• Sonuç bulunamadı

Programların Sürekli İzlenmesi ve Güncellenmesi

Belgede Diş Hekimliği Fakültesi (sayfa 20-27)

C. EĞİTİM VE ÖĞRETİM

C.6 Programların Sürekli İzlenmesi ve Güncellenmesi

 İç paydaşların (öğrenciler ve çalışanlar) ile dış paydaşların (işveren, iş dünyası ve meslek örgütü temsilcileri, mezunlar, vb.) sürece katılımı sağlanarak programın gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi nasıl yapılmaktadır?

Fakültemiz programının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi Dekanlık, Fakülte Kurulu, Anabilim Dalı eğitim sorumlularının aktif katılımıyla ulusal DUÇEP programı kapsamında belirlenecektir. Ayrıca öğrencilerden, temsilcileri aracılığı ile görüş istenecektir.

 Gözden geçirme faaliyetleri ne sıklıkta, nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır? Katkı veren paydaşlar nasıl belirlenmektedir? Bu paydaşlar karar verme sürecinin hangi aşamalarına katılabilmektedir?

Dekanlık, Fakülte Kurulu, Anabilim Dalı eğitim sorumluları ve öğrenci temsilcilerinin katkıları ile senede 2 kez fakültemiz programının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

 Değerlendirme sonuçları, programın güncellenmesi ve sürekli iyileştirilmesi için nasıl kullanılmaktadır?

Anket sonuçları ve değerlendirmelere göre iyileştirme programları düzenlenecektir.

 Programların eğitim amaçlarına ilişkin hedeflerine ulaştığını; öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğini nasıl izlemekte ve ölçmektedir?

Fakültemiz ders programlarında amaç ve öğrenim hedefleri belirlenmekte olup, programa yönelik olarak öğrencilerden anketler yolu ile geri bildirim sağlanacaktır.

Elde edilen geri bildirimlerin sonucuna göre programlar gözden geçirilecek ve DUÇEP kapsamında güncellenecektir.

 Programların eğitim amaçları ve öğrenme çıktılarına ilişkin taahhütleri nasıl güvence altına alınmaktadır?

Eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce amaç ve öğrenim hedefleri belirlenerek eğitim rehberinde yayımlanacak, ilgili eğitim öğretim yılının başlangıcında fakültemiz web sayfasında ilan edilecektir.

Programların eğitim amaçları ve öğrenme çıktılarına ilişkin taahhütleri bölüm bazında bölüm başkanlıkları tarafından güvence altına alınmaktadır.

21

Ç. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

22 Ç.1 Araştırma Stratejisi ve Hedefleri

 Kurumun araştırma stratejisi, hedefleri ve bu hedeflerin kimler tarafından gerçekleştirileceği belirlenmiş midir?

Birimin araştırma stratejisi ve hedefleri yıllık olarak birim kalite sorumluları tarafından belirlenecektir.

 Kurumun araştırma stratejisi ve hedefleri nelerdir? Bu hedefler nasıl belirlenmekte ve hangi sıklıkta gözden geçirilmektedir?

Diş Hekimliği alanına ilişkin bilimsel verilere katkıda bulunmak ve akademik personelin bilimsel yetisini geliştirmek araştırma stratejisi ve hedeflerimizi oluşturmaktadır. Birimin araştırma stratejisi ve hedefleri birim kalite sorumluları tarafından belirlenecektir.

 Kurumun araştırma stratejisi bütünsel ve çok boyutlu olarak mı ya da tek bir araştırma alanına yönelik olarak mı ele alınmıştır? Kurumun temel araştırma ve uygulamalı araştırmaya bakışı nasıldır?

Araştırma stratejisi birimdr hizmet vermekte olan bütün anabilim dalları göz önünde bulundurularak bütünsel ve çok boyutlu olarak ele alınmaktadır. Buna ek olarak ilgili anabilim dallarına araştırma stratejileri doğrultusunda destek verilmektedir. Kurumumuz akademik personele hem temel hem de uygulamalı araştırma konusunda destekleyici bir yaklaşım sergilemektedir.

 Kurum, araştırmada öncelikli alanları ile ilgili araştırma faaliyetlerinde bulunmakta mıdır?

Diş Hekimliği Fakültesi akademik personelinin 2017 yılında 6 BAP önerisi kabul edilmiş ve üniversitemizce desteklenmeye değer bulunmuştur.

 Araştırmada öncelikli alanlarında UYGAR merkezleri var mı? Varsa bu merkezlerin hedefleri belirlenmiş, çıktıları izlenmekte ve değerlendirilmekte midir?

Fakültemiz bünyesinde UYGAR merkezi yoktur.

 Araştırmada öncelikli alanları ile ilgili, iç ve dış paydaşların önerileri doğrultusunda, bilimsel ve/veya sektörel toplantılar düzenlemekte midir?

Henüz bilimsel ve/veya sektörel toplantılar düzenlenmemiştir ancak düzenlenmesi hedeflenmektedir.

 Kurumun araştırma faaliyetleri ve diğer akademik faaliyetleri (eğitim-öğretim, topluma hizmet) arasında nasıl bir etkileşim bulunmaktadır? Buna yönelik bir stratejisi var mıdır?

Yürütülen akademik eğitim çalışma faaliyetleri sonucunda diş hekimliği dünyasında sosyal, kültürel ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunulacaktır. Buna yönelik strateji kalite yönetim sistemi kapsamında belirlenecektir.

Araştırma faaliyetlerinin büyük bir kısmı ile akademik faaliyetler birbirine entegredir.

Araştırma çalışmalarında yürütücüler başkanlığında öğrenci ve öğretim görevlileri beraber çalışacaktır.

23

 Kurum, araştırma stratejisinin bir parçası olarak kurumlar arası araştırma faaliyetlerini desteklemekte midir? Bu tür araştırmalara uygun platformlar geliştirmekte midir? Ve bu tür araştırmaların çıktılarını nasıl izlemekte ve değerlendirmektedir?

Kurumlar arası araştırma faaliyetlerinin desteklenmesi planlanmaktadır. Bu tür araştırmalara uygun platformlar geliştirilerek, çıktıların faliyet bilgi sistemi üzerinde izlenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

 Kurum, araştırma stratejisi olarak disiplinler arası ve/veya çok disiplinli araştırma faaliyetlerini desteklemekte midir? Bu tür araştırmalara uygun platformlar geliştirmekte midir? Ve bu tür araştırmaların çıktılarını nasıl izlemekte ve değerlendirmektedir?

Kurumumuz, araştırma stratejisinin bir parçası olarak disiplinler arası araştırma faaliyetlerini desteklemektedir. 2016 yılında üniversitemizce desteklenmesi uygun görülen projelerimizden biri iki farklı disiplin arasında yürütülmek üzere planlanmıştır.

 Kurum, yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleriyle kendi araştırma stratejileri arasında nasıl bir bağ kurmaktadır?

Kurumumuz yerel, bölgesel ve ulusal ihtiyaçlara yönelik bilimsel katkı sağlayacak şekilde araştırma stratejileri belirlenecektir.

 Yapılan araştırmaların bölgesel/ulusal açıdan değerlendirildiğinde ekonomik ve sosyo-kültürel katkısı var mıdır? Nasıl teşvik edilmektedir?

Yapılan araştırmaların bölgesel/ulusal açıdan değerlendirildiğinde ekonomik ve sosyo-kültürel katkısı bulunmaktadır. Projelerimiz BAP birimince teşvik edilmektedir ve TÜBİTAK Projeleri gelecek hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

 Kurumun, araştırmada etik değerleri benimsetme ile ilgili girişimleri (Etik Komisyonu, İntihali önlemeye yönelik özel yazılımlar, vs.) var mıdır?

Rektörlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan MEÜ Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan gerekli etik kurul raporları alındıktan sonra bilimsel araştırmalara başlanmıştır. Üniversite kütüphanesinde bulunan intihale önelmeye yönelik yazılım akademik personel tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır.

 Araştırmaların çıktıları (proje raporu, yayın, patent vb.) ödüllendirilmekte midir?

Yükseköğretim Kurulu tarafından Akademik Teşvik Programı kapsamında ödüllendirilmektedir.

 Araştırma fırsatları ile ilgili kurum içi gerekli bilgi paylaşımı yapılmakta mıdır?

Araştırma fırsatları ile ilgili kurum içi gerekli bilgi paylaşımı dekanlık tarafından yapılmaktadır.

 Verilen doktora derecelerinin çeşitliliği ve doktora öğrencilerinin yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerde öğretim görevlisi olarak işe başlama oranları takip ediliyor mu? Kurum tarafından verilen doktora derecesi ile akademik ortamda iş bulan öğrencilerin oranı nedir?

24

Birimimiz henüz doktora eğitimi vermeye başlamamıştır.

 Kurum, araştırma öncelikleri kapsamındaki faaliyetleri için gerekli fiziki/teknik altyapının ve mali kaynakların oluşturulmasına ve uygun şekilde kullanımına yönelik politikalara sahip midir?

Birimimiz henüz bu politikalara sahip değildir.

 Kurum, öncelikleri kapsamındaki araştırma faaliyetlerinin nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğini nasıl güvence altına almaktadır?

Akademik personelin araştırma faaliyetleri 6 ayda bir Faaliyet Bilgi Sistemi’ne girilmekte ve çıkan raporlar doğrultusunda bu faaliyetlerin sürdürülebilirliği sağlanmaktadır.

Ç.2 Araştırma Kaynakları

 Kurumun fiziki/teknik altyapısı ve mali kaynakları, araştırma öncelikleri kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştirmek için uygun ve yeterli midir?

Kurumun fiziki/teknik altyapısı ve mali kaynakları, araştırma öncelikleri kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştirmek için henüz uygun ve yeterli olmamakla birlikte ilerleyen yıllarda bu konuda gelişme sağlanması düşünülmektedir.

 Kurum içi kaynakların araştırma faaliyetlerine tahsisine yönelik açık kriterler mevcut mudur?

Henüz mevcut değildir.

 Bu kriterler nasıl belirlenmekte ve hangi sıklıkta gözden geçirilmektedir?

Henüz mevcut değildir.

 Araştırma faaliyetlerine kurum içi kaynak tahsisine yönelik öncelikler mevcut ise ne tür parametreler (kurumun araştırma öncelikleri ile uyum, çok ortaklı/disiplinli araştırmalar, kurumlar arası ve/veya uluslararası ortaklıklar, lisansüstü çalışmalar, temel araştırma, uygulamalı araştırma, deneysel geliştirme, çıktı/performans vb.) dikkate alınmaktadır?

Bilimsel araştırma projeleri yönetmeliği doğrultusunda ve ilgili komisyonların aldıkları kararların rektörlük makamınca onaylanması ile kurum içi kaynaklar araştırma faaliyetlerine tahsis edilmektedir.

 Kurum, kaynakların etkin/verimli kullanımını sağlamak ve ilave kaynak temin edebilmek için iç/dış paydaşlarla işbirliğini ve kurum dışından kaynak teminini nasıl teşvik etmekte ve desteklemektedir?

Kurum dışı kaynak temini için Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma ajansalarının proje çağrılarına uyarak proje hazırlanması planlanmakta ve bu amaçla akademik personel desteklenmektedir.

 Kurum dışından sağlanan mevcut dış destek (proje desteği, bağış, sponsorluk vb.)

25

kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu ve yeterli midir?

Kurum dışından sağlanan mevcut dış destek henüz bulunmamaktadır ancak çeşitli projeler hazırlanma aşamasında olup 2018 yılı içerisinde dış destek alınması planlanmaktadır.

 Kurum, araştırma faaliyetlerinin etik kurallara uygun olarak yürütülmesini sağlamak için ne tür destekler (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun gereğini yerine getirme, lisanlı yazılım kullanımı,) sunmaktadır?

Kurumumuz araştırma faaliyetlerinin etik kurallara uygun olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla rektörlüğümüz bünyesinde hizmet vermekte olan Klinik Araştımalar Etik Kurulu’ndan destek almaktadır. Ayrıca üniversite kütüphanesinde bulunan intihale önelmeye yönelik yazılım akademik personel tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır.

 Kurum, araştırma bileşeni ile ilgili hedefleri kapsamında ihtiyaç duyulan kaynakların (fiziki/teknik altyapı, mali kaynaklar) sürdürülebilirliğini nasıl sağlamaktadır?

Araştırma bileşeni ile ilgili hedefler kapsamında ihtiyaç duyulan kaynakların temini için BAP, TÜBİTAK, Kalkınma bakanlığı projeleri ve uluslararası projelerin desteği ile altyapı kaynaklarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Ç.3 Araştırma Kadrosu

 Kurum, işe alınan/atanan araştırma personelinin gerekli yetkinliğe sahip olmasını nasıl güvence altına almaktadır?

2547 sayılı yükseköğretim kanununun öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve üniversitemiz akademik atama ve yükseltme ölçütlerine göre yapılmaktadır.

 Araştırma kadrosunun yetkinliği nasıl ölçülmekte ve değerlendirilmektedir?

Öğretim üyelerinin atanma ve yükseltilmeleri Mersin Üniversitesi akademik yükseltilme ve atanma ölçütlerine göre yapılmaktadır.

 Araştırma kadrosunun yetkinliğinin geliştirilmesi ve iyileştirmesi için ne gibi imkânlar sunulmaktadır?

Üniversitemiz araştırma kadrosunun projeleri BAP Birimi tarafından desteklenmektedir. Yurt içi ve yurt dışı kongre ve bilimsel toplantılara katılımları desteklenmektedir. Proje hazırlama teknikleri ve eğiticilerin eğitimi ile ilgili kurslar düzenlenmekte ve akademik personelin bu kurslara katılımı sağlanmaktadır.

 Atama ve yükseltme sürecinde araştırma performansını nasıl değerlendirmektedir?

Araştırma kadrosunun yetkinliği, alanında yaptıkları bilimsel çalışma, proje ve yayınları ile diğer ilgili faaliyetlerine göre ölçülecek ve/veya değerlendirilecektir.

 Araştırma bileşeni kapsamındaki hedeflerine ulaşmayı sağlayacak araştırma kadrosunun, nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğini nasıl güvence altına

26 almaktadır?

Meslek içi sürekli eğitim politikası gereği, araştırma kadrosunun uluslararası kongreler ve seminerlere katılım açısından desteklenmesi ve nitelikli eğitim/araştırmascı kadrosunun sayıca arttrılması hedeflenmektedir. Araştırma altyapısının daha da güçlendirilmesinin yanında araştırmaların teşvik edilmesine yönelik ödüllendirme mekanızmalarından da yararlanılacaktır.

Ç.4 Araştırma Performansının İzlenmesi ve İyileştirilmesi

 Kurumun araştırma performansı verilere dayalı ve periyodik olarak ölçülmekte ve değerlendirilmekte midir?

Kurumun araştırma performansı 6 aylık periodlar halinde Faaliyet Bilgi Sistemi’ne girilmektedir.

 Araştırma performansının değerlendirilmesinde, Bölge, ülke ve dünya ekonomisine katkıları, Kurumun mevcut araştırma faaliyetleri, araştırma hedefleriyle uyumu ve bu hedeflerin sağlanmasına katkısı kalite göstergesi olarak değerlendirilmekte ve izlenmekte midir?

Henüz değerlendirilmemektedir.

 Araştırmaların kalitesinin değerlendirilmesi ve izlenmesine yönelik mekanizma mevcut mudur?

Henüz mevcut değildir.

 Kurum, araştırma performansının kurumun hedeflerine ulaşmasındaki yeterliliğini nasıl gözden geçirmekte ve iyileştirilmesini nasıl gerçekleştirmektedir?

Her yıl başında Faaliyet Bilgi Sistemine araştırma performansı hedefleri girilmekte ve yıl sonunda bu hedeflere ulaşıp ulaşılmadığı değerlendirilmektedir.

27

Belgede Diş Hekimliği Fakültesi (sayfa 20-27)

Benzer Belgeler