• Sonuç bulunamadı

PROJE BAŞVURULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

• Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Destekleme Programı Projeleri (1901 kodlu),

• Başlangıç Programı Projeleri (1902 kodlu projeler),

• Sanayi ile İşbirliği Araştırmalarını Destekleme Programı Projeleri (1903 kodlu) ,

• Kamu ile İşbirliği Araştırmalarını Destekleme Programı Projeleri (1912 kodlu projeler),

• Uluslararası İkili İşbirliği Araştırmalarını Destekleme Programı Projeleri (1913 kodlu projeler)

değerlendirilmek üzere öncelikle BAPAK tarafından belirlenen üniversitemiz dışından 3 hakeme gönderilir.

• Hakem değerlendirme sonuçları, Bilimsel Araştırma Projeleri Alt Komisyonunda (BAPAK) görüşülür ve alınan öneri niteliğindeki karar Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonuna (BAP) sunulur ve karara bağlanır.

• TÜBİTAK 1001 proje değerlendirmesinden C veya daha yüksek puan almış; ancak kabul edilmemiş projeler, bütçesi düzenlenerek 1901 projesi olarak sunulması durumunda, hakem değerlendirmesine gönderilmeksizin BAPAK ve BAP Komisyonlarınca da değerlendirilebilir.

• Lisansüstü Tezleri Destekleme Programı Projeleri (1904 kodlu), yürütücünün tercihi doğrultusunda aşağıda belirtilen şekillerde değerlendirilir.

1) Anabilim Dalı/Bölüm Başkanlığı tarafından oluşturulan Birim Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından hazırlanan Ortak Değerlendirme Formu ve komisyon üyeleri tarafından hazırlanan Kişisel Değerlendirme Formları BAPKOB otomasyon sistemine girilmelidir. Bu durumda Proje önerisi BAP Komisyonu tarafından değerlendirilir.

2) Anabilim Dalında/Bölümde değerlendirilemeyecek projeler için ise sisteme projenin hakeme gönderilmesine ilişkin Anabilim Dalı/Bölüm Kurulunun gerekçeli kararı eklenmelidir. Bu durumda Proje önerisi BAP Komisyonu tarafından üniversitemiz dışından 3 hakeme gönderilecek ve hakemlerden gelen görüşler doğrultusunda söz konusu komisyon tarafından değerlendirilecektir.

Not: 1904 kodlu Lisansüstü Tezleri Destekleme Programı Projeleri, Anabilim Dalı/Bölüm Kurul Kararı ile kurulan (Anabilim Dalı/Bölüm Başkanı tarafından toplantı yeri ve saati, toplantıdan en az 1 gün önce ilan edilir) en az 3 öğretim elemanını içeren komisyon tarafından Ortak Değerlendirme Formu ile Kişisel Değerlendirme Formları hazırlanarak veya gereklilik durumunda hakem görüşlerine başvurularak değerlendirilebilir. Alınan Kurul Kararı (Ortak Değerlendirme Formu ile Kişisel Değerlendirme Formları) yürütücü tarafından başvuru sırasında BAP Otomasyon sistemine yüklenecektir.

Not: 1904 kodlu Lisansüstü Tezleri Destekleme Programı Projeleri, Anabilim Dalı/Bölüm Kurul Kararı ile kurulan (Anabilim Dalı/Bölüm Başkanı tarafından toplantı yeri ve saati, toplantıdan en az 1 gün önce ilan edilir.) en az 3 öğretim elemanını içeren komisyon tarafından Ortak Değerlendirme Formu ile Kişisel Değerlendirme Formları hazırlanarak veya gereklilik durumunda hakem görüşlerine başvurularak değerlendirilebilir. Alınan Kurul Kararı (Ortak Değerlendirme Formu ile Kişisel Değerlendirme Formları) yürütücü tarafından başvuru sırasında BAP Otomasyon sistemine yüklenecektir.

• Araştırma Altyapısını Destekleme Programı Projeleri (1906 kodlu projeler) ve Eğitim-Öğretim Altyapısını Geliştirme Programı Projeleri (1907 kodlu projeler) BAP Komisyonunda görüşülür. Ayrıca hakeme gönderilmez.

• Çağrılı Projelerin (1908 kodlu projeler) birinci değerlendirme aşamasında, önerilen projelerin programa ve çağrıya uygunluk değerlendirmesi yapılır. Komisyon değerlendirmesi öncesinde, sunulan 1908 kodlu projenin Birinci Aşama Proje Öneri Formu’nun program öneri formatına uygunluğu açısından ön değerlendirmesi yapılır. Yapılan ön değerlendirmede, proje öneri formunun çağrı özel şartlarına uygun olarak hazırlanmamış olması durumunda, proje önerileri birinci aşama değerlendirmesine alınmadan iade edilir. Ön değerlendirme sonucunda uygun olduğu tespit edilen proje önerileri, BAP Komisyonu’nca belirlenen, proje konusunda uzman kişilerin katılımıyla oluşturulan Hakem Komisyonu tarafından proje önerileri 1908 kodlu çağrı dokümanına uygunluk, Ar-Ge niteliği ve yapılabilirlik ölçütleri esas alınarak değerlendirilir. Her proje için Birinci Aşama Proje Değerlendirme Raporu hazırlanır. Söz konusu rapor, BAP Komisyonuna sunulur ve burada görüşülerek iade edilmesi ya da ikinci aşamaya çağrılması yönünde karar verilir.

• Kararın Rektör tarafından onaylanmasının ardından projelerin değerlendirme sonuçları proje yürütücülerine bildirilir ve ikinci aşamaya çağrılan projelerin İkinci Aşama Öneri Formunun belirtilen tarihe kadar BAPKOB Otomasyon sistemine yüklenmesi istenir.

• BAPKOB Otomasyon sistemine yüklenmiş 1908 kodlu projelerin İkinci Aşama Proje Öneri Formunun komisyon değerlendirmesi öncesinde, program öneri formatına uygunluğu açısından ön değerlendirmesi yapılır. Yapılan ön değerlendirmede, proje öneri formunun şartlara uygun hazırlanmamış olması durumunda, proje önerileri panel değerlendirmesine alınmadan iade edilir. Ön değerlendirme sonucunda uygun olduğu tespit edilen proje önerileri, bilimsel değerlendirmesi yapılmak üzere panel sürecine alınır. BAP Komisyonu tarafından alınan karar Rektör onayına sunulur.

3.1. Revize İsteği

BAP Kararı ile revize istenen projelerin yürütücüsüne, BAP Otomasyon Sistemi üzerinden alınan karar bildirilir. Proje yürütücüsü BAP Otomasyon sistemine giriş yaptığında “Görev Aldığım Tüm Projeler" menüsünde belirtilen “…. isimli projeye ait düzeltmelerin tarafından onaylanması bekleniyor" uyarısı ile istenilen düzeltmeler yapılır.

Yürütücü tarafından istenilen değişiklikler yapıldıktan sonra "İşlemler" menüsünden "Onayla ve Gönder" işlemi ile revize edilen proje BAP İdari Birime iletilir.

3.2. Projenin Kabulü/Reddi

Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmesine karar verilen projelerin yürütücülerine, alınan karar BAP Otomasyon Sistemi üzerinden bildirilir ve “Bilimsel Araştırma Projesi Destekleme Protokolü" istenir. Reddedilen proje ile ilgili karar BAP Otomasyon sistemi üzerinden yürütücüye bildirilir.

3.3. Bilimsel Araştırma Projesi Destekleme Protokolü İmzalanması

Projesi kabul edilen proje yürütücüsü BAP Otomasyon sistemine giriş yaptığında “Görev Aldığım Tüm Projeler" menüsünde belirtilen “…. isimli projede BAP Ofisi ile gerekli protokol imzalamanız bekleniyor" uyarısını tıklayarak söz konusu proje protokolüne ulaşır. Proje başlangıç tarihi yürütücü tarafından sisteme girildikten sonra sistem tarafından düzenlenen proje protokolünün çıktısı alınıp imzalanarak Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine teslim edilir.

Benzer Belgeler