• Sonuç bulunamadı

Projelerin Uygunluğu: Destek Başvurusu Yapılabilecek Projeler Nelerdir?

2. BU MALİ DESTEK PROGRAMINA İLİŞKİN KURALLAR

2.1. Uygunluk Kriterleri

2.1.2. Projelerin Uygunluğu: Destek Başvurusu Yapılabilecek Projeler Nelerdir?

2.1.2.1. Süre

Projelerin uygulama süresi en fazla 18 aydır. Bu süre sözleşmenin son imzalayan tarafın imzalandığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar.

Sözleşmelerde yer alan hükümler doğrultusunda proje faaliyetlerinn projenizde belirtilen süre içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Proje faaliyetlerinin süresi içinde tamamlamak Ajansın değil yararlanıcının yükümlülüğündedir. Kalkınma ajansları mevzuatına göre sözleşme süresi; proje uygulamasında ortaya çıkabilecek aksaklıkları gidermek amacıyla yararlanıcının başvurusu üzerine bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere genel sekreter kararı ile ve proje veya faaliyetin yürütülmesini büyük ölçüde zorlaştıran veya geçici olarak imkânsız hale getiren; yargı süreci, beklenmeyen hâl veya mücbir sebepler nedeniyle bir defaya mahsus olmak ve altı ayı geçmemek üzere yönetim kurulu kararı ile uzatılabilir. Projede yer alan faaliyetlerin sözleşme süresi içinde tamamlanamaması olasılığını en aza indirmek amacıyla; proje faaliyetlerinin tekrar gözden geçirilmesi, süresi uzun olan faaliyetler için çalışmaların hızlandırılması ivedilik ve önem arz etmektedir. (Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller; deprem, sel, yangın, çığ, toprak kayması, yıldırım düşmesi gibi genel nitelikli doğal afetler, proje yararlanıcısının en az üç ay süreli hastalıkları, yaralanma sonucu iş göremez hale gelmeleri, genel kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanıdır.)

2.1.2.2. Yer

Projeler, Ajans’ın faaliyet gösterdiği TRC1 Bölgesi(Gaziantep, Adıyaman ve Kilis) illerinde uygulanmalıdır. Ancak proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri bölge dışında da gerçekleştirilebilir.

2.1.2.3. Yapılabilecek Başvuru Sayısı

İşletmeler 2017 yılı proje teklif çağrısı kapsamındaki Yenilikçi İşletmeler Mali Destek Programına, en fazla 2 (iki) projesi için destek başvurusunda bulunabilir ve en fazla 1 (bir) projesi için destek alabilir.

Ayrıca aynı takvim yılı içerisinde yapılacak proje teklif çağrıları kapsamında bir başvuru sahibi, İpekyolu Kalkınma Ajansı’na tek başına en fazla 4(dört) projesi için destek başvurusunda bulunabilir ve Ajans bunlardan en fazla 2(iki) tanesine mali destek sağlayabilir.

Bu hususlar Kalkınma Ajansları Yönetim Sisteminden (KAYS) takip edilmektedir. Bu sınırları aşan destek uygulamasına rastlanıldığında, bu tür sözleşmeler feshedilir ve sağlanan destek geri alınır.

2.1.2.4. Örnek Proje Konuları

Program amacının gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak ve Bölüm 1.2’de belirtilen önceliklerden en az bir tanesiyle ilişkilendirilen projeler uygun kabul edilmektedir. Aşağıda bazı örnek proje konuları sıralanmıştır. Ancak bu konular başvuru sahiplerine fikir verme amacı ile sunulmuş olup tüm proje konularını kapsamamaktadır:

Örnek Proje Konuları11

1. Ar-Ge merkezleri12 ve tasarım merkezlerinin13 kurulması,

• Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri kurulumu için laboratuar cihazları, teknik ekipmanların, bilgisayar donanımlarının, network ürünlerinin, ofis mobilyalarının vb. alımını içeren projeler

• Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri kurulumu için simülasyon, çizim, analiz vb. yazılımların alımlarını içeren projeler

2. Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin yapılması

• Ar-Ge, inovasyon ve yeni teknoloji transferi içeren projeler,

• İşletmelerin ARGE, markalaşma, patent çalışmalarıyla ilgili faaliyetlerinin ve işbirliklerinin gerçekleştirilmesini içeren projeler

• Üretim teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik projeler

• Üretilen ürünlerin kalitesini geliştirmeye yönelik projeler

• Hâlihazırda ithal edilen ileri teknoloji ürünlerin yerli üretimini hedefleyen projeler

• Elektrikli ve yanmalı motorlar; elektro teşhis cihazları; ölçü, kontrol, ayar, kalibrasyon alet ve cihazları; gaz türbinleri; lazerler; metal işleme için nümerik kontrollü cihazlar gibi katma değeri yüksek olan ileri teknolojili ürünlerin üretilmesine yönelik Ar-Ge projeleri

• Yeni ürün ve marka geliştirilmesine ve bunların üretimine katkıda bulunan projeler

• Yeni ürün geliştirilebilecek ve araştırma yapılabilecek yeni laboratuvar, atölye vb. yerlerin kurulmasına, mevcut olanlarının kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik projeler,

• Uluslararası teknik ve kalite standartları ile uyumlu kalite sertifikasyonu sağlayan Ar-GE projeleri,

11 "Örnek Proje Konuları" olarak belirtilen proje konuları sadece örnek niteliğinde olup, herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Projelerin değerlendirilmesi aşamasında dikkat edilen temel unsur program öncelikleridir. Bu nedenle söz konusu önceliklere uyumlu projeler sunulmalıdır.

12 Ar-Ge Merkezi, işletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurtiçinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir.

*Sektörler itibariyle değişiklik gösteren Ar-Ge Merkezi personel sayısı için 01/08/2016 tarih ve 2016/9093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na bakınız.

13 Tasarım Merkezi, işletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurtiçinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en 10 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir.

3. Ar-Ge odaklı Üniversite-Sanayi İşbirliği’nin geliştirilmesi

• Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren projeler (Elektrikli ve yanmalı motorlar; elektro teşhis cihazları; ölçü, kontrol, ayar, kalibrasyon alet ve cihazları; gaz türbinleri; lazerler; metal işleme için nümerik kontrollü cihazlar gibi katma değeri yüksek olan ileri teknolojili ürünlerin üretilmesine yönelik Ar-Ge projeleri vb.)

• Üniversite-özel sektör arasında işbirliği kültürü ve örgütlenmenin geliştirilmesi faaliyetlerini içeren projeler

4. Endüstri 4.0 uygulamalarının yapılması,

• Siber fiziksel sistemlerin yeteneği ile (örn. iş parçası taşıyıcıları, montaj istasyonları ve ürünleri) nesnelerin interneti ve hizmetlerin interneti üzerinden insanların ve akıllı fabrikaların birbirleriyle iletişim kurmasını (karşılıklı çalışabilirlik ilkesi) sağlayan projeler

• Siber-Fiziksel sistemlerin akıllı fabrikalar içinde kendi kararlarını kendi verme yeteneğini sağlayan projeler

• Sistem, sensör verilerinin sanal tesis ve simülasyon modelleri ile bağlanmasını içeren sanallaştırma projeleri,

• Üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotların teminini içeren projeler,

• Satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zekâ sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak internet nesnelerini içeren projeler

• Fiziksel makine ve teçhizatın intranet ve internet üzerinden iletişim kurmasını sağlayan projeler

• Nesnelerin interneti ile siber-fiziksel sistemlerin birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışmasını amaçlayan projeler

Bununla birlikte tüm projeler her koşulda yürürlükteki mevzuata uygun olmalı ve aşağıdaki konuları kesinlikle içermemelidir:

 Siyasi veya etnik içerikli faaliyetler,

 Hukuka, kamu düzenine, genel sağlığa ve toplumun genel ahlak anlayışına aykırı faaliyetler,

 Çiftçiler tarafından sözleşmeli üretilip, tütün alıcıları tarafından satın alınan tütün üretimi haricinde tütün üretimi,

 Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliğine uygun olmayan ürünlerin üretimi

 Bankacılık, sigortacılık, mali hizmetler, komisyonculuk vb.,

 Döviz spekülasyonu ve mali spekülasyonlar içeren faaliyetler; borsa yatırımları,

 Gayrimenkul yatırımları,

 Çalıştaylar, seminerler, konferanslar veya kongrelere katılım için bireysel sponsorluklar,

 Eğitim veya kurslar için bireysel burslar,

 Hibe verme amaçlı projeler (diğer kişi ya da kuruluşlara hibe (maddi veya ayni) veya kredi sağlamak için),

 Akademik araştırma ve fizibilite çalışmaları (daha büyük bir projenin parçası değilse),

 Yerel kuruluşların rutin aktivitelerini finanse etmeyi teklif eden, özellikle faaliyet giderlerini kapsayan projeler,

 Ajans ile sözleşme imzalanmadan önce başlatılan veya aynı faaliyet için diğer kaynaklardan finanse edilen projeler.

 Birincil tarım faaliyetleri,

 Perakende ve toptan ticaret.

2.1.3. Maliyetlerin Uygunluğu: Destekten Karşılanabilecek Maliyetler