• Sonuç bulunamadı

4.4. E STETİK Y AKLAŞIMLAR

4.4.1 Pera Palas Otel Estetik Yaklaşımlar

Pera Palas Otel lobi iç mekân biçimlenmesinde yer alan estetik değerler; zemin, tavan ve duvar yüzeyleri, hareketli mobilyalar, aydınlatma elemanları ve sanatsal objeler üzerinden değerlendirmeye alınacaktır.

4.4.1.1. Zemin, Tavan ve Duvar Yüzeyleri

Pera Palace otelin girişi doğu cephesindeki ahşap döner kapıdan sağlanmaktadır. İki bölümden oluşan giriş holü 5,51 x 11,64 m ölçülerinde olup ilk girişteki kısımın zeminleri baklava dilimli kırmızı ve beyaz mermerlerden oluşmaktadır. İkinci kısıma beş basamaklı mermer merdivenden geçişin sağlandığı alan 4,10 x 11,64 m ölçülerinde olup bu alnadada zeminler yine aynı mermer ile döşenmiştir.

İkinci bölümün kuzeyinde yer alan Kubbeli Salon zemini mermer Orient ekspres barın zeminleri ise gri tonlarında desenli modern bir halı ile kaplanmıştır.

Pera Palas Otelinin genelinde ağırlıklı olarak mermer, ahşap ve cam malzemelere yer verilmiştir. Giriş katta yer alan kemerlerde, teras katın ve giriş katın zemininde, pastahane, resepsiyon, bagaj odasındaki koridorlarda, asansör holünde, katlarda yer alan bazı odalarda ve wc zeminlerinde mermer malzeme kullanılmıştır.

Giriş holünün duvar yüzeylerinin geneli sarı ve turuncu renkte özel bir sıvama tekniği ile yapılmış olup mermer görünümü verilmiştir. Yine giriş kısmında yer alan dairesel kolonların yerden bir metresi beyaz mermer üst kısımları gri tonlarında sıvama yöntemi ile mermer görünümü kazanılmıştır.

Giriş holündeki tavanlar diktörtgen formunda bölünmüş iş kısımları alçı kartonpiyer ile çevrelenmiştir, spot aydınlatmaların etrafına gelen kısımlara ise üçer adet alçı bezeme yapılmıştır.

Kubbeli Salonun tavanları özel alçı desenlerle oluşturulmuş ağırlık yeşil ve sarı renkten oluşan motifler yer almaktadır.

İç cephede yer alan pencereler ve balkon küpeştelerinde masif ahşap kullanım tercih edilmiştir. İç mekân tavan kaplamalarında yine ahşap tercih edilmiştir. Bunun yanı sıra otelde yer alan “Pera Salonu”, “Orient Ekspres Salon”, “Paşa Salonu” ve “Kütüphaneli Salon” duvarlarında ve payelerinde ahşap lambri kullanılırken, ana giriş kapısının markizinde ve “Kubbeli Salon”da yer alan kubbelerde cam malzeme kullanımı görülmektedir (Çilli, 2009, s. 91-93).

4.4.1.2. Hareketli Mobilyalar

Kent otellerinde kullanılan mobilyaların işlevsel özellikler taşıması gerekmektedir. Kullanıcılar kent oteli lobilerinde işlemleri yapılırken otelin oturma salonu bölümünde bekleyebilmektedirler. Bu sebeple oturma salonunda yer alan mobilya gruplarının işlevselliği önem taşımaktadır. Salonda bulunan mobilyaların konforlu ve kullanışlı olması gerekmektedir. Salon yerleşiminde kullanılan oturma grupları, kullanıcıların birbirlerinden rahatsız olmayacak düzende, kişisel alan oluşumuna imkân verecek biçimde yerleştirilmelidir. Böylelikle işlevsel özelikler arttıkça kullanıcıların kent otelleri memnuniyeti de artış göstermektedir (Bayram, 2011, s. 12-13).

Pera Palas Otel girişinde, sağlı-sollu iki adet resepsiyon bankosu bulunmaktadır. Masif ahşap kullanılarak yapılmış resepsiyonların önünde, hizmet süresince misafirlerin ayakta kalmaması için kırmızı ipek kadife döşemelik klasik sandalyeler bulunmaktadır (Şekil 4.29).

Şekil 4.29: Pera Palas Otel Ön Büro

Kaynak: Pera Palas Otel Görünümü. Yazarın Kendi Çektiği Fotoğraf. 03.07.2017.

Pera Palas Otel lobi katında yer alan bekleme holünde ise; kırmızı ipek kadife ile kaplı köşeli oturma grupları yer almaktadır. Koltuk üzerinde yer alan yastıklarda ise altın renginde dekoratif desenler bulunmaktadır.

Şekil 4.30: Pera Palas Otel Bekleme Holü

Kaynak: Pera Palas Otel Görünümü. Yazarın Kendi Çektiği Fotoğraf. 03.07.2017.

Otelin lobi katı ile ilişkisi olan salonlarının genelinde klasik tarzda sandalye ve oturma grupları kullanılmıştır. Ağırlıklı olarak kırmızı, krem ve kahverengi kumaşlar tercih edilmiştir.

4.4.1.3. Aydınlatma Elemanları

Pera Palas Otel genelinde Murano camından özel olarak üretilen avizeler ve demir ferforje aydınlatma elemanları kullanılmıştır (Şekil 4.31).

Şekil 4.31: Pera Palas Otel Genel Aydınlatma Elemanları

Kaynak: Pera Palas Otel, Yazarın Kendi Çektiği Fotoğraf, 04.03.2017.

Ayrıca Pera Palas Otel içerisinde bulunan asansör kulesi üzerinde yer alan ışıklıklarda, çelik strüktür üzerinde cam yüzey uygulaması bulunmaktadır. Otelin inşa edildiği dönemde, o yılların bir konfor öğesi olarak jeneratör kullanılmıştır. (Alsaç, 2008).

Şekil 4.32: Pera Palas Otel Asansör Aydınlatma Elemanları

Kaynak: http://www.ahmetakyol.net/pera-palastaki-sirlarla-dolu-anahtar/

Otel lobi alanı asansör girişinin her iki yanında demir döküm biblolar üzerinde şamdanlar ile aydınlatma sağlanmıştır. Duvar yüzeylerinde estetik unsur olarak yer alan tablolar üzerindeki aydınlatmalar, duvar tipi aplikler ile direk olamayan ışık yüzeyi oluşturacak biçimde kullanılmıştır.

4.4.1.4. Sanatsal Objeler

Otel; mimarisinde ve iç mekanlarında “Carrara” mermerleri kullanılmıştır (m.turkinfo.nl, 2010).

Pera Palas Oteli’nin estetik açıdan en ihtişamlı salonu olarak bilinen “Kubbeli Salon”un dört tarafını çevreleyen pencereler, masif ahşap malzeme ile gridal organizasyon ile ilişkilendirilmiş ve pencere köşelerinde sarı ve kırmızı renkli desenli camlar kullanılmıştır. Salon tavanında ise; ahşap kirişler ile üçe bölünmüş ve her bir bölmede ikişer adet olacak şekilde turkuaz renkli camlarla kaplı altı adet dekoratif amaçlı kubbeler bulunmaktadır (Şekil 4.33) (Çilli, 2009, s. 58).

Şekil 4.33: Pera Palas Kubbeli Salon

Kaynak: https://www.jumeirah.com/tr/hotels-resorts/istanbul/pera-palace-hotel-jumeirah/restaurants- bars/kubbeli-saloon-tea-lounge/

Pera Palas Otel’inde bulunan “Aynalı Salon” ve “Paşa Salonu”, antikaların bulunduğu önemli salonlardandır (Şekil 4.34) (Mekân, 2006, s. 99). Otelde aynı zamanda inşa edildiği dönemde sıklıkla kullanılan yazar kasa da sergilenmektedir (Şekil 4.35).

Şekil 4.34: Aynalı ve Paşa Salonundaki Antikalar

Kaynak: http://www.ahmetakyol.net/pera-palastaki-sirlarla-dolu-anahtar/

Şekil 4.35: Pera Palas Otel Yazar Kasa

Kaynak: Pera Palas Otel, Yazarın Kendi Çektiği Fotoğraf, 04.03.2017.

Pera Palas lobi ve iç mekân biçimlenmesinde kullanılan dekoratif objeler ve antika eserler, otelin estetik değerlerini yansıtmaktadır. Kültürel değerlerin Pera Palas Otel’inin lobi ve iç mekân tasarımına yansıtılması, otelin yaklaşık 120 yıllık geçmişinin hatırlanmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle otel müşterileri dekoratif objeler ve sanatsal eserler sayesinde otel geçmişine ait kültürel değerler hakkında bilgi sahibi olabilmektedir (Avan & Özdemir, 2015, s. 91).

Benzer Belgeler