• Sonuç bulunamadı

Resmi ve gayri-resmi iletişim kanalları

Avrupa düzeyinde sendikalar başlıklı 1. eğitim modülünde gördüğümüz gibi batıda iki İzlandalı konfederasyondan (ASI ve BSRB) doğuda dört Türk konfederasyona (TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK), kuzeyde iki Norveçli konfederasyondan (Lo-N ve YS) güneyde iki Maltalı konfederasyona kadar uzanan ETUC üyesi 82 ulusal konfederasyonla birlikte, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu yapıları içerisinde, uluslararası iletişim ve işbirliği kurmak için çeşitli resmi olanaklar bulunmaktadır.

Gazetecilikten eğlence sektörüne, kimya endüstrisinden metal endüstrisine uzanan her bir sektördeki işçileri temsil eden ve aynı geniş coğrafyayı kapsayan on iki Avrupa İş Kolu Federasyonu ve bunlara üye örgütler bulunmaktadır. İş kolu federasyonları sektörel düzeyde Avrupa sosyal diyalogunun sendika tarafını temsil etmektedir: 35 farklı sektör komitesi kapsamlarına dâhil olan endüstrilerin kendine has sorunlarını tartışmakta ve çeşitli girişimlere karar verebilmektedir.

İsveç’in kuzey ucundan güney İspanya’ya, batıda İrlanda’dan doğuda Macaristan’a uzanan 45 Bölgelerarası Sendika Konseyi bulunmaktadır.

Sayısı 900’ün hemen altında olan Avrupa Çalışma Konseyleri aracılığıyla, AB’de yaklaşık 10 milyon işçi Avrupa düzeyinde şirket kararları hakkında bilgi edinme ve danışılma hakkına sahip olmuştur.

Çalışma Konseyleri Direktifinde (2009/38/EC) yapılan

‘değişiklik’, iki ya da daha fazla Üye Devlette en az 150 tanesi dâhil olmak üzere 1000 ya da daha fazla çalışanı olan şirketler için geçerlidir.

Ancak, günlük sendikal konularla ilgili iletişimin büyük çoğunluğu sendika temsilcileri arasında gayri resmi temelde, bilgi alma ve paylaşma, ortak sorunlarla başa çıkma, sendikal dayanışma geliştirme, yardım ve destek sağlama, bireysel hak konularına ilişkin kampanyalar, uluslararası makamları etkileme amaçları doğrultusunda gerçekleşecektir.

Etkinlik 1

Paylaşılacak Konular

AMAÇ

aşağıda belirtilenleri yapabilmenizi sağlamak:

• başka bir ülkedeki meslektaşınızla paylaşılabilecek iş yeri ile ilgili sorunları belirlemek

• ulaşmak istediğiniz hedef üzerinde çalışmak

GÖREV

İş yerinizdeki ya da sendikanızdaki sendika temsilcileri veya meslektaşlarınızla, diğer ülkelerdeki meslektaşlarınızla ortak faaliyetler düzenleyerek faydalı olabileceğini düşündüğünüz sorunları tartışın. İş yerinizde büyük ölçüde hissedilen ve diğer sendikaların da ilgi alanına giren bir sorun tespit edin. Fark yaratma ihtimaliniz olan bir sorunu seçmek isteyeceksiniz.

Aşağıdaki başlıklar örnek olabilir:

• iş kayıpları

• yeni teknolojinin uygulanması

• sağlık ve güvenlik ile ilgili konular

• eşitlik ile ilgili hususlar

• eğitim imkanlarına erişim

Sorunu olumlu bir amaç olarak yeniden yazın.

Örneğin, iş kaybı sorunu, iş kaybını durdurmak şeklinde bir hedef olarak ya da iş kaybını protesto etmek şeklinde bir amaç olarak yazılabilir;

sağlık ve güvenlik ile ilgili bir sorun, bu sorunun meslektaşlarınızın iş yerlerinde nasıl ele alındığının tespit edilmesi şeklinde bir hedef olarak yazılabilir.

Sorun ve her türlü ek temel bilgileri paylaştığınız bir e-posta ya da mektup yazın. Sorunu ve ulaşmak istediklerinizi açık ve belirgin bir şekilde açıklamanız, durumunuzu anlamalarına yardımcı olacaktır.

Etkinlik 2

Sonraki Adımlar

AMAÇ

aşağıda belirtilenleri yapabilmenizi sağlamak:

• eylem planı oluşturmak

• belirlediğiniz sorunda ilerleme kaydetmek

• diğer ülkelerden meslektaşlarınızda iletişim ve bağlarınızı geliştirmek.

GÖREV

Diğer ülkelerdeki meslektaşlarınızla birlikte ele aldığınız sorunda ilerleme sağlamak için taslak bir plan hazırlayın. Planı paylaşın ve meslektaşlarınızın düşüncelerini anlayıp ilerleme kaydettiğinizi fark edene kadar, meslektaşlarınızla birbirinize karşılıklı sorular sorun. Diğer ülkelerdeki sendikaların faaliyete dâhil edilmesi konusunun düşünülmesi gerektiği sonucuna ulaşabilirsiniz.

Uzun, orta ve kısa vadeli hedeflerinizle ilgili belirli tarihler koymak isteyebilirsiniz.

Etkinlik 3

Engellerin belirlenmesi ve aşılması

AMAÇ

aşağıda belirtilenleri yapabilmenizi sağlamak:

• potansiyel engel ya da zorlukları belirlemek

• bunların aşılmasına yönelik yolları incelemek

GÖREV

Planı uygulamaya başladığınızda karşılaşacağınız engellerin listesini oluşturun.

En önemli üç engeli belirleyin ve her bir engel için aşağıda belirtilenleri yapın

• söz konusu engeli aşmak için gerçekçi bir biçimde uygulanabilecek üç basit adım tespit edin.

• görüşlerinizi meslektaşlarınızla paylaşın.

Etkinlik 4

İletişim halinde olmak

AMAÇ

aşağıda belirtileni yapabilmenizi sağlamak:

• diğer ülkelerdeki meslektaşlarınızda iletişim halinde kalmanızı sağlayacak bir program belirleyin.

GÖREV

Meslektaşlarınızla, düzenli olarak tartışmak istediğiniz konuların listesini oluşturun. İletişim akışının sıklığına karar verin. Yalnızca bir sorun olduğunda birbirinizle iletişim kurup daha sonra iletişimi kesmek şeklinde olmaması için, iletişimleri programlamak önemlidir.

Bu bilgileri meslektaşlarınızla tartışın ve düzenli bir iletişim programı ve sürekli olarak gündemde olmasını istediğiniz temel konular üzerinde fikir birliğine varın.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) çalışanların Avrupa düzeyinde çıkarlarının korunması ve AB kurumlarında temsili amacıyla 1973 yılında kurulmuştur. ETUC’un amacı, tüm vatandaşlarının refahını koruma altına alan güçlü bir sosyal boyuta sahip bir AB’ye ulaşmaktır. Şu an itibariyle 36 Avrupa ülkesinden 82 ulusal sendikal konfederasyon ve 12 Avrupa İş Kolu Federasyonu ETUC üyesidir. Bunlara ek olarak Makedonya, Sırbistan ve Bosna-Hersek’ten gözlemci üyeleri bulunmaktadır. EUROCADRES (Avrupa Profesyonel ve İdari Personel Konseyi) ve EFREP/FERPA (Avrupa Emekliler ve Yaşlılar Federasyonu) gibi diğer sendikal yapılar da, ETUC himayesinde faaliyet göstermektedir. Bunlara ek olarak, sınır ötesi düzeyde sendikalar arası işbirliğini organize eden 45 IRTUCs (Bölgelerarası Sendika Konseyleri) faaliyetini de koordine etmektedir.

ETUC Avrupa sosyal ortaklarından birisidir ve Avrupa düzeyinde sektörlerarası temsil sağlayan tek sendikal örgüt olarak Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) tarafından tanınmaktadır.

www.etuc.org

Benzer Belgeler