• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Belgede GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (sayfa 39-42)

O: Tehlike dışı olan türlerdir

3- PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Faaliyetin kirletici kaynakları ve alınacak önlemler aşağıda verilmiştir.

Sıvı Atık

Tesiste İnşaat aşamasında 1,8 m3/gün, işletme aşamasında 0,39 m3/gün atık su oluşacaktır. Bu atık sular, Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi Kanalizasyon şebekesine deşarj edilecektir. Tesiste yapılan tüm işlemler sırasında çıkan atık sular Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği ve Deşarj kriterlerine uyulacaktır.

Tesiste yapılan tüm işlemler sırasında çıkan atık suların bertarafında 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” ve 12.02.2008 tarihli ve 26786 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

Katı Atık

Montaj sırasında ve daha sonra işletme aşamasında bakım ve onarım sonrası oluşabilecek kablo, sigorta, kollektör, solar hücre gibi malzeme atıkları tehlikeli ve tehlikesiz olma durumuna göre ayrıştırılır. Ayrıştırılan atıkların tehlikeli sınıfına girenler, tehlikeli atıkların 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak bertaraf edilecektir. Geri kazanımı mümkün olanlar geri kazanım tesislerine gönderilecek, Tehlikeli olmayanlar ve kullanılamayacak durumda olanlar Araban Belediyesi yetkililerine teslim edilip Katı atık depolama sahasına gönderilecektir.

İşletme dönemi süresince çalışan personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklarla (cam, kâğıt, plastik vb.), bu personelin yemek servisinden kaynaklanan organik kökenli evsel nitelikli katı atıkların bertarafı; 14 Mart 1991 Tarih ve 20814 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”ne göre yapılacaktır. Projede inşaat aşamasında 11,2 kg/gün, işletme aşamasında 2,24 kg/gün evsel katı atık oluşacaktır. Bu katı atıklardan, evsel nitelikli katı atıkların değerlendirilebilinir sınıfına girenler tekrar kullanılabilirlikleri göz önünde bulundurularak ayrı ayrı toplanıp ve geri kazanımı sağlanacaktır. Geri kazanımı mümkün olmayan evsel nitelikli katı atıklar ise çöp bidonlarından ayrı ayrı biriktirilerek görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı biçimde muhafaza edilecek ve günlük olarak Araban Belediyesi tarafından toplanıp, Katı Atık Depolama sahasına gönderilecektir.

Tehlikeli Atıklar

İşletmede tehlikeli atık oluşmayacaktır. Tesiste tehlikeli atık oluşması durumunda tehlikeli atıkların 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak bertaraf edileceği firma yetkilileri tarafından taahhüt edilmiştir.

Atık Yağlar

İşletme sırasında kullanılacak makinelerin bakım ve onarımları yetkili servislerine yaptırılacaktır. Tahmin edilemeyen sebeplerden dolayı atık yağ oluşması durumunda; atık yağlarının ve yakıtların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini 14.03.2005 Tarih ve

DİLEK ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET AŞ. GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve atık yağların yönetimi konusunda çıkartılacak mevzuat hükümlerine uygun olarak en aza düşürecek atık yönetimi sağlanacaktır. Oluşabilecek atık yağlar 30.07.2008 tarih ve 26952 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve atık yağların yönetimi konusunda çıkartılacak mevzuat hükümleri çerçevesinde depolanarak bakanlıktan lisans almış firmalara verilerek bertaraftı sağlanacaktır.

Oluşması durumunda atık yağlar için; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinin, “Geçici Depolama” başlıklı 18. Maddesi gereğince;

a) Atık yağlar geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler içinde toplanacağı

b) Farklı kategorideki atık yağlar için farklı tank/konteyner kullanılacağı,

c) Atık yağ geçici depolama tankları/konteynerlerinin göstergeli, aşırı dolmayı önleyici tertibata sahip olacağı, Tanklar/konteynerlerin işaretli yerlerine kadar dolum yapılacağı ve hiçbir zaman tam dolu bırakılmayacağı,

d) Tanklar/konteynerlerın kolayca doldurulabilir ve boşaltılabilir olacağı,

e) Tankların/konteynerlerin ağzı yeterli büyüklükte ve kapalı, diplerinde toplanmış katı veya çamurumsu çökeltilerin temizlenmesi için gerekli düzeneğe sahip olacağı ve yağmur suyundan korunacağı,

f) Atık yağların, kırmızı renkli ve üzerinde "Atık Yağ" ibaresi yer alan tank/konteynerlerde depolanacağı

g)Farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle karıştırılmayacağı

h)Tankların içine su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifiriz ve motorin gibi herhangi yabancı bir maddenin karıştırılmayacağı firma tarafından taahhüt edilmektedir.

Bitkisel Atık Yağ

İşletmede yemekhane bulunmadığından dolayı Bitkisel Atık Yağ oluşmayacaktır.

Oluşması durumunda 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan

"Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine uyulacaktır.

Tıbbi Atıklar

Oluşması muhtemel tıbbi atıkların bertarafın da 22.07.2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"'nin (30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik) ilgili hükümlerine uyulacaktır.

Atık Ambalaj

Tehlikeli maddelerle kontamine olmamış, geri kazanılabilir ambalaj atıkları 24.08.2011 Tarih ve 28035 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince geri kazanım lisansı almış firmalara verilecektir.

Atık ambalajların tehlikeli madde ile kontamine olması durumunda 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında bertaraf edilecektir.

35/44

Atık Pil ve Akümülatör

İşletmede oluşacak muhtemel atık pil ve akümülatörler, 31.08.2004 tarih ve 25569 Sayılı Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğine göre bertaraf edilecektir.

Gürültü

Tesiste hissedilebilir gürültü oluşumu inşaat aşamasında olacaktır. Tesise en yakın yerleşim yerleri sırasıyla; Erenbağ Köyü yaklaşık 2500 m, Fıstıklıdağ köyü yaklaşık 3500 metre mesafede bulunmaktadır. 2500 m uzaklıkta bulunan Erenbağ Köyün de hissedilecek gürültü seviyesi 22,07 dBA olacaktır. Ayrıca yaklaşık 3500 metre mesafede olan Fıstıklıdağ köyünde hissedilecek gürültü seviyesi ise 14,22 dBA olacaktır. Oluşacak gürültünün gürültü sınır değerinin altında olduğu görülmektedir. Tesis işletmeye geçtiğinde prosesten kaynaklı hissedilebilir gürültü oluşmayacaktır. Ancak, sahada yapılacak çalışmalarda iş makinelerinin hepsinin aynı anda ve aynı yerde çalışmaları çok nadir durumlarda söz konusu olacaktır. Bu kapsamda proje alanında oluşacak gürültü, hesaplanan değerden daha düşük olacaktır. Yine de gürültü konusunda gerekli tüm tedbirler alınarak inşaat aşamasında oluşacak gürültü değerinin ilgili yönetmelikte belirtilen sınır değerleri aşmamasına dikkat edilecektir

DİLEK ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET AŞ. GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Belgede GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (sayfa 39-42)

Benzer Belgeler