıt bilgilerinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminde (TAKBİS) bulunması halinde bu bilgilere ilgili idare tarafından TAKBİS üzerinden elektronik ortamda doğrudan erişilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce bu konuda gerekli tedbirler alınır. Yapı sahipleri veya vekillerinden ayrıca tapu kayıt örneği veya istisnai hallerde tapu kayıt örneği yerine geçen belgeler istenmez. Ancak, bu durumda, yapı sahipleri veya vekillerden, başvuru dilekçelerinde TAKBİS üzerinden parsele ilişkin kayıtlara erişim için gerekli bilgileri beyan etmeleri istenir.

(17.05.2012 tarih ve 2011/292 Esas, 531 sayılı Meclis Kararı) (yürürlük: 29.05.2012)

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde arazi, arsa veya parsellerde imar kanunu, imar planı ve bu yönetmelik koşullarına uygun olarak yapılacak her türlü yapı için, ilgili belediyesinden yeni, ilave veya esaslı tamir ve tadilat yapı ruhsatı alınması zorunludur. Ruhsat alınmadan hafriyat yapılamaz.

MADDE 12.02 YAPI RUHSAT BAŞVURUSU ÖNCESİ ALINACAK BELGELER