• Sonuç bulunamadı

4.4 Kalite Sistemi, Politikası ve Yönetimin Sorumlulu u

lgili i letme; mü teri ihtiyaçlarının kendi kalitesini belirledi ine inanarak yüksek kaliteli malları en ekonomik seviyede üretmeyi ilke edinmi tir. letme yönetimi ve çalı anları tarafından belirlenen kalite politikasının ana hatları belirtilecek olursa;

• Çalı anları sürekli e iterek ilgili taraflara en iyi servisi vermek,

• Kararlı ve ilgili taraflarına güven veren bir organizasyona sahip olmak, • Sürekli mü teri memnuniyetini prensip edinmi olmak,

• Üretti i ürünün kalitesine güvenerek rekabet disiplinlerine göre hareket etmek,

• Ayakta durabilmenin zor oldu u sektörde sürekli iyile tirme yaparak bacası tüten bir i letme olmaktır.

Kalite politikasının tüm çalı anlara duyurulabilmesi ve kalite bilincinin geli tirilmesi amacı ile programlı e itimler düzenlenmektedir. Bu e itimlerin amacı; kalite yönetim sistemini uygulamak, sürdürmek ve etkinli ini sürekli iyile tirmek, mü teri isteklerinin yerine getirilmesi yolu ile mü teri memnuniyetini arttırmak için, gerekli olan insan kaynaklarını belirlemeye ve bunların e itimlerini sa lamaya dair bir yöntem olu turmaktır.

Gerçekle tirilen e itimler (planlı/plansız) e itim etkinli i de erlendirme formu ile;

− E itimin Kendisi ( çeri i) − E itimin Etkileri (Sonuçları)

olmak üzere hemen ve zamana yayılarak insan kaynakları ve personel birimi tarafından de erlendirilmektedir. Hemen yapılan de erlendirme, e itici ve insan kaynakları ve personel biriminin birlikte yaptı ı de erlendirmedir. Zamana yayılan sonuçlara odaklı de erlendirme ise, kalite güvence birimi ile insan kaynakları ve personel biriminin birlikte yaptı ı de erlendirmedir. Her iki de erlendirme sonucu da, gözden geçirme için girdi olu turmaktadır.

lgili i letmede e itim ihtiyaçları, yönetimin kalite sistemini gözden geçirme toplantılarında, aylık yönetim toplantısında veya ISO-9000:2000 Proje Ekibi toplantılarında belirlenebilmektedir. Bununla birlikte her birim, çalı anların performansını gözlemleyerek ve birim çalı anlarından gelecek istekler do rultusunda e itim konu ve içeriklerini belirleyerek e itim talebinde bulunabilmektedir.

letmede yönetim tarafından kalite sisteminin de erlendirilmesi için, yönetimin gözden geçirilmesi toplantıları yapılmaktadır. Bunun için, ocak ve temmuz ayları içerisinde üst yönetimin katılımı ile yapılan aylık toplantı, aynı zamanda üst yönetimin gözden geçirmesi toplantısı olarak de erlendirilmektedir. Toplantı gündemini ve görü ülecek konuların tespitini, yönetim temsilcisi yapmaktadır. Bu toplantıda, kalite sisteminin yönetim tarafından belirlenmi olan kalite politikası ve kalite hedeflerini kar ılamadaki etkinli inden emin olmak için kalite hedefleri ve iç tetkik raporları gündem maddesi olmaktadır. Bunun yanı sıra mü teri ikayetleri, kalite ve üretim sorunları gibi konular görü ülmektedir.

4.5 Kalite Kontrol Faaliyetleri

Gerçekle tirilen kalite kontrol faaliyetlerinin amacı, girdi hammaddeden son ürüne kadar olan prosesin bütün a amalarında uygulanacak kalite kontrol yönteminin belirlenmesi, uygulanması ve ortaya çıkan uygunsuzluk durumunun tespit edilerek sorumlulara bildirilmesi, önlemeye yönelik tedbirlerin alınmasıdır. letmede yapılan kalite kontroller; malzemelerde kontroller, kesim sırasında kalite kontroller, silim dolgu sırasında kalite kontroller, son a amada kalite kontroller olmak üzere dörde ayrılabilmektedir.

Malzemelerin kontrolü amacıyla, satın alınan malzemelerin girdi kontrolleri satın alma prosedürüne uygun olarak yapılmaktadır.

Kesim sırasında kalite kontrolde, kesilen plaka periyodik olarak Standart Ürün ve Ta Kesim Kriterleri Listesine, Proses Kalite Planına, Proses Hata Tanımları Listesi kriterlerine, ilgili kesim i emrine göre uygunlu u kontrol edilir.

Silim i lemi sırasında ve sonrasında plakalar kalite kontrolü yapan ki i/ki iler tarafından proses kalite planına ve proses hata tanımları listesi kriterlerine, Standart Ürün ve Ta Kesim Kriterlerine, ilgili kesim i emrine göre kontrol edilerek tanımlanan hatalara rastlandıysa proses kontrol formuna kaydedilmektedir.

Dolgu sırasında ve sonrasında plakalar kalite kontrolü yapan ki i/ki iler tarafından proses kalite planına ve proses hata tanımları listesi kriterlerine, Standart Ürün ve Ta Kesim Kriterlerine, ilgili kesim i emrine göre kontrol edilerek tanımlanan hatalara rastlandıysa proses kontrol formuna kaydedilmektedir.

Son kontrolde, Katrak, Ebatlama, Yarma, Silim sonrası üretilen plakalar

kasalama i lemine tabi tutulup sevkıyata hazır hale getirilip kendilerine ayrılan alanlarda bekletilirken uygulanan kalite kontrol usullerine göre kontrol edilmektedir. Tüm a amalarda ortaya çıkan uygunsuz ürünler, uygun olmayan ürünün kontrolü prosedürüne göre i leme tabi tutulmaktadır.

4.6 Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü

Uygun olmayan ürünü kontrolü faaliyetlerinin amacı, belirlenen artlara uymayan ürünün, yanlı lıkla kullanımının veya teslimatının önlenmesi için tanımlanmasını ve kontrol edilmesini sa lamaya yönelik yazılı bir yöntem olu turmaktır. lgili i letmede uygun olmayan ürünler sekiz a amada incelenmekte ve bu a amaların açıklamaları öyle olmaktadır;

Kalibre lemleri: Yarma makinesi çıkı ında ayrılan kalın malzemeler (normalden en az 1 mm kalın) honlama makinelerinin sadece kalibreleri kullanılarak normal malzemeye dü ürülerek honlanmaktadır. Yeniden derecelendirme i leminde malzeme kalınlı ını yeni derecelendirilen malzeme kalınlı ına dü ürmek için, honlama makinelerinde kalibre i lemi yapılmaktadır.

Tamir lemleri: Ön seleksiyon ve seleksiyonda ayrılan hatalı (dolgu hatalı–kö e kenar kırık-silim hatalı) malzemelerin, mermer yapı tırıcısı (akemi) ile tamir edilip spiral ile düzeltilmesi i lemidir.

Kafa / Yan Kesme lemleri: Yan kesme i lemleri, ham kesimden elde edilen ürün bilgi formundaki ölçüler dı ındaki atölye i lemleri için boyuna ebatlamasıdır. Kafa kesme i lemleri, üretimin bütün istasyonlarında olu an ve ta ımada kaynaklanan kırık malzemelerin serbest boy olarak ebatlanmasıdır.

Keçe lemleri: Tamir i leminden geçmi ve hataları giderilmi malzemelerin sıkı tırılmı bez ve ipten olu mu keçe ismi verilen, abrasiv gibi kullanılabilen malzeme ile silim makinelerinden geçirilerek spiral izlerinin ve abrasiv hatalı malzemelerde abrasiv izlerinin giderilmesi i lemidir.

Fayans lemleri: Hatalı fayansların tekrar ebatlanmasıyla farklı ebatlarda ürünlerin elde edilmesidir.

ç Piyasa Ebatlama lemleri: Ürün bilgi formunda belirtilen uygunsuz ürünlerin, süpürgelik malzemelerin, atölye ürünlerinin, uygunsuz ürünlerin özel sipari ler do rultusunda ebatlanmasıdır.

Atölye lemleri: Verilen sipari ler do rultusunda istenilen özellikteki malzemenin; kafa kesme, yan kesme, pah, honlama, ebatlama makinelerinin kullanılarak gerçekle tirilmesidir.

Palet Ta ı: Ham kesimden ayrılan ve yarmaya uygun olmayan (büyük delik, kumlu, çatlak, oniksli v.b.) malzemelerdir.

4.7 Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler

lgili i letmede gerçekle tirilen düzeltici ve önleyici faaliyetlerin amacı, i letme içinde kar ıla ılan uygunsuzlukların sebeplerini gidermek ve tekrarını önlemek için kar ıla ılan uygunsuzlukların etkilerine uygun tedbirlerin alınmasına yönelik yöntem olu turmaktır.

Bilindi i gibi düzeltici faaliyet, saptanan bir uygunsuzlu un sebebini veya di er istenmeyen durumunu yok etmek için yapılan faaliyettir. Düzeltici faaliyet, tekrar meydana gelmeyi önlemek için yapılmaktadır. Önleyici faaliyet ise, meydana

gelmeyi önlemek için yapılmaktadır. Düzeltici faaliyetler u durumlarda istenebilmektedir:

• Yapılan toplantılar sonucunda tespit edilen olumsuzluklarda,

• Bir proses veya i in gerçekle tirilmesi sırasında tekrarlanan sorunlarda, • Bir iç tetkik sırasında gözlemlenen aykırılıklarda,

• Mü teri ikayetlerinde,

• Tedarikçilerden gelen mallarda bir uygunsuzluk tespit edildi inde,

• Kalite Yönetim Sistemine veya ISO 9000 standartlarına uygun olmayan herhangi bir durum ortaya çıktı ında,

• statistiksel olarak proses kontrol dı ına çıkma e ilimi gösterdi inde.

4.8 Uygulama Alanı Olarak Seçilen Honlu Dolgulu Üretim Prosesi

Uygulama alanı olarak seçilen honlu dolgulu üretim prosesinin i leyi i öyledir; özenle seçilmi bloklar, SD ve katrak makinelerinde ebatlanır. Yarma makinelerinde i lemden geçer ve tam otomatik kalibre-honlama makinelerinde honlanır. Renk tonlarına ayrıldıktan sonra dolgu makinelerinde dolgulama i lemine tabi tutularak kurutulmaya alınır. Kurutulma i lemi tamamlanan yarı mamul ürün, honlama ebatlama hatlarında 0-1 mm. hassasiyetle ebatlanır, ebatlama sonunda kullanılan malzemenin hakim rengi dikkate alınarak ön seleksiyon i lemine tabi tutulur. Ayrıca bu a amada, kalite kontrol i lemi de gerçekle ir. Kriterlere uymayan mamuller ayrılır. Seleksiyon i leminde birçok kriter göz önüne alınarak ayrım yapılır. Ürünler, seleksiyondan sonra kasalanarak sto a alınır. Gerçekle tirilen bu i lemler için akı eması ekil 4.3’de görüldü ü gibidir.

Honlu Dolgulu Proses Akım Diyagramı

BLOK SEÇ M ST KATRAK KAFA KESME KÖPRÜLÜ KESME YARMA KAL BRE HONLAMA DOLGULAMA KURUTMA KAZIMA S L M ÖN SELEKS YON SELEKS YON KASALAMA STOK SATI DEFECTIVE STOK

TAM R-YEN DEN EBATLANDIRMA

ATIK HONLAMAKEÇE

Yeniden lenebilecekler le ne m ey en le r 1 1 TRIMMING CROSS CUT B üy ük D ol gu H at al ı Ü rü n st en en Ö ze lli kt e O lm ay an Ü rü nl er

Benzer Belgeler