• Sonuç bulunamadı

PROJENĠN ĠNġAAT VE ĠġLETME AġAMASINDA ÇEVRESEL ETKĠLERĠ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Faaliyet ile ilgili olarak 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Ġzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında EK.II - 3.9 ĠĢleme tanklarının toplam hacminin 30 m³ ve üzeri elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal ve plastik maddelerin yüzey iĢlemesinin yapıldığı tesisler kapsamında değerlendirildiğinde, faaliyet kapsamında kullanılacak toplam tank hacmi 29 m3 olduğundan çevre izni açısından kapsam dıĢındadır. ĠĢletme çevre izni açısından kapsam dıĢı olmasına rağmen S.K.H.K.K.

yönetmeliklerine uyulacaktır.

3.a. Katı Atıklar

ĠĢletme aĢamasında oluĢan evsel nitelikli katı atıklar (21,44 kg/gün) 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümleri kapsamında toplanıp değerlendirilecektir. Evsel nitelikli katı atıklar ağzı kapaklı içine çöp poĢeti yerleĢtirilmiĢ, sıhhi çöp bidonlarında biriktirilerek EskiĢehir Belediyesine ait Katı Atık Depolama Alanına nakledilecektir. Toplanan evsel nitelikli katı atıklar görünüĢ, koku, sızdırmaz ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek Ģekilde kapalı özel araçlarla taĢınacaktır.

3.a.2. Ambalaj Atıkları:

Tesiste oluĢacak olan ambalaj atıkları ( 2,68 kg/gün ) tesiste diğer atıklardan ayrı toplanarak Çevre ve ġehircilik Bakanlığı‟ndan Ambalaj Atıkları Toplama Ayırma ve Geri Kazanım Tesisi Lisansı olan firmalara verilecektir. 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin hükümlerine uyulacaktır.

25 3.a.3 Endüstriyel Katı Atık:

Tesiste proses kaynaklı oluĢan atıklar (12 01 02) ve (20 01 40) tel vb. metal atıklardır. Bu atıklar Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği‟ne göre bertaraf edilecektir.

3.a.4 Tıbbi Atıklar:

Tesiste tıbbi atık oluĢması beklenmemektedir. Kaza ve benzeri durumlarda ilk müdahale ardından sağlık ocağı ve hastaneye sevk yapılacaktır. Acil durumlarda tıbbi atık oluĢması halinde bu atıklar üzerinde tıbbi atık amblemi bulunan kırmızı poĢetlerde diğer atıklardan ayrı toplanıp BüyükĢehir Belediyesi‟nce EskiĢehir Ġli için yetkilendirilmiĢ tıbbi atık toplama ve bertaraf firmasına verilerek bertarafı sağlanacaktır.

Tesiste 22.07.2005 tarih ve 25883sayılı Resmi Gazete‟ de yayımlanarak yürürlüğe giren ( DeğiĢiklik 21.03.2014 tarih ve 28948 sayı) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ilgili hükümlerine uyulacaktır.

3.a.6 Atık Yağlar, Yağ Filtreleri v.b. Atıklar:

Tesiste faaliyet kapsamında belirli periyotlar ile makine bakım iĢlemleri yapılacaktır. Söz konusu bakım iĢlemleri tesis bünyesinde yapılacaktır. OluĢacak atık yağlar toprak kirliliğine sebep vermeyecek Ģekilde uygun kaplarda biriktirilerek Çevre ve ġehircilik bakanlığından lisanslı firmalara teslim edilecektir.

Ayrıca personelin yemek ihtiyaçları dıĢarıdan yemek firmasından karĢılanacaktır. OluĢan atık yemekler, yemek Ģirketine geri gönderilecektir. Bu sebepten bitkisel atık yağlar oluĢmayacaktır. Ġleriki dönemlerde tesis bünyesinde yemek piĢirilmesi durumunda ise oluĢması muhtemel atık yağların bertarafı konusunda 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete‟de yayınlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve 06.06.2015 tarih ve 29378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uyarınca bertarafı gerçekleĢtirilecektir.

3.a.7 ĠĢletme AĢamasında OluĢacak Tehlikeli Atıklar

Tesisin bakım onarım iĢlemlerinden kontamine olmuĢ bez, eldiven, üstüpü, boyaların bulunduğu boĢ ambalaj kutuları gibi tehlikeli atıklar kaynaklanması olasıdır. Bu tür atıklar 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (DeğiĢiklik 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiĢtir.) gereğince doğal ortamda kirlilik oluĢturmayacak Ģekilde kapalı kaplarda biriktirilerek, lisanslı bertaraf tesisine gönderilecektir.

Faaliyet kapsamında oluĢacak tehlikeli atıklar, tesis içerisinde “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uygun olarak zemini sızdırmasız, üzeri kapalı, görevli personel harici giriĢ çıkıĢların engellendiği bir yerde depolanacaktır.

3.b Sıvı Atıklar:

“Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği”ne göre, tesiste personelin kullandığı içme ve kullanma suyunun tamamının atıksuya dönüĢeceği kabul edildiğinde, tesiste oluĢan evsel nitelikli atıksu miktarı 2.400 lt/gün ( 2,4 m3/gün ) kadar olacaktır.

Tablo 7. Atık suyun Fiziksel, Kimyasal ve Bakteriyolojik Analizi

Parametre Atıksu Karakteri (mg/l)

26

AKM (Askıda Katı Madde) 200

BOI (Biyolojik Oksijen Ġhtiyacı) 200

KOI (Kimyasal Oksijen Ġhtiyacı) 500

Toplam Azot 40

Fosfor 10

Klorürler 50

Alkalinite (CaCO3) 100

Yağ-Gres 100

Kaynak: Çevre Mühendisliği Uygulamaları, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (2002)

Endüstriyel Nitelikli Atıksu Miktar ve Özellikleri:

Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” ne göre, tesiste personelin kullandığı içme ve kullanma suyunun tamamının atıksuya dönüĢeceği kabul edildiğinde, tesiste oluĢan evsel nitelikli atıksu miktarı 2.400 lt/gün ( 2,4 m3/gün ) olup kanalizasyon hattına verilecektir. Yüzey temizleme iĢlemindeki durulama suyunun tamamının atıksuya dönüĢeceği kabul edilirse toplamda 11,80 m3/gün kadar atıksu olacaktır. OluĢan atıksu, deĢarj standartlarını sağlaması koĢulu ile kanalizasyon hattına verilecektir.

Endüstriyel nitelikli atık suyun deĢarj standartlarını sağlamak için tesis bünyesinde ön arıtma ünitesi kurulacaktır. Bu atık sular ön arıtma ünitesinde arıtıldıktan sonra deĢarj standartlarını sağlaması koĢulu ile kanalizasyon hattına verilecektir. DeĢarj yapılmadan önce atıksu altyapı sistemine bağlantı izin belgesi alınacaktır Tesiste Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği esas ve hükümlerine uyulacaktır.

3.c. Hava kirliliği

Söz konusu tesiste, taĢıt araçlarının enerji ihtiyaçları, motorin ile karĢılanacaktır. Diğer makinelerin enerji ihtiyaçları ise elektrik enerjisi ile karĢılanacaktır. Gerekli elektrik enerjisi enerji hattından karĢılanacak olup, tesiste bulunan trafo ile gerekli ünitelere dağıtılacaktır.

Proje kapsamında kaplama tanklarında kimyasal iĢlem esnasında oluĢacak emisyonlar davlumbaz ve/veya havalandırma kanalları ile ortamdan toplanarak, SKHKK Yönetmeliği‟nde belirtilen standartlara uygun olarak kontrollü Ģekilde çıkıĢı sağlanarak atmosfere verilecektir.

Faaliyet ile ilgili olarak 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Ġzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında çevre izni alınacaktır. Bu izinler alınırken de S.K.H.K.K. yönetmeliklerine uyulacaktır. Bu izinler alınırken de S.K.H.K.K.

yönetmeliklerine uyulacaktır. Ayrıca 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak çalıĢma yapılacaktır.

03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı ( değiĢiklik 16.06.2012 tarih ve 28325 sayılı ) Resmi Gazete‟de yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

3.d. Gürültü

Proje konusu faaliyette kullanılacak otomatik çinko kaplama tesisi kapalı ortama kurulacaktır.

Faaliyet sahibi 04.06.2010 Tarihli 27601 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” nin 22. Maddesi;

a) Her bir iĢletme ve tesisten çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII‟de yer alan Tablo-4‟te verilen sınır değerleri aĢamaz.

27

b) Gürültüye hassas kullanımları etkileyebilecek Ģekilde yakınında, bitiĢiğinde, altında veya üstünde faaliyetini sürdüren; her bir iĢyeri, atölye, imalathane ve benzeri iĢletmelerden hava yoluyla çevreye yayılan veya ortak bölme elemanları, ara döĢemeler, tavan veya bitiĢik duvarlar aracılığıyla hassas kullanımlara iletilen çevresel gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA‟dan fazla aĢamaz.

c) Birden fazla iĢyeri, atölye, imalathane gibi iĢletmeler ile organize sanayi bölgesi veya küçük sanayi sitesinden çevreye yayılan toplam çevresel gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA aralığından fazla aĢamaz.

Bu aralık esas alınmak kaydıyla, toplam çevresel gürültü seviyesi; gürültüye maruz kalınan alandaki etkilenen kiĢi sayısı, gürültü kaynağı ile gürültüye hassas mekânlar arasındaki mesafe ve benzeri faktörler göz önünde bulundurularak Ġl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenir. Bu bentte verilen sınır değerin aĢılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir iĢyeri sınır değer aĢımından eĢit olarak sorumludur. Gürültüye katkı oranları belirlendikten sonra her bir iĢletme gerekli tedbirleri alır.

ç) ĠĢletme, tesis, atölye, imalathane ve iĢyerlerinin faaliyeti sonucu oluĢabilecek darbe gürültüsü LCmax gürültü göstergesi cinsinden 100 dBC‟yi aĢamaz, hükümlerine uyulacaktır.

28

Uyulacak olan kanunlar, yönetmelik ve tüzükler aĢağıda sıralanmaktadır:

KANUNLAR

2872 Sayılı Çevre Kanunu

5491 Sayılı Çevre Kanunda DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 6831 Sayılı Orman Kanunu

167 Sayılı Yer Altı Suları Kanunu

6331 Sayılı ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu 3191 Sayılı Ġmar Kanunu

Benzer Belgeler