• Sonuç bulunamadı

1. KIRSALDA EKONOMİK KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI

1.1. Programın Gerekçesi

Kalkınma literatüründe, şehirlerden uzak, seyrek nüfuslu, hâkim iktisadi faaliyetin tarım olduğu doğal yaşam alanları genel olarak “kır” kabul edilmektedir1. OECD, km² başına düşen nüfusun 150 kişinin altında olduğu bir yoğunluğa sahip olan toplulukları kırsal nüfus olarak tanımlamakla beraber bir bölgede yaşayan kırsal toplulukların toplam nüfusunun, bölgenin toplam nüfusuna oranının %50’den fazla olduğu yerleşim yerlerini kırsal alan olarak tanımlamaktadır.2 Kırsal kalkınma ise, ülkemizin kırsal kalkınma politikalarının belirlendiği Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi (2014-2020)’nde en genel tanımıyla, kırsal alanda yaşayan fertlerin ekonomik ve sosyal refahı ile yaşam kalitesini artırma süreci olarak ifade edilmiştir.

Bursa, Eskişehir, Bilecik Bölgesi; sanayi alanındaki yüksek gücü ve kapasitesinin yanı sıra, orman ve su varlıkları, bitki örtüsü ve tarımsal çeşitlilik ile birlikte tarihi ve kültürel değerler bakımından da önemli bir potansiyele sahiptir. Kırsalda tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ek olarak, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, marka-tescil faaliyetleri, eko-turizm, kentten kıra dönüş gibi birçok çalışma ile turizm tanıtımında bölge zenginlikleri doğrultusunda kültür, doğa, tarih, sağlık alanlarında faaliyetler Bölgemizde aktif şekilde yürütülmektedir.

Bölgemizde kır-kent dengesinin gözetilerek kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesiyle sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması; yerel zenginliklerin ve turizm potansiyelinin değerlendirilerek turizmde rekabet gücünün artırılması amacıyla Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı tarafından Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı yürütülmektedir.

Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı kapsamında, kırsalda yaşayan nüfusa hizmet veren ve kâr amacı gütmeyen kurum/kuruluşlara yönelik olarak Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına çıkılması planlanmıştır. Bu programla;

kırsalda üretilen tarım ürünlerinin katma değerlerinin ve pazarlama imkânlarının artırılması, kırsalda yürütülen tarımsal faaliyetlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, tarımsal atıkların ekonomik değere dönüştürülmesi ile kırsalda turizmin ve yöreye özgü değerlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir.

Bu mali destek programında, özellikle toplumun genç kesimine özel bir yaklaşım sergilenmiştir. Zira bölgemiz için kalkınma önceliklerinin ve stratejilerinin ele alındığı TR41 2014-2023 Bölge Planı’nda özellikle “gençlerin kent merkezine göçünü önlemek ve alt bölgede kalmasını sağlamak için kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi” hususuna özellikle vurgu yapılmaktadır. On Birinci Kalkınma Planı’nda da “gençlerin işgücü piyasasına aktif katılımlarının desteklenmesi ve istihdam edilmeleri kolaylaştırılması” temel hedefler arasında yer almaktadır. Planda ayrıca gençlerin istihdamını artırmaya yönelik olarak illerdeki

1 Kırsal Kalkınma: Tanım, Temel Meseleler ve Politikalar, Tayyar Doğan- Burak Yardımcı, Türkiye Kalkınma Vakfı, 2019.

2 OECD Regional Outlook 2016.

3 Birinci ve ikinci kademe dışında yer alan ilçeler ekteki Tablo-1’de sunulmaktadır.

4 İlgili yerleşim yerlerine ait liste ekteki Tablo-2’de sunulmaktadır.

potansiyeli açığa çıkartacak yenilikçi ve sürdürülebilir projelerin desteklenmesi ön plana çıkarılmaktadır. Bu bağlamda özellikle kırsal alanlarda yürütülecek projelerin hem genç nesillerin refah içinde yaşamlarının devam ettirebilmesi adına bu bölgelerde sağlanacak istihdam olanaklarının büyük bir öneme sahip olduğu görülmektedir.

Kırsal kalkınma programlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kaynakları da harekete geçiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kırsal alanda destek sağlayan önemli kurumlardan biridir. Kurumun bölge illerimizden Bursa’da İl Koordinatörlüğü bulunmakta olup, Eskişehir ve Bilecik illerinde bu kurumun koordinatörlüğü henüz kurulmamıştır. Kırsal kalkınmaya yönelik destekler Bursa’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü aracılığı ile Eskişehir ve Bilecik illerinde ise İl Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla verilebilmektedir. Söz konusu destekler özel sektör işletmelerine yönelik olup, kâr amacı gütmeyen kurumlara yönelik herhangi bir destek bulunmamaktadır. Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı tasarlanırken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü, bölge illerinin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile görüşmeler yapılmış, desteklerin birbiri ile uyum ve tamamlayıcılığının yanında bölge ihtiyaçları ön planda tutulmuştur.

Sonuç odaklı program oluşturulurken kırsal tanımı üzerine ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştirilmiş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordine ettiği “İlçelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması” (SEGE-2017) ve Türkiye’de Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi: Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi (YERMEK) çalışmaları incelenerek kır tanımı yapılmıştır. Buna göre TR41 Bölgesi için kırsal bölgeler genel olarak SEGE çalışmasında birinci ve ikinci kademe dışında yer alan ilçeler3 olarak tanımlanmaktadır. Birinci ve ikinci kademedeki ilçelerin sınırlarında yer almakla birlikte, 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Bölgemizde Ajansımız tarafından yürütülen YERMEK çalışmasında yer alan, halihazırda köy ve belde statüsünde olan yerleşim yerleri ile 6360 ve 5747 sayılı Kanunlarla mahalleye dönüşen belde ve köyler4 de kırsal alan tanımı içine dahil edilmektedir.

İlçelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2017) kapsamında birinci ve ikinci kademe dışında yer alan ilçeler yukarıdaki haritada gösterilmiştir.

On Birinci Kalkınma Planı’nın “2.4.6. Kırsal Kalkınma” başlığında; “Sürdürülebilir kırsal kalkınma anlayışıyla, üretici birlikleri ve aile işletmelerinin üretim kapasitesinin ve kırsal işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, yoksullukla mücadele ile kırsal toplumun düzenli ve yeterli gelir imkânlarına kavuşturularak refah düzeyinin artırılması ve nüfusun kırsalda tutundurulması” kırsal kalkınmada temel amaç olarak belirlenmiştir. Köylerdeki üretim ve yaşam biçimleri ile tabiat ve kültür varlıklarının korunmasını teminen; köylere özgü geleneksel zanaat ve el sanatları, agro-turizm, coğrafi işaretli ürünler, süs bitkileri, bağcılık, arıcılık, balıkçılık, kümes hayvancılığı, alternatif tarım ürünleri yetiştiriciliği, tarım ve gıda ürünlerindeki geleneksel üretim ve saklama bilgisini gelecek kuşaklara taşıyacak girişimler ve iş birlikleri gibi alanların desteklenmesine devam edilmesi hedeflenmektedir.

Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi (UKKS) 2014-2020’de, kırsal toplumun çalışma ve yaşam koşullarının kentsel alanlarla uyumlu olarak yöresinde geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması öncelikli amaç olarak belirlenmiştir. Bu amaca yönelik stratejik hedefler ise; ekonominin geliştirilmesi ve iş imkânlarının artırılması, insan kaynaklarının, örgütlenme düzeyinin ve yerel kalkınma kapasitesinin geliştirilmesi, kırsal alan fiziki altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi

ve yaşam kalitesinin artırılması, kırsal çevrenin korunması ve geliştirilmesi şeklindedir. UKKS 2014-2020’de de ifade edildiği üzere kırsal yerleşimlerin gelişmişlik düzeyi gerek iller arasında gerekse il içinde önemli ölçüde farklılaşmaktadır. Gelişmişlik farkının nedenleri çok çeşitli olmakla beraber, öne çıkan ana nedenlerin yapısal nitelikli olduğu görülmektedir. Bunlar;

zorlu iklim ve coğrafya koşulları, kentsel merkezlere ve pazara uzaklık ile dinamik ve üretken bir kırsal ekonomi için gerekli ölçeğin nüfus seyrelmesi ve yaşlanma nedeniyle kaybedilmesidir.

Bu yapısal sorunlara karşın, Türkiye’nin 2000’li yıllarda ulaşım, haberleşme ve bilişim hizmetleri altyapısında gerçekleştirdiği iyileşmeler neticesinde kırsal ve kentsel alanlar arasındaki erişimin güçlenerek fonksiyonel ilişkilerin çeşitlendiği, köyler ve şehirler arasındaki geleneksel bağımlılık ilişkisinin ise yerini ortaklık ve iş birliği ilişkisine bıraktığı görülmektedir. Kır-kent arasındaki erişimin güçlenmesiyle kentsel ekonomilerin kırsal alandaki ekonomik ve doğal kaynak potansiyeline yönelik iş geliştirme ve yatırım faaliyetleri artmış gerek artan ulaşım imkânları gerekse kentlerdeki sınai ve ticari işletmelerin kırsal alanlara doğru yayılması gibi nedenlerle günübirlik iş ve istihdam amaçlı yolculuklar karşılıklı olarak artmıştır. Bu etkileşim, tarım ve gıda sanayi arasındaki entegrasyonunun güçlü olduğu yöreler ile geleneksel ticaret merkezi özelliği gösteren ilçelerin etrafında daha yoğun ve istikrarlı şekilde gelişmektedir.

Kırsal ve kentsel alanlar arasındaki etkileşim ve iş birliği süreçlerinden tüm kırsal alanların eşit şekilde yararlandığı söylenemez. Yeni kır-kent etkileşiminden kaynaklı dönüşümün kırsal yörelerdeki etkisi kentsel merkezlere olan mesafelere göre değişmektedir. Dolayısıyla, kırsal alanların ülke genelinde homojenlik gösterdiği yönündeki geleneksel kabulden vazgeçilerek kırsal alanlara yöre odaklı yaklaşılması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te destinasyon odaklı planlama yaklaşımı kapsamında kırsal kalkınma için turizm potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik olarak sağlık, termal, yayla, kültür, kış ve doğa turizmi açısından önemli olan yerleşimlerin tek tek ele alınması yerine bu yerleşim birimlerinin ve turizm potansiyelinin birbirleriyle entegre olabilecek şekilde ele alınması öngörülmektedir. Bu doğrultuda, turizm gelişim bölgeleri, turizm koridorları, turizm kentleri ve ekoturizm bölgeleri geliştirilerek bu bölgeler içinde zayıf kalan yerleşmelerin kültür, el sanatları ve konaklama altyapısının ve faaliyet çeşitliliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye Turizm Strateji Belgesinde (2023); Bursa kentsel ölçekte markalaşma eylemlerinde, kültür turizminin canlandırılarak marka kültür kentlerinin oluşturulacağı kültür illeri arasında yer almaktadır. Aynı belgede, dört bölge için Termal Turizm Master Planı hazırlanması planlanmış olup bu dört bölgeden birisi olan Frigya bölgesinin bir bölümü Eskişehir ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

TR41 2014-2023 Bölge Planı’nda Bursa Eskişehir Bilecik Bölgesinin vizyonu olarak

“Kuruluştan kurtuluşa geçmişin mirasını değer katarak geleceğe taşıyan, uluslararası düzeyde rekabetçi; sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi” belirlenmiş olup; bu vizyona ulaşmak için “Dengeli Mekânsal Gelişme ve Sürdürülebilir Çevre” gelişme eksenlerinden biri olarak tespit edilmiştir. Bu gelişme ekseni kapsamında; “Kırsal Yaşamın Sürdürülebilirliğinin Sağlanması ve Kırsal Kalkınma” TR41 Bölgesi için 2023 yılı hedefleri arasındaki önceliklerden biri olarak yer almaktadır. Planda belirtildiği üzere; TR41 Bölgesi orman ve su varlıkları, bitki örtüsü ve tarımsal çeşitlilik, tarihi ve kültürel değerler bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Kırsal bölgelerden giderek artmakta olan göçün önlenmesi amacıyla kırsal tarımsal üretim turizmle entegre edilerek karlılığı artırılmalı, hizmet sektörü ve sosyal hizmet altyapısı geliştirilmelidir.

‘Kırsal Yaşamın Sürdürülebilirliğinin Sağlanması ve Kırsal Kalkınma’ önceliği altında yer alan tedbirler arasında,

• Ekoturizm (agro turizm, yayla turizmi), gastronomi turizmi ve doğa turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip olan bölgenin altyapı ve tanıtım açısından desteklenerek kırsal ekonominin canlandırılması,

• Yerel kültürel değerlerin yaşatılması amacıyla aynı zamanda ticari değeri olabilecek ürünlerin üretiminin desteklenmesi, bu amaçla ilgili kuruluşlarca küçük ölçekli hibe ve kredi verilmesi,

• Kırsal yörelerin ekonomik değer arz eden doğal kaynak potansiyeli ile mevcut tarımsal ürün deseni esas alınarak kırsal ekonominin üretim ve istihdam yapısının tarım dışı ekonomik faaliyetler lehine çeşitlendirilmesi (el sanatları, kültür balıkçılığı vb.),

• Odun dışı orman ürünlerinin gelir getirici ürün olarak değerlendirilmesi, tıbbi ve aromatik bitki potansiyeline yönelik envanterin tamamlanması tedbirleri yer almaktadır.

‘Uluslararası Alanda Yüksek Rekabet Gücü’ gelişme ekseninde yer alan dokuzuncu öncelik olan ‘Güvenli gıda üretmek üzere kaynakların verimli kullanılmasıyla tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması’ önceliği altındaki tedbirlerden:

• Sürdürülebilir tarım için tarımsal ürünlerin pazarlanmasının geliştirilmesine yönelik üretici ve tüketici arasındaki aracı basamaklarının azaltılması, ürünlerin depolama ve nakliye olanakları ile ürün pazarlamasına ilişkin ulaşım imkânlarının geliştirilmesi, rekabet üstünlüğü sağlayan ürünlerin tanıtımı gibi faaliyetlerin yürütülmesi,

• Gıda denetimlerinin düzenliliğinin, gıda ve tarım analiz laboratuvarlarının geliştirilmesinin sağlanması,

• Tarım ve tarıma dayalı sanayinin birlikte sürdürülebilirliğini sağlayacak rekabet gücünü artırıcı çalışmaların yürütülmesi, tedbirleri ile TR41 Bölgesinde kırsalın kalkınmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

Bölge Planında; TR41 Bölgesi turizm sektörünün en temel ihtiyacı olarak Bölgenin sahip olduğu önemli sayıdaki tarihi ve doğal kaynak potansiyelinin ekonomik olarak etkin bir şekilde değerlendirilmesi olduğu dile getirilmiştir ve yıl içinde dengeli bir turizm ekonomisi yaratılması amacıyla destinasyon bazlı planlama yaklaşımı gözetilerek turizm gelirlerinin kırsal bölgelere yayılması, doğa ve tarihsel miras tahribatının engellenerek turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Bölge Planı kapsamındaki önceliklerden biri de “Turizm Türlerine Özgü Tanıtım, Konaklama ve Ulaşım Altyapısının Güçlendirilerek Hizmet Kalitesinin Yükseltilmesi”

önceliğidir. Bu öncelik altında önem arz eden tedbirler aşağıda sunulmaktadır:

• Turizm sektörünün yapısının, hedef pazar ayrıştırmasının ve tanıtım faaliyetlerinin yöntemi ve içeriğinin tespitinin bilimsel ve teknik analizlere dayanılarak yapılması ve kullanılmasının yaygınlaştırılması

• Bölgenin potansiyeline uygun olarak sağlık turizmi, kış turizmi, kültür ve tarih turizmi, tarım turizmi ve doğa turizminin geliştirilerek turizmde çeşitliliğin sağlanması

• Gölge oyunları, ipekböcekçiliği, çömlekçilik, ahşap oymacılığı gibi el sanatları ile yerel ürün ve faaliyetlerin markalaşmasına yönelik bilinçlendirme yapılması,

Yukarıda belirtilen tedbirlere ek olarak coğrafi işaretlere yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin artırılması da “Ar-Ge ve Yenilikçilik Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Verimliliğin Artırılması” önceliği altında tanımlanmıştır.

TR41 Bölgesi illeri arasında yer alan Bursa ve Eskişehir’de kentleşme oranı oldukça yüksek olmasına rağmen kır-kent entegrasyonu tam olarak sağlanamamıştır. İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2017) çalışmasına göre kademelendirilen ilçeler arasında tarım, hayvancılık, kırsal turizm gibi faaliyetlerin önemli derecede potansiyel teşkil etmesi nedeniyle birinci ve ikinci kademe dışındaki ilçeler kırsal bölgeler olarak tanımlanmıştır. Ajansımız da bu duruma Bölge Planında yer vererek kırsal kalkınma bölgesinde yer almakta olan alt bölgede tarımsal üretim yanında Bölgenin potansiyeli doğrultusunda ekonomik çeşitliliğin artırılması, tarımsal üretimde katma değerin artırılması, Bölge genelinde meraların iyileştirilerek hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır.

1.2. Programın Amacı ve Öncelikleri

2020 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programının amacı; Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde kırsal alanlarda tarım ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik çeşitliliğin sağlanarak gelir artışına katkı sağlanmasıdır.

Öncelik 1: Kırsalda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin katma değerlerinin ve pazarlama imkânlarının artırılması,

Öncelik 2: Kırsalda kurulu tarım işletmelerinde ve tesislerinde yürütülen tarımsal faaliyetlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması

Öncelik 3: Tarımsal atıkların ekonomik değere dönüştürülmesi

Öncelik 4: Kırsalda turizm ve yöreye özgü değerlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi Ajans Tarafından Sağlanacak Mali Kaynak

Ajans tarafından 2020 yılı mali destek programlarına ayrılan toplam kaynak tutarı 50.000.000 TL olup, mali destek programları ve sağlanacak destek miktarları aşağıdaki gibidir:

Mali Destek Programının Adı Destek Miktarı (TL)

Kırsalda Ekonomik Kalkınma 8.000.000

Yenilik ve Verimlilik 15.000.000

Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi 27.000.000

Ajans, değerlendirme süreci sonunda gerekli görülen durumlarda program bütçeleri arasında kaynak aktarımı yapabilecektir. Ajans, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

Desteklerin Tutarı

Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde verilecek destekler aşağıda belirtilen asgari ve azami tutarlar arasında olacaktır:

Asgari tutar 250.000 TL

Azami tutar 1.500.000 TL

Desteklerin Oranı

Ajans tarafından sağlanacak destek, proje toplam uygun maliyetinin en az %25’i, en fazla

%75’i oranında olabilir.

Projenin toplam bütçesinin mali destek dışında kalan tutarı, başvuru sahibi tarafından eş finansman olarak karşılanmalıdır. Başvuru sahibinin, proje eş finansmanını, proje ortaklarından, iştirakçilerden ve/veya üçüncü taraflardan sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılayabilmesi mümkündür. Her halükârda, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının kendi taahhüdü hükmünde olup, yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu olacaktır. Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmemektedir.

2. TEKLİF ÇAĞRISINA İLİŞKİN KURALLAR

Bu bölümde; Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde finanse edilen projelerin sunulması, seçilmesi ve uygulanması ile ilgili kurallar, 8 Kasım 2008 tarih ve 27048 sayılı “Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği”5, “Destek Yönetim Kılavuzu” ve “Proje Uygulama Rehberi” hükümlerine uygun olarak açıklanmaktadır. Başvuru sahipleri, başvuruda bulundukları andan itibaren bu Yönetmelik hükümlerini ve bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılırlar.

Ajans, bu destek programını zorunlu hallerin ortaya çıkması halinde desteklenecek proje listesi ilan edilmeden önce iptal etme hakkını saklı tutar. Bu durumda başvuru sahipleri Ajanstan her hangi bir hak talebinde bulunamaz.

Destek için yapılan başvurular kapsamında ve uygulama döneminde Ajans tarafından edinilen bilgi ve veriler, Ajans tarafından her zaman eğitim, tanıtım, hizmetlerin yerine getirilmesi ve raporlanması ile istatistiki veri oluşturulması amaçlı olarak ve sahibinin ayrıca

5 “Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği” 14 Mart 2020 tarihinde güncellenmiş olup, 2020 yılı mali destek programlarında yönetmelikte yapılan güncellemeler dikkate alınmalıdır.

muvafakati aranmaksızın kullanılabilir. Böyle bir durumda projede yer alan mesleki ve ticari sır niteliğindeki bilgiler ifşa edilmeyecektir. Başvuru sahibi ve ortakları, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında başvuru dosyaları ve proje uygulama belgeleri ile Ajansa sunmuş oldukları verilerin, Ajans tarafından, kanuna ve dürüstlük kuralına uygun olarak, kaydedilmek, saklanmak, güncellenmek, aktarılmak ve/veya sınıflandırılmak suretiyle işlenmesine muvafakat etmiş sayılacaktır. (KVKK aydınlatma metni için detaylı bilgi için https://www.bebka.org.tr/gizlilik-politikasi-190 adresini ziyaret edebilirsiniz.)

2.1.1. Uygun Başvuru Sahipleri

Yerel Yönetimler

• Büyükşehir Belediyeleri

• İl, İlçe, Belde Belediyeleri,

• İl Özel İdareleri

• Mahalli İdare Birlikleri

Kamu Kurum ve Kuruluşları

• Valilikler

• Kaymakamlıklar

• Üniversiteler

• Bölge Müdürlükleri

• İl Müdürlükleri

• Diğer Kamu Kurumlarının İlde Bulunan En Üst Birimleri

• İlçe Müdürlükleri

Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları

• Ticaret ve/veya Sanayi Odaları

• Esnaf ve Sanatkârlar Odaları

• Meslek Odaları (Bursa, Eskişehir, Bilecik illerindeki şube başkanlıkları)

• Ticaret Borsaları

• Diğer Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları Sivil Toplum Kuruluşları

• Bursa, Eskişehir, Bilecik illerinde merkezleri veya yasal şubesi bulunan dernekler, vakıflar, sendikalar, federasyonlar, konfederasyonlar

Birlikler ve Kooperatifler

• Bursa, Eskişehir, Bilecik illerinde merkezleri veya yasal şubesi bulunan birlik ve kooperatif başkanlıkları

2.1. Uygunluk Kriterleri

Destek sağlanabilecek projelere yönelik üç temel uygunluk kriteri söz konusudur:

• Başvuru sahibi ve ortaklarının uygunluğu

• Projelerin uygunluğu

• Maliyetlerin uygunluğu

UYARI

Okullar, fakülteler, enstitüler, sürekli eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri, mahalle/köy muhtarlıkları, bilim sanat merkezleri vb. kurumlar tek başlarına uygun başvuru sahibi değildir. Bu kurumlar ildeki/ilçedeki bağlı bulundukları kurumlar üzerinden başvuru yapabilirler (İlçe milli eğitim müdürlükleri, üniversiteler, kaymakamlıklar vb.).

Destek almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahipleri aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:

• Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde öngörülen proje hesabını kendi adına açma, bu hesaba para aktarma ve bu hesaptan harcama yapma ehliyetine sahip olması,

• Ajansın faaliyet gösterdiği Düzey 2 Bölgesinde (Bursa, Eskişehir, Bilecik) kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgelerde bulunması,

• Proje faaliyetinin proje sunan kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içerisinde bulunması,

• Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi.

Ayrıca, başvuru sahipleri ve ortaklarının destek alabilmek için aşağıdaki hallerden herhangi birinde bulunmaması gerekir:

a) İflas etmişler veya tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum veya vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılar ile anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış veya bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar veya mer’i mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar,

b) Kesinleşmiş yargı kararı (yani temyizi mümkün olmayan bir karar) ile mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar,

c) Haklarında, görevlerini kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar,

c) Haklarında, görevlerini kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar,

Benzer Belgeler