• Sonuç bulunamadı

PLAN RAPORU DİSPOZİSYON ÖRNEĞİ İçindekiler,

1. Giriş

2. Planın Amacı

3. Alanın Genel Tanıtımı

3.1. Coğrafi Konum: Alanın alt bölge, bölge ve ülke ölçeğinde yerinin tespitine ve tanımına yer verilir.

3.2. Mesire Yeri Sınırları: Mesire Yerinin kuzey-güney ve doğu-batı sınırlarının mülkiyet olarak tespitine yer verilir.

3.3. Ulaşım: Alana hava, kara ve deniz yolu ile ulaşım imkânları anlatılacak. Mesire Yerine yakın il ve ilçe karayolu ulaşım mesafeleri verilir.

3.4 Jeolojik Ve Topoğrafik Özellikler

3.4.1. Jeolojik Yapı: Planlama alanın stratigrafisi (planlama alanın içinde kalan formasyonlar) yaşlıdan gence doğru (birimin adlandırılması, yayılımı, topografik görünümü, rengi, kalınlığı, litolojinin açıklaması, fosil içeriği, yaşı, korelasyon, oluşma ortamı vb.) ve planlama alanında nereyi kapladığı belirtilip bu bölümde anlatılarak “Genel Stratigrafik Kesiti” verilmelidir.

Stratigrafik bilgiler, Türkiye Stratigrafi Komitesi normlarına uygun olmalıdır.

Planlama alanın içinde ve çevresinde (planlama alanıyla etkileşim içinde bulunan) etkin ve potansiyel jeodinamik süreçler (genel kütle hareketleri, kıvrımlar, fay ve kırık sistemleri vb.) ile mühendislik jeolojisi değerlendirilecektir.

3.4.2. Topoğrafik Yapı: Bölgenin makro ve mikro topografik yapısı bu bölümde incelenir; karstik yapılar (mağara, düden, dolin, uvala vb.) dağlar, tepeler, sırtlar, ovalar, platolar, vadiler, kanyonlar, teraslar, yamaçlar, birikinti konileri, aşınım düzlükleri, erozyon alanları, aktif ve potansiyel heyelan bölgeleri, çığ tehlikesi olan alanlar, vb. oluşumların özellikleri ve evrimi detaylı bir şekilde incelenir. Bu bölümde ayrıca alanın en az, en çok ve ağırlıklı ortalama yükseklikleri ve eğim grupları verilir.

3.4.3. Depremsellik: Planlama alanı “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda” hangi deprem bölgesinde yer aldığı belirtilecek ve ilgili yönetmeliğe atıfta bulunulacaktır.

3.5. İklim Özellikleri: Alanın bulunduğu yere en yakın meteoroloji istasyonundan son 10 yıllık iklim verileri temin edilecektir. Yağış, sıcaklık, bağıl nem, karla örtülü gün sayısı, rüzgar yönü ve hızı vb. tablo halindeki veriler değerlendirilerek grafik ortamına aktarılacak ve yorumlanarak alanın yoğun kullanım ayları tespit edilecektir.

3.6. Bitki Örtüsü: Bu bölümde; gerçekleştirilecek arazi çalışmaları sonucu elde edilen flora elemanlarının (karasal ve sucul) tümünü kapsayacak şekilde familya, tür, türkçe adları, endemizm durumu, fitocoğrafik bölge, lokalite ile ilgili elde edilen veriler tablolar halinde düzenlenerek verilir.

3.7. Su Kaynakları: Mesire Yeri sınırları içindeki depolar, artezyen kuyular, çeşmeler, barajlar, bentler, göletler… vb, durumlar tespit edilip bilgi verilir.

4. Mülkiyet

4.1 Arazi Mülkiyeti: Alandaki mülkiyet deseni ve mülkiyet sahipliliğinin ortaya konulduğu bölümdür. Alana ait teklif ve tescil yazıları, devir teslim tutanakları, kuruluş raporu, 1/25000 ölçekli harita, amenajman planları varsa kadastro paftaları temin edilir. Alanın yönetiminde sorumluluğu olan tüm kurum ve/veya kuruluşlar ile ilgili yazışmaların yer aldığı bölümdür.

61

4.2. Mevcut Arazi Kullanımı: Alanda mevcut, yapı, tesis ve yollar, enerji nakil hatları, vb. her türlü kullanım biçiminin, özelliklerinin ve bu kullanımların alan ile etkileşiminin açıklandığı bölümdür.

4.3 Alan Üzerindeki Yasal Kısıtlar (Sit İlke Kararları, Kıyı Kanunu, Karayolları İstimlak Sınırı, Turizm Alanı ve Merkezi vb.): Farklı statülerin veriliş tarihleri ve gerekçeleri, sınırları, kapladıkları alanlar- alan büyüklüğü tespit edilir.

5. Plan Kararları:

5.1. Fiziki Plan Üzerindeki Her Türlü Kararlar

5.2. Planlama Sahası Üzerinde Var İse Planlamayı Etkileyen Özel ve Tüzel Kişi, Kurum ve Kuruluşların Kararları

6. Peyzaj ve Topografik Yapı Restorasyon Esasları: Doğal ortamında yaşayan bitki ve hayvan türleri, doğal yaşam şartları ile kırsal peyzaj ve kırsal peyzaj elemanlarının doğal ya da doğaya yakın şartlar altında korunması ve geliştirilmesine ait tedbirlerin alınması ve geride kalan doğal ekosistem elemanlarını restore edilmiş olan ekosistemin arasına serpiştirerek, bazı koruma hedeflerini ve üretim sistemleriniikmal edebilecek bir peyzaj ortamının nasıl oluşturulduğu hakkında bilgi verilir.

7. Gelişme:Arazi ve büro çalışmalarından elde edilen veriler ışığında planlamanın anlatıldığı bölümdür.

7.1. Kapasite Hesabı

7.2. Planlama Alanında Önerilen Yapı Ve Tesisler

7.2.1. İdari Yapı ve Tesisler: Mesire Yerinde önerilen idari tesisler yeri, taban alanı, hmax, iç hacmi vb. gibi ayrıntılarla açıklanır.

7.2.2.Hizmet Yapı ve Tesisler: Mesire Yerinde önerilen hizmet tesisler yeri, taban alanı, hmax, iç hacmi vb. gibi ayrıntılarla açıklanır.

7.2.3. Yollar ve Patikalar: Mesire Yeri içerisinde mevcut ve öneri tüm yollardan bahsedilir. Yol şebeke planlarına işli olup olmadığı tespit edilir.

7.2.4. Otopark: Plan alanı sınırları içerisinde otopark ihtiyacını karşılama yüzdesinin anlatıldığı bölümdür.

7.2.5. Kaldırılacak Yapı ve Tesisler: Mesire Yeri içerisinde mevcut olup planlama sonucunda iptal edilecek tesislerden ayrıntıları ile bahsedilir.

8. Genel Hizmetler

8.1. Elektrik: Plan alanı sınırları içerisinde ki yüksek gerilim hatları, baz istasyonları, ana trafo merkezleri ve mevcut elektrik hatlarının anlatıldığı bölümdür.

8.2. İçme ve Kullanma Suyu: Alan içerisindeki su kaynaklarından ve önerilecek depodan bahsedilen bölümdür.

8.3. Haberleşme: Mesire Yeri içerisinde ve ilgili birimlerle yapılacak olan haberleşme ile ilgili ayrıntılar ve haberleşme hatları hakkında bilgi verilen bölümdür.

8.4. Kanalizasyon : Mesire Yerinde kullanım sonucu oluşacak pis suların bertarafı için yapılacak kanalizasyon veya foseptik çukurlarının anlatıldığı bölümdür.

8.5. Çöp: Mesire Yeri sınırları içerisinde yer alan katı atık (çöp) özellikleri, miktarları ve

62

9. Onay Sayfası,

19. EKLER

EK-1: Mesire Yeri’nin Tescil Yazıları EK-2: Mesire Yeri’nin Kuruluş Raporu EK-3: SahaTeslim Tutanakları

EK-4: Memleket Haritası EK-5: Amenajman Haritası EK-6: Orman Kadastro Haritası

EK-7: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Son 10 Yıllık Meteoroloji Bülteni EK-8: Planlama Sahası Üzerinde Sit, ÖÇK, Turizm Merkezi, İçme Suyu Havzası, Karayolları İstimlak Sınırı vb. Kararlar Var İse Bu Konudaki Resmi Yazışmalar ve Sınırları Gösteren Haritalar

EK-9: Kıyı Kanunu Kapsamında Kalan Mesire Yerlerinde Kıyı Kenar Çizgisi İşlenmiş Harita

63

Ek:8

T.C.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI