• Sonuç bulunamadı

B) PERFORMANS BİLGİLERİ

1) Proje ve Faaliyet Bilgileri

Planlama Programla Ve Koordinasyon Birimi Faaliyetleri 2011 Bütçe, Çalışma Programı ve 2010 Faaliyet Raporu Çalışmaları

2010 yılı Aralık ayında baĢlanan “2011 yılı Ajans ÇalıĢma Programı ve Bütçesi”

hazırlık çalıĢmaları Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda devam etmiĢtir. Yönetim Kurulu’na sunulan rapor Kalkınma Bakanlığı’nın 12 Mayıs 2011 tarih ve 1939 sayılı yazısı ile onaylanmıĢtır. Bununla beraber 2010 yılı faaliyet raporu hazırlanmıĢ mevzuatla belirlenen mercilere sunulmuĢtur.

Bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel geliĢimini hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak GMKA ev sahipliğinde yerel ve ulusal kurumların bir araya getirildiği çeĢitli organizasyonlar düzenlenmiĢtir. Yerel aktörlerin katılımcı bir anlayıĢla iĢtirak ettiği bu faaliyetler kapsamında bölgenin rekabet gücü, yenilikçilik ve giriĢimcilik kapasitesinin artırılması hedeflenmiĢtir. Bu kapsamda gerçekleĢtirilen faaliyetler aĢağıdaki gibidir:

Avrupa Şenliği’ne Katılım

15- 16 Nisan 2011 tarihlerinde Ulusal Ajans hibesiyle Balıkesir Valiliği, Balıkesir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü iĢbirliğinde düzenlenen Avrupa ġenliği’ne katılım sağlanmıĢtır. Ayrıca Ģenlikte stant kurulmuĢ ve ajans ile ajansın destekleri ile ilgili bilgi verilmiĢtir.

Şekil 9: Avrupa Şenliği

Turizm Çalıştayları

Yerel aktörlerle beraber bölge planında önemli görülen sektörlerden biri olan turizmin bölge düzeyinde sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri geliĢtirmek amacıyla 11 Nisan 2011 tarihinde Çanakkale Kale Resort Otel’de, 19 Nisan 2011 tarihinde Balıkesir Asya Pamukçu Termal Otel’de turizm çalıĢtayları düzenlenmiĢtir.

ÇalıĢtaylara turizm konusunda hizmet veren ve ilgili faaliyetler yürüten kamu ve özel sektör ve sivil toplum kuruluĢları temsilcileri yoğun ilgi göstermiĢtir. ÇalıĢtayların sonuç raporları tamamlanmıĢ olup söz konusu dokümanların basılması ile eĢzamanlı olarak ajans internet sitesi aracılığıyla kamuoyu ile paylaĢılacaktır.

Şekil 10: Çanakkale Turizm Çalıştayı

Şekil 11: Balıkesir Turizm Çalıştayı

Ar-Ge ve İnovasyon Destekleri Bilgilendirme Semineri

23 Mayıs 2011 tarihinde bölgede faaliyet gösteren KOBĠ’ler, büyük kapasiteli iĢletmeler, üniversiteler ile kamu kurumları temsilcilerinden oluĢan katılımcılara Ar-Ge ve Ġnovasyon destekleri ile ilgili 1 günlük eğitim verilmiĢtir. TÜBĠTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları BaĢkanlığı, TTGV ve EBĠLTEM tarafından uzman düzeyinde konuĢmacılar güncel Ar-Ge ve Ġnovasyon mali destek mekanizmaları hakkında sunumlar gerçekleĢtirilmiĢtir.

Şekil 12: Seminerler

Kamu Ziyaretleri

Kamu kesimi, özel kesim ve STK’lar ile Ajans arasında iĢbirliği geliĢtirmeye yönelik çalıĢmalar gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu kapsamda bölgedeki aktörleri yakından tanıma, Ajansı tanıtma ve karĢılıklı iĢbirliği hususunda yetkililerle görüĢ alıĢveriĢinde bulunmak üzere pek çok kurum ziyareti yapılmıĢtır. Yapılan kurum ziyaretlerinin tarihi ve konusunu içeren tablo aĢağıdaki gibidir:

Tablo 8: Ziyaret Edilen Kurumlar

Toplantı Tarihi Ziyaret Edilen

Kurum Özet

2 Ocak 2011

Çanakkale Ġl Turizm Müdürlüğü

Çanakkale Ġl Turizm Müdürlüğü yetkililerinden Kadir Savcı ve Özcan Arslan ile kurumun geçmiĢteki proje deneyimleri ve genel faaliyetleri hakkında görüĢülmüĢtür. Çanakkale'de turizm sektörü hakkında görüĢ ve öneriler alınmıĢtır.

2 Şubat 2011

Balıkesir Ġl Milli Eğitim

Müdürlüğü

Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinasyon

Ekibinden yetkililer ile yapılan görüĢmede kurumun yürüttüğü projeler ve genel faaliyetleri hakkında bilgi alınmıĢtır. Ajans faaliyetleri ve destekleri hakkında genel bilgi verilmiĢtir, görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

22 Şubat 2011

Balıkesir Valiliği Proje

Koordinasyon Merkezi

Yetkililer ile yapılan görüĢmede Proje Koordinasyon Merkezi'nin kuruluĢu, amacı ve yaptığı çalıĢmalar hakkında bilgi alınmıĢ, ortaklaĢa yürütülebilecek çalıĢmalar hakkında görüĢ alıĢveriĢinde ve tavsiyelerde bulunulmuĢtur.

Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı BaĢkanı Prof.

Dr. Ramazan Aydoğdu, Öğretim Görevlisi ġimal Yakut ve Sosyoloji Bölümünden Kadircan Ata ile üniversitenin genel durumu ve ihtiyaçları hakkında konuĢulmuĢtur. Ajans faaliyetleri ve destek

mekanizmaları hakkında bilgi verilmiĢtir. Ortak yapılabilecek çalıĢmalar ile ilgili görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

2 Mart 2011 Turizm Meslek Yüksekokulu

Kalkınma kurulu üyelerinden olan Yar.Doç.Dr.

Burhan Aydemir, eski rektörü Necdet Hacıoğlu, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ile yapılan görüĢmede Ajansın faaliyetleri ve destek mekanizmaları hakkında genel bilgi verilmiĢtir.

Kurumun daha önce yürütmüĢ olduğu projeler ve faaliyetleri hakkında bilgi alınmıĢtır. Ortak

yapılabilecek çalıĢmalar ile ilgili görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

3 Mart 2011

MTA Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü

MTA Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ve Kalkınma Kurulu Üyesi Ali Altunay ve Etüt BaĢmühendisi Ġsa Can ile yapılan görüĢmede Balıkesir'deki maden ve yeraltı kaynakları hakkında genel bilgi alınmıĢtır.

Ġlerleyen dönemlerde beraber yürütülebilecek

Milli Parklar ġube Müdürlüğü ve Proje Birimi'nden yetkililer ile yapılan görüĢmelerde kurum hakkında bilgi alınmıĢtır. Çevreyle ilgili mevzuatlar ile

Balıkesir'in çevresel değerleri ve sorunları hakkında görüĢ alınmıĢtır. OrtaklaĢa yürütülebilecek

konularda görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

5 Mayıs 2011 Bandırma Ticaret Odası

Bandırma Ticaret Odası'nın yürütmüĢ olduğu giriĢimcilik kursiyerlerinin de katıldığı

organizasyonda Ajans faaliyet ve desteklerinin anlatıldığı sunum gerçekleĢtirilmiĢtir.

Öğrencilerin de aktif olarak katılım sağladığı sunumda Ajans faaliyet ve desteklerinin

anlatılmıĢtır. ĠĠBF dekanı ile yapılan görüĢmede kurumla ilgili bilgiler alınmıĢtır.

5 Mayıs 2011 Bandırma Ticaret Borsası

Bandırma Kaymakamı Ali Mantı'nın da iĢtirak ettiği toplantıda Ajans faaliyet ve desteklerinin anlatıldığı sunum gerçekleĢtirilmiĢtir. Yönetim Kurulu BaĢkanı Halit Sezgin ile borsanın genel durumu

değerlendirilmiĢtir. Borsanın ilgilendiği projeler ile ilgili bilgi alınmıĢ beraber yürütülecek faaliyetler hakkında görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

BEST’in Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasına çalıĢma ziyaretinde bulunulmuĢtur.

GMKA Kalkınma Kurulu BaĢkanı, Balıkesir Sanayi Odası Meclis BaĢkanı ve DıĢ Ekonomik ĠliĢkiler Kurulu (DEĠK) Ġcra Kurulu BaĢkanı Rona Yırcalı ziyaret edilmiĢ ve kendisine düzenlenecek kalkınma kurulu gündemi hakkında bilgi verilmiĢtir.

Maden Sektörü Raporu

Bölge planında iĢlenen ve önemli bir yerel potansiyel olarak görülen maden kaynaklarına iliĢkin sektör analizi çalıĢmaları yapılmıĢtır. Ġlk olarak Balıkesir ili maden kaynakları akademik kaynaklardan incelenmiĢ, kamu kurumları ve özel kesimden ilgili mercilerle temaslarda bulunulmuĢtur. Dünyada, Türkiye’de ve Balıkesir’de madenciliğin ekonomik boyutunun araĢtırılmasının ardından “sektör raporu” için çalıĢmalar devam etmiĢtir. Yakın bir süre sonunda “Balıkesir Ġli Madencilik Sektörü Raporu” çalıĢmasının tamamlanması planlanmaktadır.

Her İlçeye Bir Uzman Projesi

Yerel bilgileri yerinde tespit etmeye yönelik ajans içi bir proje olan “Her Ġlçeye Bir Uzman” faaliyete geçirilmiĢtir. Bu kapsamda Balıkesir ve Çanakkale illerindeki 29 ilçe ajans uzmanlarınca paylaĢılmıĢtır. Bu proje aracılığıyla Bölgedeki tüm paydaĢlarla iletiĢime geçilerek yerel ihtiyaç ve eğilimlere en doğru Ģekilde ulaĢılması hedeflenmektedir. Sorumlu uzmanların belirli aralıklarla ilçelere çalıĢma ziyaretlerinde bulunarak yerel aktörlerle etkin bir Ģekilde koordinasyon sağlaması beklenmektedir.

Faaliyetler kapsamında ilçedeki kamu kurumları, özel kesim ve STK’larla birebir görüĢmeler yapılması ve yerel ve ulusal platformda ilçelerle ilgili geliĢmelerin takip edilmesi de bulunmaktadır.

25 Kalkınma Ajansının Takibi Projesi

Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma çalınmalarında öncü rol oynayan diğer 25 kalkınma ajansının GMKA uzmanlarınca takip edilmesi hayata geçirilen diğer bir ajans içi projedir. Bu kapsamda diğer kalkınma ajansları GMKA uzmanlarınca paylaĢılmıĢ ve faaliyetler kapsamında ajansların internet sitelerinin düzenli olarak takip edilmesi ve gerektiğinde yetkililerle koordinasyon sağlanması planlanmıĢtır. Proje ile uzun vadede diğer ajanslar ve GMKA arasında etkin bir iĢbirliği kurulması, kalkınma ajansları faaliyet ve desteklerinin diğer bölgelerdeki etkilerinin izlenmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda Trakya Kalkınma Ajansı ile bir protokol imzalanmıĢtır. Protokolün konusu Trakya Kalkınma Ajansı, Güney Marmara

Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortaklığı ile Kalkınma ve GiriĢimcilik Sempozyumlarının gerçekleĢtirilmesidir.

Kalkınma Kurulu Organizasyonu

2011 yılı I. Kalkınma Kurulu 30 Haziran 2011 tarihinde GMKA ev sahipliğinde Balıkesir’de yapılmıĢtır. Organizasyonun öğleden önceki kısmında ihtisas komisyon çalıĢmaları yapılmıĢ, öğleden sonraki kısımda ise kurul toplantısı gerçekleĢmiĢtir.

18 Eylül 2009 tarihli, 27353 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan 2009/15433 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda “Kalkınma Kurulu, bölgenin potansiyellerini belirlemek, bölgenin sorunlarına etkili çözümler üretmek ve bölgenin geleceğine yönelik güçlü bir perspektif sunmak üzere aktif ve yoğun olarak çalıĢır. Bu çalıĢmaların yürütülmesi sırasında, alt komisyon ve benzeri mekanizmaları kullanarak, bölgenin tüm toplum kesimlerinin görüĢ ve önerilerini azami düzeyde alır” ifadesi geçmektedir. Bu doğrultuda Balıkesir ve Çanakkale illeriyle ilgili tarım ve hayvancılık, kültür ve turizm, sanayi ve rekabet edebilirlik, eğitim sağlık ve sosyal hizmetler, çevre ve kentsel altyapı, giriĢimcilik ve yenilenebilir enerji ve madencilik olmak üzere 7 ihtisas komisyonu oluĢturulmuĢtur. Ġhtisas komisyonlarına kurul üyeleri istekleri doğrultusunda yerleĢtirilmiĢtir. 30 Haziran 2011’de düzenlenen Kalkınma Kurulu’nun öğleden önceki kısmında söz konusu ihtisas komisyonları Ajans uzmanları moderatörlüğünde çalıĢmalarını yürütmüĢtür.

.

Şekil 13: İhtisas Komisyonları Çalışmaları

Öğleden sonra Kalkınma Kurulu toplantısında kurul üyeleri Genel Sekreter tarafından Ajansın 2011 yılı altı aylık faaliyetleri hakkında bilgilendirilmiĢtir. Ayrıca 2010 yılı faaliyet raporu üyelerce görüĢülmüĢtür. Kurul toplantısı 2010 Mali Desteklerinden yararlanan iki proje sahibinin konuĢması ve öğleden önce çalıĢan ihtisas komisyonlarının sunumlarıyla devam etmiĢtir. Çanakkale ve Balıkesir illerinden bir kar amacı güden ve bir kar amacı gütmeyen iki hibe yararlanıcısının projeleri hakkında bilgi verdiği toplantı, yeni Kalkınma Kurulu BaĢkanı ve katip üyelerinin seçilmesiyle devam etmiĢtir. Ġlk kez Ağustos 2009 tarihinde gerçekleĢtirilen kalkınma kurulunda BaĢkan olarak seçilen Rona Yırcalı’nın görev süresinin dolmasıyla yeni Kalkınma Kurulu BaĢkanlığına Çanakkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, baĢkan vekilliğine ise Balıkesir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mahir Alkan önümüzdeki 2 yıllık dönem için seçilmiĢtir. Ayrıca Balıkesir Ġl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Aydilek Keskin Yıldırım ve Çanakkale Ġl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Gülten YetiĢen katip üyeler olarak seçilmiĢtir. Kalkınma Kurulu sonuç bildirgesi ve karar özetleri Ajansın internet sitesinde yayınlanmıĢtır.

Şekil 14 : 2011 Yılı İlk Kalkınma Kurulu'ndan Görüntüler

Yunanistan Midilli Adasından Archipelagos TV sahibini ziyareti

Yunanistan Midilli Adası’ndan Archipelagos TV'nin sahibi ajansımızı ziyaret etmiĢtir.

Yapılan görüĢmede Ajans faaliyet ve destekleri hakkında bilgi aktarılmıĢ ardından birlikte yapılabilecek iĢbirliği konularında görüĢ alıĢveriĢinde bulunulmuĢtur.

İŞGEM Hakkında Farkındalık Oluşturma Çalışmaları

Ġstihdam olanaklarını artırmaya ve mesleki eğitim konusunda fırsatlar sunan ĠġGEM (ĠĢ GeliĢtirme Merkezi) modelinin bölge aktörlerine tanıtılması için çalıĢmalar yapılmıĢtır. Bu kapsamda Dünya’da ve Türkiye’de baĢarı kabul gören ĠġGEM’ler incelenmiĢ ve yetkililerle temaslarda bulunulmuĢtur. Bölgedeki kurumların sahiplenmesinin sağlanması amacıyla ĠġGEM modelinin idari yapısı ve firmalara sunduğu destekler ile ilgili detaylar sunum hazırlanmıĢtır. Ġlerleyen günlerde ĠġGEM hakkında Balıkesir ve Çanakkale illerindeki ilgili paydaĢlarda farkındalık oluĢturmaya yönelik bir organizasyon düzenlenmesi planlanmaktadır.

Bölgedeki Diğer Projelere Teknik Destek

Bölgede yürütülen ve önemli görülen diğer projeler konusunda baĢvuru sahipleriyle iĢbirliği geliĢtirilmiĢtir. Bu kapsamda ABGS’nin yürütmüĢ olduğu “Ġllerimiz AB’ye hazırlanıyor” programı ile ilgili olarak Balıkesir Valiliği’nin sunduğu proje teklifine ayni ve nakdi katkı sağlamak üzere ortak olunmuĢtur. Proje teklifi ABGS tarafından baĢarılı bulunmuĢ ve hibe almaya hak kazanmıĢtır.

Program Yönetim Birimi Faaliyetleri 2010 Mali Destek Programları İlanı

2010 yılı Ġktisadi Kalkınma Mali Destek Programlarının uygulama mekanizması oluĢturulduktan sonra baĢvuru koĢulları ve değerlendirme ölçütlerinin belirtildiği baĢvuru rehberleri hazırlanmıĢtır. Ardından 20 Aralık 2010 tarihinde kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen kuruluĢlara yönelik olarak iktisadi kalkınma mali destek programları Ajans, Balıkesir ve Çanakkale Valilikleri ve Devlet Planlama TeĢkilatı’nın internet sitelerinde ilan edilmiĢ ve 12 milyon TL bütçeli proje teklif çağrısına çıkılmıĢtır.

Şekil 15: Mali Destek Programları Başvuru Rehberleri

Duyuru Süreci

Mali destek programlarının yönetim planı doğrultusunda programların potansiyel hibe yararlanıcılarına baĢvuru rehberleri dağıtılmıĢ ve ajans internet sitesinde devamlı surette yayınlanmıĢtır. Teklif çağrısının etkin bir Ģekilde duyurulması için broĢür, megalight, internet sitesi, pankart, poster, gazete ilanı gibi tanıtım araçlarından faydalanılmıĢtır.

Programlar 3 Ocak 2011 tarihinde Çanakkale, 5 Ocak 2011 tarihinde Balıkesir’de yapılan tanıtım toplantılarıyla kamuoyuna ilan edilmiĢtir. Çağrı ile ilgili tanıtım toplantılarında programların amaç ve öncelikleri, sağlanacak destek tutarları, uygunluk kriterleri katılımcılara sağlanmıĢtır.

Potansiyel Başvuru Sahiplerine Yönelik Eğitimler

Ajans uzmanlarından ve hizmet alımı yöntemiyle geçici süre görevlendirilen eğitmenlerden oluĢan 4 ekip Balıkesir ilinde 12, Çanakkale ilinde 5 ilçede olmak üzere toplam 17 organizasyon ile 1500 kiĢiye 2 gün süren eğitim toplantıları düzenlenmiĢtir. Eğitim toplantılarında potansiyel baĢvuru sahiplerine mali destek programlarının detayları anlatılmıĢ, proje yönetimi döngüsü eğitimi verilmiĢ ve baĢvuru formlarının doldurulması konusunda bilgilendirme yapılmıĢtır.

Şekil 16: Bilgilendirme Toplantıları

Şekil 17: Eğitim Toplantıları

Potansiyel hibe yararlanıcılarının elektronik posta, telefon ve ajans ziyareti yollarıyla iletmiĢ olduğu sorular cevaplanmıĢtır. Herkesin aynı anda ve eĢit düzeyde bilgi edinebilmesini sağlamak için ajansın web sayfasında “Sıkça Sorulan Sorular(SSS)”

bölümünde sorular ve cevaplar birlikte yayınlanmıĢtır. Bununla beraber potansiyel baĢvuru sahiplerinin olgunlaĢmıĢ projeleri için Balıkesir ve Çanakkale hizmet binalarında teknik yardım masaları oluĢturulmuĢtur. Randevu alarak teknik yardım masası hizmetinden faydalanmak isteyen baĢvuru sahiplerinin her birine 30 dakika verilerek baĢvuru eklerini doldurma, mantıksal çerçeve yaklaĢımı ve proje döngüsü yönetimi gibi teknik konularda bilgi verilmiĢtir.

Şekil 18: Teknik Yardım Masası

Proje Teslim Süreci, Rakamlarla Teslim Alınan Projeler

Son baĢvuru tarihi olan 25 ġubat 2011 saat 17.00’ye kadar proje baĢvuruları kabul edilmiĢtir. 232 adedi Balıkesir 156 adedi Çanakkale’den olmak üzere toplam 388 adet proje baĢvurusu yapılmıĢtır.

Şekil 19: Proje Teslimleri

Balıkesir ilinden gelen 232 projenin 92’si merkezden gelmiĢtir. Balıkesir ilinde proje sayıları itibariyle öne çıkan beĢ ilçe Bandırma, Edremit, Ayvalık, Gönen ve Burhaniye’dir. Çanakkale’den gelen 156 projenin 67’si merkezden gelmiĢtir.

Çanakkale ilinde merkezin ardından 3 ilçe proje sayılarının çokluğuyla dikkat çekmektedir. Bunlar 17’Ģer adet proje baĢvurusu ile Biga, Gökçeada ilçeleri ve 11 adet proje baĢvurusu ile Ezine ilçesidir.

Şekil 20: Proje Dağılımı

Ajansa teslim edilen 388 projenin 248’i kâr amacı güden kuruluĢlar olan KOBĠ’lere;

geri kalan 140 proje ise kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluĢları gibi kâr amacı gütmeyen kuruluĢlara aittir. Ġller bazında bakıldığında Balıkesir’den gelen 232 projenin 156’sının KOBĠ’lere, 76’sının ise kâr amacı gütmeyen kuruluĢlara ait olduğu görülmektedir. Çanakkale ili için de benzer bir oran görülmektedir. 156 projenin 92’si KOBĠ’lere, 64’ü ise kâr amacı gütmeyen kuruluĢlara aittir.

Ajansa teslim edilen projelerin gerçekleĢtirilebilmesi için öngörülen bütçe toplam tutarı yaklaĢık 165,1 milyon TL’dir. Bunun 134 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluĢların; 31,1 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluĢların projeleri için öngörülen rakamlardır. Ġktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde bölgeye hibe olarak dağıtılacak olan 12 milyon TL’lik kaynağın 8 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluĢlara, 4 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluĢlara ayrılmıĢ olup Ajanstan talep edilen toplam destek miktarı ise yaklaĢık 81,6 milyon TL’dir. Bunun 60,7 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluĢlar tarafından; 20,9 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluĢlar tarafından talep edilmektedir.

Tablo 10: Proje Bütçeleri

Projeler için öngörülen bütçe tutarlarının bölgedeki dağılımına bakıldığında 165,1 milyon TL’nin 104,9 milyon TL’lik kısmının Balıkesir ilindeki, 60,2 milyon TL’lik kısmının ise Çanakkale ilindeki projelere ait olduğu görülmektedir. Ġllerden talep edilen toplam destek miktarları incelendiğinde Balıkesir’de 50,3 milyon TL, Çanakkale’de 31,3 milyon TL rakamları karĢımıza çıkmaktadır. Güney Marmara Kalkınma Ajansının 2010 yılı bütçesinden program için ayırmıĢ olduğu 12 milyon TL’lik kaynağa 81,6 milyon TL gibi yaklaĢık 7 katı bir talep olmuĢtur.

Tablo 11: Proje Bütçeleri

Teslim alınan proje baĢvurularının ön incelemesini oluĢturan idari ve uygunluk kontrolü ajans uzmanlarınca yapılmıĢtır. Projelerin ön incelemeden geçmesi için gereken kriterler Genel Sekreter’in onayı ile Kalkınma Ajanları Destek Yönetim Kılavuzu ve baĢvuru rehberi usul ve esaslarından belirlenmiĢtir. Eksik evrakı olan proje sahiplerine “eksik evrak tamamlama ihbarı” gönderilmiĢ ve eksik evraklarını

tamamlamaları için ek süre tanınmıĢtır. Ġdari ve uygunluk kontrolünden geçemeyen proje sahiplerine ise ret mektupları gönderilmiĢtir.

Proje Değerlendirme Süreci

Proje baĢvurularına puan verecek olan bağımsız değerlendiricilerin seçim ölçütlerinin belirlenmesinin ardından bağımsız değerlendirici havuzuna yönelik baĢvurular için ajans internet sitesinde ilan verilmiĢtir. Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzu usullerine göre baĢvurular arasından proje değerlendirme aĢamasında görev alacak bağımsız değerlendiricileri belirlemek üzere aralarında hiyerarĢik iliĢki bulunmayan 3 ajans uzmanından oluĢan heyet görev yapmıĢtır. Bağımsız değerlendiricilerin seçiminde mesleki alanda uzmanlık ve proje yönetimi ile değerlendirmesinde tecrübeli olma esas alınmıĢtır. Destek programında proje değerlendirme sürecinde görev alacak bağımsız değerlendiriciler Program Yönetim Birimi tarafından eğitim programına tabi tutulmuĢtur. Projelerin değerlendirilme sürecinin sağlıklı ve sorunsuz geçebilmesi için bağımsız değerlendiricilere uygun ortam GMKA hizmet binasında sağlanmıĢtır. Projeler ile ilgili oluĢturmuĢ oldukları raporlar arĢivlenmiĢtir. Bağımsız değerlendirici bilgileri ve proje puanları hem yazılı hem de dijital ortamda saklanmıĢtır.

Başarılı Projelerin İlanı

Projelerin puanlanması değerlendiriciler tarafından baĢvuru rehberlerinde belirtilen kriterlere göre yapılmıĢtır. Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzu esaslarına göre Balıkesir ve Çanakkale Üniversiteleri ile kamu kurumlarından atanan değerlendirme komitesi üyeleri projelerin ikinci aĢama değerlendirmesini projelerin bölgenin ihtiyaçlarına uygunluğu, bölgesel kalkınmaya katkısı, çarpan etkileri bakımından ikinci değerlendirmesini yapmıĢtır. Hibe almaya hak kazanan ve kazanamayan projelerin Yönetim Kurulu’nca onaylanmasının ardından baĢarılı projeler Ajansın internet sitesinde ilan edilmiĢtir.

Projelerde Bütçe Revizyonları, Ön İnceleme Ziyaretleri ve Başarılı Başvuru Sahipleriyle Sözleşme İmzalanması

Hibe almaya hak kazanan projelerin bütçeleri değerlendirmeler ıĢığında revize edilmiĢ ve yeni bütçeler ile ilgili proje sahipleri bilgilendirilmiĢtir. Genel sekreter tarafından gerekli görülen projelere ön izleme ziyareti yapılmıĢtır. Son aĢamada proje sahipleri sözleĢme imzalamak için Ajansa davet edilmiĢtir. SözleĢme belgeleri Ajans ile hibe yararlanıcıları arasında imzalanmıĢtır. SözleĢmelerin imzalanmasıyla birlikte Ajansın 2010 yılına ait mali destek süreci Ġzleme Değerlendirme ve Raporlama Birimi’nce yürütülmeye baĢlanmıĢtır.

Eş Finansman Kredisine Yönelik Protokoller

Potansiyel proje yararlanıcılarına yönelik eĢ finansman kredisi imkanı oluĢturmak için GMKA 27 Nisan 2011 tarihinde ile Halkbank, 18 Nisan 2011 tarihinde ise Finansbank

Potansiyel proje yararlanıcılarına yönelik eĢ finansman kredisi imkanı oluĢturmak için GMKA 27 Nisan 2011 tarihinde ile Halkbank, 18 Nisan 2011 tarihinde ise Finansbank

Benzer Belgeler