• Sonuç bulunamadı

III- BÖLÜM: POL S, POL S GÖREVLER VE POL S H ZMETLER NE B R

3- POL S H ZMETLER NE B R ÖRNEK: 155 POL S MDAT SERV S

Yurdumuzda can ve mal güvenli inin sa lanmas , polisin olaylara an nda müdahale ederek etkili bir ekilde hizmet verebilmesi bak m ndan, vatanda lar taraf ndan Polise yap lacak ihbar, ikâyet ve yard m taleplerinde ba vurabilecekleri ve kolayl kla haf zada kalabilecek bir telefon numaras na ihtiyaç duyuldu undan Ula t rma Bakanl 09 Nisan 1984 tarihinde Emniyet Genel Müdürlü üne, Polis mdat telefonlar için (05) numaral özel servis numaras n n tahsisini uygun görmü tür. Ancak Aktif olarak 05 Polis mdat acil telefon

hatlar n n kullan m na 18 Kas m 1985 tarihinden itibaren ba lan lm t r.18 Kas m 1992 tarihinde PTT nin AB standartlar na uygun düzenlemeler yapmas çerçevesinde k sa numaralardaki ilk rakamlar n 0 yerine 1 ile ba lat lmas karar do rultusunda söz konusu numara 155 olarak de i tirilmi tir.13.08.1993 tarihli bakanl k onay ile de Trafik kurallar n n ihlalini önlemek ve Trafik hizmetlerini etkinle tirmek için 154 Alo Trafik Hatt tesis edilmi tir. 2004 y l na kadar hizmet veren 154 Alo Trafik hatt ile 155 Polis mdat Hatt baz duplikasyonlara ve vatanda a hizmette aksamalara neden oldu u tespit edilmi tir. Ayr ca yürütülen AB Projeleri ile birlikte 05.05.2004 tarihinde al nan bir karar ile her her iki numara 155 ad alt nda birle tirilmi tir.155 Polis mdat Uygulamalar , günümüze kadar farkl genelge ve yönergeler ile ekillendirilmi olup, Haberle me Dairesi Ba kanl taraf ndan 13 Nisan 2006 tarihli l Emniyet Müdürlükleri Acil Ça r Hizmetleri Yönergesi ile son ekli verilerek hizmetleri hizmetlerini sürdürmektedir. 155 Polis mdat servisi, l Emniyet Müdürlükleri Acil Ça r Hizmetleri Yönergesine göre görev yapmaktad r ( çi leri Bakanl Emniyet Genel Müdürlü ünün 26.01.2007 tarih ve 264 say l yaz s ).

155 Polis mdat Servisinin kurulmas n n amac , Vatanda lar m z n acil durumlardaki ihbar ve yard m taleplerini iletebilmeleri için il ve ilçe merkezlerinde tesis edilmi tir ( l Emniyet Müdürlükleri Acil Ça r Hizmetleri Yönergesi Amaç, Madde:1 ).

Polisin müdahalesini gerektiren acil konularda vatanda lar n polise çabuk ve zahmetsiz ekilde ula malar amac yla 155 numaral telefon hatt devreye sokulmu tur. Polisten istenilen yard m taleplerinin yan nda ihbar ve bilgi vermek amac yla da 155 numaral telefon vatanda larla Polis kuvvetleri aras ndaki irtibat sa lamaktad r. Yap lan ihbarlarda ihbarc kimli ini vermek zorunda olmasa da yap lan ihbar n ideal ekilde de erlendirilmesi için ihbarc n n kimli ini bildirmesi yararl olmaktad r. Ancak bilinmelidir ki; ihbarc lar n kimlikleri kesinlikle sakl tutulmaktad r (http://www.sakarya.pol.tr/birlikte/155.asp).

Gereksiz ve as ls z ihbarda bulunanlar tespit edildi inde hakk nda i lem yap l r (Yönerge madde 26).

hbarlar telefonla, telsizle, web sayfas yla, elektronik postayla veya mektupla iletilmektedir, gelmektedir.Yard m isteyen, ma dur olan, bir problemi iletmek isteyen, ihbarda bulunmak isteyen, bilgi edinme hakk n kullanmak isteyenler bütün illerde 155 Polis

mdat arayabilecekleri gibi l Emniyet Müdürlüklerinin web sayfalar na da mail

içerisinde konunun gere i yap larak telefonla, mail ile veya yaz l olarak mektupla ilgiliye geri dönülmekte ve bilgi verilmektedir.155 Polis mdat servisinde gelen bütün ihbarlar de erlendirilmektedir. Önemli ihbarlar deftere kay t edilmektedir. Gelen bütün ihbarlar bilgisayarda kay t edilmektedir (Yönerge madde 30). hbarc n n kimli i gizli tutulmaktad r (Yönerge madde 37). Gelen ihbarlar görevli taraf ndan bütün ekiplere bildirilir. Gerekti inde di er ilgili kurumlar (Jandarma, tfaiye, 112 Acil Yard m vs.). konudan haberdar edilir ve yönlendirilir. Servis görevlileri, vatanda larla telefonla irtibata geçerek, müracaat ettikleri konularla ilgili onlar dinlemekte, yönlendirmekte, yol göstermekte, problemlerine çözüm bulmaya çal maktad r. Meydana gelen olaylar ile ihbarlar de erlendirilerek müracaatç lar ve polis ekiplerini yönlendirmektedir. Geli meleri takip ederek tedbirler al nmas n sa lar ve arac olur (Yönerge madde 29).

Yukar da bahsedildi i gibi, servis haberle me amac yla hizmete geçmi olsa bile, verdi i hizmet nedeniyle halkla ili kilere girmekte ve ileti ime de geçmektedir.Görevliler Polis-Halk ili kiler ileti im konusunda zaman zaman e itime tabi tutulmaktad rlar (Yönerge madde 42).

Bu e itimde ;

- Etkili ve güzel konu ma teknikleri - nsan li kileri ve leti im teknikleri - Problem belirleme ve çözme teknikleri - Ça r analizi ve i lem basamaklar e itimi - Genel harita bilgisi ve ehir haritas çal mas

- Genel Polis Meslek Mevzuat kapsam nda Acil Ça r personeline dü en görevler l ve lçeler, Acil Ça r sistemleri günün 24 saati kesintisiz hizmet vermektedir. Ça r merkezlerine gelen ça r say lar ile hat say lar n kontrol ederek acil ça r merkezlerinde bulunan acil ça r vas talar n n me gule dü memesi için tedbirler al n r. l veya ilçede bulunan di er kurum ve kurulu larla irtibat sa lamak amac yla yeteri kadar harici hat ve telsiz haberle me alt yap s haz rlanmaktad r ( E.G.M. Haberle me Daire Ba kanl , Kurulu

3-2- 155 Polis mdat Servisinin Emniyet Te kilat ndaki Yeri

Merkezde Emniyet Genel Müdürlü üne ba l Haberle me Daire Ba kanl bünyesinde,

l Emniyet Müdürlüklerinde Muhabere ube Müdürlü ü bünyesinde, lçelerde Muhabere Büro Amirli i bünyesinde 155 Polis mdat servisi ve Haber Merkezi olarak görev yapmaktad rlar ( l Emniyet Müdürlükleri Acil Ça r Hizmetleri Yönergesi Amaç, Madde:1).

Güvenlik Hizmetlerinde ve çal malar nda Polis teknolojiyi aktif olarak kullanarak geli meleri yak ndan takip etmektedir. Güvenlik Hizmetlerinde ve çal malarda; Polnet (polis sitesi), web siteleri, telefon, telsiz, faxta en ileri teknolojiler kullan larak, görevler ve hizmetler yap larak h z ve kalite sa lanm t r (Tekeli, 1997: 21-29).

3-3- Ülkemizde Bulunan Kamu Hizmeti Yapan Servisler Ve Telefonlar

Ülkemizde kullan lan birçok servis bulunmaktad r (http://www.haberx.com)

Bunlardan en çok kullan lan ve vatanda lar n s k s k müracaat ettikleri servislerin önemlileri a a ya ç kart lm t r:

Bu servisler;

Polis mdat Servisi (155):

Telefonla, telsizle, web sayfas na gelen ihbarlar de erlendirir, görevlilere bildirir, takibini yapar, dilencileri takip eder v.s.

Jandarma mdat Servisi (156):

Telefonla, telsizle, web sayfas na gelen ihbarlar de erlendirir,görevlilere bildirir, takibini yapar, dilencileri takip eder v.s.

tfaiye (110):

Yang n, Tabi Afetler, Kurtarma gibi hizmetleri yapar v.s. H z r Acil Yard m (112):

Zab ta (153):

Trafi in düzenlenmesi, Seyyar sat c lar n takibi, düzenlenmesi kald r m i gallerinin önlenmesi, dilencilerin takibi gibi hizmetleri yaparlar vs.

IV- BÖLÜM: POL S MDAT SERV S N N, KAMUOYUNDA POL S MAJI

Benzer Belgeler