• Sonuç bulunamadı

Proje Temelli Eğitim Programının Kalıcılığı

Uygulanan PTEP‟in kalıcılığını belirleyebilmek için “deneme grubu çocukların BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma alt ölçeği sontest puan sıra ortalamaları ile boyut/karşılaştırma alt ölçeği izleme testi puan sıra ortalamaları arasında anlamlı fark yoktur” ve “deneme grubu çocukların BTKÖ-III:A Formu miktar alt ölçeği sontest puan sıra ortalamaları ile miktar alt ölçeği izleme testi puan sıra ortalamaları arasında anlamlı fark yoktur” hipotezleri test edilmiştir.

Deneme grubu çocuklarının hem boyut/karşılaştırma hem de miktar sontest ve izleme testi puan ortalamaları arasındaki farklılaşma Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda deneme grubunun boyut/karşılaştırma alt ölçeği sontest ve izleme testi puan ortalamaları arasındaki farkın 0.05 düzeyinde anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Analizden elde edilen bulgular incelendiğinde farkın sontest puanı (7.59) lehine olduğu görülmüştür. Yani deneme grubu çocukların boyut/karşılaşlaştırma kavram puanlarında bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Sontest ve izleme testlerinin uygulanması sırasında ölçekte yer alan boyut/karşılaştırmaya ilişkin “sığ”, “derin”, “dar” ve “ince” kavramlarında çocuklardan beklenen cevaplar alınamamıştır. Bunun nedeni olarak ailelerin günlük hayatta kullandıkları mahalli dilin kavramların pekiştirilmesinde bozucu etkiye sebep olmuş olacağı düşünülebilir. Yukarıda belirtilen kavramlar dikkate alındığında sontest puanlarının izleme testi puanlarından yüksek olmasının sebebi olarak, sontestlerin uygulamadan hemen sonra yapılması bu nedenle çocukların kavramları hatırlamada zorluk yaşamamış oldukları gösterilebilir. Ancak izleme testi dikkate alındığında, çocuklarda kavramları öğrenme gerçekleşmesine rağmen kavrayamadıkları dolayısıyla bu öğrenmenin “sığ”, “derin”, “dar” ve “ince” kavramları açısından kalıcı olmadığı söylenebilir. Ayrıca çocukların bu kavramları öğrendikleri fakat karşılaştırma yapacak zihinsel hazırbulunuşluğa ulaşmadıkları için kalıcılığın gerçeklememiş olabileceği söylenebilir. Diğer yandan, altı yaşın altındaki çocukların “odaklanma”nın etkisinde kaldıkları dikkate alınırsa kalıcılık ölçümündeki düşüş daha iyi anlaşılabilir (Arı, 2010). Elde edilen bu sonuç doğrultusunda denence 4.1. reddedilmiştir.

Temel kavramların kazanımı, okul öncesi dönem çocuklarının kavram gelişimi, dil gelişimi, bilişsel gelişim, okula hazırbulunuşluk ve ileriki dönem okul başarılarında oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, okul öncesi dönemde boyut/karşılaştırma kavramlarına daha çok yer verilmesinin bir sonraki eğitim sürecinde çocukların bu kavramlarla ilgili becerilerinde artış sağlayacağı düşünülmektedir.

Verilen proje temelli eğitimin miktar kavramı gelişiminde kalıcı bir etkisinin olup olmadığı ise “deneme grubu çocukların BTKÖ-III:A Formu miktar alt ölçeği sontest puan ortalamaları ile miktar alt ölçeği izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı” denencesi sınanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde miktar alt ölçeği sontest puan ortalamaları ile miktar alt ölçeği izleme testi puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığı gözlenmiştir (p>0.05). Ancak sontest ve izleme testi fark puanlarının sıra ortalaması ve toplamları dikkate alındığında, bazı çocukların miktar kavram puanlarında bir düşüş yaşandığı gözlenmiştir. İzleme testi puanları dikkate alındığında yaşanan düşüşün hangi kavramlardan kaynaklanmış olabileceği incelendiğinde, çocukların “dışında”, “çift”, “..den daha fazla”, “başka bir”, “bazı” ve “…kadar” kavramları için sontestte doğru tepkileri verdikleri halde izleme testinde beklenen cevapları vermedikleri gözlenmiştir. Diğer bir ifadeyle belirtilen kavramlarda öğrenme gerçekleşmesine rağmen, kavrama oluşmamıştır. Dolayısıyla bu kavramlar açısından kalıcılık gerçekleşmemiştir. Ancak bu durum sontest ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir faklılığa neden olmamıştır. Elde edilen bu sonuç doğrultusunda denence 4.2. kabul edilmiştir.

BÖLÜM VI

SONUÇ VE ÖNERĠLER

6.1. Sonuç

Bu bölümde araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlara dayalı olarak sunulan önerilere yer verilmiştir.

Bu araştırma anasınıfına devam eden 60-71 aylık çocukların boyut/karşılaştırma ve miktar kavramı gelişiminde proje temelli eğitimin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırma örneklemini 20‟si deneme, 20‟si kontrol grubu olmak üzere toplam 40 çocuk oluşturmuştur.

Araştırmada veri toplama aracı olarak Bracken Temel Kavram Ölçeği-III: Alıcı Formu kullanılmıştır. BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma ve miktar alt ölçekleri deneme ve kontrol gruplarına öntest ve sontest olarak, ayrıca deneme grubuna sontestten dört hafta sonra izleme testi olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak analizinde Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır.

Elde edilen bulgular ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

- Deneme ve kontrol gruplarının BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma ve miktar alt ölçekleri öntest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

- Proje Temelli Eğitim programının uygulandığı deneme grubu çocuklarının ve mevcut programın uygulandığı kontrol grubu çocuklarının BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma ve miktar alt ölçekleri öntest-sontest puanları arasında deneme grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

- Proje Temelli Eğitim programının uygulandığı deneme grubu çocuklarının BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma ve miktar alt ölçekleri öntest- sontest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuş, bu farkın sontest puanları lehine anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır.

- Mevcut programın uygulandığı kontrol grubu çocuklarının BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma ve miktar alt ölçekleri öntest-sontest puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kontrol grubu çocukların boyut/karşılaştırma ve miktar kavramı gelişimlerinde anlamlı bir ilerleme olmadığı görülmüştür.

- Proje Temelli Eğitim programının uygulandığı deneme grubu çocuklarının BTKÖ-III:A Formu boyut/karşılaştırma alt ölçeği sontest puanları ile izleme testi puanları arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu bulunmuştur. Bu farkın sontest puanları lehine anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir.

- Proje Temelli Eğitim programının uygulandığı deneme grubu çocuklarının BTKÖ-III:A Formu miktar alt ölçeği sontest puanları ile izleme testi puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.

6.2. Öneriler

Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda geliştirilen öneriler anne- babalara, eğitimcilere ve araştırmacılara yönelik olarak sunulmuştur.

- Anne-babaların proje çalışmaları sürecinde yürütülecek aile katılımı çalışmalarına özen göstererek katılması sağlanmalı, öğretmenle işbirliği içinde çalışarak çocuklarının gelişimlerini desteklemeli ve olumlu katkı sağlamalıdırlar.

- Eğitimciler anne-babaları tüm eğitim etkinliklerine dahil etmeli, kavram gelişiminin önemi konusunda aileleri bilinçlendirmelidirler.

- Proje çalışmalarında aile katılımı çalışmalarına önem verilerek proje çalışması aracılığıyla kazandırılmak istenen becerilerin veya tutumların pekiştirilerek kalıcı olmaları sağlanmalıdır.

- Çocukların kavram gelişimlerinin incelenmesinde proje temelli eğitim yönteminin başka yöntemlerle karşılaştırıldığı çalışmalar yapılabilir.

- Proje temelli eğitim yönteminin farklı kavramların gelişimi üzerindeki etkisinin incelendiği çalışmalar yürütülebilir.

- Proje temelli yaklaşımın çocukların diğer gelişim alanlarını nasıl etkilediğine yönelik araştırmalar gerçekleştirilebilir.

- Proje temelli eğitim yaklaşımının kavram gelişimi üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışmada bilişsel gelişime yönelik farklı ölçme araçları da işe koşularak karşılaştırmalı çalışmalar yürütülebilir.

- MEB programının uygulandığı kontrol grubunda da izleme testi uygulanarak düşüş yaşanan kavramlar açısından nasıl bir değişiklik olduğu incelenmeli şayet her iki programda da düşüş yaşanıyorsa farklı öğretim metodları ile de çalışılmalıdır.

KAYNAKÇA

Ada, S., Baysal, N. Z. & Kadıoğlu, H. (2009). Projeye Dayalı Öğrenme Yaklaşımı‟nın Öğrencilerin Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Tutumlarına ve Görsel Sunu Uygulamalarına Etkisi. Ahi Evran

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 89-96.

Akman, B. (1995). Anaokuluna Devam Eden 40-69 Aylık Çocukların Kavram Gelişimlerinde Kavram Eğitiminin Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.

Akman, B. (2002). Okul Öncesi Dönemde Matematik. Hacettepe Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 244-248.

Akman, B. & Üstün, E. (2003). Üç Yaş Grubu Çocuklarda Kavram Gelişimi.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 137-141.

Aktaş, A.Y., Deretarla, G. E. & Sığırtmaç, A. (2003). 48-86 Ay Çocuklar İçin Sayı ve İşlem Kavramları Testi'nin Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,

12 (12), 147-157.

Aktaş, A.Y. & Aslan, D. (2005). Okul Öncesi Dönemde Geometri. Eğitim

Bilim Toplum Dergisi, 3 (9), 36-45.

Aktaş, A. Y. (2006). Okul Öncesi Dönemde Matematik Eğitimi. Adana: Nobel Kitabevi.

Aktaş A. Y. & Aslan, D. (2010). Children's Classification of Geometric Shapes. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19 (1), 254-270.

Alabay, E. (2006). Altı Yaş Okul Öncesi Dönemi Çocuklarına Bilgisayar Destekli Matematiksel Kavramların Öğretimi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Türkiye.

Alacapınar, F. (2008). Effectiveness of Project-Based Learning. Eurasian

Journal of Educational Research, 32, 17-34.

Aladağ, S. (2008). İlköğretim Matematik Öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi.

Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 157-170.

Aral, N., Kandır, A. & Yaşar, C. M. (2000). Okul Öncesi Eğitim ve Anasınıfı

Programları. İstanbul: Ya-Pa Yayın Pazarlama.

Aral, N., Kandır, A., Ayhan, B. A. & Yaşar, C. M. (2010). The Influence of Project-Based Curricula on Six Year-Old Preschoolers‟ Conceptual Development. Social Behavior And Personality, 38 (8), 1073-1080. doi: 10.2224/sbp.2010.38.8.1073

Arı, M., Üstün, E. & Akman, B. (1995). 4-6 Yaş Anaokuluna Giden ve Gitmeyen Çocukların Kavram Gelişimlerinin Karşılaştırılması. 10.

Ya-Pa Okul Öncesi Egitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri. İstanbul:

Ya-Pa Yayın Pazarlama

Arı, M., Üstün, E., Akman, B. & Etikan, İ. (2000). 4-6 Yaş Grubu Çocuklarda Kavram Gelişimi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim

Fakültesi Dergisi, 8, 1-9.

Arı, R. (2005). Gelişim ve Öğrenme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Aslan, D. (2004). Anaokuluna Devam Eden 3-6 Yaş Grubu Çocuklarının Temel Geometrik Şekilleri Tanımalarının ve Şekilleri Ayırt Etmede Kullandıkları Kriterlerin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana, Türkiye.

Aslan, D. & Akyol, A.K. (2006). Okul Öncesi Eğitimde Proje Yaklaşımı.

Mesleki Eğitim Dergisi, 8 (16), 87-105.

Aslan, D. & Aktaş, A. Y. (2007). Okul Öncesi Eğitim Materyallerinde Geometrik Şekillerin Sunuluşuna İlişkin İçerik Analizi. Çukurova

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (1), 69-80.

Aslan, E. (2008). Erken Çocuklukta Bilişsel Gelişim. M. E. Deniz (Ed.),

Erken Çocukluk Döneminde Gelişim (ss. 3-20). Ankara: Maya

Akademi.

Avcı, N. & Dere, H. (2002). Okul Öncesi Çocuğu ve Matematik. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara, 16 - 18 Eylül 2002. 02. 06. 2012 tarihinde http://www.fedu.metu.edu.tr/UFBMEK5/b_kitabi/PDF/OkulONCESİ/ Minisempozyum/t262d.pdf adresinden alınmıştır.

Avşalak, K. (2008). Okul Öncesi Dönem 60-72 Aylık Çocuklara Uygulanan Müzik Eğitiminin Kavram Gelişimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.

Aydoğan, A. S. (2007). 6 Yaş Çocuklarının Geometrik Şekil ve Sayı Kavramlarının Gelişiminde Kavram Eğitim Programının Etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın, Türkiye.

Ayhan, A. B. (2008). Altı Yaş Grubundaki Çocukların Kavram Gelişimlerinin Cinsiyete Anne Baba Öğrenim Düzeyine ve Anaokuluna Devam Etme Süresine Göre İncelenmesi. Çağdaş Eğitim

Dergisi, 33 (350), 33-38.

Ayhan, A. B. & Aral, N. (2005). Anaokuluna Devam Eden Altı Yaş Grubundaki Çocukların Kavram Gelişiminde Bilgisayar Destekli Öğretimin Etkisinin İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel

Araştırma Projeleri. 15.05.2012 tarihinde

www.acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/2123/2794.pdf adresinden alınmıştır.

Ayhan, A. B. & Aral, N. (2007). Bracken Temel Kavram Ölçeği-Gözden Geçirilmiş Formunun Altı Yaş Çocukları İçin Uyarlama Çalışması.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 42-51.

Ayhan, A. B., Akı, E., Aral, N. & Kayıhan, H. (2007). Correlations of Conceptual Development with Motor Skills for a Turkish Sample of Kindergarten Children. Perceptual and Motor Skills. 105 (1), 261-264.

Balat, G. U. (2009a). Examining the Knowledge of Basic Concepts of Children Starting Primary Education. Early Child Development and

Care, 179 (7), 911–918.

Balat, G. U. (2009b). The Examination of the Relation Between the Boehm Test of Basic Concepts (Boehm-3) and Bracken Basic Concept Scale (BBCS) for Preschoolers İlköğretim Online, 8 (3), 935-942.

Balat, G. U. (2009c). An Examination of the Relationship between Kindergarten Children‟s Gender and Knowledge of Basic Relational Concepts. Education and Science, 34 (153).

Başbay, A. (2005). Basamaklı Öğretim Programıyla Desteklenmiş Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrenme Sürecine Etkileri. Ege

Eğitim Dergisi 6 (1), 95–116.

Beneke, S. J. (2010). The Effects of the Project Approach on Children in Inclusive Early Childhood Classrooms. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Illinois University, USA.

Bıçakçı, Y. M. (2009). Proje Yaklaşımına Dayalı Eğitimin Altı Yaş Çocuklarının Gelişim Alanlarına Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bıçakçı, Y. M. & Gürsoy, F. (2009). Proje Yaklaşımına Dayalı Eğitim. Y. Fazlıoğlu (Ed.), Erken Çocukluk Gelişimi ve Eğitimi (ss. 233-259) İstanbul: Kriter Yayınları.

Bıçakçı, Y. M. & Gürsoy, F. (2010). Proje Yaklaşımına Dayalı Eğitimin Altı Yaş Çocuklarının Gelişimine Etkisinin İncelenmesi. Kastamonu

Eğitim Dergisi, 18 (1), 307-316.

Black, J. L. (2001). The Relationship Between Parental Income and a Child‟s School Readiness Standard Composite Score as Measured by the Bracken Basic Concept Scale-Revised. (Unpublished Master Thesis). Marshall University in Clinical Psychology, Huntington, West Virginia, USA.

Bolat, Y. B. & Sığırtmaç, A. D. (2006). Sayı ve İşlem Kavramı Kazanımında Müzikli Oyunların Etkisi. Ege Eğitim Dergisi, (7) 2, 43–56.

Bracken, B. & Shaughnessy, M. F. (2003). An Interview with Bruce Bracken about the Measurement of Basic Concept in Children. North American

Bracken, B.A. (2006). Bracken Basic Concept Scale-Third Edition:

Receptive. Examiner’s Manual. San Antonio, USA: Pearson.

Butterworth, B. (2005). The Development of Aritmetical Abilities. Journal of

Child Pshychology and Psychiatry 46 (1), 3-18.

Büyüköztürk, Ş. (2005). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegema Yayıncılık.

Canoğlu, M. (2007). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 6 Yaş Grubu Çocuklarda Proje Tabanlı Öğrenmenin Sezgisel Matematik Becerilerine Etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu, Türkiye.

Cantekinler, S., Çağdaş, A. & Albayrak, H. (1999). Okul Öncesinde Kavram

Gelişimi ve Bilişsel Etkinlik Örnekleri. İstanbul: Ya-Pa Yayın

Pazarlama.

Chapin, S. H. & Johnson, A. (2006). Math Matters: Understanding the Math

You Teach, Grades K-8. USA: Math Solution Publication.

Chard, S.C. (1998a). The Project Approach Making Curriculum Come Alive.

Book One. USA:Scholastic Inc.

Chard, S. C. (1998b). The Project Approach Managing Successful Projects.

Practical Guide Two. NewYork: Scholastic Inc.

Charlesworth, R. & Radeloff, D. J. (1991). How Math Concepts Develop

Experiences in Math for Young Children. USA: Delmar Publishers

Inc.

Charlesworth, R. (2005). Experiences in Math for Young Children. USA: Thomson and Delmar Learning.

Charlesworth, R. & Lind, K. K. (2010). Math and Science for Young

Children. (6th ed). Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning.

books.google.com.tr/books?isbn=1111833397 adresinden alınmıştır. Charlesworth, R. (2011). Understanding Child Development. (8th ed). Belmont,CA:Wadsworth,CengageLearning.books.google.com.tr/boo ks?isbn=0495809306 adresinden alınmıştır.

Charlesworth, R. (2012). Experiences in Math for Young Children. (6th ed). Boston,MA:Wadsworth,CengageLearning.books.google.com.tr/book s?isbn=1111301506 adresinden alınmıştır.

Clements, D.H. & Stephen, M. (2004). Engaging Young Children in Mathematics: D. H. Clements and J. Sarama (Ed.), Standards for

Early Childhood Mathematics Education (299-317). Manwah, NJ:

Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

books.google.com.tr/books?isbn=113563534X adresinden alınmıştır.

Cohen, V. L. & Cowan, J. E. (2008). Literacy for Children in an Information

Age: Teaching, Reading, Writing and Thinking. Belmont, CA:

Thomson Wadsworth. books.google.com.tr/books?isbn=0534611192 adresinden alınmıştır.

Copeland, R.W. (1979). How Children Learn Mathematics Teaching

Implications of Piaget’s Research. NewYork: MacMillan Publishing

Company.

Cüceloğlu, D. (1998). İnsan ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Çepni, S., Ayas, A., Johnson, D. & Turgut, F. (1997). Kavramlar, Kavramsal Sistemler ve Kavram Haritaları. Ankara: YÖK Yayınları.

Çıkılı, Y. (2008). Zihinsel Yetersizliği Olan Çocuklara Temel Geometrik Kavramların Öğretiminde Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımının Etkiliği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Türkiye.

Danyi, D., Sebest, H. Thompson, A. & Young, L. (2002). The Apple Project. Early Childhood Research &Practice, 4 (2). http://ecrp.uiuc.edu/v4n2/danyi.html adresinden alınmıştır.

Demir, N. & Kabadayı, A. (2008). Erken Yaşta Renk Kavramının Kazandırılmasında Bilgisayar Destekli ve Geleneksel Öğretim Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Uluslararası İnsan Bilimleri

Dergisi, 5 (1), 1-18.

http://insanbilimleri.com/ojs/index.php/uib/article/viewFile/398/261 adresinden alınmıştır.

Demirhan, C. & Demirel, Ö. (2003). Program Geliştirmede Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi. 3 (5), 48-61.

Diffily, D. & Sassman, C. (2002). Project-Based Learning with Young

Children. Porstmouth: Heinemann.

DuCharme, C. C. (1993). Historical Roots of the Project Approach in the United States: 1850-1930. Paper Presented at the Annual Meeting of the National Association for the Education of Young Children, Anaheim, CA.

Epstein, A. S. (2007). Essentials of Active Learning in Preschool: Getting to

Know the Highscope Curriculum.Ypsilanti, MI: HighScope Press.

Er, H. N. (2008). Zaman Kavramıyla Zenginleştirilmiş Türkçe Dil Etkinliklerinin 5-6 Yaş Çocuklarında Zaman Kavramı Gelişimine

Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Türkiye. Erdem, M. (2006). Anaokuluna Devam Eden Beş-Altı Yaş Çocuklarının

Matematiksel Becerileri ile Görsel Algı Becerilerinin Karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye.

Erden, M. & Akman, Y. (1996). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Arkadaş Yayınları.

Erdoğan, S. (2006). Altı Yaş Grubu Çocuklarına Drama Yöntemiyle Verilen Matematik Eğitiminin Matematik Yeteneğine Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.

Ergül, A. (2007). Boehm Okul Öncesi Temel Kavramlar Testi 3‟ün 36-47 Aylık Çocuklar için Türkçeye Uyarlama Çalışması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.

Fromboluti, S. C. & Rinck, N. (1999). Early Childhood: Where Learning

Begins Mathematics. D. Magarity (Ed.). Jessup, MD: U.S.

Department of Education ED Pubs. 11.07.2012 tarihinde www. 2ed.gov/pubs/EarlyMath/index.html adresinden alınmıştır.

Fun, L. S. (2005). Implementing the Project Approach in the Hong Kong Preschools: Challenges for Novice Teachers. (Unpublished Master Dissertation). Hong Kong University, Hong Kong.

Geist, E. (2006). Children are Born Mathematicians: Encouraging and Promoting Early Mathematical Concepts in Children Under Five.

28,29,30 April 10. Congreso Internacional Lógico-Mathematica-en Educación Infantil-Madrid. Espana

Gelman, S. A. (2006). Early Conceptual Development. K. McCartney & D. Philips (Ed.), Blackwell Handbook of Early Childhood Development (ss. 149-167) Malden, MA: Blackwell Publishing Ltd.

Genç, K. E. (2008). Okul Öncesi Dönemde Kavram Gelişimi. A. Özdaş (Ed.),

Okul Öncesinde Fen ve Matematik Eğitimi (ss. 175-199) Eskişehir:

T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1840.

Ginsburg, H.P., Cannon, J., Esienband, J. & Pappas, S. (2006). Mathematical Thinking and Learning. Blackwell Handbook of Early Childhood

Development.K.McCartney&D.Phillips.Malden,MA:Blackwell

Publishing.books.google.com.tr/books?isbn=1444357131 adresinden alınmıştır.

Grzegorzewska, K. & Konieczna, B. J. (2011). The Lights Pre-project: Implementation of the Project Approach with Children under 3 Years of Age. Early ChildhoodResearch&Practise,13 (1).

http://ecrp.uiuc.edu/v13n1/grzegorzewska.html adresinden alınmıştır.

Gültekin, M. (2005). İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Proje Tabanlı Öğrenmenin Öğrenme Ürünlerine Etkisi. Kuram ve

Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi. 5 (2), 548-556.

Gürkan, T. (2010). Proje Yaklaşımı. R. Zembat (Ed.). Okul Öncesinde Özel

Öğretim Yöntemleri. (ss. 315-343). Ankara: Anı Yayıncılık.

Güven, Y., Zembat, R. & Şahin, F. (2004). Proje Temelli Eğitimle Kavram Kazanımı. OMEP 2003 Dünya Konsey Toplantısı ve Konferansı

Hardy, M. & Heyes, S. (1999). Beginning Psychology. Hong Kong: Oxford University Press.

Hartman, J. A. & Carolyn, E. (1995). Projects in the Early Years. Childhood

Education, 71 (3), 141-148.

Heddens, J. W. & Speer, R. W. (2001). Today’s Mathematics Part 1.

Concepts and Classroom Methods. NewYork: John Wiley and Sons,

Inc.

Helm, J. H. & Katz, L. G. (2001). Young Investigators. The Project Approach

in the Early Years. NewYork: Teacher College Press.

Hung, W. T. & Fang, C. H. (2010). Exploring Geometric Cognition of Young Children.14.10.2012tarihindeirmeiho.edu.tw/ir/bitstream/987654321 /114711/_Exploring Geometric Cogntion of Young Children_pdf adresinden alınmıştır.

İrkörücü, S. (2006). Okul Öncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden 6 Yaşındaki Çocuklara Uygulanan Ev Odaklı Matematiksel Destek Programının Çocukların Matematiksel Kavram Edinimine Etkisinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.

Jackman, H.L. (2012). Early Education Curriculum: A Child’s Connection to

the World. (5th ed.). Belmont, CA: Wadsworth Cengage Learning.

books.google.com.tr/books?isbn=1111342644 adresinden alınmıştır. Kandır, A. & Erdemir, N. (2002). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Proje Yaklaşımlı Uygulamalar. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi

Kandır, A. & Orçan, M. (2010). Okul Öncesi Dönemde Matematik Eğitimi. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Kaptan, F. (1998). Fen Öğretiminde Kavram Haritası Yönteminin Kullanılması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 95-99.

Katz, L.G. (1994). The Project Approach. EPO-PS-94-6. 23.08.2012 tarihinde http://ceep.crc.uiuc.ed/eecearchive/digests/1994/lk-pro94.html adresinden alınmıştır.

Katz, L.G. & Chard, S.C. (1998). Issues in Selecting Topics for Projects. Eric

DigestEDO-PS-98-8.23.08.2012 tarihinde

http://ceep.crc.uiuc.edu/eecearchive/digests/1998/katzpr98.pdf adresinden alınmıştır.

Katz, L.G. & Chard, S.C. (2000). Engaging Children’s Minds: The Project

Approach. USA: Ablex Publishing Corporation.

Kefi, S. (2004). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 36-72 Ay Arası Çocukların Dil Gelişim Düzeylerine, Bu Kurumlarda High/Scope ile Eğitim Almalarıyla Geleneksel Program ile Eğitim Almalarının Etkisinin İncelenmesi”. OMEP 2003 Dünya Konsey

Toplantısı ve Konferansı Kuşadası. İstanbul: Ya-Pa Yayın ve

Pazarlama.

Kefi, S. (2011). Okul Öncesi Eğitimde Proje Yaklaşımı ile Yapılmış Bir Uygulama Örneği. 2nd International Conference on New Trends in

Education and TheirImplications.27-29April,2011Antalya-Turkey.

Benzer Belgeler