• Sonuç bulunamadı

Temizkan‗a (2010) göre; rehberler, ülkeyi ve halkı tanıtacak, turistlerin sorularına cevap verecek ve zihinlerindeki ön yargıları yok edebilecek yani mensubu olduğu ülke ve milleti en iyi Ģekilde temsil etmesi gereken kiĢidir. Turistlerin ilk kez ziyaret ettikleri bir ülke hakkındaki izlenimleri, kendilerine eĢlik eden rehberin Ģahsında bütünleĢmekte ve ülkede yaĢayan toplumun imajı ile özdeĢleĢmektedir. Bu nedenle profesyonel turist rehberlerine turlar esnasında yabancı konuklardan yansıyan önyargılı tutum ve görüĢler de dikkate alındığında, etkili mesleki donanımlara sahip olmaları büyük önem taĢımaktadır (Temizkan ve Temizkan, 2005).

Dünya Turizm Örgütü‘nün (UNWTO) 2014 yılı verilerine göre, uluslararası seyahat edenlerin sayısı 1 milyar 138 milyon kiĢiye ulaĢarak ekonomiye 1 trilyon 75 milyar dolarlık katkı sağlamıĢtır. Her geçen gün giderek daha da önem kazanan turizm sektöründe çalıĢan her birey, Ģüphesiz ki ülke turizmine katkıda bulunmakta ve en önemlisi de ülkesini temsil etmektedir. Bu açıdan bakıldığında, ev sahibi

ülkeler ve ziyaretçiler arasında bağ kuran profesyonel turist rehberlerine oldukça önemli görevler düĢmektedir.

Son yıllarda turizm; Ģehirler, bölgeler ve hatta tüm ülkeler için ekonomik açıdan giderek önem kazanmaktadır. AraĢtırmacılarda rehberlik hizmetinin kalitesinin, turistik deneyimler konusunda anahtar unsur olduğunu keĢfetmiĢlerdir.

Turist rehberleri, turizm sektörü içinde ön sıralarda yer alan anahtar oyunculardan birisidir. Turist rehberlerinin bilgileri, ziyaret edilen ülkenin kültürü ve çekiciliklerini anlatma kabiliyetleri ve verdikleri hizmet ile turistlerin ziyaretini turdan deneyime aktarma yeteneğine sahiptirler (Ap ve Wong, 2001: 551).

Rehberler milyonlarca insanın katıldığı, sayısız programların yer aldığı, binlerce destinasyonun bulunduğu turizm sektöründe çok önemli bir bağlantı rolünü üstlenmektedirler.

Bir ülkeden turistin memnun olarak ayrılmasında rol oynayan faktörlerden biri de rehberler tarafından doğru ve yeterince bilgilendirilmedir. Turistin olumsuz ön yargılarının değiĢmesinde, yanlıĢların düzeltilmesinde ve eksik bilgilerin tamamlanmasında rehberin sözlü sunumu, yazılı kaynakları tanıtması, ilgili kurumlara atıfta bulunması ve sıcak diyalog kurması kendisine güvenirliliği arttıracaktır. Kısacası ülkemizin tanıtımından, turistin tatilinden doyum sağlamasına, olumsuz değer yargılarının silinmesine kadar birçok konuda rehberlik mesleği bir misyon üstlenmiĢtir (Soykan, 2002: 99).

Seyahat acentesi, turiste ulaĢmada ve turistin alternatif rakip ürünler içerisinde acente ürününü tercih etmesinde, diğer unsurların yanı sıra istihdam ettikleri rehberlerden de azami ölçüde faydalanma gayreti içerisindedir. Turun tüketimi aĢamasında turistlerle yoğun iletiĢime geçen, acente-turist iliĢkisinde, acenteyi her yönüyle temsil eden ve acente adına bazı yetkilere sahip olan rehber, turist üzerinde sahip olduğu yönlendirme gücüyle, acentenin ve diğer iĢletmelerin pazarlama faaliyetlerine önemli katkılar sağlamaktadır (Yıldırım ve Atay, 1997: 85).

Günümüzde turist rehberleri, sektörün vazgeçilmez dinamiklerinden biri haline gelmiĢtir. Özellikle kitle turizminin artıĢ gösterdiği son yıllarda seyahat amacı ne olursa olsun, seyahat acentelerine olan talep artmaktadır. Kataloglarla, broĢürlerle,

fuarlarla, diğer tanıtım ve reklam araçlarıyla kazanılan müĢterilerin, sürekli müĢteri haline getirilmesinde turist rehberlerinin rolü yadsınamaz. 5 yıldızlı bir hizmeti, turist rehberiyle daha kaliteli hale getirmek mümkün olduğu gibi, çok kalitesiz düzeye getirmek de mümkündür. Bu yüzden bir turist rehberi gerek ülke turizminin, gerekse turizm iĢletmelerinin aynası durumundadır. Turistler, o aynada iyi Ģeyler görebildiği ölçüde ülkenin daimi konuğu olacaklardır (Batman, Yıldırgan, DemirtaĢ, 2000: 3).

Turist rehberleri, turistlere ziyaretleri süresince eĢlik ederek, onların seyahatlerinin sorunsuz geçmesini sağlar. Bunun için bir taraftan ziyaretçilerin memnuniyet düzeylerini belirlerken diğer taraftan verdikleri bilgilerle, tutum ve davranıĢlarıyla Türkiye‘nin ve Türk insanının imajını yansıtmakta ve belirlemektedirler. Bu açıdan turist rehberi, memleketlerine dönen ziyaretçilerin tekrar gelmeleri açısından oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler (KuĢluvan ve ÇeĢmeci, 2002: 235). Turist rehberinin sergilediği performans turun baĢarılı geçmesindeki en önemli etkendir. Turist rehberleri, bir sonraki tur seçimini etkileyen önemli faktörlerdir (Ap ve Wong, a.g.m, 2001: 551).

Turistlerin beklentilerine uygun çeĢitliliğin sunulmasında, onlarla birebir iliĢki kuran, yönlendiren ve sorunlarının çözümünde yardımcı olan kiĢilere duyulan gereksinim oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı turist rehberleri, Türkiye‘yi doğası ve tarihsel zenginlikleri ile birlikte turistlere en iyi biçimde tanıtmanın ve sevdirmenin yanı sıra, Türkiye‘nin iç ve dıĢ siyasetinden sosyal ve etnik yapısına kadar çok değiĢik yönlerini, zenginliklerini de doğru bir Ģekilde anlatmak ve görsel kılmak gibi çok önemli görevler üstlenmiĢlerdir (Gündüz, 2002: 243). Turist rehberleri, destinasyonun tanıtımında, turist deneyimlerinin kalitesini, kalıĢ sürelerini etkilemede ve yerel halka ekonomik katkı sağlamada stratejik bir öneme sahiptir.

Rehberlerin bilgi aktarmasında, açıklamalar yapmasında ve hikâyeler geliĢtirmesindeki rolü son zamanlarda birçok araĢtırmaya konu olmuĢtur. Sektör, medya, hükümet yetkilileri rehberlerinin öneminin karĢılama ve bilgilendirmeden öte olduğunu görmeye baĢlamıĢlardır. Rehberlere, ziyaret edilen yerin önemini özetlemek ve ziyaret yerlerinin, bölgenin ve ülkenin penceresi olma sorumluluğu verilmiĢtir (Dahles, a.g.m., 2002: 783).

Turist rehberleri, kültür aracı ve turist ile yerel halk arasında iletiĢimi sağlayıcı olarak önemli bir rol oynamaktadır. Turist rehberleri, ev sahibi ülke ve ziyaretçiler arasında yer alan önemli bir ara birimdir. Turistlerle birebir iliĢki içinde olan çalıĢanlar, ülkenin verdiği hizmetin müĢteriyi tatmin etmesi ve etki bırakması açısından çok büyük önem taĢımaktadırlar. Özellikle organize turlarda ülkeye gelen bir turistin en uzun süre beraber olduğu ve en çok etkilendiği kiĢi turist rehberidir. Ġlk ziyaretlerde, ülke ve ülke insanlarıyla ilgili izlenimde, oluĢacak imajda rehberin etkisi çok fazladır.