• Sonuç bulunamadı

Bireyin toplumsal gelişiminde içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik koşuların büyük etkisi vardır. Kişiler onları fiziksel, zihinsel ya da bedensel anlamda besleyen küçük toplulukların içinde yaşarlar. Küçük bir topluluğun içindeki bazı bireyler, zaman zaman o topluluğun niteliklerine yön verebilir. Bu küçük topluluklar sonradan birleşerek, yeniden büyük kitleleri etkileyebilir. Öyleyse özelden genele gidildiğinde, yalnızca bir kişi büyük toplulukları etkileyebilmekte, genelden özele gidildiğinde ise bu büyük toplulukların yarattığı değerler tekrar aynı kişiyi başka bir yönde değiştirebilmektedir. Bu yaklaşımı Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü içerisinde ele aldığımızda, bu bölümde okumakta olan öğrencilerin, edindikleri değer ve anlayışlar ile meslek yaşamlarında içinde bulunacakları çevreyi etkileyeceklerini söyleyebiliriz. Tersi düşünüldüğünde, meslek yaşamları içinde gösterdikleri başarılar ile bu öğrencilerin, Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü hakkındaki değer ve anlayışlara yön verecekleri de söylenebilir. Kişileri doğru yönlendirmenin, onlara nitelikli eğitimci vasıflarını kazandırarak eğitimin her kademesindeki öğrencilere, iyi bir eğitmen ve yol gösterici olmaya uygun bireyler haline getirmenin yolu, onların özelliklerini bilmek, iyiye ve güzele doğru değişim sürecini bu özellikleri göz önünde bulundurarak çizmektir. Bu anlayışla bu araştırmada cevap aranan problem cümlesi aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğrenci profili nedir?

1.7 Alt Problemler

1. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin ailelerinin birliktelik durumu nedir?

2. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin ailelerinin bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının sayısı kaçtır ve bu çocuklar eğitimin ağırlıklı olarak hangi kademelerinde okumaktadır?

3. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin ailelerinin eğitim durumu ne düzeydedir?

4. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin sahip olduğu maddi olanaklar, öğrenimlerini rahatlıkla devam ettirebilecekleri düzeyde midir?

5. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin Ankara’da barınma durumları nelerdir?

6. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’na hangi liselerden öğrenci gelmektedir?

7. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nı tercih etmiş olan lisans öğrencilerinin ÖSS puanları nedir?

8. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin bu bölümü tercih etme sebepleri nelerdir?

9. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin düzenli olarak konser, sinema, tiyatro gibi etkinliklere gitme alışkanlığı var mıdır?

10. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin gazete, kitap okuma alışkanlığı var mıdır?

1.8 Araştırmanın Amacı

Bu araştırma, “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı” içerisindeki öğrencileri sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden araştırarak, öğrencilerin genel anlamda bir profilinin elde edilmesi amacını taşımaktadır. Aynı genel amaç ile ilgili geliştirilebilecek araştırma soruları veya alt amaçlar;

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda okuyan öğrencilerin;

• Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünü seçme nedenlerini belirlemek,

• Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde okudukları süre içerisinde hangi maddi olanaklar ile eğitimlerini sürdürdüklerini belirlemek,

• Kültür, sanat faaliyetleri ile ne kadar ilgilendiklerini belirlemek,

• Daha sonra “Gazi Öğretmenliği Müzik Bölümü” ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak oluşturmaktır.

1.9 Araştırmanın Önemi

Yapılacak olan araştırma Gazi Üniversitesi G.E.F. Müzik Öğretmenliği bölümünde okumakta olan öğrencilerin genel profilinin anlaşılmasına ışık tutacaktır. Araştırma Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda okuyan öğrencilerin profilini ortaya çıkarma alanında yapılan ilk çalışmadır.

Araştırma sonuçları, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalında görev yapmakta olan öğretmenlere de varsa konu ile ilgili bilgilerindeki eksikliklerinin giderilmesi bakımından faydalı olacaktır.

1.10 Sınırlılıklar

Bu araştırma sınırlılıkları bakımından;

1. G.Ü.G.E.F. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği A.B.D. öğrencileri ile,

2. G.Ü.G.E.F. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği A.B.D. lisans 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile

3. Bulgular, gerekli verilerin önemli bir kısmını toplamada temel araç olarak uygulanan anketin geçerliliği ile sınırlıdır.

1.11 Varsayımlar

Bu araştırmada;

1. Belirlenen araştırma yönteminin araştırmanın amacına, konusuna ve problem çözümüne uygun olduğu,

2. Veri toplamak için kullanılan araç ve tekniklerin, araştırma için gerekli bilgilere ulaşmayı sağlayacak nitelikte olduğu,

3. Öğrencilerin veri toplama aracı olarak kullanılan anketleri içtenlikle ve gerçeği yansıtacak şekilde yanıtladıkları,

4. Örneklemi oluşturan 2007–2008 öğretim yılı G.Ü.G.E.F. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği ABD lisans öğrencilerinin, evreni temsil ettiği varsayılmaktadır.

1.12 Kısaltmalar

f : Frekans

yy. : Yüz yıl

ABD: Ana Bilim Dalı

AGSL: Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi GEF: Gazi Eğitim Fakültesi

GÜ: Gazi Üniversitesi ÖSS: Öğrenci Seçme Sınavı

SPSS: Statistical Package For The Social Sciences (İstatiksel analize yönelik bir bilgisayar programı)

YÖK: Yüksek Öğretim Kurulu

BÖLÜM 2

YÖNTEM

Araştırmanın yöntem bölümünde araştırmada izlenen bilimsel yaklaşımı araştırma modeli, araştırmanın evren ve örneklemi, veriler ve toplanması ile verilerin analizi gibi bölümlere yer verilecektir.

Benzer Belgeler