• Sonuç bulunamadı

MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H25 hipotezi oluşturulmuştur.

H25= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 53’de TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin okula yönelik tutumlarının ortalaması ve anlamlılık düzeyi görülmektedir.

Tablo 53

TKY Yönünden MLO İle Diğer Okullarda Çalışan Öğretmenlerin Okula Yönelik Tutumlarının Ortalaması ve Anlamlılık Düzeyi

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,8021

Diğer 260 3,6094 0,0001

P=0,0001 p< 0,05 Fark önemli

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Dolayısıyla H25 hipotezi kabul edilmektedir.

MLO’larda görev yapan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumlarının ortalaması 3,80 iken, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin okula yönelik tutumlarının ortalaması 3,61 olarak bulunmuştur.

MLO’larda görev yapan öğretmenler, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre TKY yönünden okula yönelik daha olumlu tutum sergilemektedirler. Buna göre TKY yaklaşımının öğretmenlerin okula yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

a)MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “öğretmenlerin katılımı” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H26 hipotezi oluşturulmuştur.

H26= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Öğretmenlerin Katılımı” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 54’de TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Öğretmenlerin Katılımı” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir.

Tablo 54

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “Öğretmenlerin Katılımı” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T Değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,7469

Diğer 260 3,5920 0,016

P=0,016 p< 0,05 Fark önemli

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan “öğretmenlerin katılımı” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Dolayısıyla H26 hipotezi kabul edilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin ortalaması 3,75; diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin ortalaması ise 3,59 olarak gerçekleşmiştir. MLO’da çalışan öğretmenler “öğretmenlerin katılımı” faktör grubuna yönelik daha olumlu tutum içerisindedirler.

Bunun sebebi TKY ile birlikte okul yönetimine daha aktif olarak katılmış, kendileri ile ilgili kararlarda söz sahibi olmuş olmaları olabilir. TKY ile birlikte daha katılımcı olmaları onların okula yönelik daha olumlu tutum sergilemelerini sağlamaktadır.

b) MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin ““Yöneticilerin Tutumu” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H27 hipotezi oluşturulmuştur.

H27= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Yöneticilerin Tutumu” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 55’de TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Yöneticilerin Tutumu” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir.

Tablo 55

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “Yöneticilerin Tutumu” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,7409

Diğer 260 3,5391 0,001

P=0,001 p< 0,05 Fark önemli

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “Yöneticilerin Tutumu” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Dolayısıyla H27 hipotezi kabul edilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Yöneticilerin Tutumu” faktörüne ilişkin görüşlerinin ortalaması 3,74 olarak, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin ortalaması ise 3,54 olarak bulunmuştur.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin yöneticilerin tutumlarına ilişkin görüşlerinin, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

c) MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H28 hipotezi oluşturulmuştur.

H28= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 56’da TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir.

Tablo 56

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,7867

Diğer 260 3,6820 0,092

P=0,092 p> 0,05 Fark önemsiz

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Dolayısıyla H28 hipotezi reddedilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları”na ilişkin görüşlerinin ortalaması 3,79 olarak, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin ortalaması ise 3,68 olarak bulunmuştur.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Hizmet Alanların Beklentileri ve Ekip Çalışmaları”na ilişkin görüşlerinin, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

d) MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H29hipotezi oluşturulmuştur.

H29= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 57’de TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir.

Tablo 57

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T Değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,9242

Diğer 260 3,4821 0,0001

P=0,0001 p< 0,05 Fark önemli

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Dolayısıyla H29 hipotezi kabul edilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktörüne ilişkin görüşlerinin ortalaması 3,92 olarak, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktörüne ilişkin görüşlerinin ortalaması ise 3,48 olarak bulunmuştur.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Okul ve Görev Tatmini” faktörüne ilişkin görüşlerinin, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

e) MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “İletişim” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H30 hipotezi oluşturulmuştur.

H30= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “İletişim” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır.

Tablo 58’de TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “İletişim” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir

Tablo 58

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “İletişim” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T Değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,7434

Diğer 260 3,4679 0,000

P=0,000 p< 0,05 Fark önemli

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “İletişim” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Dolayısıyla H30 hipotezi kabul edilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “İletişim” faktörüne ilişkin görüşlerinin ortalaması 3,74 olarak, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin ortalaması ise 3,47 olarak bulunmuştur.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “İletişim” faktörüne ilişkin görüşlerinin, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

f) MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar var mıdır?

Bu soruya bağlı olarak H31 hipotezi oluşturulmuştur.

H31= MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktör grubuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar vardır

Tablo 59’da TKY yönünden MLO ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktör grubuna katılma derecelerine t değerleri görülmektedir

Tablo 59

Okul Türüne Göre Öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” Faktör Grubuna Katılma Derecelerine İlişkin T Değerleri

Okul Türü n X Sig. (2-tailed)

MLO 265 3,8708

Diğer 260 3,8929 0,721

P=0,721 p> 0,05 Fark önemsiz

Yapılan t testine göre MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktör grubuna ilişkin katılma dereceleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Dolayısıyla H31 hipotezi reddedilmektedir.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktörüne ilişkin görüşlerinin ortalaması 3,87 olarak, diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin ortalaması ise 3,89 olarak bulunmuştur.

MLO’da görev yapan öğretmenlerin “Sürekli İyileştirme” faktörüne ilişkin görüşlerinin, diğer okullarda görev yapan öğretmenlere göre daha olumsuz olduğu görülmektedir.

Araştırmanın üçüncü alt probleminden elde edilen bulgular sonucunda MLO ve diğer okullarda görev yapan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. MLO’da çalışan öğretmenlerin TKY yönünden okula yönelik tutumları diğer okullarda çalışan öğretmenlere göre daha olumlu bulunmuştur. Faktör grupları dikkate alındığında MLO ile diğer okullarda çalışan öğretmenlerin “öğretmenlerin katılımı”, “yöneticilerin tutumu”, “iletişim”, “Okul ve Görev Tatmini” faktör gruplarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklar bulunmuştur.