• Sonuç bulunamadı

Sosyal Bilgiler dersinde “Sosbu” oyunu ile her sınıf düzeyinde turnuvalara başladık.Konu bitimlerinde oynadığımız oyunlarda öğrenciler hem eğlenceli zamanlar yaşadılar hem de öğrenmeyi kalıcı hale getirmiş oldular.

6. sınıf öğrencilerimizle Sosyal Bilgiler dersinde pilates topu ile öğrendiklerimizi eğlenceli hale ge"rip tekrar et"k. Yeryüzünde Yaşam ünitesi ile ilişkili olarak Paralel ve Meridyenlerle ilgili daha önceden hazırladıkları sorulara cevap arayan

öğrencilerimiz pilates topunun üzerinde paralel meridyenleri daha somut hale ge"rerek anlamlandırma imkanını elde et".

Sosyal Bilgiler dersinde 6. sınıf öğrencilerimiz “Yeryüzünde Yaşam” ünitemiz kapsamında kendi dünyalarını oluşturdu.

Üzerinde kıtaların, okyanusların, paralel ve meridyenlerin yer aldığı dünyalar üzerinde öğrenmenin somut halinin ne kadar eğlenceli olduğunu bir kez daha anlayan öğrencilerimiz

çalışmalarını okul toplumuna sergileyerek farkındalık yarattı.

Sosyal Bilgiler dersinde 6. sınıf öğrencilerimizle ATL çalışmamız olan Bilimsel Araştırma Basamaklarını okul kütüphanemizde eğlenceli hale ge"rerek işbirliği içerisinde tamamladık.

MYP Veli ve Rehberlik Bülteni

5. sınıf öğrencileri Matematik dersinde, düşünme becerilerini geliştirmek adına otobüs yolcuğu yapan bir kişinin koltuk

numaralarının cam kenarı olup olmadığını anlayacakları bir örüntü oluşturdular. Bu çalışma sonucunda mantıklı fikirler ortaya koyup doğru genellemelerde bulundular. Matematiğin gerçek yaşam ile ilişkisini keşfettiler.

6. sınıf öğrencilerimiz Sosyal Bilgiler dersinde Sonuç Değerlendirme çalışmaları olan Organ Bağışı konulu broşürlerini tüm sınıf düzeyindeki arkadaşlarına sundu.

Çalışmalarını yapım aşamasında reklam filmlerini izleyerek fikirlerini geliş"ren öğrencilerimizin heyecanı görülmeye değerdi.

Ortaokul Zenginleş"rme Komitesi öğretmenlerimiz ODTÜ'de düzenlenen "V. Zeka ve Yetenek Kongresi"ne katıldı. Her sene farklı bir temayı konu alan kongrede bu sene #kafakafaya e"ke"yle paylaşımlarda bulunuldu. Öğretmenlerimiz ünite çalışmalarımızı zenginleş"rme konusunda panel ve atölyelere katılarak, alanda uzman kişilerden güncel ve farklı bilgiler edinme fırsatı buldular.

Sosyal Bilgiler dersinde 6. sınıf öğrencilerimiz “Olgu ve Görüş”

konusunu kendi yaşantılarından yola çıkarak vermiş oldukları örneklerle okul toplumuna sergiledi. Öğretmenlerimizin ve diğer öğrencilerin yoğun ilgisi öğrencilerimize keyifli dakikalar yaşattı.

MYP Veli ve Rehberlik Bülteni

Sorgulama, araştırma ile çocukların erken yaştan itibaren iç içe olmasının önemini vurgulayan ve ülkemizde "Çocuklar İçin Felsefe"

eğitiminin öncülerinden biri olan değerli hocamız Nuran Direk'i  16 Kasım Perşembe günü okulumuzda ağırladık. Kitap Atölyesi

dersinde okumakta olduğumuz " Küçük Prens" kitabı üzerine Nuran Direk'in yazdığı" Küçük Prens Üzerine Düşünmek" adlı kitabından yararlanılarak 6. sınıf öğrencileriyle atölye çalışması yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2017-2018 sezonunu Keşanlı Ali Destanı ile açtı. Haldun Taner’in yazdığı ve epik "yatronun en önemli örneklerinden biri kabul edilen Keşanlı Ali Destanı, aynı zamanda Şehir Tiyatroları’nın 20.

yılının ilk oyunu oldu. İlk kez 1964 tarihinde sahnelenen Keşanlı Ali Destanı, aradan yıllar geçmesine rağmen Türk "yatrosunun temel taşlarından biri olma özelliğini yi"rmedi. M. Nurullah Tuncer tarafından yöne"len, yaratıcı kadronun yanı sıra 43 oyuncunun rol aldığı oyunu Okulumuz Tiyatro Kulübü ve Türkçe Bölümünün düzenlediği etkinlikle 8. sınıf

öğrencilerimizle birlikte izledik.

Dünya Felsefe Günü 16 Kasım Perşembe günü yapılan etkinliklerle kutlandı. Öğrencilerimiz “Sofie’nin Dünyası”

kitabından bir bölümü sahnede canlandırarak izleyenlerin yaşam üzerine farklı açılardan bakmalarını amaçladı. Gün boyu

“Felsefe Günü” ile ilgili düşüncelerini “Padlet” uygulaması ile paylaşan öğrencilerimizden en iyi paylaşımı yapan üç öğrenciye Nuran Direk’in imzalı kitabı hediye edildi.

MYP Veli ve Rehberlik Bülteni

Ortaokul öğrencilerimiz BİLGE KUNDUZ etkinliklerini Bilişim

Teknolojileri ve Yazılım dersinde tamamladılar. Öğrencilerimiz Bilge Kunduz görevlerini çözerken, bildiklerini gözden geçirerek;

hesaplama, karar verme, neden-sonuç ilişkisi kurma, analitik düşünme ve problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini kullandılar. Bu çalışmayla hedefimiz; her türlü teknolojik cihaza sahip olduğumuz günümüzde, öğrencilerimizi enformatik

konusunda bilinçlendirmektir. Bilge Kunduz analizleri açıklandığında öğrencilerimizle paylaşılacaktır.

Okulumuzun sürdürülebilirlik komitesi üyeleri tüm öğretmenlerimize “Akran Zorbalığı” farkındalık çalıştayı düzenledi.

#sürdürülebilirlik

#surdurulebilirokul

5. sınıf öğrencilerimiz Bilişim Garaj Akademisi eşliğinde

“Scratch” programlama ile kodlama çalışmaları yaptı. Öğrenciler algoritmik düşünme çalışmalarının ardından bir ders konusu ile ilgili etkileşimli animasyon çalışmalarını tamamladı.

TOPLUMSAL CİNSİYET

Siz hiç oğlunuzu aslan oğlum, kızınızı cici kızım diye sevdiniz mi? Hiç kızınıza pembe oğlunuza mavi kıyafet aldınız mı? Çocuğunuza oyuncak alırken özellikle oğlunuza kamyon, araba ya da tamir ale" alıp kızınıza bebek ve evcilik oyuncakları almaya dikkat et"niz mi? Oğlunuzu tanıtırken haylaz kızınızı tanıtırken hanım hanımcık diye tanıttınız mı? Muhtemelen bu sorulara cevabınızı verdiniz; çünkü bize toplum kızlar şunu yapar, erkekler ise bunu yapar diye öğret". Hiç uzun saçlı oğlan, kısa saçlı kız çocuğu olamaz mı? Hiçbir kız çocuğu mavi pantolon giyemez mi? Oğlunuz ilk aşık olduğunda içinizden “Çok canlar yakacak. “ diye geçirirken, kızınız ilk aşık olduğunda “Başımıza bela açacak.” diye geçirdiniz mi? Oysa aşk dediğimiz şey iki kişi arasında yaşanmaz mı? Neden iki farklı cinsiyetteki çocuğumuz için farklı şeyler düşünüp hissediyoruz? Kızımız düştüğünde “Aman evladım dikkat et!” derken oğlumuz düştüğünde “Erkek adam ağlamaz.” diyip susturuyoruz. İki cinsiyette aynı acıyı çekmiyor mu? Veliaht dediğimizde genelde aklımıza oğlumuz geliyor olsa da kızımız da bizim veliahdımız olamaz mı? Birçok şirke"n yöne"minde artık kadınlar yok mu? Yoksa kadınlar sadece evde oturup çocuk mu büyütmeli? Ne işleri mi var ellerinin hamuru ile erkek işinde? Aslında aşçıların da büyük bir çoğunluğu erkek"r. İllaki oğlumuz mu kızımızı korumalı yoksa kızımız kendini koruyamıyor mu? Biz bu düşüncelerimizi çocuklarımıza yüklerken onları nasıl bir yükün altına soktuğumuzu göremiyoruz. Doğdukları andan i"baren çocuklarımız daha önünü göremezken cinsiyet kalıplarına sokuyoruz. Toplumsal cinsiyet kavramı çocuklarımıza yaptığımız bu haksızlığı ve cinsiyet ayırımcılığını vurgulamak için ortaya atılmış bir kavramdır.

Aslında biz bazen bir cinsiye" ön plana çıkarmak istesek de bazen bastırıyor ve sınırlıyoruz. Kadın ve erkek beyninin fizyolojik olarak farklarından biri araba park ederken de kullandığımız uzamsal algıdır. Kadın cinsiye"nin beyninde uzamsal algı erkek beynine göre geçmiş araştırmalarda daha az gelişmiş bulunmuştu fakat bu araştırma yapılırken kadınlar bugünkü kadar yoğunlukta araba kullanmıyordu. Belki bugün aynı araştırma yapılsa aradaki farklılıktan bahsetmeyeceğiz.

Kızlarımıza ve oğullarımıza eşit şartları sunduğumuzda onların eşit şekilde gelişebilmelerine de fırsat vermiş olacağız.

Benzer Belgeler