• Sonuç bulunamadı

Rehabilitasyon Çalışmaları

5.1 Dikili Balıkçı Barınağı

5.1.5 Rehabilitasyon Çalışmaları

1957-1966 yılları arasında inşaatı tamamlanan ve yukarıda bahsedildiği üzere 2009-2011 yılları arasında 3 ayrı onarım işine tabi tutulan Dikili Balıkçı Barınağı’nın ilgili mevzuat ve şartnamelerde belirtilen standartlara getirilmesi ve böylelikle balıkçılık faaliyetlerinin daha muntazam yürütülebilmesi için barınakta yapılması gereken imalatların neler olduğu aşağıda başlıklar halinde belirtilmektedir.

Ana mendirek; 170 m uzunluğa, (4-6) ton taş kategorisine, 4 m kret genişliğine ve 2/3 eğimli anroşman kaplaması tanzimine sahip ana mendireğin taş kategorisi ve anroşman kesiti açısından herhangi bir onarıma ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak, müzvarı yaklaşık olarak tali mendireğin iz düşümünde biten ana mendireğin dalganın dönerek barınak içerisine girmesine engel olunması amacıyla uzatılması gerekmektedir. Uzatılan mendireğin barınak giriş ağzını daraltmaması için de mevcut doğrultusundan daha farklı bir açıyla (15º) uzatılması uygun olacaktır. Mendireğin Şekil 5.14’de belirtildiği üzere 100 m uzatılması da rıhtım ve basen alt başlıklarında belirtilen sebeplerden ötürü uygun bir uzatma mesafesi olacaktır.

Mendirek uzatılması işi kapsamında 30,000 tonun üzerinde taş kullanılacağı ve bunun maliyetinin, 2011 yılı fiyatlarıyla, yaklaşık 420,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir.

Tali mendirek; ana mendireğin tersi bir duruma sahip tali mendirekte herhangi bir uzatmaya gerek duyulmamakla birlikte, uygun taş kategorisine ve anroşman kesitine sahip olmayan mendirekte onarıma ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak, Şekil 5.14’de belirtildiği üzere yapılacak çalışmalar sonrası yeni bir tali mendirek oluşacak olmasından ötürü mevcut tali mendireğin onarılmasına gerek duyulmayacaktır. 40 m uzunlukta yapılacak yeni tali mendireğin kesitinin (2-4) ton kategorisindeki taşlarla, +2.50 m üst kot ile 3 m genişliğe sahip kret ve 2/3 eğimli anroşman kaplamasına sahip olacak şekilde oluşturulması uygun olacaktır. Mendirek yapımı işi kapsamında yaklaşık 5,000 ton taş kullanılacağı ve bunun maliyetinin yaklaşık 65,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir.

Rıhtımlar; 2009 yılı itibariyle söz konusu balıkçı barınağının rıhtım üst kotları, rıhtımlarda meydana gelen zamana bağlı oturmalardan dolayı, ortalama +0.30 m mertebesine gerilemiş durumdaydı. Bununla birlikte, bağlama için kullanılan rıhtım aksesuarları da kullanılmaz hale gelmişti. Bu sebeple barınağı kullanan tekneler hem yanaşmada hem de bağlamada sorun yaşamaktaydı.

2010 ve 2011 yılları içerisinde yapılan onarım işleri ile birlikte toplamda 358 m uzunluktaki rıhtımın onarımının tamamlanması sonrası bahsedilen problemler çözümlenmiş oldu. Dolayısıyla bu rıhtımlar için ilave bir imalat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, yaklaşık 50 m uzunlukta olan ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince kullanılan tali mendirekte de aynı imalatın devam ettirilmesi (rıhtımların onarılması) yerinde olacaktır. Rıhtım onarımı işi maliyetinin yaklaşık 100,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir.

Ancak, yapılan 358 m’lik rıhtım onarımı işine rağmen barınakta halen (kapasitenin üzerinde tekne bulunduğu için) yanaşma kapasitesi açısından sorun yaşanmaktadır. Bilhassa sadece ana mendirek müzvarına doğru yanaşabilen büyük tekneler için ilave yanaşma yapıları yapılması gerekmektedir. Bunun için de ana mendirek alt başlığında belirtildiği üzere, ana mendireğin 100 m uzatılması ve uzatılan kısmın 50 m’lik kısmında rıhtım yapılması en doğru çözüm olacaktır. Böylelikle mendireğin uzatılması ile birlikte dalganın dönerek basen içerisine girmesi sorununa çözüm bulunmuşken yanaşma kapasitesi de arttırılmış olacaktır.

50 m uzunlukta (-3 m yanaşma derinlikli) rıhtım yapılması işi kapsamında yaklaşık 800 m3 beton kullanılacağı ve bunun maliyetinin yaklaşık 290,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir. Maliyeti etkileyen diğer parametreler, mevcut derinliklere bağlı olarak, tarama ve dolgu işleridir.

Bununla birlikte tali mendireğin iç tarafında kalacak kısımda (çekek yeri düzenlemesi yapılacak kısımda) küçük teknelerin yanaşması için ortalama -1.50 m yanaşma derinlikli rıhtım yapılması mevcut basenin içinde bağlı bulunan teknelerin

bu alanı kullanmasına olanak sağlayacaktır. Böylelikle, mevcut basen içerisinde orta büyüklükteki tekneler için ilave yanaşma alanı oluşacaktır.

Çekek Yeri; barınakta çekek yeri bulunmamakta ancak karaya tekne çekimi için, Şekil 5.13’de görülen, tali mendireğin dış (sahil) kısmı kullanılmaktadır. Barınak içerisinde çekek yeri düzenlenecek alan bulunmadığı için çekek yeri düzenlemesi ancak bu sahil kısmında yapılabilir. Ana mendireğin uzatılması ve yeni tali mendirek inşası ile birlikte dalga etkisine çok daha az maruz kalacak bu kısım, çekek yeri için ideal bir hale gelecektir. Bu alanda yapılacak çekek yeri ve rıhtım işinin maliyetinin yaklaşık 350,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir.

Şekil 5.13 Çekek yeri olarak kullanılan sahil kesimi.

Basen; tekneler için boşaltma, dinlenme, bağlanma, manevra ve servis alanı olarak kullanılan barınak baseninin büyüklüğü bu barınakta yaklaşık 1.20 ha olup, bu alan bir kısmı büyük tekneler olmak üzere 119 (ilave 14) adet tekne barındıran barınak için yetersiz kalmaktadır. Barınaktan faydalanan teknelerin tamamının burada barınabilmesi ve eksiksiz hizmet alabilmesi için basenin genişletilmesi gerekmekte olup, Şekil 5.14’de belirtilen projenin gerçekleştirilmesi durumunda basen yaklaşık 1.40 ha büyüyecektir ki bu mevcut duruma göre yaklaşık %115’lik bir artışa denk gelmektedir.

Üstyapı; mevcut durum başlığında da belirtildiği üzere barınakta idare binası, lokal ve satış yeri mevcuttur. Mevcut kapalı alanlarda ön soğutma yeri ve buz üretim yeri oluşturmak da ihtimal dahilindedir. Bununla birlikte bakım/onarım işlerinin yapılacağı atölye inşa etmek için yeterli geri saha bulunmamakla birlikte, çekek yeri düzenlemesi yapılacak alanda kazanılacak yeni alanlar atölye vb. üstyapıların yapımı için yeterli olacaktır. Eksik üstyapıların tamamı için 500 m2’lik kapalı alanın yeterli olacağı öngörülmekte ve yapım maliyetinin, 2011 yılı fiyatlarıyla, yaklaşık 225,000 ¨ (KDV Hariç) olacağı hesap edilmektedir.

Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında yapılacak imalatlara (Şekil 5.14’de gösterilmekte) ait maliyetler (Tablo 5.1’de gösterilmekte) yaklaşık değerler olmakla birlikte, resmi kurumlara ait 2011 yılı birim fiyatları baz alınarak hesap edilmiştir. Tablo 5.1 Rehabilitasyon çalışmalarına ait maliyet tablosu (Dikili)

Yapım İşi Maliyet (KDV Hariç) (¨)

Ana Mendirek Uzatılması 420,000 Tali Mendirek Yapılması 65,000 Rıhtım Onarımı 100,000 Rıhtım Yapılması 290,000 Çekek Yeri + Rıhtım Yapımı 350,000 Üstyapı İnşaatı 225,000

Fener İmalatı (2 adet) 20,000

Şekil 5.14 Dikili balıkçı barınağı rehabilitasyon planı.