• Sonuç bulunamadı

4.4. KANADA ÜCRET KAZANANINI KORUMA PROGRAMI

4.4.8. Programa İlişkin İşlem Süreçleri

4.4.8.1. Hizmet Dağıtımı Süreci

Kanada’da uygulanan Ücret Kazananını Koruma Programı aşağıda yer alan işlem süreçlerinden oluşmaktadır;

1- Ücret Kazananını Koruma Programı kapsamında öncelikle kayyımlar ve/veya icra memurları, ödeme güçlüğüne düşen işverenden ücret alacağı bulunan bütün işçileri belirler.

2- Kayyımlar ve/veya icra memurları ücret alacağı olan işçileri belirledikten sonra bu işçilerin işverenden olan uygun ücret alacaklarının miktarını belirler. 3- Kayyımlar veya icra memurları Kayyım/İcra Memuru Bilgi Formunu

kullanarak her işçi hakkında gerekli bilgileri Servis Kanada’ya sağlar. Kayyım/İcra Memuru Bilgi Formu;

 İflas tarihinden itibaren 45 gün içerinde veya önceki işverene ilişkin tasfiye halinde tasfiye başlangıç tarihinde veya

 Kayyum veya icra memurlarının işçilerin bilgilerini başka kişilerden almaları halinde (iflas eden veya ödeme güçlüğüne düşen kişiye ilişkin bordro hizmeti veren kişiler) bilgileri aldıkları tarihten sonraki 15 gün içinde,

Servis Kanada’ya ibraz edilmek zorundadır.

4- Kayyımlar veya icra memurları Ücret Kazananını Koruma Programı ve bu Program altında yapılacak ödemelerin koşulları hakkında her ücret alacaklısını ayrıntılı şekilde bilgilendirir. Kayyımlar veya icra memurları ayrıca iflas tarihinden itibaren 45 gün içerisinde;

 İflas veya tasfiye tarihini,

123

 Bireylerin sunmak zorunda oldukları uygun ücret ödemesi alabilmeleri için gereken alacak kanıtlarını,

 Servis Kanada’ya sunulmak üzere Kayyım/İcra Memuru Bilgilendirme Formunun bir örneğini,

 Ücret Kazananını Koruma Programı Başvuru Formunu veya bir işçinin bu formu nereden elde edeceğine ilişkin bilgileri,

çalışanlara sağlamak zorundadırlar.

5- Her çalışan Servis Kanada’ya Ücret Kazananını Koruma Programı Başvuru Formunu iflas veya tasfiye tarihinden itibaren 56 gün içinde ibraz edebilir. Eğer formun ibrazında gecikilirse gecikmenin sebebi de sunulmalıdır.

6- Başvurularının ibrazı üzerine, Programa başvuranlar Kanada Hükümetinin iflas veya tasfiye sürecinde kendilerinin yerine alacaklı olarak geçmesini kabul etmiş olurlar.

7- Servis Kanada her başvuru sahibinin Ücret Kazananını Koruma Programı kapsamında ödeme almaya uygun olup olmadığını, Kayyım/İcra Memuru Bilgilendirme Fonunda yer alan bilgilere ve işçilerin başvurularına göre değerlendirir. Bu bilgilendirme formunda;

 İş sözleşmesinin sona erip ermediği,

 Eski işverenin iflas veya tasfiye sürecine girip girmediği,

 Başvuru sahibi işçilerin ödeme güçlüğüne düşen işverenden ücret alacağı bulunup bulunmadığı,

Hususları yer almaktadır.

8- Hizmet Kanada bütün bu hususlar çerçevesinde başvurulara ilişkin ilk hükmü verir ve bu kararı ödenek almaya uygun ve uygun olmayan başvuru sahiplerine bildirir. Başvuru sahibinin ödenek almaya uygun olması halinde alacağı ödeme miktarı kayyumlara veya icra memurlarına bildirilir.

9- Hükümet daha sonra Program kapsamında yapılan ödemelerin geri alınmasını(tahsilini) izleyebilecektir.

124 4.4.8.2. İnceleme Süreci

1- Ücret Kazananını Koruma Programına başvuruda bulunan işçiler, Çalışma Bakanlığından ücret almaya uygun olup olmadıkları konusunda yeniden bir inceleme talep edebilirler.

2- Yeniden inceleme talebi, işçinin kontrolü dışındaki olaylardan (mücbir sebep) dolayı daha uzun bir süre gerekmedikçe, uygunluk kararının işçiye bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içerinde yazılı olarak yapılmalıdır.

3- Servis Kanada, Çalışma Bakanı adına yeniden incelemeyi yönetir ve gerekli gördüğü hallerde kayyımlar veya icra memurlarıyla iletişime geçerek bilgi, belge veya açıklamaların orijinallerini talep edebilir.

4- İnceleme sonucu önceki karar değiştirilebilir, kabul edilebilir veya reddedilebilir. Servis Kanada inceleme sonucunu başvuru sahibi işçiye yazılı olarak bildirir. Ayrıca önceki kararın değiştirilmesi sonucu başvuru sahibi ödeme almaya hak kazanır veya başvuru sahibine yapılacak ödeme miktarında bir değişiklik meydana gelirse bu durumda kayyum durumdan haberdar edilir. 4.4.8.3. İtiraz Süreci

1- Başvuru sahibi işçi yeniden inceleme sürecinin sonucundan tatmin olmazsa, karara itiraz edebilir. Fakat başvuru sahibi bu aşamada sadece hukuk ve yargılama yoluna gidebilecektir.

2- Yeniden inceleme kararından itibaren 60 gün içerisinde itiraz yoluna başvurulabilir. Başvuru sahibi dosyaya yeni bir unsur veya kanıt ekleyemez çünkü itiraz sadece kayıtlı bilgi ve belgelerle yapılır.

3- Başvuru sahiplerinin itiraz başvurusunda bulunabilmeleri için sosyal güvenlik numaralarının, güncel adres ve telefon bilgileri ile ayrıntılı gerekçelerin yer aldığı bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

4- İşgücü Programı itirazı değerlendirir ve Çalışma Bakanının itirazı dinlemesi için bir Yargıç atamasını önerebilir. Bakan tarafından bir Yargıç tayin edilirse, başvuru sahibi durumdan yazılı olarak haberdar edilir.

5- Ücret Kazananını Koruma Programı Yasasının 17’inci maddesinde düzenlendiği üzere, Yargıç başvuru sahibine yazılı olarak bildirilen yeniden inceleme kararını gerekçelerini de içerecek şekilde değiştirebilir,

125

onaylayabilir veya reddedebilir. Yargıcın itiraz talebine istinaden vermiş olduğu karar nihaidir.

4.4.8.4. Fazla Ödemelere İlişkin Süreçler

1- Başvuru sahibinin Ücret Kazananını Koruma Programı kapsamında almaya uygun olduğu miktardan daha fazla ödeme aldığının Hizmet Kanada veya İşgücü Programı tarafından tespit edilmesi halinde, başvuru sahibi fazla ödeme aldığına ve bu fazla ödeme tutarına dair bir ikaz yazısı alacaktır. 2- Başvuru sahibinin, kendisine yapılan fazla ödemeye ve ödenen fazlalık

miktarına ilişkin bilgilendirme yazısını almasından itibaren, aldığı fazla ödeme tutarını geri ödeyebilmesi için 30 günü vardır.

3- Başvuru sahibi almış olduğu fazla ödemeyi 30 gün içerisinde geri ödemezse, bu tutara faiz tahakkuk etmeye başlayacaktır.