• Sonuç bulunamadı

İ ndirek Maliyet

BÖLÜM 5. Rİ SK TANIMI VE Rİ SK DEĞERLENDİ RMESİ

5.5. Risk Yönetim Gereksinimler

Diğer risklerde olduğu gibi, İşSağlığıve İşGüvenliği’nin yönetimi için, bir risk yönetimi yaklaşımının kabulü ve bunun yönetimce taahüdü gerekir. Yetki ve sorumluluklar tanımlanmalıve kaynaklar tahsis edilmelidir.Organizasyonel risk yönetim felsefesinin geliştirilmesi ve organizasyon içinde her seviyede risk bilinci için üst yönetimin desteği zorunludur. Riskin çok sayıdaki kaynaklarıpek çok alan

üzerinde etkili olacaktır. Örneğin işemniyeti, üretim, kalite, çevre arasında var olan bu yakın ilişkiler bir firmanın ününe ve finansal durumuna etki eder. Bir çeşit riskin yönetimi üzerindeki kararlar bu yüzden, diğer alanlar içindeki fayda ve maliyetleri hesaba katmayıgerektirir.

Organizasyonun ve ona ait risklerin yönetimi için İşSağlığıve Güvenliği risk yönetimi birleştirilmişbütün sistemin bir parçasıolmalıdır. Genel olarak risk yönetimi için yöntemler ve özellikle İşSağlığıve Güvenliği riski, diğer planlama ve yönetim aktiveteleri ile birleştirilmelidir. Risk yönetimi süreçlerinin uyduğu veya karşılıklı etkilendiği diğer bir yönetim sistemi için, İşSağlığıve İşGüvenliğiYönetim Sistemi ve diğer yönetim sisteminin süreci birleştirilir. Böylece kaynakların gereksiz olarak tekrar tekrar kullanımıönlenecektir.

İşSağlığıve Güvenliği yönetimi, yalnızca üst yönetimin sorumluluğunda olmayıp, müdürlerin her birini veya firma danışmanlarınıveya İşSağlığıve Güvenliği Uzmanlarıile tüm çalışanlarıişin içine sokar. Organizasyonel öncellikleri belirleyen üst yönetimden, bir kazayıveya potansiyel tehlikeyi gözlemleyebilecek işçiye kadar herkesi kapsar ve taahhüdünü gerektirir. ( DENİZ Veli, 2006 )

Etkin bir risk yönetimi kültürüne sahip olmak demek, insanların içinde birlikte çalışabilecekleri ve herhangi bir kayıp olmadan önce potansiyel problemleri tanıyabilecekleri ve bunlarıortadan kaldırabilecekleri proaktif bir yaklaşıma sahip olmalarıdemektir.

Etkin bir “İşSağlığıve Güvenliği Risk Yönetim Kültürü” için herkesin buna gerçekten inanmasıgerekir. İşemniyeti önceliği hakkında yönetimden gelen istikrar sinyalleri, tehliklerin ve risklerin kontrol edilmesi ve tanınmasıiçin önemlidir. Uygun bir “İşEmniyeti Kültürü” nü başarmak için, bir organizasyonun risklere karşısahip olacağıgenel davranışbiçiminin büyük önemi vardır. Bir organizasyonun her yerinde Risk Yönetiminin uygulanması, her seviyesinde riskleri yönetecek programların tesis edilmesini gerektirir. Menfaat gruplarıbelirlenir, iletişim ve danışma politikaları tanımlanır. Çalışanların İşSağlığıve Güvenliği riskleri, organizasyonun yönetmesi gereken birçok çeşit riskten biri olacaktır. İşSağlığıve Güvenliği riskleri ile diğer risk

alanlarıarasındaki bağların tespitine ihtiyaç vardır. Bu ön adımda bilgiler tanımlanır ve İşSağlığıve GüvenliğiRisk Yönetim programıplanlanır.

Riskin yönetimindeki ilk adım, organizasyonun bütünü ile ilgili bilgilerin toplanması ve kararların verilmesidir. Bu bilgiler stratejik, organizasyonel ve risk yönetimi meseleleri olarak ele alınır. Çerçevenin tesisi; organizasyonun ve işletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin, tehlikelerinin,fırsatlarının ve tehditlerinin tanınması ve organizasyonla çevresi arasındaki ilişkinin tanımlanmasıile oluşturulur. ( DENİZ Veli , 2006 )

Risklerin Tanınması:

İşSağlığıve Güvenliği risklerinin tanınması, kayıp veya zarara neden olacak potansiyele sahip her şeyin tanınmasınıgerektirir. Zararın esas kaynağının tanınması (İşSağlığıve Güvenliği Tehlikeleri), hastalık ve sakatlanma neticesine neyin sebeb olabileceğinin de tanınmasıgerekmektedir.

Risklerin Analizi:

Mevcut kontroller çerçevesi içinde, olasılık ve sonuç bakımından riskler analiz edilir.

“Çerçeve Tesisi” notu, riskin kontrolsüz planlanmışdeğerlendirmesini de ihtiva edebilir. Bir dizi sonuç göz önüne alınabilir, bir risk seviyesi tahmini üretmek için olasılık ve sonuç tahmini yapılır. Risk analizi yapmak için bir çok metedoloji mevcuttur, bunlardan en uygun olanıseçilir. Risk analizi, nicel veya yarınitel metedolojilerin kullanımıile gerçekleştirilir.

Risk Analizinin ve Yönetiminin Problemleri :

Risk seviye kabul edilebilirliğinin önceden tesis edilmişkriterleri ile kıyaslaması yapılır.

Uygulama nizamnamelerinde veya standartlar içinde bulunan kriterler kullanılır ve eylem gerektirip gerektirmediği hakkında karar verilir. Muamele gerektiren riskler, muamele önceliğinin tanınmasıiçin sıralanır.

Risk analizi ve yönetimi ile birlikte gelen bir takım problemler ve ideal olmayan durumlar vardır. Bunlar,

1. Risk analizi sonuçlarının objektif olmasıbeklenirken daha çok subjektif olabilmektedir. Özellikle kalitatif risk analizinde bu problem daha çok görülebilir. Çünkü, kalitatif risk analizinde risk, sayısal değerlerden çok tanımlar ile ifade edilmektedir.

2. İşyerine, işletmeye, prosese yada organizasyona en uygun risk analiz yönteminin belirlenememesi yada kantitatif analiz yöntemlerinin kullanılmasıgereken bir işyerinde kalitatif analiz yönteminin tercih edilmesi sonucu risk analizini kurum kendisi bile yapsa zaman ve para kaybına yol açabilecektir.

3. Tüm işyerlerine uyan bir risk analizi metodolojisi mevcut değildir. Çünkü, her işyerinin kendine özel farklıfarklıtehditleri vardır. Risk analizi ve yönetimi yapılacak olan bir işyerinde, öncelikle ne tip bir risk analizi ve yönetimi metodunun uygulanmasıgerektiği belirlenmelidir.

4. İşe uygun olmayan metodolojilerin seçilmesi yada birkaç medolojinin bir arada kullanılmamasınedeniyle risk analizinin sonuçlanmasının beklenmesi esnasında geçen sürede, güvenlik önlemlerinin biran evvel uygulanmasıgereken durumlarda gerekli önlemlerin alınmasında gecikme olacaktır, yada bu önlemler alınamadan kaza meydana gelicektir.

5. Risk analizini yapacak işsağlığıve güvenliği teknik elemanının tecrübesi risk analizi sonucunu etkiler. Risk analizi ve yönetimi prosesi, önceden belirlenmişkesin adımlarıolan prosesler değildir. Kantitatif ve kalitatif risk analizi yöntemlerinin çatısı altında, bir çok risk analizi metodolojisi mevcuttur. Bu methodlar, riski yorumlama aşamasında birbirinden ayrılırlar. Bu nedenle de risk analistinin tecrübesi ve birikimi

riski yorumlama aşamasında büyük önem kazanır. Klasik bir risk analizi döngüsü şekil 5.5.1 de gösterilmektedir.

Risklerin Muamelesi:

Risk muamelesi, risk ile alakadar olmak için seçeneklerin dizisini tanımlamayı, en iyi eyleme kadar vermeyi, bir plan hazırlamayıve bunun nasıl izleneceğini tanımlamayı ihtiva eder. İşsağlığıve Güvenliği çerçevesi içerisinde, makul uygulanabilir bir “Kontrol Hiyerarşisi” takip edilerek riskler en düşük seviyeye getirilmelidir.

İzleme ve Gözden Geçirme:

Risk yönetimi süreci, riskin seviyesini etkileyecek muhtemel faktörlerde veya çerçevelerde, örneğin malzeme, işyeri, yöntemler veya metotlarda değişiklik olduğu durumlarda, düzenli gözden geçirmelere tabi tutulmalıdır. Denetimler ve İşemniyeti kontrollerinde olduğu gibi aktivitelerin gözden geçirilmesi ve izlenmesi sıklığıve çeşidi ile ilgili belli kanuni gereksinimler varsa buna göre uygulama yapılır.

Pek az İşSağlığıve Güvenliği riski değişim göstermez, zaman içerisinde ilave bilgilerin gün ışığına çıkmasıile risk yönetim döngüsü düzenli olarak tekrarlamaya ihtiyaç duyar.

Risk Yönetimi Uygulaması:

Risk yönetimi bir organizasyonun bütün seviyelerinde uygulanabilir. Uygulama stratejik ve operasyonel seviyede yapılır.

Stratejik Seviyede:

Stratejik seviyede İşSağlığıve GüvenliğiYönetimi, İşSağlığıve Güvenliğiriskerinin bir organizasyonu nasıl etkileyeceğini, misyonunu ve amaçlarınıihtive eder. İşsağlığı ve Güvenliği Risk Yönetiminin stratejik seviyede uygulanmasıile;

Organizasyonun İşSağlığıve Güvenliğipolitikasıve yönetim sisteminin yaratılması veya güncellenmesi,

Bir risk temeline dayanan yaklaşımla, organizasyon için stratejik planlamanın üstlenilmesini,

Risk yönetim kavramıiçinde risk değerlendirme yönteminin belirlenmesini, İşSağlığıve Güvenliğirisk kabülü kriterini ayarlamayı,

Toplum beklentilerinin karşılanabilirliği sağlanır.

Operasyonel Seviyede:

Operasyonel risk yönetimi, bir organizasyonun sürekliliğe dayanan karaların verilmesini ve organizasyonun gün be gün aktivitelerinin birleştirilmesini ihtiva eder. İşSağlığıve GüvenliğiRisk Yönetiminin operasyonel seviyede uygulanmasıile;

Organizasyonun öncelikle dikkat gerektiren alanlarınıveya İşSağlığıve Güvenliği risklerinin genel alanlarınıtanımlamak için İşSağlığıve Güvenliğirisklerinin bir ön incelemesinin yapılması,

İşçilerin katılımıile belli risklerin yönetimi,

Belirli bir proje veya alan içinde İşSağlığıve Güvenliğirisklerinin yönetimi, İşSağlığıve Güvenliğitemeli üzerinde değişik yöntemler ve techizat arasında

seçim yapılabilmesi,

Amaçlarıbaşarmak için İşSağlığıve İşGüvenliği risklerini minimize ederek yeni projelerin planlanması,

İstenmeyen bir kazanın muhtemel yansımasıile ilgili acil planların sağlaması, Nizamnameler veya organizasyonel risk kabul kriterleri veya standartlarına

uygunluğun belirlenmesi,

İşSağlığıve Güvenliğiraporlamasına yardım için bilgi sağlanır.

Benzer Belgeler