• Sonuç bulunamadı

Fizik doğayı anlama, doğal olayların neden ve sonuçlarını öğrenme ve bunları matematiksel metotlarla ifade etme işidir. Yaşanılan çevrede oluşan olayları anlama, günlük yaşamda kullanılan elektriksel aletlerin mekanizmasını idrak edebilmeyi sağlamak açısından fizik ders içerikleri oldukça önemlidir. Öğrenciler arasında zorlanılan bir ders olarak bilinen fizik derslerinde kullanılan geleneksel (öğretmen merkezli) yöntem ve tekniklerden dolayı fizik dersi gibi hayatla iç içe somut bir ders öğrenciler tarafından soyut olarak algılanmaktadır. Bu nedenle günümüz fizik eğitiminde öğrenciye konunun yanında hayatımız ile bağlantısı da verilmelidir. Yaşantımız ile fiziğin bağlantısının kuvvetlendirilmesi için yeni programlar geliştirilmeli ve bu programlar toplumu etkileyen yeni teknolojik gelişmelere açık olmalıdır. Yapılan bu çalışmayla bu kaygılar göz önüne alınarak geleneksel yöntemlerin tersine öğrenci öğrenmenin merkezine çekilmiş, hem yaparak yaşayarak öğrenmenin gerçekleşebilmesi açısından proje tabanlı öğrenme yöntemi ve hem de teknolojik

öğretim materyaller kullanılarak fizik dersi elektrik konuları üzerine öğrenciler düşünmeye sevk edilmiştir. Böylelikle “Teknoloji ve Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Destekli Düşünme Yolculuğu Tekniğinin 11. Sınıf Öğrencilerinin Fizik Başarısına (Elektrik Konuları) ve Akademik Benlik Tasarımına Etkisinin” olup olmadığı araştırmanın problemini oluşturmuştur.

1.10.2. Alt Problemler

“Teknoloji ve proje tabanlı öğrenme yaklaşımı destekli düşünme yolculuğu tekniğinin 11. sınıf öğrencilerinin elektrik başarısına ve akademik benlik tasarımına etkisi”konulu deneysel çalışmaya yönelik alt problemler aşağıdaki gibi sıralanmıştır: 1- Uygulamalardan önce deney ve kontrol grubu öğrencilerinin elektrik konusu toplam ve Bloom’un taksonomisinin bilişsel alt basamaklardaki başarı puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?

2- Uygulamalar sonunda deney grubu ve kontrol grubu öğrencileri elektrik konusu toplam ve Bloom’un taksonomisinin bilişsel alt basamaklardaki başarı puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?

3-Uygulamalardan önce deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik benlik tasarımı

toplam ve alt boyutları puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? 4- Uygulamalar sonunda deney grubu ve kontrol grubu öğrencileri akademik benlik

tasarımı toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? 5- Araştırmacının, dersi veren öğretmenin ve deney grubu öğrencilerinin, grup ve bireysel başarılarını ve yeterliklerini değerlendirirken verdikleri puanlar arasındaki ilişki nasıldır?

6- Deney grubu öğrencilerinin demografik bilgileri ile elektrik konuları başarısı arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

7- Deney grubu öğrencilerinin demografik bilgileri ile akademik benlik tasarımı arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

8- Deney grubu öğrencilerinin akademik benlik tasarımları toplam ve alt boyutları ile elektrik toplam ve Bloom’un taksonomisinin bilişsel alt basamaklardaki başarı puanları arasında nasıl bir ilişki söz konusudur?

9- Deney grubu öğrencilerinin “Teknoloji ve Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Destekli Düşünme Yolculuğu Tekniğinin” uygulamalarına ve öğrenme ortamına yönelik görüşleri nasıldır?

1.10.3. Araştırmanın Amacı

Bu araştırmada, sekiz hafta boyunca, çeşitli bilgisayar programları ile görsel etkilerin yaratıldığı ve kendi seçtikleri problem cümlesiyle ilgili olarak projeler geliştirerek düşünsel bir yolculuğa çekilen 11. sınıf öğrencileriyle yürütülen “Teknoloji ve Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Destekli Düşünme Yolculuğu Tekniğinin” öğrencilerin fizik başarısına (elektrik konusu) ve akademik benlik tasarımına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin sahip olduğu demografik özelliklerin öğrencilerin başarısı (elektrik konuları) ve akademik benlik tasarımı ile ilişkisinin hangi boyutta olduğu, yapılan bu araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Uygulamaların sonunda öğrencilerin grup ve bireysel olmak üzere öz değerlendirme ve akran değerlendirmesi yapmasına olanak sağlanması ve öğrencilerin sürece yönelik düşüncelerinin mülakatlar aracılığıyla tespit edilmesi de amaçlanmıştır. Yapılan bu araştırmayla elde edilen veriler analiz edilerek yorumlandıktan sonra araştırmacılara, eğitim fakültelerine ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına, öğretmenlere ve Milli Eğitim Bakan’lığı yetkililerine ve Teknoloji ve Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Destekli Düşünme Yolculuğu Tekniğinin geleceğine ilişkin bazı önerilerin yapılması planlanmıştır.

1.10.4. Araştırmanın Önemi

Öğretim faaliyetleri genellikle öğrenci, öğretmen ve derslerde kullanılan materyallerin etkileşimi içerisinde gerçekleşir. Bu etkileşime katkıda bulunan yardımcı etmenleri, okul idaresi, aile ve çevre olarak tanımlayabiliriz. Bu noktada öğrencinin öğrenme aktivitesine sınıf içindeki atmosferin doğrudan etkisi olduğu görülmektedir. Bu nedenle dersin hedef ve kazanımlarına giden yolda öğretmen ve onun kullandığı ders materyalleri büyük önem taşır. Bu önem; teknolojinin gelişmesi, ders materyallerini geliştirmesi ve zenginleştirmesi ile daha da bir artar (Bülbül 2009). Bu bağlamda,

yapılan bu çalışma birçok açıdan önemli sayılabilir. Hem yaşadığımız çağın gerekleri doğrultusunda eğitim -öğretim alanında gelişen yeni yöntem ve teknikler açısından hem de öğrencinin düşünce dünyasının önemsendiği, hayal gücünü harekete geçiren çeşitli etkinliklerin yapıldığı, Türkiye’de benzer çalışmalara rastlanmayan düşünme yolculuğu tekniğinin uygulanması açısından bu çalışmanın önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, öğrencinin bir bütün olarak ele alındığı bu çalışmanın, öğrenciyi merkeze alan, aktif kılan proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ve teknoloji destekli olarak yapılması da bu yaklaşımla ilgili olarak yapılacak çalışmalar açısından ayrıntılı bir örnek olacağı var sayılmıştır. Bununla beraber, araştırmanın yapıldığı okulun konumu itibariyle bölgenin genel sosyokültürel yapısını yansıttığı düşünülerek okul öğrenme ortamı, demografik bilgiler ve olası etkileri ve öğrencilerin öğrenme ortamlarına ilişkin görüşlerinin tespit edilmesi ile ilgili araştırma sonuçlarının yetkili kurumların dikkatini çekmesi açısından da yapılan bu çalışmanın önemli olduğu düşünülmektedir.

Benzer Belgeler