• Sonuç bulunamadı

37 Eski Anakartlara Uygun

Çekirdek ve önbellek miktarının %50 artmasına rağmen Intel’in Gulftown işlemcileri Bloomfield uyumlu platformlarla kullanılabilir şekilde üretmesine benzer olarak AMD’nin yeni altı çekirdekli modelleri de Soket AM3 (ve tabi ki eski bir anakarta sahipseniz Soket AM2+) uyumlu olacaklar. Intel 32 nm üretim sürecine geçtiği için transistör sayısı tavan yapmış olsa da çekirdek yüzey alanı küçüldü. AMD ise altı çekirdekli modelinde 45 nm düşük güç tüketimi ve normal olarak daha az ısı yayımı olarak kendini gösteriyor.

Yeni Bir Platform

Phenom II X6’nın hazırda kullanılan AM2+/AM3 temelli anakartlara uygun ancak ileri seviye kullanıcılar için AMD’nin aklında başka bir gelecek var. Firma geçtiğimiz yıl Phenom II X4 işlemci, Radeon HD 4800-serisi grafik kartı ve 790-serisi yongasetinden meydana gelen Dragon platformunu duyurmuştu. Bu yıl ise AMD, Leo platformunu duyuruyor.

Peki, Dragon’dan Leo’ya geçmek için ne gerekiyor? Altı çekirdekli Phenom II x6 işlemci, 800-serisi yongasetli anakart ve Radeon HD 5800-serisi ekran kartı. Leo şemsiyesi altına girmek için elinizdeki AM3 anakartı değiştirmenize gerek var mı? Açıkçası bu konuda şüphelerimiz var.

Yeni çıkacak olan işlemcinin fiyat bilgisi henüz belli değil ancak bazı kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Leo platformunun tümünün kabaca Intel Core i7-980X fiyatına çıkabileceği söyleniyor. Tabi performansının nasıl olacağı konusunda henüz bir bilgimiz

38

yok. Daha önce dediğimiz gibi fiyat/performans gibi ayrıntıları büyük ihtimalle bu ay bitmeden öğrenmiş olacağız.

Peki, Dragon’dan Leo’ya geçmek için ne gerekiyor? Altı çekirdekli Phenom II x6 işlemci, 800-serisi yongasetli anakart ve Radeon HD 5800-serisi ekran kartı. Leo şemsiyesi altına girmek için elinizdeki AM3 anakartı değiştirmenize gerek var mı? Açıkçası bu konuda şüphelerimiz var.

Yeni çıkacak olan işlemcinin fiyat bilgisi henüz belli değil ancak bazı kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Leo platformunun tümünün kabaca Intel Core i7-980X fiyatına çıkabileceği söyleniyor. Tabi performansının nasıl olacağı konusunda henüz bir bilgimiz yok. Daha önce dediğimiz gibi fiyat/performans gibi ayrıntıları büyük ihtimalle bu ay bitmeden öğrenmiş olacağız.

Görebildiğimiz kadarıyla Turbo CORE, Turbo Boost kadar ince ayar çalışmıyor. İşletim sisteminin P-durumuna (performans durumuna) bakarak üç çekirdeğin az kullanıldığını fark ettiğinde diğer üç çekirdeği 400 MHz veya 500 MHz hızlandırabiliyor. Buradan Phenom II X6’ların boştayken dört çekirdekli işlemcilere göre daha fazla güç tüketeceği sonucuna varabiliriz. Ancak kesin sonucu testlerimizi gerçekleştirdikten sonra varabileceğiz. İncelemelerimiz sırasında verimlilik özellikle dikkat edeceğimiz şeylerden birisi olacak.

AMD, Phenom II X6 ile çok-işparçası destekleyen uygulamalarda daha yüksek başarım sunarken tek-işparçalı uygulamaları da göz ardı etmediğini iddia ediyor. Turbo CORE’un bu konuda AMD’ye yardımcı olacağını düşünüyorum.

Son olarak AMD, Thuban tasarımını temel alan ve Turbo CORE özelliğine sahip dört çekirdekli bir model çıkarıp çıkarmayacağı konusunda herhangi bir yorum yapmıyor.

Ancak kulağımıza gelen söylentilere göre bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Intel Core i7-980X Extreme

Şu bir gerçek, Intel şu anda en hızlı işlemcileri satıyor. Dört çekirdekli Core i5 ve Core i7’lerin performansı şu an masaüstü pazarında en iyi seviyelerde geziniyor. Tabi bu yüzdende iki çekirdekli Clarkdale temelli Core i3 ve Core i5’lerden daha pahalılar (AMD’nin Phenom II serisinden bahsetmiyoruz bile).

39

Intel Core i7 980X

Tabi “en hızlı” derken doğru test sonuçlarına baktığınızı varsayıyoruz. Intel’in hâkimiyeti daha çok video sıkıştırma uygulamalarında, işparçası destekli sıkıştırma/açma yüklerinde ve 3ds Max içerik yaratma ortamlarında daha çok ortaya çıkıyor. Ancak oyun meraklısı bir kullanıcıysanız AMD’nin işlemcileri Intel’e karşı gayet başarılı bir şekilde direniyor.

Tamam, bir işlemcinin diğerine göre farkını ortaya çıkarmak için 640x480 çözünürlükte test yapanlar var. Aslına bakarsanız 1920x1200 çözünürlükte bile işlemciler arasında ölçülebilir farklar bulmak mümkün. Ancak sonuçta oyunlar söz konusu olduğunda neyin ne olduğunu belirleyen temelde ekran kartıdır

neyin ne olduğunu belirleyen temelde ekran kartıdır.

Solda Bloomfield sağda Gulftown

Peki, neden oyun performansından bahsedip duruyoruz? Çünkü Intel, yeni Core i7-980X Extreme Edition (eski ismiyle Gulftown) modelini iyi bir oyun işlemcisi olarak konumlandırıyor. Ayrıca pazara çıktığı zamanda en hızlı oyun işlemcisi olacak (henüz pazara sürülmüş değil). Ancak fiyatının 1000 $ civarında olacağını düşünürsek normal bir işlemciye göre vereceğiniz fazladan 800 $ ile bir çift Radeon HD 5870 alınabiliyor. Sonuç olarak test sonuçlarını göstermeden önce şunun altını çizelim: İyi bir oyun tecrübesi için bu işlemciye pek ihtiyacınız yok. Bir Phenom II X4 veya Core i7 920 hala fazlasıyla işinizi görecektir. Bununla beraber para sizin için sorun değilse ve altı çekirdekli bir işlemci istiyorsanız yanlış yolda değilsiniz.

40 Altı Çekirdeğin Gücü

Core i7-980X’te dikkat edilmesi gereken nokta bu işlemci yeteneğini ortaya çıkacan uygulamalarla gerçekten bir fark yaratabiliyor (ve bu programların sayısı az değil). Yeni işlemci, Bloomfield temelli ilk Core i7 900 serisi işlemcilerde kullanılan Turbo Boost, Hyper-Threading gibi teknolojilerden biraz daha fazla yararlanıyor. Ayrıca 32 nm üretim teknolojisine geçilmiş olması beraberinde pek çok yapısal iyileştirmeyi de getiriyor.

Sonuç olarak Intel, Bloomfield modellerinde söz konusu olan 130 W TDP değerini aşmadan 12 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip altı çekirdekli bir işlemci üretbiliyor. Asıl soru ise şu; Core i7 980X Extreme fiyatını hak ediyor mu?

Gulftown, Intel’in 32 nm üretim sürecini temel alarak üretildi (aynı Ocak ayında duyurulan Clarkdale ve Arrandale işlemciler gibi). Ancak bu sefer aynı pakete 45 nm grafik/bellek denetleyici/PCI Express yongası eklenerek işler karmaşık bir hale getirilmemiş. Core i7 980X, bizim gibi performans merkalısı kullanıcılara istediğini veriyor: Tümleşik bellek denetleyicisi, PCI Express arayüzü, güçlü X58 yongaseti ve tabi ki harici ekran kartı.

Gulftown ile Intel, 32 nm üretim sürecini işlemciye yeni bileşenler entegre etmek yerine fazladan çekirdek ve önbellek eklemek için kullanıyor. Sonuç olarak yeni işlemcinin altı çekirdeği ve 12 MB paylaşımlı L3 önbelleği var. Bunun dışında mimari açıdan Gulftown ile Bloomfield arasında bir fark yok. Her bir çekirdek 32 kB L1 yönerge önbelleğine ve 32 kB L1 veri önbelleğine ve 256 kB L2 önbelleğe sahip.

41

12 MB paylaşımlı L3 önbelleğin potansiyel performans artırıcı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü dinamik bir şekilde kullanılabilen bu önbellek gerektiğinde tamamen tek bir çekirdeğe hizmet edebiliyor. Örneğin Intel'in söylediğine göre bunun oyunlara etkisi var.

Ancak artan çekirdek sayısının mı önbellek miktarının mı bu etkiye neden olduğunu ölçemeyeceğimizden bunun ne kadar geçerli olduğunu test edemiyoruz.

Gulftown’ın bellek denetleyicisinde herhangi bir değişiklik yapılmamış hala üç kanallı DDR3-1066 desteği sunuluyor. Intel’in Gulftown ile birlikte pazara sürmeyi düşündüğü 130W Westmere-EP işlemcilerin DDR3-1333 desteği sunacağını düşürseniz bu biraz garip bir durum. Yine de performansın çok fark edeceğini sanmıyoruz ne de olsa Bloomfield’ın dört çekirdeğine bellekten veri aktarımı sırasında tıkanmalar yaşanmıyordu.

Diğer bir eklenti de Intel’in donanımsal temelli şifreleme yönergelerinin (AES-NI) bu işlemciye de eklenmiş olması. Daha önce Clarkdale temelli Core i5’lerde gördüğümüz bu özellik henüz performans üzerinden önemli bir etkiye sahip değil. Ancak deney sonuçlarında görebileceğiniz üzere bu alanda potansiyel yok değil.

2010 Intel Core i7 İşlemci Ailesi

Hyper-Threading ve Turbo Boost, Bloomfield’a eklenen ilginç ve etkileyici özelliklerdi.

Şimdi bu iki özellik Gulftown’a da geçiyor.

Bloomfield işlemciler gelene kadar Hyper-Threading’i uzunca bir süre yeniden görmemiştik. Pentium 4’te ilk çıktığından beri yazılım piyasası daha fazla işparçası uyumlu olduğundan Hyper-Threading Nehalem işlemcilerle daha etkili oldu. O zaman dört çekirdek sekiz işparçasını işleyebiliyorken şimdi altı çekirdek 12 işparçasını işliyor. En kötü ihtimalle bu özellik görev yöneticisnde hoş bir görüntü oluşturuyor.

Turbo Boost da yeni işlemcinin önemli bir özelliği. Lynnfield temelli işlemciler çıktığında beş altı basamak (133 MHz aralıklarla) hız yükseltme imkânı tanıyan Turbo’yu gerçekten sevmiştik. Ne yazık ki Gulftown ile yeniden Bloomfield zamanındaki basamaklara geri dönüyoruz: Tek bir çekirdek etkin olduğunda iki basamak artışla saat hızı 266 MHz yükseliyor ve 3.6 GHz’ye ulaşıyor. İki veya daha fazla çekirdek etkin olduğundaysa hız sadece bir basamak artıyor ve 3.46 GHz oluyor.

42

Benzer Belgeler