• Sonuç bulunamadı

KİTAPLARIYLA İLGİLİ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ VE ANKET ÇALIŞMAS

18. Program dahilinde hazırlanacak yeni ders kitaplarında; şu durum, bilgi yada

teknolojik özellik olmalıdır dediğiniz unsurları yazınız.

"Sorular olsun, örnek sorular olsun çok basit, bir kademe daha zorlaştırılmalıdır. Hazırlanan program sarmal bir sisteme göre olduğu için o an anlatılması gereken konu yarım kalıyor.

99

Diğer senelerde o konu baştan anlatılıyor, bu da öğretmen için verilen sürenin yetmemesi oluyor."

"Yeni ders kitaplarında manyetizma, optik teknolojik özellikler olmalıdır." "Vektör ilk ünite olmalı."

"Yeterli açıklamalar yok, pratik çözüm yok." "Yeterli sayıda çözümlü örnek yok."

"Akıllı tahta kullanımı için okullara bu dersin flash diskinin verilmesini isterdim."

"Ders kitaplarının içeriği okul türlerine göre düzenlenmeli modern fizik konularına daha çok yer verilmeli, Astrofizik konuları da müfredata alınmalı."

"Görsellik, içeriğin zenginliği, günlük hayattaki olaylarla ilişkilendirilmesi"

"Fatih projesi kapsamında konuların ortak hazırlanması, fakat öğretmen tarafından üzerinde değişiklik ve ekleme yapılabilir şekilde olmalıdır."

"Model sorular üzerinde konuyu özetleyerek hap bilgilerin yer verilmesi gerekir." "Daha fazla resim-görsel içerikli soru olması uygundur."

"Daha araştırmaya sevk etmeli, daha sade olmalı."

"Müfredat konuları Fatih projesi kapsamında akıllı tahtalar üzerinde verilmeli, öğrencilere daha öğretici kitaplar verilmeli."

"Öğrencinin okuduğunda anlayabileceği şekilde hazırlanmalı."

"Eğitimde inovasyon için batılılaşma artırılmalı, teknolojik veriler daha sık kullanılmalı." "Gezi programları eklenebilir."

"Fizik sözel metinli sorular daha ön planda sayısal soru tipleri daha çok önem verilmeli." "Soru, sınava yönelik soru sayısı arttırılmalı."

"Deney Laboratuvar sayısı arttırılmalı."

100 3. TARTIŞMA VE SONUÇ

Problem Cümlesi

Lise fizik öğretimi programı, program doğrultusunda ülkemizde hazırlanan ders kitapları, eğitime verilen önem ve okul türleri ne denli yeterlidir?

1.alt problem cümlemiz: “Almanya ve İngiltere deki Lise Fizik Öğretim Programları ile

Ülkemizdeki Lise Fizik Öğretim Programı karşılaştırılması sonucunda; ortaya çıkan eksiklikler nelerdir?” şeklinde idi. Yaptığımız araştırmada ülkemizde, Almanya’ da ve İngiltere’ deki lise fizik öğretim programları öncelikle ünite ve ünite içindeki kazanımlar ve bu kazanımların içerikleri yönüyle karşılaştırıldı.

Bu karşılaştırma sonucunda ülkemizdeki lise fizik öğretim programının üniteleri ile Almanya’ daki lise fizik öğretim programının üniteleri başlık olarak hemen hemen aynıdır. İngiltere lise fizik öğretim programının üniteleri ile ülkemizdeki fizik programının üniteleri başlık olarak farklılıklar göstermektedir. İngiltere’ deki fizik programının üniteleri; mekanik, dalgalar-ışık ve ses, elektrik manyetizma, madde ve özellikleri, kimyasal değişimler, kimyasal sistemler başlıkları altında toplanmıştır. Bu başlıklar daha sonra alt ünitelere bölünmektedir ki bu alt ünite başlıkları ülkemizdeki fizik programının üniteleri başlıkları ile benzerlik göstermektedir. İngiltere’ deki 10., 11. ve 12. sınıf fizik programlarında yaklaşık % 20 ağırlıkta temel kimya ünitelerine yer verilmiştir. Bu dikkat çekici bir durumdur. Fizik ve kimya alanları iç içe alanlardır. Bazı temel kimyasal kavramların fizik dersi içinde öğrenip, bu kavramlar ile fizik kavramları arasında ilişkilerinin kurulması fizik eğitimi ve öğretimi açısından faydalı bir yaklaşımdır. Yine İngiltere’ deki 10. ve 12. sınıf fizik programlarında Test Çalışma Zamanı isimli bir bölüm mevcuttur. Bu bölümler 10. ve 12. Sınıfların programında sırasıyla % 25 ve % 33,75 ağırlıktadır. Bu bölümlerde öğrencilerin okul içi ve ülke içi sınavlara, soru çözümleri çalışmaları yaparak hazırlanmaları planlanmıştır. Ülkemizdeki’ deki 10. ve 11. sınıf fizik programlarında sırasıyla % 14 ve % 50 ağırlıkta Elektrik ve Manyetizma üniteleri mevcuttur. Almanya ve İngiltere fizik programlarında bu ünitenin ağırlığı 10., ve 11. Sınıf programlarında sırasıyla yaklaşık olarak % 25 ve % 30 ağırlıktadır. Bu ünitenin ağırlığı diğer ele alınan ülkelerdeki ağırlıktan oldukça fazladır. Bu fazlalık diğer ünitelerden çalınmış ağırlık miktarıdır.

Ülkemizdeki 9. ve 10. sınıf lise fizik öğretim programındaki kazanımların bazılarında matematiksel işlemlere girilmemesi yönünde sınırlama getirilmiştir. Böyle bir sınırlama incelediğimiz diğer ülkelerin programlarında mevcut değildir. Matematiksel işlemsiz fizik

101

eğitimi ve öğretimi anlamlı ve doğru değildir. Ülkemizdeki lise fizik programı ile ilgili öğretmen görüşlerini alma çalışmamızda bu konu hakkında

"Kitaplar daha sözele kayıyor, Fizik bu kadar sözel olmamalıdır." "Fizikte sözel metinli sorular daha ön planda sayısal soru tiplerine

daha çok önem verilmeli."

görüşüne rastlanmıştır. Bu görüşler yukarıda söylediğimiz görüş ve sonucumuzu destekler niteliktedir.

Ülkemizdeki lise fizik öğretim programının yapısı sarmal bir öğretim modeline göre yapılandırılmıştır. Bu modeli hem Almanya hem de İngiltere uygulamamaktadır. Ancak bu sarmal sistem Ülkemizde uygulanan hali ile etkisiz ve verimsizdir. Üniteler ve kazanımları arasında kopukluklar oluşturmaktadır. Kavram bütünlüğü kaybolmaktadır. Ülkemizdeki lise fizik kitapları ile ilgili öğretmen görüşlerini alma çalışmamızda bu konu hakkında

"Sorular olsun, örnek sorular olsun çok basit, bir kademe daha zorlaştırılmalıdır. Hazırlanan program sarmal bir sisteme göre olduğu için o an anlatılması gereken konu yarım kalıyor.

Diğer senelerde o konu baştan anlatılıyor, bu da öğretmen için verilen sürenin yetmemesi oluyor."

görüşüne rastlanmıştır. Bu görüşler yukarıda söylediğimiz görüş ve sonucumuzu destekler niteliktedir.

Almanya’daki fizik öğretim programlarında elektrik ve manyetizma radyoaktivite ve kuantum fiziğine giriş ile ilgili üniteler matematiksel işlemlere girerek detaylı bir şekilde verilmiştir. Bu ünite ile ilgili örnekler, görseller ve etkinliklerin günlük hayatta var olan gerçek uygulamalarla ilişkili olmasına önem verilmiştir. Böylece teorik bilgiyi verip öğrenciyi fizik alanından soğutma yoluna gitmemiştir.

Almanya ve İngiltere lise fizik programlarındaki ünitelere ait kazanımların verilmesi ile ilgili hiçbir sınırlamaya gidilmemiştir. Ülkemizdeki lise fizik programındaki ünitelere ait kazanımların verilmesine ait birçok sınırlama mevcuttur. Bu sınırlamalar ders kitabı yazımı kalitesini de düşürmektedir.